Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 13 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Puwak a stat putin, dar a inaugurat mult

Ministrul Hildegard Puwak a participat la semnarea contractului pentru costruirea statiei de epurareNu comenteaza scandalul
"De ce sa nu credem ca Romania va fi pregatita pentru a se integra in Uniunea europeana in anul 2007? Avem un calendar clar al integrarii, stim foarte clar care sunt coordonatele pentru integrare. Tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii, o parte dintre ele au fost deja indeplinite. Trebuie sa recuperam timp si bani, trebuie sa recuperam o serie de decizii gresite din trecut" a spus Hildegard Puwak.
Intrebat tot de ziaristii cotidianului nostru daca Aradul este nedreptatit de fondurile primite din partea guvernului, ministrul integrarii a raspuns ca nemultumiti sunt si vor fi mereu si ca guvernul are prioritatile sale – de data aceasta reforma in sanatate si protectia sociala. 
Ea a sugerat insa ca se pot obtine multi bani din surse europene, cu conditia de a prezenta proiecte viabile. 
Hildegard Puwak a refuzat sa comenteze scandalul public in care a fost implicata in ultima perioada, precizand doar ca imaginea Romaniei a fost afectata si ca  s-au spus multe neadevaruri in ceea ce o priveste.
Aliniati, ca la scoala
Hildegard Puwak a participat la semnarea contractului pentru construirea unei statii de epurare a apei in judetul Arad, din fonduri europene nerambursabile.
Actul a fost semnat de constructorul german si Gheorghe Banatean, directorul regiei Apa Canal. 
Valoarea proiectului se ridica la 18 000 000 de euro si se inscrie pe linia ajutorului UE pentru realizarea unor standarde europene in domeniul mediului, pentru respectarea conceptului de dezvoltare durabila.
Ministrul Puwak a facut o vizita fuger si la terminalul Cargo Ministrul a efectuat o vizita-fulger la viitorul sediu al statiei de epurare, dupa care s-a deplasat la inaugurarea terminalului Cargo. 
Angajatii terminalului au asteptat in fata panglicii, aplaudand la aparitia doamnei Puwak, aliniati pe cele doua parti ale drumului, ca la scoala sau, daca vreti, ca in vremurile in care nu domnii ministri, ci tovarasii ministri erau primiti la Arad. 
Pe tot parcursul plimbarii de aproximativ un sfert de ora prin sediul terminalului, ghidul ministrului Puwak a fost directorul Gheorghe Pele. 
Ministrul integrarii a declinat invitatia oficialitatilor aradene de a lua masa la Casa de Oaspeti si a plecat spre Cluj, motivand ca are un program foarte strict.
Fonduri europene la Arad
Ministrul integrarii a apreciat ca Aradul a dovedit o capacitate destul de buna de  a atrage banii UE pe mai multe componente. 
Astfel, aradenii au castigat proiecte in valoare totala de aproape 700 000 de euro. 
La capitolul nerealizari este insa fondul Sapard, pe care aradenii nu au stiut sa il acceseze, depunandu-si prea tarziu dosarele.
"Principala slabiciune a Romaniei in procesul de integrarea europeana este reforma administrativa. Este nevoie de o marire a capacitatii administratiei pentru a putea face fata solicitarilor pietei unice. Chiar ieri (n.r. joi) am avut la Bucuresti o intalnire cu oamenii de afaceri, pentru ca notiunea de capacitate administrativa nu se refera doar la functionari, ci si la operatorii economici. Ei trebuie sa se adapteze la legislatia europeana cu privire la normele de calitate si sa devina competitivi pe un segment de piata. Marti, in Capitala, vom discuta iar despre reforma administratiei si justitiei, de aceasta data si cu invitati straini" a declarat ministrul Hildegard Puwak raspunzand intrebarii cotidianului Observator aradean.

Flavius Ghender & Andrei Ando - Observator

  • Sanevit va livra seringi de 1,5 milioane de dolari in Kazahstan

Sanevit va produce seringi si ace pentru KazahstanFostii angajati, acum someri, se vor intoarce la munca
Directorul SC Sanevit SA, Mircea Roman s-a aflat, zilele trecute, in Kazahstan, alaturi de o delegatie de oameni de afaceri care l-au insotit pe presedintele Ion Iliescu.
Scopul pentru care Mircea Roman s-a alaturat delegatiei l-a reprezentat semnarea unui contract in tara respectiva pentru livrarea de seringi.
Trebuie spus ca din multitudinea oamenilor de afaceri care l-au insotit pe presedintele Iliescu, singurul care nu s-a intors cu mana goala din Kazahstan a fost Mircea Roman.
Acesta a semnat un contract, in valoare de 1,5 milioane de dolari pentru livrarea in tara respectiva a nu mai putin de 35 de milioane de seringi si 14 milioane de ace.
"A fost singurul contract care s-a incheiat" a precizat, pentru ziarul nostru, Mircea Roman.
Directorul SC Sanevit a precizat ca, in aceste conditii, va trebui sa recheme la munci o parte a muncitorilor care au fost disponibilizati, pentru a putea face fata comenzilor.
Acest subiect insa, il vom dezbate mai pe larg intr-unul din numerele viitoare ale ziarului.

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Imobilele din centrul Aradului, pericol public

Presedintele PUR Arad, Lia Ardelean ofera solutii pentru repararea fatadelorDupa ce au solicitat autorizatie de reparare a fatadei sediului in care isi desfasoara activitatea, umanistii aradeni, prin presedintele Lia Ardelean, au luat atitudine fata de situatia care se inregistreaza in sectorul constructiilor centrale. 
Imobilul in care are sediul Partidul Umanist este situat pe b-dul Revolutiei, nr. 57, are parter si etaj, la fel ca marea majoritate a cladirilor aflate pe centrul orasului. 
Si, la fel ca aproape toate celelalte, si fatada acestei cladiri se afla intr-o stare avansata de degradare, fiind un adevarat pericol pentru cetatenii care trec zilnic prin zona.
Presedintele PUR Arad a solicitat, in luna iulie, autorizatie de reparare a fatadei pentru partea ocupata de partid, dar, in acel moment, i s-a raspuns ca va primi un asemenea act doar pentru refacerea fatadei intregii cladiri. 
Din surse proprii, umanistii au achitat totalul contravalorii, primind astfel acordul Inspectoratului in constructii si avizul Directiei monumentelor si siturilor arhitecturale pentru inceperea lucrarii.
Desi PUR avea fondurile pentru demararea reparatiilor la fatada sediului pe care il ocupa, ceilalti locatari ai imobilului au refuzat sa contribuie pentru partea ce le revenea din lucrare, astfel incat umanistii s-au vazut pusi in situatia de a avea o autorizatie pe care nu puteau sa o foloseasca. 
"Nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca o caramida va cadea in capul vreunui trecator. Cei care vor raspunde sunt locatarii, dar de ce sa se ajunga la o asemenea situatie?", a intrebat presedintele PUR.
Desi pe plan national se pare ca exista o hotarare ce ii obliga pe locatari sa-si repare fatadele la cladirile in care locuiesc, aceasta nu se aplica decat prin adoptarea unei hotarari similare, pe plan local. 
Astfel, Lia Ardelean a lansat consilierilor municipali ideea de a initia un astfel de proiect prin care cheltuielile in acest caz, pentru persoanele fizice, sa se deduca din impozitul pe cladiri, Fatadele unor cladiri din centru ar trebui reparate - Virtual Arad News (c)2003 iar ale persoanelor juridice - din impozitul pe profit. 
"Ne adresam tuturor consilierilor municipali, indiferent de partid, pentru ca noi nu avem reprezentanti in CLM. Oricare dintre acestia ne pot contacta si pot formula un proiect de hotarare in acest domeniu. Nu ne supara, nu consideram ca ne fura ideea. Pe de alta parte, este bine ca toate asociatiile de locatari sa constientizeze si sa nu astepte sa se intample o tragedie", a spus presedintele PUR Arad.
Potrivit Codul Civil, art. 998, "Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara.
 (C. civ. 767, 1014, 1162, 1198, 1435, 1483, 1902)"
. De asemenea, art. 999 spune ca "Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa. (C. civ. 998)"
In continuare, art. 1000 si 1002 stipuleaza: "Suntem deasemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care suntem obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt sub paza noastra" si "Proprietarul unui edificiu este responsabil pentru prejudiciul cauzat prin ruina edificiului, cand ruina este urmarea lipsei de intretinere sau a unui viciu de constructie. Cand delictul sau cvasi-delictul este imputabil mai multor persoane, aceste persoane sunt tinute solidar pentru despagubire. (C. civ. 918, 1038 si urm.)".

Elena Danila - Romania Libera

  • Crima odioasa intr-un spital aradean

Bolnavii Spitalului de Psihiatrie au fost martorii unei crime odioasePacientii Spitalului de Psihiatrie din Arad au fost, ieri dimineata, martorii unei crime abominabile. 
Ioan Rad a ucis in bataie un coleg de salon, i-a smuls un testicul cu dintii si apoi s-a napustit asupra unei asistente venite sa vada ce se intampla.
Agresorul fusese internat in unitatea spitaliceasca aradeana ca urmare a consumului de alcool. 
Procurorii veniti sa ancheteze cazul au reconstituit cu groaza evenimentele. 
Rad, in varsta de 38 de ani, s-a trezit la ora sapte dimineata, dupa care s-a deplasat spre holul unde pacientii isi fumeaza tigarile. 
Fara nici o explicatie, l-a atacat violent pe un alt bolnav, trantindu-l la pamant. Capul victimei a fost zdrobit de cimentul holului. 
Cuprins de o furie oarba, Ioan Rad l-a muscat de testicule pe vecinul sau de salon, umpland zona de sange. 
De locul scandalului s-a apropiat in graba o asistenta, pentru a interveni, insa si aceasta a fost atacata cu o cruzime imposibil de explicat. 
Rad a luat-o la pumni pe femeie, smulgandu-i cerceii din urechi. 
Rudele victimei au fost socate de intamplare. Printre lacrimi, ele au acuzat responsabilii spitalului de inconstienta si au incercat sa isi explice cum a fost posibil ca Rad sa fie lasat fara supraveghere. 
Agresorul nu s-a calmat pana cand la fata locului nu a sosit un echipaj al Politiei, cu ajutorul caruia Rad a fost imobilizat, imbracat in camasa de forta si izolat intr-o incapere de la subsolul spitalului.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Medalia "serviciul credincios" pentru Emil Prokopecz

Antrenorul emerit Emil Prokopecz a primit Medalia "Serviciul credincios"Ieri dimineata, intr-un cadru festiv, unul dintre cei mai importanti antrenori romani de tenis de masa din toate timpurile, aradeanul Emil Prokopecz, a primit medalia nationala "serviciul credincios", clasa a treia.
Distinctia fusese conferita de presedintele tarii, Ion Iliescu.
La festivitatea desfasurata la complexul de pe strada Eminescu, au participat presedintele onorific al C.S.M. PAB, Sandu Ion, directorul Eugen Roman, sportivi si tehnicieni, marele om de sport, emotionat, multumind pentru ceremonia organizata in cinstea domniei sale.
In varsta de 85 de ani, Emil Prokopecz a obtinut rezultate inegalabile la Campionatele Mondiale, Europene, Nationale sau in cupele europene intercluburi, aducand Aradului sute de medalii foarte pretioase.
De numele lui se leaga existenta complexului sportiv amintit si ridicarea unor generatii de adevarati campioni.
Prieten apropiat al ziaristilor de la "Adevarul", antrenorul emerit Prokopecz si-a demonstrat in timp valoarea.
Aradean get beget, el ar merita din plin titlul de cetatean de onoare al orasului nostru.
Este de datoria oficialitatilor locale, impreuna cu conducerea C.S.M. PAB, sa faca demersuri in acest sens, recunoscand merite care se cuvin recunoscute.

Adrian Hartau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]