Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 13 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Catre un invatamant superior aradean cu dimensiuni internationale

Rectorul UAV - Lizica Mihut doreste un institut european la AradUniversitatea "Aurel Vlaicu" se pregateste de Institutul European
-
Doamna rector, ca spectatori angajati ai vietii publice, observam ca ati inceput anul calendaristic "in forta"…
Nu e neaparat "vina mea", ci a unui cumul de factori pozitivi, care nu sunt nimic altceva decat rezultanta muncii colective a cadrelor universitatii noastre. Foarte pe scurt, voi informa despre oferta UAV privind nu mai putin de 25 de burse, de tip SOCRATES, program finantat de  Comunitatea  Europeana, prin care oferim posibilitatea ca tot atatia studenti din Portugalia, Italia, Spania, Danemarca si Germania sa studieze in facultatile universitatii noastre. De asemenea, acelasi program mai oferteaza 11 burse pentru cadre didactice. In semestrul II al anului universitar in curs, continuand cu anul urmator, 23 de studenti portughezi, danezi si spanioli vor avea ocazia sa studieze, pe parcursul unui semestru plin, una din disciplinele cuprinse in organigrama. In cadrul "Fellowship Programe 2003-2004", initiat din partea "Institute for Advanced Studies on Science, Tehnology and Society" (IASSTS) din Graz (Austria), se ofera alte cinci burse pe perioada 1 octombrie 2003 – 30 iunie 2004, in domeniul cercetarilor privind dezvoltarea tehnologiei mediului. Dimensiunea europeana si internationala, pe care UAV si-a propus sa o atinga pana in 2004, este completata, prin negocierile in curs, cu studenti bursieri din India, Egipt, Kuweit, Qatar si China, care vor studia la noi, incepand cu anul universitar 2004/2005.
- Din cate stim, aceasta nu e, inca, cea mai mare dovada a evidentei ca UAV paseste pe drumul sigur al integrarii in structurile universitare cele mai de elita…
Asa este! La propunerea Institutului de Minerit din Salzbrucken, cu sprijinul nemijlocit al reprezentantei germane a  Parlamentului European, Doris Pack, suntem pregatiti, intelectual si logistic, sa inauguram un Institut European, la Arad. Competitia este acerba – mai candideaza cateva tari, mai dezvoltate ca noi, la acest privilegiu. Deocamdata, singurul institut de acest fel, in Europa de Est, este la Kosovo, dar sansa noastra e ca parlamentarii germani sustin Aradul. Baza materiala exista, sediul il avem deja pregatit – vizavi de Prefectura, la parterul Facultatii de stiinte economice – iar, din punctul de vedere al antecedentelor, ne putem mandri cu sectii de elita, cu predare in limbile germana si engleza, de management, inginerie, economie etc.

Lucian Valeriu - Observator

  • De astazi, liber... la impozite !

Directorul Pavel Neamtiu recomanda aradenilor sa nu se inghesuie in primele zile la plata impozituluiDe astazi, aradenii isi pot plati impozitele si taxele locale aferente anului in curs. Plata acestora se face la casieriile Directiei Fiscale a Primariei, din Bd. Revolutiei nr. 97. Ca o noutate, din acest an se plateste impozit si pe terenurile situate in extravilan. Directia Fiscala e pregatita pentru incasarea taxelor si impozitelor. 
Directorul Pavel Neamtiu recomanda aradenilor sa nu se inghesuie in primele zile sa-si achite datoriile fata de municipalitate. "Acea bonificatie de 5% se acorda pana in 15 martie, deci e timp suficient. Din experienta anilor trecuti, precis va fi aglomeratie in primele trei zile, apoi va fi tot mai putina lume". 
Contribuabilii au la dispozitie zece ghisee pentru a-si plati impozitul pe casa, pe teren, sau taxa pe autoturism. Deocamdata, programul Directiei Fiscale e acelasi pe care il stim: zilnic, intre orele 8-12, iar marti si joi intre 15- 17 (el va fi modificat dupa introducerea sistemului electronic de plata a taxelor locale). "Intotdeauna am fost disponibili la prelungirea orarului daca la ghisee e multa lume", completeaza Neamtiu. 
Facilitati si obligatii 
Persoanele care pana la data de 15 martie platesc cu anticipatie impozitul pe cladiri si cel pe teren datorate pentru intregul an, beneficiaza de o reducere de 5%. Pentru cladirile construite inainte de anul 1950 inclusiv, se acorda o reducere de 15%. Pentru cele construite intre anii 1951-1977 inclusiv, reducerea e de 5%. 
Contribuabilii nu au doar facilitati, ci si obligatii. Persoanele juridice trebuie sa depuna, pana la 31 ianuarie, o declaratie de impunere privind impozitele si taxele locale (la Directia Fiscala). Persoanele fizice care detin in proprietate mai multe cladiri cu destinatia de locuinta, au obligatia sa depuna tot la Directia Fiscala, si tot pana la sfarsitul lunii ianuarie - o declaratie speciala de impunere. Persoanele fizice care detin teren agricol in intravilan si /sau in extravilanul municipiului Arad, inregistrat la Registrul Agricol, trebuie sa depuna o declaratie cu aceste suprafete pana la 31 ianuarie. 
Impozitul pe cladiri 
In acest an, impozitul pe cladirile, la constructiile cu pereti sau cadre din beton armat, instalatii de apa, canalizare, electrice, incalzire 13.762 lei pe metru patrat de suprafata construita desfasurata. 
La cladirile cu pereti din caramida arsa, piatra naturala, cu toate instalatiile amintite, impozitul e 10.600 lei metru patrat de suprafata construita desfasurata. 
Pentru constructiile cu pereti din lemn, caramida nearsa, cu toate cele patru instalatii, se va plati un impozit de 2800 lei pe metru patrat de suprafata construita desfasurata. La valorile amintite mai sus se mai aplica un coeficient de corectie, in functie de zona in care se afla cladirea. Astfel 1,20 - pentru zona A; 1,15 pentru zona B; 1,10 pentru zona C; 1,05 pentru zona D. Pentru cladirile structurate in blocuri cu mai mult de trei niveluri si opt apartamente, coeficientii de corectie mentionati vor fi diminuati cu 0,10. 
Impozitul pe teren 
Pentru terenurile situate in intravilan, impozitul e: zona A - 4300 lei/mp, zona B - 3000 lei/mp, zona C - 1900 lei/mp, zona D - 1000 lei/mp. Asa cum am mai spus, din acest an se plateste impozit pe terenurile, situate in extravilan. CLM a stabilit, spre exemplu urmatoarele niveluri: pentru pasuni - 12 lei/mp (zona I), 10 lei/mp (zona II), 8 lei/mp (zona III), 6 lei/mp (zona IV); pentru vii - 25 lei/mp, 20 lei/mp, 15 lei/mp, 10 lei lei/mp. La aceste niveluri se aplica coeficientul de corectie 4,00, pentru determinarea impozitului pe terenuri. 
Taxa pe mijloacele transport 
E stabilita in functie de capacitatea cilindrica a motorului. Pentru autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 2000 cm cubi inclusiv: 87.000 lei pentru fiecare 500 cm cubi sau fractiune. Adica aradenii care au Dacia 1300, trebuie sa plateasca 261.000 lei. Pentru posesorii de autobuze, autocare, microbuze, taxa e 175.000 lei/500 cm cubi sau fractiune.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Nametii din fata Primariei s-au transformat in oameni de zapada

Taranistii au facut oameni de zapadaAsa au gasit de cuviinta sa protesteze tinerii din PNTCD
Tineretul taranist a gasit o modalitate cat se poate de originala sa protesteze fata de indolenta administratiei, care a fost depasita de caderile de zapada de saptamana trecuta, si fata de starea in care a ajuns Aradul dupa o saptamana de iarna adevarata. Daca angajatii Salubritatii au adunat zapada din fata Palatului Administrativ in gramezi, cinci membri ai organizatiei de tineret a PNTCD Arad au transformat gramezile in... oameni de zapada pe care au pus pancarte cu mesaje impotriva administratiei aradene. "Ideea ne-a venit ieri in timp ce curatam o strada de langa sediul partidului pe care cei care trebuiau s-o redea traficului au lasat-o plina de nameti. Este modalitate expresiva de a protesta impotriva persoanelor incompetente din fruntea societatilor care trebuiau sa indeparteze zapada si impotriva politicii de inzapezire pe care practica administratia. Noua ne pasa de aradenii adevarati care sufera de pe urma acesteia" - a precizat Cosmin Galu, presedintele organizatiei de tineret a PNTCD Arad.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Un politist sub acoperire a demascat o firma de turism-calauza

Subinspectorul Robert Iudt anunta demascarea unei firme calauzaInspectoratul General al Politiei de Frontiera organizeaza, periodic, actiuni de infiltrare a unor lucratori de-ai sai printre pasagerii unor mijloace de transport ce efectueaza calatorii in spatiul Schengen, pentru monitorizarea modului in care sunt respectate dispozitiile Legii 177/2002 - cele care stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate.
O "inginerie" cu rezervari fictive
O astfel de actiune s-a desfasurat sambata, cand un politist de frontiera sub acoperire s-a urcat intr-un microbuz al firmei de turism "Kevin Tour", din Iasi, despre care existau informatii ca desfasoara activitati de transport ilegal de persoane. Dupa plecarea din Iasi, cei 16 pasageri - care doreau sa calatoreasca in Italia pentru diferite motive - au aflat de la administratorul firmei, care se afla si el in microbuz, ca acesta a "rezolvat" obtinerea unor rezervari la un hotel din Franta. Tot el le-a sugerat pasagerilor ca, la executarea controlului de frontiera, sa declare ca intentioneaza sa se deplaseze in Franta si nu in Italia.
Inainte de a intra in Punctul de Trecere a Frontierei Turnu, patronul firmei, Catalin B., de 28 de ani, a inmanat sumele in valuta (pentru a face dovada la executarea controlului de frontiera) celor care nu aveau valuta necesara (in total 3000 de euro), banii urmand a fi recuperati ulterior. "La executarea controlului in punctul de frontiera, s-a mai constatat ca rezervarile pentru hotel sunt fictive, iar pasagerilor le-au fost eliberate simple bucati de hartie, completate de mana, nedatate si nesemnate, pe care era aplicata doar stampila firmei. Toate aceste servicii nu au fost facute gratuit, ci in schimbul unui avans de 1.675.000 de lei, reprezentand plata pentru asigurarile medicale si rezervarile la hotel" - ne-a declarat subinspectorul Robert Iudt.
Nemultumirile au "developat" scenariul
Din declaratiile pasagerilor a rezultat faptul ca sumele trecute in chitantele reprezentand contravaloarea biletului de calatorie - 4,7 milioane de lei - nici macar nu au fost achitate de catre acestia, urmand a fi "predate" administratorului dupa sosirea in Italia. Asupra acestuia a fost gasita si o lista pe care erau trecute sumele impartite pasagerilor microbuzului, pentru a fi "OK" la controlul de frontiera. Subinspectorul Robert Iudt a mai declarat: "In momentul prezentarii argumentelor legale de catre politistii de frontiera, care stau la baza interzicerii iesirii din tara, pasagerii microbuzului si-au manifestat vadit nemultumirea fata de administratorul agentiei de turism, solicitandu-i restituirea pe loc a sumelor de bani platite acestuia".
Data fiind situatia, Politia de Frontiera a luat masura nepermiterii iesirii din tara a microbuzului si a pasagerilor, concomitent cu retinerea sumei de 3000 de euro, in vederea continuarii cercetarilor. Administratorului firmei de turism i-au fost intocmite acte premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de organizare in vederea trecerii ilegale a frontierei de stat, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Radu Nunweiller, de la Lausanne la UTA

Radu Nunweiller este noul antrenor al Batranei DoamneNoul antrenor al FC UTA, Radu Nunweiller, a fost prezentat sambata presei aradene. Fostul international a sosit la Arad din functia de director general al clubului elvetian Lausanne. Presedintele clubului aradean, Calin Chisbora, a precizat ca venirea lui Nunweiller este prima reusita a clubului in acest an.
Radu Nunweiller a precizat ca nu a renuntat la un contract avantajos din punct de vedere material in Elvetia pentru a castiga mai mult in tara. Dupa ce a explicat ca, la ora aceasta, fotbalul de club elvetian este superior celui romanesc, Radu Nunweiller a spus ca se gandea de catva timp sa revina la un club romanesc, iar cand a primit un telefon de la Arad, solicitarea a survenit in paralel cu unele probleme financiare ale clubului elvetian. El a spus ca, in ultimii ani, a mai fost contactat de cateva cluburi mari din Bucuresti, pe care le-a refuzat. La Arad, Radu Nunweiller a fost convins de seriozitatea planului de dezvoltare sportiva a clubului ce i-a fost prezentat de Calin Chisbora si Pompilia Szellner, membra a consiliului de administratie de la FC UTA. Radu Nunweiller a declarat ca nu s-a intors in fotbalul romanesc pentru bani, pentru ca este un om realizat, dar considera ca a ajuns ce a ajuns datorita fotbalului, care i-a permis sa faca o facultate si care l-a lansat. "Simt ca am o datorie fata de fotbalul romanesc", a spus Radu Nunweiller.
Despre noua sa echipa, UTA, pe care a vazut-o la Bistrita pe viu si in cateva meciuri pe casete, tehnicianul a apreciat ca este o formatie aflata in dificultate, care nu are inca incredere in fortele sale. "Mie nu-mi place sa promit de la inceput. Peste doua, trei luni, rezultatele muncii mele se vor vedea si vom discuta atunci", a concluzionat Radu Nunweiller, care a plecat cu echipa in cantonamentul de la Bazna, ce precede turneul de la Norcia, la care "Batrina Doamna" va incerca sa rodeze o formula de echipa cu care sa atace cu succes dificilul retur care o asteapta.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]