Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 13 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • "Trebuie gandita si varianta privatizarii spitalelor"

Interviu cu noul presedinte al Colegiului Medicilor - dr. Tiberiu Ududecafirma dr. Titus Ududec, noul presedinte al Colegiului Judetean al Medicilor
Absolvent al Facultatii de Medicina din Timisoara, medic generalist, doctorand in igiena, casatorit si tata a doua fete, Titus Ududec este noul presedinte al Colegiului Judetean al Medicilor. 
Dr. Ududec a castigat detasat, cu 15 voturi "pentru" din cele 19 depuse, avand-ul ca unic contracandidat pe fostul presedinte al Colegiului, conf. univ. dr. Maria Puschita . 
Alaturi de ceilalti patru membri ai Biroului Executiv , - dr. Marius Capatana, dr. Adrian Darabantiu, dr. Ion Serban si dr. Gheorghita Barna - dr. Ududec este decis sa "lupte" pentru drepturile celor care l-au ales.

- Ne permitem sa incepem aceasta discutie prin a va felicita pentru noul statut castigat in medicina aradeana. V-a luat prin surprindere votul colegilor din Consiliu?
- In primul rand as vrea sa va mutumesc pentru felicitari. In ceea ce priveste votul colegilor mei, nu pot sa spun ca m-a surprins. Asteptam oarecum acest rezultat, dat fiind faptul ca zece membri ai Consiliului sunt medici de familie. Bineinteles ca inaintea alegerilor am discutat toate aspectele si colegii m-au indemnat sa imi depun candidatura, eu fiind vicepresedinte si in legislatura trecuta. Era si firesc ca avand atatia membri in Consiliu sa ne dorim sa fim reprezentati si in biroul executiv.
- Care sunt atributiile Colegiului Medicilor, stiut fiind ca la ora actuala, el este eliminat din echipa de concepere a contractului - cadru dintre Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate.
- Intr-adevar, Colegiul a fost eliminat din echipa despre care vorbiti prin O.G. 150/2002, ramanandu-i doar rolul de consultant. In rest, aceasta asociatie profesionala pe care o reprezint la nivel judetului, se ocupa de buna desfasurare a profesiei de medic, de protejarea medicilor, de sustinerea si de apararea intereselor lor... 
- Aveti si dreptul de a-i sanctiona? 
- Da. Dar nu presedintele in persoana sanctioneaza. Colegiul este impartit in mai multe comisii care se ocupa de judecarea unui anumit caz, in functie de tipul eventualei culpe. De sanctionarea altui gen de probleme, de exemplu lipsa de la locul de munca, nu ne ocupam noi, masurile ce trebuie luate in astfel de situatii revenindu-i Casei de Asigurari de Sanatate.
- Ce poate face Colegiul Medicilor in ceea ce priveste noua reforma atat de mult discutata pe parcursul acestui an?
- Dupa cum am amintit si anterior, noua ne revine doar rolul de consultant. Ne dam cu parerea. Asta nu inseamna ca cei indreptatiti sa ia masuri vor si tine cont de ceea ce spunem noi. Revenind la reforma .. sigur ca ea trebuia facuta. E adevarat insa ca impactul a fost foarte puternic la nivelul judetului, mai ales din punctul de vedere al numarului mare de angajati disponibilizati. Cu siguranta ca aceeasi soarta o vor avea pe parcurs si celelalte judete.
- Ce parere aveti despre varianta desfiintarii spitalelor din teritoriu sau a transformarii lor in centre medicale mai mici?
- Fiind doar la inceputul activitatii ca presedinte al Colegiului nu pot sa spun deocamdata foarte multe lucruri legate de aceste posibilitati. Cert e ca spitalele nu pot fi desfiintate, in adevaratul sens al cuvantului. Trebuie gandita si varianta privatizarii. Noi, Colegiul, militam pentru pastrarea in structura a medicilor de toate specialitatile.
- Cu ce planuri plecati "la drum"?
- In perioada imediat urmatoare ne vom ocupa de partea administrativa, de ceea ce inseamna alegerea comisiilor de specialitate. Abia de la inceputul anului viitor vom putea discuta despre planuri concrete.
- Va multumim si va dorim succes.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Studentii aradeni, in campanie antidrog

Studentii de la UVVG discutand cu elevii de la Liceul "Iuliu Maniu" despre pericolul ce il reprezinta drogurileAsociatia Studentilor Medicinisti Aradeni "Vasile Goldis", in colaborare cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis", din Arad, a lansat proiectul "Iti spunem totul despre agonie si extaz", care vizeaza problematica consumului de droguri si efectele nocive ale acestuia. 
Proiectul a debutat la Liceul "Iuliu Maniu" din municipiu, unde studenti ai Facultatii de Medicina din cadrul Universitatea de Vest "Vasile Goldis" au prezentat, in timpul orelor de dirigentie, elevilor claselor a XI-a expuneri despre pericolul pe care il reprezinta posesia, inlesnirea procurarii si consumul drogurilor, flagel omniprezent in viata cotidiana si mai ales, despre afectiunile psihosomatice pe care le provoaca consumul de droguri. 
Initiatorii proiectului si-au exprimat speranta ca vor reusi sa realizeze o profilaxie primara a consumului de droguri, indreptand, astfel, destinele unora dintre tinerii care cad in capcana agoniei si extazului nociv al "prafurilor albe".

Ziua de Vest

  • Distractie si informatie, in cluburile de Internet aradene

Internet cafe ofera tinerilor posibilitati nelimitate de informareIn Romania mileniului III, Internetul ar trebui sa fie la fel de facil ca accesul la informatia televizata. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa.
In contextul in care majoritatea institutilor publice isi raspandesc informatiile cu ajutorul acestei retele, statisticile arata ca doar 7% dintre romani au un calculator acasa si doar 5% au acces la Internet.
Restul, de voie, de nevoie, apeleaza la ajutorul internet-cafe-urilor.
Raid la Internet-cafe
Un raid prin municipiu, in cautarea pasionatilor de internet, dezvaluie un peisaj, desprins parca din filmele SF.
Cele cateva cluburi de acest gen au clienti "racolati" din randul generatiei tinere.
Adolescentii dupa orele de scoala chiar in timpul cursurilor - butoneaza cu frenezie tastatura calculatorului, in cautare de senzatii tari.
Majoritatea clientilor converseaza sau se implica in jocuri interactive, putini fiind cei care cauta informatii pe Internet.
Exista chiar si o categorie a dependentilor de jocuri, adolescenti care isi petrec ore la rand in fata monitorului pentru a dobori recordurile precedente.
Cele mai utilizate jocuri sunt cele de strategie sau de razboi.
"Tocilarii" Internetului
Cei care navigheaza in cautarea informatiei sunt mai putini. Studenti sau elevi care incearca sa-si imbunatateasca lucrarile de la scoala. Numai ca numarul acestora este destul de mic.
"Tocilarii" Internetului prefera sa isi satisfaca nevoia de informatie apeland la ajutorul prietenilor cu Internet acasa.
Ajung in asemenea cluburi doar ocazional sau in cazuri de forta majora, cand examenul bate la usa.
Numai sa nu credeti ca acestia sunt manati in lupta de setea de cultura si informatie.
Prefera sa cheltuie 15 000 de lei pe ora pentru a lua cateva notite, decat sa rasfoiasca cine stie ce carti scumpe si, in opinia lor, neesentiale.
Obtin rezumatele la un pret mult mai mic.
Altii folosesc cluburile de Internet pentru divertisment"Maniacii" din cluburi
In cele din urma, dar si cei mai numerosi, sunt "maniacii".
Am avut surpriza sa intalnim in cluburi pana si aurolaci care ziua cersesc, iar noaptea o petrec navigand pe Internet.
Probabil ca asa isi asigura cazarea. Revenind insa la "maniaci", nu poti sa nu ramai pe ganduri atunci cand vezi copii de 12-13 ani care petrec ore intregi pe zi in Internet-cafe-uri.
Stai si te intrebi de unde are un copil de clasa a VII-a atatia bani.
Cand ora de navigare costa 25 000- 35 000 de lei, un calcul simplu ne arata ca patru ore costa peste 100 000 de lei, o suma considerabila pentru un pusti care ar trebui sa invete care este diferenta dintre mamifere si nevertebrate.
Pana si limbajul este diferit la acestia. Ai impresia ca vorbesc codificat. Niste cyborgi care cresc sub ochii nostri, dar nu si ai parintilor.
***
Dupa cum se vede, apetitul pentru aceasta retea nu este generat de rolul primordiul al acesteia, adica de comunicare, ci de divertisment.
Jocurile sunt vinovate de succesul cluburilor si nu altceva.

Cristian Titca - Agenda zilei

  • "Bem vin fiert cu scortisoara si radem pana la epuizare"

Aradeanca Andreea Liptak a devenit vedeta stirilor Pro TVAndreea Liptak, corespondent al Stirilor PRO TV, si-a inceput munca in televiziune la statia locala PRO TV Arad. 
Din toamna lui 2000 s-a mutat la Bucuresti, cu "arme si bagaje"
"Totul s-a intimplat atat de repede, incat parintii mei s-au dezmeticit cand eu deja imi inchiriasem un apartament in Bucuresti si incepusem sa fac deja transmisii in direct",
spune ea. 
Si-a dorit sa devina, pe rand, pilot, scafandru, speolog, astronaut, marinar, pompier, alpinist, cercetator, voluntar intr-o organizatie umanitara. 
In cele din urma a ales ziaristica. O atrage tot ceea ce este mistic si asculta cu placere muzica celor de la U2 si Depeche Mode.
Cum ai reactionat cand ti-ai auzit prima oara colegii spunandu-ti "unguroaica"?
M-am amuzat. Era o porecla veche pe care nu o cunosteau colegii din Bucuresti. 
In ceea ce-i priveste, s-a intamplat mai demult, nu mai stiu in ce context, dar acum toti se intrec in a-si asuma responsabilitatea inventarii ei.
Stii cum arata bordul unui avion de lupta. Ai si zburat cu el?
Acum 14 ani am fost la Aviatia Militara din Timisoara, cu varul meu care este pilot. Am vazut atunci F-16. Mi-au permis sa urc la bordul avionului si imi amintesc ca m-am mirat sa vad atatea "ceasuri". Nu m-am lasat pana nu am aflat ce rost are fiecare buton, fiecare cadran, chit ca din anumite explicatii nu intelegeam nimic. 
M-am lamurit doar ca "trebuie sa fac facultate ca sa zbor." 
Am fost spectator la multe mitinguri aviatice si de calatorit, am calatorit doar cu avioane de pasageri. 
Cel mai mic avion cu care am zburat a fost un Cesna de 8 locuri. Atunci am stat si in cabina pilotului.
Te vezi peste ceva vreme prezentator de stiri la pupitru, in studio, sau iti doresti altceva?
Atata vreme cat vorbim despre stiri, ma incanta orice postura. Sunt foarte multumita de statutul meu actual si stiu ca e un avantaj sa ai experienta unui reporter sau corespondent. 
Nu m-am intrebat cum ar fi sa fiu prezentator, vreau doar sa-mi fac meseria cat mai bine.
Care-i cea mai mare performanta pe care ai avut-o in plan profesional?
In materie de corespondente, doua transmisiuni live care au insumat aproape 25 de minute, cu ocazia vizitei lui George W. Bush, la Bucuresti. 
Iar ca reporter, am considerat o reusita orice exclusivitate obtinuta.
Ce ti se reproseaza cel mai des?
Ca ma preocup prea mult de cei din jur si uit de mine.
Cum te manifesti cand esti nervoasa?
Se simte. De regula, sunt esentiale argumentele convingatoare, pe loc. Alteori, vreau sa fiu lasata in pace cateva minute. 
Totusi, supararile imi trec repede si le uit. Nu m-am razbunat niciodata pe nimeni.
Ce e mai important pentru tine: cariera sau familia?
Familia. Daca e totul in regula cu ea, ma pot concentra suta la suta pe ceea ce am de facut la serviciu.
Cu ce-ti umpli timpul liber?
Am foarte putin timp liber, asa ca il impart cu cei dragi. Ascultam muzica buna, bem vin fiert cu scortisoara si povestim. 
Suntem oameni veseli si radem pana la epuizare.
Cat de importanti sunt barbatii in viata ta?
Unul singur e important. Cel care imi este alaturi pana la capat.
Stii deja ce vrei de la viata?
Sa dureze mult, sa imbatranesc tarziu, sa-i fac fericiti pe cei dragi si sa am bani.

Anca Nicoleanu - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  •  Aradul si-a premiat sportivii

Adrian Jigau - Sportivul anului 2003In pauza meciului de baschet West Petrom - Tekelsport Istambul, in Sala Sporturilor din Arad a avut loc festivitatea de premiere a sportivilor anului 2003 din judetul Arad.
Sportivul anului a fost desemnat halterofilul Adrian Jigau (Astra Arad), recent medaliat la Campionatele Mondiale de haltere (Vancouver), cu argint - la total si bronz la Arauncat, si totodata castigator al medaliilor de aur si argint la Campionatele Europene desfasurate in acest an la Loutraki (Grecia).
Sportiva anului a fost desemnata jucatoarea de tenis de masa Otilia Badcscu (CSM PAB Romania), medaliata cu aur si cu bronz la Campionatele Europene de la Paris.
Antrenorul anului a fost desemnat prof.Gheorghe Biris, antrenor emerit haltere, Astra Arad, cel care l-a descoperit pe Adrian Jigau.
Echipa anului a fost desemnata Baschet - Club ICIM Arad, care a incheiat turul actualei editii a Diviziei A la fete, pe locul secund.
Premiul pentru Fair Play a fost acordat judokanilor veterani Mihai Botez - antrenor emerit, fondatorul primului club de judo din Romania in anul 1957; Stefan Muresan -  presedintele Asociatiei de judo a veteranilor; Loghin Lazar, Arcadie Mariasi, Adrian Herta, cu totii medaliati la prima editie a Campionatelor Europene de judo - veterani, desfasurate in acest an in Ungaria.

Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]