Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 14 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Pesedistii au intrat in era calculatorului

Videoconferinta prin calculator a devenit o metoda moderna de intalnireAgitatie mare ieri seara, tarziu, la sediul PSD Arad. Organizatia judeteana, prin membrii Delegatiei Permanente, a intrat in legatura directa cu presedintele Adrian Nastase, prin intermediul unui nou sistem de comunicare prin calculator si camera de luat vederi, aproape in acelasi gen ca si videoconferinta cu prefecturile.
Asezati roata in jurul calculatorului, unul performant, asa cum ii sade bine partidului aflat la guvernare, pesedistii aradeni si-au asteptat minute in sir randul sa intre in legatura directa cu Adrian Nastase. 
Dupa mai bine de o ora de monolog al presedintelui, s-a stabilit ca organizatiile isi vor putea exprima punctul de vedere abia in urmatoarea sedinta, aceasta fiind doar pentru inaugurarea sistemului. 
Liderul PSD le-a vorbit organizatiilor despre prioritatile partidului, despre abordarea relatiilor cu celelalte formatiuni politice si, tema principala, organizarea referendumului.
Dupa finalizarea interventiei, membrii Delegatiei Permanente au continuat sedinta, care s-a axat pe transpunerea in practica a indicatiilor premierului. Astfel, vicepresedintii au primit fiecare cate o zona a judetului de care vor raspunde, prefectul Dan Ungureanu fiind, la randul sau, implicat in operatiune. 
Ca un punct diferit pe ordinea de zi, trezorierul Gelu Zoica a prezentat situatia strangerii cotizatiilor, organizatia aradeana fiind, se pare, discutata de Bucuresti la acest capitol.
Desi nu a participat la prima videoconferinta cu organizatia aradeana, presedintele Dorel Popa a avut ocazia de a se intalni in direct cu Adrian Nastase. 
Liderul aradean s-a aflat la Bucuresti, unde a participat la inaugurarea sediului ONU, ocazie cu care a purtat discutii cu diverse personalitati ale vietii politice interne si internationale.

Mihaela Iancu - Observator

  • Prefectul cere aradenilor sa tipareasca fluturasi de promovare a referendumului

Prefectul Ungureanu face recomandari pentru pregatirea referendumuluiS-au inceput lucrarile de amenajare a primelor sectii de votare
Ieri, la sedioul Prefecturii Arad a avut loc o conferinta de presa pe tema problemelor legate de organizarea referendumului din 18 si 19 octombrie, pentru modificarea Constitutiei. 
Prefectul Vasile Dan Ungureanu s-a intalnit ieri cu vicepresedintele Consiliului Judetean, Claudiu Cristea si Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad, in vederea organizarii activitatilor de amenajare a primelor sectii de votare si stabilirea locurilor de amplasare a banerelor "Voteaza Referendumul din 18- 19 octombrie" in diferite puncte ale municipiului. 
Numai pentru ca aradenii sa nu uite de datoria pe care o au in calitate de cetateni ai Romaniei. 
Centrul de vot este pregatit... 
"Cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, sambata 18 octombrie 2003, intre orele 08.00 si 22.00 si duminica 19 octombrie 2003, intre orele 08.00 si 20.00", se arata in Monitorul Oficial cu nr. 710 din 10.10.2003. 
Prefectul face apel la simtul civic al tuturor aradenilor, solicitandu-le sa comande de la Tipografia Guttemberg din Arad machete publicitare gata realizate oferite in mod gratuit si sa tipareasca pe cheltuiala proprie materiale de promovare si popularizare a acestui important eveniment. 
Ziaristii au fost invitati sa viziteze Centrul de vot, situat in incinta Directiei de Statistica al judetului Arad, la care au fost deja finalizate lucrarile. 
Dotarea si conditiile va putea asigura buna desfasurare a referendumului si centralizarea rezultatelor scrutinului, afirma cu convingere prefectul Dan Ungureanu. 
BCC Lipova, informare gratuita cetatenilor 
De asemenea Biroul de Consiliere pentru Cetateni Lipova ofera informare si consiliere in mod impartial si gratuit, privind referendumul asupra modificarii noii Constitutii a Romaniei. 
BBC ofera de asemenea in conditii de independenta, impartialitate, gratuitate si confidentialitate, informare si consiliere si in domeniile sanatate, asigurari sociale, asistenta sociala, raporturi de munca, protectia consumatorului, drepturi si obligatii civile, regimul proprietatii, impozite si taxe, invatamant, procedura notariala, protectia copilului si servicii publice. 
Sediul BBC Lipova se afla in Lipova, strada Nicolae Titulescu, nr.10, iar programul de lucru cu publicul este de luni pana vineri intre orele 9.00- 12.00, 15.00- 18.00, iar sambata intre orele8.00-14.00. 
Echipa BBC poate fi contactata si la telefon 0742025874.si e-mail bbc-lipova@home.ro
Primari dezinteresati... 
In cursul zilei de azi, prefectul Dan Ungureanu se va deplasa in judet pentru a constata stadiul lucrarilor de pregatire a sectiilor de votare din localitatile rurale. 
Special va merge in satele Fantanele si Ususau, deoarece acesta a primit numeroase sesizari din zona cu privire la proasta organizare a activitatilor premergatoare referendumului. 
Concret sesizarile respective se refera la dezinteres de rara notorietate, pentru pregatirea sectiilor de votare, din partea Primarilor. 

Corina Matei - Agenda zilei

  • Prioritate pentru Inspectia Regionala Arad: Realizarea accesibilizarilor pentru persoanele cu handicap

Toate statiile de tramvai trebuiesc prevazute cu plan inclinat pentru persoanele cu handicapIn Arad, libertatea de miscare a persoanelor cu handicap e destul de ingradita din cauza lipsei accesibilitatii acestora la mai multe institutii de stat sau private, dar in special la mijloacele de transport in comun. 
Una din prioritatile Inspectiei Regionale Arad este urmarirea modului de realizare, de catre Consiliul Local (prin Administratia Patrimoniului Local - APL), a accesibilizarii pentru persoanele cu handicap. 
"Cam la fiecare inceput de luna noi cerem o situatie a accesibilizarii. Inspectia Regionala trebuie sa se implice pentru a gasi solutii pentru rezolvarea problemelor persoanelor cu handicap, iar accesul acestora in cladirile institutiilor de stat, si nu numai, e o problema. Cele mai mari greutati sunt intampinate la mijloacele de transport in comun, la statiile de tramvai, la trecerile de pietoni", spune Aurel Lucea, inspector-sef al Inspectiei Regionale Arad.
La ultima solicitare facuta catre Administratia Patrimoniului Local, Inspectiei i s-a raspuns, printre altele, ca in prezent se fac masuratori la toate peroanele statiilor de tramvai pentru a stabili posibilitatea amenajarii rampelor de acces, dupa ce, in cursul anului trecut, au fost amenajate statiile de tramvai Primarie si Teatru pentru a asigura accesul neingradit al persoanelor cu handicap. 
Din pacate, mijloacele de transport in comun nu beneficiaza de adaptarile necesare accesului acestora. 
"Ar trebui ca si tramvaiele si autobuzele sa aiba locuri speciale pentru carucioarele persoanelor cu handicap, asa cum au cele din strainatate. Cand doamna Luminita Gheorghiu (vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoanelor cu Handicap - n.r.) s-a aflat luna trecuta la Arad stiu ca a discutat cu firma aradeana Astra Bus in acest sens. Noi speram ca timpul sa rezolve aceste probleme. Noi incercam sa sensibilizam atat institutiile publice, cat si firmele private - cum ar fi bancile, sa realizeze rampe de acces in cladirile lor. In ultima perioada ne-am mai preocupat ca si cabinele de telefon sa fie accesibile persoanelor cu handicap, adica sa fie dotate cu rampe pentru accesul carucioarelor iar aparatele de telefon sa fie puse mai jos", mai spune Lucea.
APL mai precizeaza ca, in cazul cladirilor la care nu pot fi realizate rampe, din cauza diferentei de nivel intre cota zero si nivelul trotuarului, se studiaza posibilitatea realizarii accesului mecanizat. O astfel de cladire este Palatul Cultural.
In Arad, in zonele de parcare cu plata exista 97 de locuri de parcare pentru persoanele cu handicap, marcate pe carosabil conform normativelor in vigoare.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Urnele si cabinele de vot de la referendum vor fi folosite si la alegeri  

Inspectorul scolar general - Zoea Rotaru a propus ca sa se confectioneze in scoli cabinele de votReferendumul pentru votarea modificarilor aduse Constitutiei a trezit sentimente de economie la Arad. 
Inspectorul scolar general al judetului, prof. Zoea Rotaru, a explicat ieri ca a propus ca urnele si cabinele de vot sa fie realizate in atelierele din scoli, fara plata manoperei. 
Insa la nivelul judetului se stabilise deja cine urmeaza sa confectioneze aceste accesorii necesare pentru buna desfasurare a procesului electoral. 
Pentru a arata totusi bunele intentii fata de procesul votarii Constitutiei, Inspectoratul Scolar a asigurat 400 steaguri pentru toate sectiile de votare din judet. 
Steagurile au fost confectionate de elevii grupului scolar cu profil textil din Arad si au fost deja trimise la toate sectiile de vot. 
Pentru a ramane la capitolul "economii", inspectorul scolar general Zoea Rotaru a precizat ca a dat dispozitii in toate unitatile scolare in care functioneaza sectii de votare sa fie conservate cabinele de vot si urnele pentru a fi folosite in vara viitoare, la alegeri. 
In acest mod, de pe acum se poate afirma ca bugetul campaniei pentru alegerile locale din judetul Arad va fi usurat de sarcina confectionarii cabinelor si urnelor. 
"Pana acum, acestea se distrugeau dupa alegeri si probabil ca ajungeau sa fie puse pe foc"- a declarat ieri prof. Zoea Rotaru.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Activitate permanenta in taberele scolare aradene

Interviu cu prof. Spiridon Stanciu - directorul ATTTS AradDialog cu prof. Spiridon Stanciu, directorul A.T.T.T.S. Arad
Ca in fiecare an, Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar din Arad a venit in intampinarea elevilor, studentilor si cadrelor didactice cu o bogata oferta turistica pentru vara anului 2003.
Pentru a cunoaste mai multe detalii, ne-am adresat d-lui prof. Spiridon Stanciu, directorul A.T.T.T.S. Arad.
- Va rugam, d-le director, sa faceti cateva referiri la activitatea organizata in taberele scolare de institutia pe care o conduceti ?
- In vacanta de vara a anului 2003 au beneficiat de tabere sociale, in taberele Moneasa, Dezna si Eforie Sud un numar de 360 de copii.
Un numar de 30 de elevi medaliati la Olimpiadele scolare pe discipline de invatamant si-au petrecut, gratuit, timp de 10 zile din vacanta de vara, la Costinesti.
Acesti elevi au fost nominalizati de Inspectoratul Scolar Judetean Arad.
Peste 2000 de elevi si-au petrecut vacanta in taberele aradene. Astfel, la Moneasa 698 de elevi din Arad si din judetele Alba, Bihor, Timis, Tulcea, Bucuresti, Hunedoara, Prahova, Valcea si Olt, precum si un grup de 25 de elevi de nationalitate romana din Ungaria in tabara Dezna si-au petrecut vacanta de vara un numar de 659 de elevi din Arad,si din judetele -Timis, Mehedinti, Constanta, Bihor, Gorj, precum si din Bucuresti. Tabara din Savarsin a gazduit 318 elevi din centrele de plasament Timis, Bihor si Arad.
La tabara Casoaia si-au petrecut vacanta peste 400 de elevi. Mentionez ca, in aceasta tabara a fost asigurata, in bune conditii, cazarea, cei prezenti auto- gospodarindu-se, intrucat cantina taberei Casoaia nu este autorizata de DSP, din anul 1997.
- Unde si-au petrecut vacanta elevii si cadrele didactice care au solicitat locuri in tabere organizate in alte judete din tara?
- As preciza, mai intai, solicitarile pentru petrecerea vacantei la munte. Astfel, am avut trimiteri peste 600 de elevi in 17 tabere, in statiuni precum: Predeat, Busteni, Caciulata, Calimanesti, Sovata, Herculane, Bradatel, Bucsoaia, Cisnadioara, Paltinis, Codrii de Arama, Sangeorz, Arieseni s.a.
La mare, au plecat din judetul Arad peste 800 de elevi in tabere la Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Navodari, Tuzla si Constanta.
Mentionez ca, peste 1200 de elevi au beneficiat de excursii de 1-3 zile in diferite zone de interes turistic.
Situata intr-un cadru pitoresc tabara Casoaia asigura conditii propice pentru o vacanta reusita - Virtual Arad News (c)2003- Pe langa cele mentionate mai sus, ce alte tabere a mai organizat A.T.T.T.S. Arad?
- In acest an, 2003, A. T. T. T.S. Arad a mai organizat Tabere Nationale si Internationale, cum au fost: Tabara Internationala de "Limba si literatura romana pentru copiii etnici romani din tarile unde nu-si pot cultiva limba materna ", la care au participat 19 tineri romani din Bulgaria si 36 din Serbia de rasarit.
Aceasta actiune a fost organizata cu sprijinul efectiv acordat de Asociatia Invatatorilor din Arad, Inspectoratul Scolar Judetean, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean Arad, Episcopia Ortodoxa, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad si Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad.
- Ce a cuprins programul taberei Internationale de Limba Romana?
- Actiunea a fost o reusita deplina. Programul a cuprins cursuri de familiarizare cu alfabetul roman, cu modalitatile de imbogatire a vocabularului.
S-a continuat cu lectura unor texte in limba romana, redactarea unor compazitii simple (scrisori si dialoguri).
Copiii au invatat poezii, cantece si elemente din istoria si cultura poporului roman.
S-au efectuat excursii si drumetii, pentru destindere si cunoasterea locurilor si oamenilor din zona.
Personalitati aradene, in frunte cu d-na prof. Zoea Rotaru, inspector scolar general al ISJ Arad, le-au adresat copiilor si intregii delegatii aprecierea pentru efortul lor de a invata limba romana, limba lor materna, si de a-si pastra identitatea nationala.
Copiilor le-au fost oferite daruri primite de la sponsori de suflet.
La plecare, copiii romani de la sud de Dunare au fost oaspetii Aradului, vizitand Universilatea "Aurel Vlaicu ", Univesitatea de Vest "Vasile Goldis", Muzeul Judetean, Biblioteca Judeteana si au fost primiti de primarul Aradului, Dorel Popa, de prefectul Judetului Arad, Vasile Dan Ungureanu si au participat la "Zilele Aradului".
Peste tot, oaspetii nostri au fost primiti cu frateasca prietenie.
Dorim ca actiunea sa devina traditionala, iar pentru anul viitor grupului de copii de la sud de Dunare sa li se alature si copii de romani din Ungaria.
O alta tabara internationala a fost cea de la Moneasa, intitulata "S.O.S Copiii" la care au participat 70 de copii proveniti de la Casele familiale Santana si Zabrani impreuna cu un grup de 12 elevi, profesori si formatori de la Organizatia Umanitara Axelle Latourette din Franta.
S-a urmarit dezvoltarea unor comportamente sociale, redarea increderii in sine, dezvoltarea unor abilitati, a memoriei, a spiritului de observatie, asimilarea unor notiuni de igiena si promovarea unei educatii sanatoase prin ajutarea celor aflati in dificultate, transmiterea unor informatii utile de igiena, sanatate, comunicare precum si dezvoltarea unei abilitati prin jocuri si activitati sportive.
S-au facut vizite la obiective si unitati reprezentative din zona.
Conditii excelente ofera elevilor si tabara Dezna - Virtual Arad News (c)2003 O actiune similara a fost organizata la Savarsin si s-a adresat unui grup social ce a cuprins copii de varsta scolara recomandati si selectati de colectivitatile locale si de scolile genrale din Tipari, Siria, Curtici, Pecica si Santana.
Acesti copii aflati in dificultate aveau multiple probleme sociale: violente in familie, familii dezorganizate, alcoolism, delicventa, s.a.
- Care a fost scopul acestui proiect?
- Scopul proiectului nostru a fost integrarea sociala a copiilor cu risc de abandon scolar.
Copiii au fost asistati de 15 invatatori si profesori din cadrul Asociatiei Invatatorilor Arad, sub indrumarea ISJ Arad.
Actiunea a fost unanim apreciata si s-a dovedit a fi foarte utila si instructiv educativa.
Proiectul a fost finantat de ARDOR Bucuresti. De asemenea, am organizat o tabara cu participarea a 15 tineri din Anglia si Noua Zeelanda, care, impreuna cu 50 de tineri din judetul Arad si-au petrecut cateva zile in lahara Scolara Casoaia.
- Cum apreciati modul de desfasurare al activitatii din acest an?
- Dupa un sezon plin, putem trage concluzia ca A. T. T. T.S. Arad a avut o activitate fructuoasa, pentru care ii felicit pe toti salariatii taberelor noastre, pentru modul cum au inteles sa se implice in buna desfasurare a activitatilor, neprecupetind nici un efort pentru organizarea unor conditii unanim apreciate, de masa, cazare, ordine si curatenie in tabere.
Mentionez, ca nu am avut nici un fel de evenimente nedorite si nici un fel de reclamatii din partea beneficiarilor nostri.
Organele de control DSP, OJPC, au apreciat activitatea si conditiile asigurate de noi, elevilor, care si-au petrecut o parte de vacanta in taberele noastre.
Tabara de la Moneasa este cea mai indagita de scolari Activitatea A.T.T.T.S. Arad a fost apreciata cu calificativul foarte bine si de Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar Bucuresti in sedinta de analiza din 24 sept. 2003.
- Doriti sa consemnam si cateva ganduri ale beneficiarilor in Caietul de impresii?
- Multi dintre cei care au petrecut zile frumoase de vara in tabara scolara din cea mai indragita statiune aradeana, Moneasa, si-au lasat ca semn de apreciere gandurile lor scrise intr-un voluminos Caiet de impresii din care am ales cateva, la intamplare.
* "Revenim pentru a 3-a oara in aceasta tabara si suntem la fel de incantati ca si in primul sejur. Am gasit aici o oaza de liniste si frumusete. Este de altfel normal, fiindca la conducerea acestei tabere se afla niste oameni de aur" (prof. Mihaela Bumbac, Colegiul German Goethe, Bucuresti).
* "Multumim conducerii A.T.T.T.S. Arad si d-lui administrator Petrica Toader pentru eforturile facute in asigurarea unor conditii minunate si in satisfacerea tuturor doleantelor elevilor si profesorilor. Dupa noi, este o tabara de "TOP" din Romania. La anul vom veni cu un grup mai numcros si pentru o perioada mai mare". (Prof. Floricel Daniel, CS Dinamo, Caracal).
*"Multumim conducerii taberelor scolare si d-lui administrator Petrica Toader pentru ospitalitatea si atentia acordata. Apreciem conditiile bune asigurate precum si grija si amabilitatea personalului de deservire" (Prof. Oltean Iulia director Sc. Gen. Batania Ungaria),
* "Cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima sentimentele de multumire si profund respect pentru conditiile asigurate in Tabara Moneasa. Sunteti unici si cei mai buni!" (Prof. Doicescu Cristina Lic. Spaniol Cervantes, Bucuresti
*Am gasit in Tabara Moneasa un loc ideal de odihna, recreere si educatie pentru copii. Conditiile foarte bune de cazare si masa au fost dublate de un personal amabil, inimos si atent. Aici amabilitatea si-a dat mana cu profesionalismul. Frumusetea meleagurilor, posibilitatile de drumetii si excursii au completat bucuria de a ne petrece aici mica noastra vacanta si cu promisiunea de a reveni anul viitor." (Prof. Catrinescu Lidia impreuna cu cei 55 de elevi de la Colegiul "Spiru Haret" Tulcea).
Multumim d-lui director prof. Stanciu Spiridon pentru prezentarea ampla a activitatilor desfasurate in perioada vacantei de vara 2003, promitand cititorilor nostri ca vom reveni, intr- un numar urmator al ziarului nostru, cu informatii despre programul bogat al activitatilor organizate de A.T.T.T.S. Arad in perioada urmatoore, cat si cu noutatile privind imbunatatirea bazei materiale a taberelor aradene.

Vasile Man -  Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]