Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 13 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • 400 de oameni in strada
Platoul din fata Primariei a devenit tribuna pentru sindicalisti Sindicalistii de la CET Arad si-au continuat ieri programul de manifestari de strada. Dupa ce au pichetat primaria saptamana trecuta, ei au participat ieri in numar mare la un mars urmat de un miting in plin centrul orasului. De aceasta data au manifestat pentru aplicarea legii in cazul CET Arad, adica revenirea CET la Termoelectrica. Inainte de a pleca in SUA la un mic dejun cu Bush jr, primarul Dorel Popa a solicitat la Ministerul Industriilor si Resurselor o pasuire de trei luni de zile in cazul CET Arad. Sindicalistii sunt nemultumti ca dintr-o centrala profitabila, au ajuns, in urma politicii cu aducerea investitorului american, o centrala cu datorii si cu o investitie nefinalizata.
Huiduieli pentru primar
Coloana celor peste 400 sindicalisti a pornit de la CET pe hidrocarburi la ora 13 si a ajuns dupa aproximativ o jumatate de ora pe platoul din fata Palatului administrativ. Sindicalistii au fost incadrati de masini ale politiei cu girofarurile in functiune, si de cativa jandarmi. Liderul Traian Deliman si doi colegi din conducerea S.L.I. Energia, a urcat pe o platforma improvizata pe un ARO si s-au adresat multimii prin statia de amplificare montata in zona.  El a reamintit pe scurt istoricul problemelor care, de un an de zile ii scot pe energeticieni in strada. Cand a fost amintit pentru prima data numele primarului Dorel Popa, care a solicitat cu un an in urma Sindicalistii de la CET cer revenirea la Termoelectrica transferul CET Arad de la Termoelectrica la CLM Arad, oamenii au inceput sa huiduie. Momentul a fost prins in direct de secretara executiva a PSD Arad, Rodica Borza, consilier local si sprijin de nadejde al primarului, care a trecut dinspre primarie spre sediul PSD, aflat peste drum de platforma pe care manifestau sindicalistii.
Miting inexistent pentru autoritatile locale
Traian Deliman a amintit apoi toate promisiunile neonorate lansate in ultimul an de primarul Dorel Popa in chestiunea CET, concluzionind ca, in urma unor informatii primite de la Bucuresti, primarul ar fi solicitat, inaintea plecarii sale in SUA, prelungirea termenului de 12 luni in care CET Arad trebuia sa iasa de sub tutela CLM si sa revina la Termoelectrica sau la Ministerul Industriilor si Resurselor. Alt lider sindical a prezentat neclaritatile si punctele dezavantajoase pentru aradeni din contractul semnat in vara de CLM Arad, la initiativa aceluiasi primar, cu firma americana Centurymarc LLC. Investitorii americani, desi au primit pe tava CET Arad si au promis investirea a 200 milioane dolari in afacere, nu au virat nici un cent in conturile termocentralelor aradene. De aceasta data sindicalistii au izbucnit, scandand repetat: "Jos Popa!", starnind confuzie in sediul PSD de peste drum, unde protestul era urmarit de dupa draperii. Mitingul a trecut cu totul nebagat in seama de conducerea primariei ramasa la lucru pe timpul vizitei lui Dorel Popa in SUA, care, asa cum de altfel au prevazut liderii sindicali, a avut aceeasi reactie de retinere in aceasta problema, pe modelul: "Problema CET nu este una sindicala, noi nu intelegem ce doresc acesti oameni".

Sorin Trocan -  Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "In Arad, se vede dorinta si vointa autoritatilor de a gestiona problemele judetului"

Expertul Marcel Miclau a prezentat bilantul activitatiiExpertul guvernamental Marcel Miclau crede in "intrarea in normalitate la nivelul administratiei"
Recent, s-a prezentat bilantul activitatii expertului guvemamental Marcel Miclau, de la inceperea activitati sale in aceasta functie Astfel, s-au primit 200 de petitii, fiind efectuate si controale tematice, la camine spital, Primarii, precum si la alti functionari. "Numarul mai mic de petitii denota intrarea in normalitate, la nivelul administratiei. Din controalele efectuate, rezulta doua concluzii: capacitatea si potentialul administratiei publice locale de a respecta normele de drept administrativ, respectiv vointa autoritatilor. In Arad, se vede dorinta si vointa autoritatilor de a gestiona problemele judetului in confonnitate cu legislatia reformatoare" ne-a declarat expertul guvernamental Marcel Miclau. La capitolul prioritati, Marcel Miclau spune ca se lucreaza la Cartea Alba a guvernarii, precum si la programul de dezvoltare economica si sociala pentru perioada 2003 - 2004. "Institutiile deconcentrate trebuie sa preia programele sectoriale emise de ministerele de resort, dar si sa tina cont de programele initiate de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei" spune Miclau. Referitor la relatiile care trebuie sa existe intre institutii, Marcel Miclau spune ca "primarii si conducerea Consiliului Judetean nu sunt subordonati prefectului, dar acestuia ii revine obligatia de a coordona activitatea acestora, in limitele legii, respectand principiul autonomiei locale si al subsidiaritatii". 

Marius Grada - Agenda zilei

  • Premiera nationala in Arad. Se restituie banii asociatiilor de proprietari pentru contoarele montate

Contor Zenner vrea sa rascumpere contoarele de la populatieReprezentantii firmei Contor Zenner, in frunte cu presedintele Tudor Caracioni, au facut ieri public faptul ca, pentru prima data in Romania, o firma particulara va rascumpara contoarele de bransamente si simultan va trece la decontarea individuala a consumului de caldura. Caracioni a punctat faptul ca "legea a impus inca din 1993 obligativitatea montarii contoarelor pentru populatie din fondurile furnizorilor de apa si energie termica", dar ca acestia, la Arad ca si in alte locuri, au intarziat, in lipsa fondurilor bugetare locale, sa duca la indeplinire prevederile. Populatia a trecut, in atari conditii, la achizitionarea de  contoare de bransamente la apa calda si energie termica, din banii proprii.
Strategia CLM si parteneriatul cu firma
Contor Zenner a decis sa remedieze situatia si "mulandu-se" pe initiativa Consiliului Local de promovare a unei strategii locale globale pentru contorizarea consumatorilor de energie termica furnizata populatiei, a purces impreuna cu CLM, Arterm , Raiffeisen Bank si firmele MPC si Servito  la stabilirea de responsabilitati in acest sens. Rascumpararea contoarelor de la populatie simultan cu promovarea decontarii individuale a consumatorilor de energie termica necesita, potrivit un efort financiar sustinut de 10 miliarde.
Pana in 2004 Aradul va fi contorizat integral
Caracioni a mai afirmat ca in strategia CLM este inclusa  si contorizarea integrala a consumului de apa si energie termica. "Exista posibilitatea ca Arterm si MPC sa contorizeze  orasul in totalitate pana la finele anului". Pana in prezent peste 200 de asociatii de locatari beneficiaza de decontarea individuala a energiei termice, un procent de 10-15 % din livrarile de energie termica fiind necontorizata, in timp ce apa calda  este contorizata 100%.
Cum poti sa-ti recuperezi banii de pe contoare
Asociatiile de locatari care vor sa-si recupereze banii pe contoarele montate la blocuri vor trebui sa se prezinte la sediul firmei MPC (Managementul Parcului de Contoare), unde vor avea loc toate formularele de cumparare. Printre cele necesare asociatiei se numara factura de achizitie a contorului, chitanta fiscala, imputernicirea persoanei care reprezinta asociatia, buletinul de identitate. Nu vor primi banii inapoi asociatiile de locatari care au restanta la plata facturilor. Procesul de rascumparare va incepe in luna mai si va dura, estimativ, pana la finele anului 2003, mai exact atunci cand toate asociatiile de locatari care au investit in bransamente isi vor recupera banii investiti (valoarea de achizitie a contorului si TVA).  Banii vor fi virati fie in contul asociatiei, fie in contul bancii.
In prima faza, va avea loc rascumpararea contoarelor de apa calda menajera, iar in cea de a doua, a celor de energie termica.

Adriana Barbu - Observator

  • "Sanatatea angajatilor nu poate fi la cheremul unor patroni"

Interviu cu Liviu Crisan - inspector sef la ITM AradIn ultima perioadă, piata muncii din Arad si in special obligativitatea asigurarii serviciilor de medicina muncii pentru angajati a devenit un subiect controversat. Pentru a lamuri aceste aspecte am purtat un dialog cu dl. Liviu Crisan - inspector-sef la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Arad, institutia care aplica legea in domeniul amintit.
- Domnule inspector sef, care credeti ca este cauza acestei agitatii pe piata muncii si in lumea medicala interesata de serviciile medicale de intreprindere?
– Recent, prin Ordinul comun nr. 508/933 al Ministrului muncii si solidaritatii sociale si al Ministrului sanatatii si familiei au fost aprobate Normele generale de protectia muncii, editia 2002, care sunt rezultatul unor programe de infratire institutionala a Inspectiei Muncii din Romania cu institutiile similare din Franta si Suedia, prin care au fost transpuse in legislatia noastra prevederile unui important numar de directive ale UE. Ca urmare, normele aduc pe piata muncii de la noi o abordare noua si moderna, conforma cu cele mai bune practici in domeniu in statele UE si, poate, tocmai de aceea generatoare de atatea "valuri". Cauza de fond a agitatiei despre care vorbeati se afla in art. 32 din Normele generale de protectia muncii amintite, in care se prevede imperativ că angajatorii "sunt obligati sa asigure supravegherea starii de sanatate a tuturor angajatilor prin servicii medicale de medicina muncii". Anterior, incepand cu 1996, supravegherea sanatatii lucratorilor se facea prin servicii medicale de intreprindere incadrate cu medici de medicina muncii sau, acolo unde acestia nu existau (in majoritatea cazurilor), cu medici de medicina generala cu atestat de perfectionare in probleme de medicina muncii. Potrivit noilor reglementari acest lucru nu mai e posibil, prestarea serviciilor medicale de medicina muncii realizandu-se doar sub coordonarea medicului de medicina muncii si numai la nivelul structurilor medicale legate de medicina muncii! Schimbarea a deranjat si, de aici, toată tevatura…
– Cine credeti că a fost deranjat si de ce?
– In primul rand unii patroni, iar asta ne ingrijoreaza. Oricum sanatatea angajatilor nu poate fi lasata la cheremul unor patroni. Fara a analiza in profunzime momentul si fara a identifica avantajele pe termen mediu si lung ale unei supravegheri calificate a starii de sanatate a propriilor salariati, patronii s-au aratat ingrijorati doar de costurile imediate, ceea ce trebuie sa recunoasteti ca nu este prea intelept pentru un intreprinzator. Personal recomand tuturor angajatorilor ca atunci cand fac o astfel de analiza, să ia in considerare si consecintele unor eventuale accidente de munca sau imbolnăviri profesionale datorate absentei specialistului in medicina muncii, absenta care face posibil ca omul potrivit sa ajunga sau sa ramana la locul… nepotrivit. Si ma refer aici la urmari directe, masurabile (distrugeri, pierderi de productie, inlocuirea angajatului afectat, zilele de incapacitate de munca temporara sau permanenta, raspundere civilă, contraventionala si penala, etc.) dar si la cele mult mai delicate, de ordin sentimental si social.
– Domnule Crisan, medicii de familie sustin ca, in urma unui examen sustinut recent la MSF, au dobandit competente in domeniul medicinii muncii
– Este vorba despre 30-40 medici de medicina generala/medicina de familie care au obtinut certificat de competenta in medicina de intreprindere ca urmare a aplicarii Ordinului MSF nr. 875/2002. Prin acest ordin le-au fost stabilite atributii si limite de competenta care, de departe, nu acopera functiile unui serviciu medical de medicina muncii. Ca urmare, supararea acestora este gratuita, fiind evident ca in baza acestei competente nu au cum sa presteze la nivelul intreprinderii, servicii de medicina muncii in mod individual. Noile norme prevad insa ca acestia pot sa-si exercite atributiile stabilite de ordinul amintit mai sus numai in cabinetele de medicina muncii (nu de medicină generală/medicină de familie!) din intreprinderi, si numai impreună si sub coordonarea unui medic de medicina muncii. Este clar că a fost abandonata vechea reglementare in care se vorbea la nivelul intreprinderii despre medic de medicina muncii sau de medicina generala. Mai mult, pentru ca aceste cabinete de medicina muncii sa poata presta servicii de specialitate, este necesar să fie inregistrate in registrul unic al cabinetelor medicale de la DSP Arad.
– Sa intelegem din cele spuse de dv. ca angajatorii nu vor mai putea sa angajeze pentru serviciile de medicina muncii, medici cu competenta in medicina de intreprindere sau medici de familie?
– Un patron poate sa angajeze oricati medici doreste, in fond o face pe banii lui, dar asta nu-l scuteste de obligatia legala de a supraveghea starea de sanatate a tuturor salariatilor sai prin servicii medicale de medicina muncii. Or serviciile medicale de medicina muncii pot fi prestate numai sub coordonarea medicului de medicina muncii si numai la nivelul structurilor medicale de medicina muncii. Dupa cum vedeti, nici chiar medicul de medicina muncii nu poate presta de unul singur astfel de servicii!
– Care sunt structurile medicale la nivelul carora se pot presta serviciile de medicina muncii si daca exista loc pentru initiativa privata in acest domeniu?
– In Arad se regasesc patru dintre structurile de medicina muncii recunoscute si anume: cabinetele de medicina muncii din intreprinderi, organizate ca unitati publice sau private; cabinetele de medicina muncii din centrele medicale publice sau private; compartimentul de medicina muncii si boli profesionale din Spitalul municipal; compartimentul de la medicina muncii de la DSP Arad. In ceea ce priveste initiativa privata arat ca la ora actuala se pot organiza cabinete medicale de medicina muncii in două structuri: la nivel de intreprindere si la cel de centru medical (policlinică). Potrivit actualei legislatii, privilegiati sunt medicii de medicina muncii, deoarece sunt putini, iar fara ei nu se pot infiinta si/sau functiona legal astfel de structuri. Din informatiile pe care le detin rezulta ca exista si medici de medicina muncii intreprinzatori, pana in prezent fiind infiintate si inregistrate la registrul unic al cabinetelor medicale de la DSP Arad mai multe societăti comerciale cu acest obiect de activitate. 

A consemnat Cosmin Trif - Adevarul

  • Pentru livrarile de gaz, CET acuza Distrigaz, Distrigaz acuza centrala

Directorul Distrigaz - Ovidiu Nila respinge acuzatiile care ii sunt aduseLucian Barniciu, directorul CET, a comunicat autoritatilor  locale ca singura problema deosebita cu care se confrunta centrala este legata de Distrigaz Nord. "Distrigaz nu-si respecta contractul incheiat cu noi pentru luna februarie si nu ne livreaza cantitatea de gaze prevazuta in act. Ca atare, ca sa respectam parametri, suntem nevoiti sa trecem la un consum suplimentar de pacura, care este mai scumpa". Barniciu a mai adaugat ca au fost trimise adrese catre Distrigaz pe aceasta problema, dar nu s-a primit nici un raspuns. "Probabil ca vom fi nevoiti sa facem o rectificare de buget, pentru ca avem cheltuieli in plus fata de cele estimate", a conchis directorul CET.
Directorul Distrigaz, sustine, insa,  cu totul altceva. Ovidiu Nila crede ca subiectul este creat artificial, pentru a distrage atentia de la altele. "Au fost prezentate situatii fanteziste. De doua luni de zile, nu am mai avut nici o problema cu gazul. Cu o presiune de 1,2,  fapt care nu s-a realizat de ani de zile, presiunea la gaze este foarte buna. In plus, contractul este respectat. Pot sa va spun chiar cat a consumat CET din repartitie: nu au consumat nici macar 50%. Exista, desigur, varfuri de sarcina, iar cei de la centrala vor doar atunci repartitie… cand au nevoie. Noi le facem, insa, repartitia asa cum au cerut". Ca un argument in plus, Nila a adaugat ca Distrigaz face importurile pentru CET.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]