Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 14 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • In chiar ziua Referendumului privind intrarea maghiarilor in UE, Cornul abundentei s-a varsat la Gyula
Pentru reusita infratirii locuitorii din Gyula si Arad au ciocnit cate un paharel Noi, aradenii, putem spune ca si fara concursul autoritatilor – ba chiar in ciuda lipsei acestuia – am fost relativ infratiti cu vecinii nostri de la granita de vest. Pe vremea "cealalta", cand ne faceam servicii economice reciproce fara sa ne fie rusine ca suntem facuti "bisnitari" la modul peiorativ de adeptii ipocriti ai socialismului marxist-leninist, puneam, fara sa o stim sau vrem neaparat, bazele a ceea ce astazi se traduce prin diferite formule oficiale de infratire interurbana. 
Kézfogasok (Strangeri de maini) – este un astfel de proiect, initiat de edilii oraselor Gyula si Arad acum cativa ani, care isi propune sa "paseasca pe un teren deja batatorit" precum pamantul din pietele in care, in primii ani de dupa Revolutie, aradenii vindeau tot ce vrei si ce nu vrei, confratilor lor.
Elementul cultural – daca nu cumva, odata cu schimbarile de paradigme privind acceptiunea termenilor, comertul este egal cultura – s-a accentuat, motivandu-se inclusiv prin formarea de familii mixte, romanii care au ales sa faca parte din diaspora fiind tot mai numerosi.
Folclor – cu tot ceea ce implica asta
Sambata a fost ziua in care manifestarile prilejuite de "Zilele Orasului Gyula" au culminat cu evenimente dintre cele mai asteptate de romani si maghiari veniti de peste tot… Lansari de carte, manifestari culturale traditionale, concerte, concursuri – de la cele de arta Au fost pregatite bucate gustoase cu ocazia infratirii dintre orase gastronomica la prezentari de marionete – spectacole care presupun o coregrafie vasta sau discursuri libere din categoria celor diplomatice, in care se face schimb de amabilitati. Un fel de "Zilele Aradului" peste (speram, cat mai putini) ani… Pe scurt – folclor: din cel strict, de manual de istorie, sau din cel mai neconventional dar, datorita amplorii lui sociale, demn de a face parte din aceasta categorie. Zeci de mii de oameni s-au bucurat, la unison, de spectacolul oferit de… ei insisi, doar din umbra regizat de organizatori. In afara, bineinteles, de edilii maghiari, au contribuit la reusita Dorel Popa, primarul Aradului – institutia a avut un stand in cadrul complexului expozitional presupus de eveniment, constand in mape si pliante de prezentare – consulul Romaniei la Szeged, Gheorghe Oancea, functionari publici, alesi sau numiti, din cadrul PMA. Universitatile aradene si cateva firme private si-au prezentat ofertele tot in cadrul aceluiasi stand.
Inedit – pana la cochetarea cu Cartea recordurilor
Dintre cele mai gustate – la propriu si la figurat – actiuni propuse amintim cel de baut tuica in grup. Mai precis, de inchinat, in sens pur bahic: 4000 de oameni au ciocnit, concomitent, tot atatea pahare de tuica in cadrul unui chef colectiv, supervizat de reprezentati ai Guiness Book. Se asteapta omologarea recordului. Bautura a fost gratis, paharele au costat, intrucat erau de colectie si purtau inscriptia evenimentului. Au mai avut loc concursuri de gatit – ale macelarilor, ale producatorilor de branzeturi, ale specialistilor in mititei (maghiarii, pur si simplu, i-au luat cu asalt…). Seara a culminat cu un spectacol folcloric sustinut de trupe aradene monitorizate de Casa de Cultura a Municipiului.

Lucian Valeriu - Observator

  • Kiraly András a fost reales presedinte al UDMR Arad

Kiraly Andras a fost reales presedinte al UDMR AradSambata, la Casa Minoritilor s-a desfasurat Conferinta Judeteana a UDMR Arad unde au participat 124 de delegati. 
Kiraly Andras a fost singurul candidat la functia de presedinte al Uniunii aradene si a obtinut 106 voturi "pentru"
Ordinea de zi a lucrărilor a mai cuprins prezentarea raportului de activitate de la ultimele alegeri pană in prezent, modificarea statutului si adaptarea lui dupa cel aprobat de Congresul Uniunii. In partea a doua a intalnirii, cei prezenti au ales un Consiliu al Alesilor format din 45 de persoane. Acestia se vor intruni miercuri pentru alegerea celor sapte presedinti de comisii, care vor completa Consiliul Operativ Judetean al UDMR Arad. 
Kiraly András, presedinte al UDMR Arad, ne-a declarat ca se va continua procesul de consolidare si intarire a organizatiilor din teritoriu, precum si o mai stransă colaborare cu alesii locali si cu comunitatile maghiare. 
De asemenea, se are in vedere semnarea unui protocol, la nivel orasenesc si comunal, acolo unde PSD si UDMR are reprezentanti in consiliu local. "Semnarea unui astfel de protocol este o posibilitate pentru noi de exprimare si realizare a obiectivelor propuse" a mai precizat Kiraly András.

Daniel Albu - Adevarul

  • Venit global pe Internet

Purtatorul de cuvant al DGFP - Calin Arusti a prezentat site-ul Finantelor aradene Ministerul Finantelor Publice a expediat in judetul Arad 53 500 de pachete informationale curpinzand declaratiile de venit, instructiunile de completare a acestora si plicul pretiparit cu adresa postala a administratiei finantelor publice. Contribuabilii trebuie sa completeze formularele primite, sa anexeze copii ale documetelor pe baza carora s-au completat declaratiile, sa le introduca in plic si sa le depuna la orice cutie postala. Purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Arad, Calin Arusti a declarat ca in cazul in care contribuabilul are neclaritati, poate consulta site-ul www.finantearad.ro
Aradenii pot contacta biroul de asistenta si telefonic, la 280633, interior 199 si 184. Desi termenul limita pentru depunerea declaratiilor este 15 mai, peste 10.500 de aradeni si-au depus pana ieri declaratiile.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Seara parlamentara la Amabasada Romaniei din Berlin

Presedinta Banat-Ja - Pompilia Szelner a adus multumiri sprijinitorilor actiunii... Recent, la sediul Amabasadei Romaniei de la Berlin a avut loc o "Seara Parlamentara" organizata de reprezentanta diplomatica a tarii noastre in capitala Germaniei si Forumul Germano-Roman de la Berlin, in colaborare cu Cercul cultural ,"Banat-JA" si Prefectura judetului Arad.
Au raspuns invitatiei de a participa la aceasta seara romaneasca peste 300 de pesonalitati ale vietii politice, sociale si culturale din Germania si Romania. 
Intre acestia trebuie remarcata prezenta a 60 deputati din Bundestag – Parlamentul German. Invitatii au avut ocazia sa deguste din specialitatile culinare specifice romanesti si sa se delecteze cu muzica populara romaneasca interpretata de ansamblul folcloric "Floare de Cires" din Arad, condus de Toni Covaci. 
Renumitul Stefan Popa Popa's a prezentat cu acest prilej o expozitie de caricaturi si a realizat un numar impresionant de portrete (peste 200) participantilor la aceasta reuniune.
Nota: Informatiile despre eveniment ne-au fost aduse de doamna Pompilia Szellner, presedintele Cercului cultural Banat-JA, care a tinut sa multumeasca si celor care au sprijinit material aceasta manifestare printre care domnii: Valer Blidar (SC Astra Vagoane SA), Ioan Faur (SC ICIM SA), Tudor Caracioni si Marta Sas (Contor ZENNER SA), Ioan Sipos, presedintele Consiliului Judetean Timis si in mod deosebit, Prefectului judetului Arad Vasile Dan Ungureanu.

Consilier prefect - Sorin Chiricescu

  • O Dacie obosita si cu tablaria coapta

Faza de joc in meciu dintre FC UTA si FC BrasovBatrana Doamna n-a avut, sambata, treaba cu fotbalul, Marginean si Nagy salvand, in ultimele 20 de minute o imagine si asa cu destule pete
FC Brasov - FC UTA 2-1 (2-0)
Au marcat Bodea (35), N. Iorga (37) / Marginean (86)
Stadion: Tineretului, spectatori: 4000
FC Brasov (3-5-2): Dossey Constaatin (13, Stere 7,5), Bodea 7 (cpt), L Balint 6 - M. Stan 7, Onofras 6,5 (90+1, Cocan), B. Nrcolae 6, Isaila 6, Sarmasan 6 - Buga 6 (71, Surdu 6), N. Iorga 7
Antrenor. Marius Lacatus
Rezerve.  A. Marc - I.Andrasi, Itamar, M. Sandor
UTA (3-4-1-2)
Bogdan 5.5 - Baldovin 6, Botis 5, C Luca 5 (46, Njock 6) Dragomir 5.5, Marginean 7,  Varga 6, Panaitescu 5 - Seckovic 5 (46, Nagy 7) - Manta 5.5, M Popescu 5 5
Antrenor: Radu Nunweiller
Rezerve: Grozav - Drida, Stefaliga, Demian, Fritea
Arbitru: Viorel Anghelinei 7 - Tudor Constantinescu 7, Ispas Cojocaru 7
Observatori I.Urs si Gh Moise
Cartonase galbene: Sarmasan (67), Onofras (87) / Seckovic (16), Luca (33), Botis (73), Manta (84)
Lovituri de colt: 6-2
Suturi spre poarta: 12-5
Suturi pe spatiul portii: 5-2.
Jucatorul meciului: Stere
Imaginati-va o Dacie 1310 TLX obosita, cu tablaria coapta si cu carburatorul infundat. O masina vai de mama ei, cu verificarea tehnica obtinuta pe pile, cu care n-ai curaj sa iesi din oras, pentru ca, ori te lasa cand ti-e lumea mai draga, ori te leaga primul politai cand te vede cu ce circuli.
Cam asta a fost UTA sambata. O masina pe care o iubesti doar pentru ca o ai de mult si de care nu te lasa inima sa te desparti, pentru ca a fost a ta de zeci de ani.
Sa nu credeti ca Brasovul a fost cine stie ce Mercedes de ultima generatie, dar macar localnicii au stiut sa umble la cutia de viteze si sa simta momentele in care se putea accelera.
Coborand de la volan, sa spunem ca UTA n-a avut nici o treaba cu fotbalul vreme de 70 de minute, Nunweiller a mers pe mana echipei care a invins placut Otelul si s-a pacalit, pentru ca n-a tinut cont deloc ca una dintre marile bube ale trupei sale este inconstanta.
Apararea a fost aeriana si mereu cu un pas in urma brasovenilor.
Bogdan, nesigur si indecis - probabil si din cauza genunchiului - a oferit emotii pe banda rulanta, Luca a fost imposibil de recunoscut, sters si lent, iar Botis parea proaspat coborat din cocotier. Mijlocul? Lamentabil din cauza lipsei de tupeu, initiativa si fantezie. Aranjata, in prima repriza, intr-o  fonnula de cinci, linia mediana a functionat (vorba vine) cu Dragomir si Panaitescu drept pistoane infundate, cu Varga si Marginean mult retrasi si nefolositori pe faza de posesie si cu Seckovic absolut inutil.
Atacul nici n-a contat in primele 45 de minute, Manta si Popescu fiind trecuti in somaj. In asemenea conditii, brasovenilor nu le-a fost greu sa puncteze, dar au avut nevoie de mai bine de o jumatate de ora pana sa realizeze ca trebuie sa accelereze putin, pentru a umple de rusine o echipa care se incapataneaza sa joace constant. Golurile marcate de Bodea si Iorga l-au obligat pe Nunweiller sa-si ia mainile din cap si sa gandeasca o alta strategie.
Condusa cu 2-0, UTA nu avea decat sa atace si sa-si incerce sansa. Au intervenit schimbarile, "marile rezerve" Njock si Nagy intrand dupa pauza. S-a modificat si modulul de joc, Nunweiller optand pentru un 4-4-2, care s-a dovedit sambata mult mai eficient. UTA s-a chinuit jalnic si in partea a doua, durerile durand pana in minutul 70, cand aradenii au inceput sa ... aiba treaba cu fotbalul. Pana atunci, multumiti de rezultat, baietii lui Lacatus s-au complicat enorm, ratand ocazii uriase de dragul unor executii de efect sau dintr-un prea mare individualism. Batrana Doamna s-a "strofocat" in ultimele 20 de minute, reusind sa-si acopere partial rusinea din cauza stralucirii lui Marginean si a jocului foarte bun alui Nagy. N-a iesit decat un gol de onoare, insa la fel de bine cum brasovenii puteau castiga cu 5-0, tabela s- ar fi putut inchide cu un absolut nemeritat - dar, totusi, posibil 2-2, care n- ar facut decat sa sublinieze ca fotbalul romanesc nu  prea mai are nici un sens.

Sebastian Siclovan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]