Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 14 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Alteta sa Principele Radu de Hohenzollern:"Nu suntem detinatorii unui miracol, ci parte naturala a societatii romanesti"

Principele Radu de Hohenzollern in dialog cu Presa-  Alteta, ati afirmat zilele trecute, la Lipova, ca Romania este in randul al doilea al tarilor foste comuniste.  Care sunt motivele acestei clasificari?  Ce se poate face pentru a avansa in randul intai?
-  Este o realitate cronologica, nu o clasificare sau o apreciere calitativa.
Ea se bazeaza pe doua fapte:  primul val al tarilor fost comuniste acceptate in NATO a fost in 1997, Romania in 2002. Primul val acceptat in UE va fi 2004, Romania in 2007. Dar acest lucru, asa cum spuneam la Lipova, nu trebuie sa ne dea de gandit ca suntem o tara care tine de "al doilea val".  Sunt sigur ca odata acceptata in familia euro-atlantica si odata trecuta de aceasta perioada de saracie si umilinta, Romania va fi o surpriza pentru comunitatea tarilor democratice si prospere prin flexibilitatea ei, prin energia si imaginatia ei.  Acest lucru a fost dovedit la nivel militar:  desi invitata in NATO abia in 2002, Romania este, de cativa ani, un partener de elita, elogiat cu fiecare prilej.
-  Apropierea Casei Regale de guvernul social-democrat ii dezamageste pe sustinatorii monarhiei si pe crestini-democrati, principalii sustinatori ai Casei Regale.  Ati avut reactii din partea acestora, vi s-a cerut deschis sa intoarceti spatele PSD si actualului presedinte, Ion Iliescu?
-  Felul acesta de a privi lucrurile imi este strain. Casa Regala, in mod traditional, a avut doua principii inalienabile: intai sa nu fie obiectul unei diviziuni sau alternative, in al doilea rand sa-si dovedeasca in fiecare timp istoric utilitatea si expresia particulara ca factor de progres.  Cand Familia Regala s-a aflat in primul rand al fondarii statului modern, nu a dezamagit sau favorizat nici o entitate politica.  Atunci cand s-a aflat in primele randuri ale Marii Uniri, nu s-a uitat nimeni la peisajul anotimpului politic. Daca astazi Regele a decis ca el insusi si Familia sa sprijne Romania, este pentru ca tara se afla intr-un moment exceptional, o ocazie care se iveste unei natiuni o data la multi ani. 
- Credeti in viitorul monarhiei in Romania?  Credeti in faptul ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, tara ar putea redeveni monarhie?
- Ar trebui sa puneti aceasta intrebare "principalilor sustinatori ai Casei Regale".  Eu sunt unul din membrii Familiei Regale, nu un militant monarhic. Eu sunt obligat moral sa pun valorile ei in slujba natiunii de azi, nu sa-i fac propaganda.  Institutia numita "Familia Regala" are multe feluri de a fi de folos la noi, in Romania.  O dovada:  cererea dumneavoastra de interviu.
Care sunt proiectele Casei Regale, legate de Savarsin, si in ce stadiu se afla materializarea lor?
-  Vrem ca domeniul regal sa se dezvolte durabil, in acelasi ritm cu comunitatea. Am infiintat o Asociatie de Dezvoltare Durabila, care a inceput sa activeze sub conducerea ASR Principesa Margareta a Romaniei.  Miercuri, 12 februarie, a avut loc infratirea comunei Savarsin cu comuna Moliere din Franta, in prezenta unei delegatii franceze. Dorim sa cream, impreuna cu specialisti de prima marime, un climat propice etnografiei, traditiilor populare, mestesugurilor, agro-turismului.  Vrem sa atragem investitori in zona, dar nu cu riscul de a strica frumusetea locului.  Vrem ca domeniul sa fie loc de intalniri culturale, expozitii, festivaluri, congrese stiintifice.  Multe din ele au si avut loc. Organizam sarbatori specifice la fiecare sfanta sarbatoare de Craciun si Paste. De Sfantul Ilie vom fi la manastirea Romanesti.  Vrem sa ajutam liceul din Savarsin sa devina scoala de meserii si sa aiba parteneri din Franta si Luxemburg. Toate acestea iau insa timp si va trebui rabdare si generozitate din partea tuturor.
In ce alte actiuni doreste sa se implice in viitor Casa Regala, pe raza judetului Arad?
- Ce am spus la Lipova si la Arad, in vizita din 10 februarie, este raspunsul la intrebarea dumneavoastra:  vom incerca sa ne aducem modestul aport la conectarea Aradului ca judet si ca municipiu la toate aspectele continentale esentiale:  economie, investitii, cultura, istorie, educatie, mentalitate, mediu inconjurator, turism, etc.  Nu suntem detinatorii unui miracol, ci parte naturala a societatii romanesti, in drumul ei spre un stat modern si prosper.
- Romanii s-au saturat de promisiuni electorale desarte, de scaderea accelerata a nivelului de trai, de privatiunile generate de aderarea la NATO si la Uniunea Europeana. In acest context, care este mesajul Casei Regale catre popor?
- Reintregirea Europei este un act istoric si geografic, nu electoral.  Ea este o nevoie identitara, o chestiune de destin, nu un obiectiv politic. Ea se face de la om la om, de la sat la sat, de la oras la oras, de la regiune la regiune, de la profesie la profesie.  Casa Regala are pentru poporul roman nu un mesaj, ci un fapt: dedicam acestui deziderat toata energia noastra.
Majestatile Lor, la varsta lor, Alteta Sa Regala si cu mine dedicam fiecare zi acestei cauze.  E mai mult decat un mesaj, e un legamant.

Andrei Ando - Observator

  • 14 februarie, ziua indragostitilor

De "Ziua indragostitilor" multi tineri se casatorescIn secolul IV inainte de Hristos, romanii tineau in fiecare an o sarbatoare-ritual in cinstea zeului Lupercus. Numele tinerelor femei erau puse intr-o cutie, de unde erau extrase la intamplare de adolescenti. In felul acesta, fiecarui tanar roman i se desemna o femeie drept partenera pentru urmatorul an, la sfarsitul caruia avea loc o alta loterie. Dupa opt sute de ani de asemenea practici barbare, primii parinti ai bisericii s-au gandit sa renunte la ele. Raspunsul l-au gasit in Valentin, un episcop care fusese martirizat cu aproape doua sute de ani inainte.
St. Valentin a fost un preot care a trait la Roma in jurul anului 270 dupa Hristos in timpul lui Claudius al II-lea, care emisese un edict ce interzicea casatoriile. Asta se intampla cam in timpurile cand gloria imperiului roman era pe sfarsite. Lipsa unui sistem administrativ coerent provoca frecvent rascoale. Invatamantul decazuse, taxele era foarte mari, iar comertul era la pamant. Pe langa aceste neajunsuri, galii, slavii, hunii si mongolii din Europa de Nord si Asia exercitau presiuni tot mai mari la granitele imperiului. Acesta era prea intins ca sa mai poata fi aparat impotriva agresiunilor externe si a haosului intern cu trupele existente. Din aceasta cauza, erau recrutati tot mai multi tineri, pentru a fi transformati in soldati. Imparatul Claudius credea ca barbatii casatoriti sunt mai atasati de familie si deci nu pot fi buni soldati. Ca sa asigure calitatea armatei, a interzis casatoriile.
Episcopul Valentin, sensibilizat de drama indragostitilor, ii casatorea pe acestia in secret. Claudius a aflat de acest "prieten al iubitilor" si a pus sa fie arestat. Impresionat de credinta si demnitatea tanarului preot, imparatul a incercat sa il converteasca la credinta in zeii romani, pentru a-l scapa de executie. Valentin a refuzat sa-i recunoasca pe zei, ba chiar a incercat sa il converteasca pe imparat la crestinism, desi era constient de consecinte. Pe 24 februarie 270, Valentin a fost executat.
Pe cand Valentin era in inchisoare, asteptand sa i se implineasca destinul, l-a intalnit pe Asterius, temnicerul sau. Acesta avea o fiica oarba. Asterius l-a scos din inchisoare pe Valentin, iar preotul i-a vindecat fiica prin puterea miraculoasa a credintei. Chiar inainte de executie, Valentin i-a cerut temnicerului hartie si i-a scris un mesaj de adio fiicei acestuia, pe care l-a semnat "de la valentinul tau". Astfel, Valentin a devenit un sfant, patron spiritual al unui festival anual. Pe 14 februarie, cand se tinea festivalul, tinerii romani ofereau femeilor pe care le admirau si pe care vroiau sa le curteze niste felicitari scrise de mana. Felicitarile au luat numele de Valentine.
Sarbatoarea Valentine s-a raspandit odata cu crestinismul, iar azi se celebreaza in lumea intreaga. Una din primele felicitari de Valentin a fost trimisa in 1415 de Charles, duce de Orleans, sotiei sale, in timp ce era prizonier in Turnul Londrei. Respectiva felicitare este pastrata la Muzeul Britanic.
Traditii de Sfantul Valentin
Acum cateva sute de ani, de Sf. Valentin copiii se costumau in adulti si mergeau din usa in usa, cantand. In Tara Galilor, de 14 februarie, indragostitii imparteau linguri cioplite din lemn. Acestea erau decorate cel mai adesea cu inimioare, chei si gauri(!) de chei. Mesajul decoratiei era: "Deschide-mi inima!".
In Evul Mediu, tinerii extrageau dintr-un bol biletele si astfel aflau cine este partenerul lor de Valentin. Biletelele pe care le alegeau erau purtate pe reverul hainei timp de o saptamana. In unele tari, femeia primea de la barbat un articol de imbracaminte. Daca il pastra, inseamna ca il accepta ca sot.
O credinta populara zicea ca daca o femeie vede o randunica zburand pe deasupra capului ei de Valentin, asta inseamna ca o sa se marite cu un marinar. Daca vede o vrabie, se va casatori cu un sarac, dar va fi fericita. Daca vede un cintezoi, se va marita cu un milionar.
Un "scaun al dragostei" este un fotoliu mare si confortabil. A fost inventat pentru doamnele care nu incapeau in scaunele obisnuite din cauza rochiilor cu crinolina. Mai tarziu, "scaunul dragostei" avea doua compartimente, adesea in forma de S. In felul acesta, cei doi puteau sta impreuna dar nu foarte apropiati unul de celalalt!
Gandeste-te la cinci-sase baieti cu care ai vrea sa te mariti si rasuceste codita unui mar in timp ce le rostesti pe rand numele. Te vei casatori cu persoana al carei nume il rosteai atunci cand s-a rupt codita marului.
Alege o papadie cu puf. Tine ochii inchisi si sufla in ea. Apoi deschide-i si vezi daca a mai ramas vreun puf. Numara firele si atatia copii vei face.
Si la Moneasa, de Valentine's Day se organizeaza intalniriCei mai focosi 10 amanti ai lumii
• Regele Solomon – A avut 300 de sotii si sute de amante. l
• Cleopatra – Prima experienta a avut-o la varsta de doisprezece ani si era capabila sa faca fata, in aceeasi noapte, la mai mult de o duzina de amanti.
• Imparateasa Theodora – Se iubea cu zeci de barbati in fiecare zi
• Regina Zingua – Dupa ce noaptea se delecta cu iubitii ei ocazionali, dimineata punea sa fie omorati.
• Giovani Giacomo Cassanova – A sedus mii de femei.
• Ecaterina cea Mare a Rusiei – Era insomniaca si incerca mii de barbati.
• Marchizul De Sade – "Sadism" este un termen pe care l-a inspirat. A sfarsit in azil, inchis pentru crimele lui legate de sex.
• Mae West – A avut o viata sexuala activa pana la varsta de optzeci de ani. La un moment dat, a trait o "noapte" de dragoste care a durat cincisprezece ore.
• Mata Hari – Spioana celebra si-a folosit nurii pentru a afla secrete de razboi. "Activitatea" ei a dus la moartea a mai mult de 50. 000 de soldati.
• Brigitte Bardot – a recunoscut ca simte "nevoia de a avea cate un barbat in fiecare noapte".
Curiozitati legate de Sf. Valentin
In SUA, in fiecare an sunt vandute cu ocazia Sf. Valentin aproximativ un miliard de felicitari. Asta face din Valentine a doua sarbatoare ca popularitate dupa Craciun (avand in vedere numarul de felicitari cumparate).
Cele mai populare flori de Valentine’s Day sunt trandafirii rosii. Desi pentru un ochi neantrenat arata toti la fel, e bine de stiut ca exista mai bine de noua sute de feluri de trandafiri, trecand prin nuantele cele mai variate, de la rosu-inchis la rosu-deschis.
Exista cel putin sapte sfinti care poarta numele de Valentin si nu se stie sigur care a inspirat sarbatoarea. Se crede ca este vorba despre acel Valentin care a trait in Roma, in secolul al III-lea. Faima acestui Valentin vine din faptul ca el a continuat sa-i uneasca pe indragostiti chiar si dupa ce imparatul Claudiu interzisese casatoriile.
In 2000, de Sf. Valentin, un fabricant de bauturi a stabilit un record mondial: cea mai mare cutie cu ciocolata. Dupa Guinness World Records, cutia in forma de inima masura aproximativ 5 metri inaltime, 5 latime si cantarea cam 650 de kilograme. Recordul a fost stabilit la New York.
In fiecare an, intre 1 ia-nuarie si 14 februarie, sunt vandute nu mai putin de opt (!) miliarde de ciocolate in forma de inima, imprimate cu mesaje de genul "Saruta-ma!".
In China, Valentine nu se sarbatoreste pe 14 februarie, ci in cea de-a saptea zi a celei de-a saptea luni a calendarului chinezesc. Anul acesta, Valentine va cadea pe 25 august.
Se obisnuieste sa semnezi felicitarea de Valentine cu X (asta inseamna ca saruti destinatarul). Care este originea acestei practici? Se pare ca ea se leaga de Evul Mediu, cand cei care nu stiau sa scrie semnau documentele cu un X, pe care apoi il sarutau in semn de garantie a sinceritatii celor afirmate. De-a lungul timpului, X a ajuns sa fie asociat cu sarutul.

Daniel Berar - Occident

  • "Saracia sta la usa omului harnic, nu intra incurte"

Primarul Curticiului Gheorghe se destainuie PreseiInterviu cu Gheorghe Don, primarul orasului Curtici
- Domnule primar, sunteti la jumatatea mandatului. Daca ar fi sa punem in balanta realizarile si nerealizirile pe care le-ati contabilizat, in ce parte s-ar inclina ea in acest moment?
- Sunt undeva la 75 la suta in privinta realizarilor, daca ar fi sa vorbesc in procente.
- Si restul, de 25 la suta?
- Sa o luam in ordine. Am avut patru mari obiective: Zona Libera, infiintarea distributiei de gaz, alimentarea pe linie de inalta tensiune cu energie electrica a orasului si realizarea unei sosele de centura intre Curtici si localitatea Lokoshaza, din Ungaria. Primele trei le-am realizat si mai ramane soseaua, pe care daca nu reusesc sa o fac in acest mandat, o voi realiza in urmatorul.
- Intelegem ca veti candida la fotoliul de primar si in alegerile din 2004...
- Bineinteles, pentru ca stiu ce vreau sa fac. Am in plan si stiu tot ce trebuie facut pe mai departe pentru dezvoltarea orasului.
La Curtici forta de munca este "importata"
- Pentru ca vorbiti de dezvoltarea orasului, ce rol a avut infiintarea Zonei Libere in acest sens?
- Infiintarea Zonei Libere a avut un impact normal, la care ne asteptam. In primul rand, a fost crearea de noi locuri de munca, ce era o necesitate pentru Curtici. Daca in 1992 aveam 683 de locuri de munca, acum avem 3823. Si in Zona Libera, si in afara acesteia. Totusi, ponderea mai mare este in afara Zonei Libere. Noi "importam" forta de munca din localitatile invecinate si chiar din municipiul Arad. Avem chiar multi oameni din municipiu care lucreaza la Curtici. Numai cine nu vrea sa munceasca nu are unde.
Soseaua de centura, o prioritate
- Ce va propuneti sa finalizati neaparat pana la finele mandatului?
- Soseaua de centura, sa scoatem traficul greu din centrul orasului. Vom scoate la licitatie realizarea a peste 1 kilometru de drum, care va deveni, practic, soseaua de centura, deoarece la ora actuala trec prin oras patru sute de tiruri zilnic, din si inspre Zona Libera. Mai doresc si realizarea alimentarii cu gaz a Zonei Libere si satului Dorobanti, urmand ca in primavara sa incepem lucrarile. Am creat o societate in domeniul proiectarii retelelor de apa, care urmareste si derularea investitiilor, si incercam sa atragem fonduri printr-un proiect care este finalizat.
-Ce spuneti de buget? E cam subtire pentru nevoile unu oras care isi propune sa se dezvolte, avand o serie de obiective de investitii.
- Bugetul, intr-adevar, este mai sarac, dar bine gospodarit iese ceva. Nu are rost sa ne plangem atat. Daca putem mai carpim ceva, daca nu, umblam rupti in fund. Noi a vem o lozinca la intrarea in localitate: "Saracia sta la usa omului harnic, nu intra in curte!"
-Stiindu-va membru al PD, spuneti-mi cum e sa fii primar al opozitiei in legislatura actuala
- Eu politica fac la partid, iar administratia la primarie. Nu are nimeni ce sa-mi faca, daca imi fac treaba. Eu si daca ma dau afara de la PD, tot raman.

O.T. - Agenda zilei

  • La Universitatea "Vasile Goldis" Colegiul de Tehnica Dentara - de la traditie la performanta

Studentii stomatologi de la UVVG sunt bine pregatitiColegiul Universitar de Tehnica Dentara face parte din structura Facultatii de Stomatologie, studentii desfasurandu-si activitatea in paralel cu colegii lor de la aceeasi facultate. Are o curricula academica proprie, la standardele europene, iar misiunea asumata este nemijlocit legata de cererea sociala de acordare a unei asistente de specialitate in conformitate cu exigentele stomatologice moderne, de care trebuie sa se tina cont si in tara noastra. "La baza planurilor de invatamant sta traditia de aproape 50 de ani a scolii aradene de tehnica dentara, care a fost prima in tara in acest domentu (infiintata in anul 1956) si o perioada de timp chiar singura, absolventii acesteia facand cinste invatamantului medical stomatologic nu numai in tara ci si peste hotare. In curriculele academice si programele analitice, pe langa pregatirea de stricta specialitate, am inclus discipline ca management - organizarea laboratorului de tehnica dentara, contabilitatea firmei, informatica medicala, prin care ii formam pe viitorii absolventi pentru a putea profesa pe cont propriu meseria aleasa. La ora actuala la Colegiul de Tehnica Dentara avem un numar de 107 studenti repartizati pe cei 3 ani de studii. Colegiul nostru are Autorizatie de functionare provizorie conform H.G, nr, 696/2000. Prima promotie de absolventi a sustinut examenul de absolvire la Arad, cu o comisie venita, de la UMF "Carol Davila" Bucuresti, toti cei 19 candidati promovand acest examen cu medii de la 7 in sus", ne-a spus prof. dr. Ion Crasnic, decanul Faculatii de Stomatologie. Ca baza materiala, studentii beneficiaza de laboratoarele disciplinei de Propedeutica Stomatologica si Materiale Dentare si de cele patru laboratoare din cadrul Clinicii Universitare "Aurel Vlaicu". Este demn de remarcat faptul ca ei realizeaza partea tehnica a lucrarilor stomatologice (proteze unidentare, fixe si mobile) de a caror parte clinica se ocupa studentii stomatologi, pregatirea teoretica fiind bine dezvoltata de practica de zi.

V. F. - Adevarul

  • Sapte sute de soferi de TIR  isi pierd timpul in Vama Nadlac

Din cauza Ghiseului unic in Vama Nadlac TIR-urile au mult de asteptatPeste 120 de TIR-uri asteptau ieri, in jurul orei 14.00, la Vama Nadlac, sa treaca pe la cantar, pe la ghiseul unic proaspat infiintat si sa iasa din tara. Sefii Directiei Regionale Vamale, Politiei de Frontiera, Agentiei Nationale a Drumurilor etc. prezenti, ieri, la Nadlac, pentru a raspunde controlului prefectului, au sustinut la unison ca nu este vorba de nici un blocaj in vama, ca activitatea de la ghiseul unic proaspat infiintat nu intarzie in nici un fel traficul de la frontiera si ca in fapt "blocajul este necunoasterea legii de catre transportatori", care nu prezinta toate documentele ce se cer.
De cealalta parte a baricadei, soferi de TIR care au navalit peste noi, sa-si faca publice problemele pe care le intampina dupa cel putin 12 ore de stat la coada in vama, ne-au declarat ca, de cand a inceput activitatea la Ghiseul unic, sunt nevoiti sa astepte la frontiera de trei ori mai mult decat inainte. "Am reclamatii serioase de la clienti, chiar pot sa-i pierd, pentru ca soferul meu sta in vama de la 8 seara pana la 8 dimineata, cel putin; uneori de trei ori mai mult. E cea mai proasta idee posibila cu ghiseul acesta. Soferii sunt obligati sa plimbe toate hartiile pe la toate ghiseele. E birocratie cat casa", sustine Iulian Caroi, sef de coloana.
Daca, la inceput, toate institutiile prezente la intrevedere pareau sa nu aiba probleme, iar prefectul parea multumit de activitatea de la vama (mici disfunctionalitati, desigur, au fost identificate), la masa discutiilor problemele au inceput sa curga. Directorul vamilor aradene a reusit sa prezinte cele mai multe probleme, precum si cele mai multe neintelegeri intre institutiile ingramadite la frontiera: blocajul la calculatoare; vama - nemultumita ca asigura intretinerea calculatoarelor pentru toate institutiile; blocaj la cantar din cauza frigului, imposibilitatea de a face fata fluxului de TIR-uri, personal  insuficient, conditii care lasa de dorit etc. Cum, de cozile infernale in vama Nadlac (600 de TIR-uri pe zi, in week-end) s-a stabilit ca nu se poate scapa, institutiile au (re)pus in discutie problema devierii circulatiei spre vama Varsand (unde TIR-urile se pot numara pe degete) – o actiune complicata si care solicita la maximum Politia rutiera. Alta solutie intrevazuta a fost cea a amenajarii unui terminal pentru popasul organizat al masinilor de mare tonaj (cu bilet cu numar de intrare, toalete ecologice, paza asigurata etc.) in perioada de asteptare din vama. O alta varianta, ce-i drept scumpa (30 de miliarde), ar fi construirea unei noi benzi de 5 km. pentru stationarea masinilor, iar ca ultima solutie – reglementarea situatiei de la Vama Turnu.
Consiliul Judetean a fost singura institutie incoltita, fie pentru ca este posesoarea unei statii de dezinfectie cu aspect urat, ce face obiectul obsesiei prefecturii, fie pentru ca aduna la vama cei mai multi bani – 2,5 miliarde pe luna din taxa de ecologizare – in timp ce celelalte institutii nu reusesc sa stranga impreuna nici macar 80% din suma, fie pentru ca nu fac nimic pentru si cu banii adunati. Masurile concrete care se vor lua in viitorul apropiat sunt doar cele legate de … refacerea si modernizarea semnalizarii in zona, a marcajelor si acoperirea gropii din fata cantarului.
La intoarcere, 120 de TIR-uri asteptau sa ia drumul Occidentului, in vama Nadlac.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]