Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 15 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Primarul Dorel Popa a anuntat ca va denunta "taxa de frumusete"

Primarul Dorel Popa va denunta taxa de frumusetePrimarul Dorel Popa a reusit ieri o adevarata lovitura de maestru in fata oamenilor de afaceri aradeni. Astfel, la Centrul Expozitional al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, urma sa se organizeze o intalnire a oamenilor de afaceri, pentru a protesta la adresa deja celebrei taxe de infrumusetare, de 0,2 la suta din cifra de afaceri, instituita in decembrie trecut de CLM Arad. 
Insotit de cei doi viceprimari, Levente Bognar si Emanoil Voicu, Dorel Popa a dezamorsat din start tensiunea prezenta in sala, anuntand ca va solicita renuntarea la celebra taxa. Proaspat intors de la Sinaia, unde mai multi primari au inaintat executivului o serie de propuneri privind normalizarea activitatii administratiilor locale, edilul-sef a anuntat ca, potrivit ultimelor reglementari legislative, au aparut noi surse de venituri la bugetul local despre care nu se stia in momentul elaborarii hotararii privind taxa de frumusete. Printre altele, a spus Dorel Popa, este vorba si despre taxele judiciare si de timbru care vor reveni bugetelor locale, cuantumul acestora, desi neprecizat cu exactitate, putand echilibra bugetul de venituri si cheltuieli al primariei fara sa mai fie nevoie de alta taxa.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Lectia de dirigentie a prefectului Ungureanu

Prefectul Dan Ungureanu a criticat PresaConferinta de presa, de ieri, de la Prefectura s-a transformat intr-o veritabila ora de dirigentie. Dupa exemplul vicelui Voicu si prefectul Dan Ungureanu i-a mustrat pe reprezentantii mass-media "pentru felul negativist si incrancenat", in care au prezentat evidentele esecuri ale autoritatilor in lupta cu zapada.
De la ceaiul cald, la sanctiunile tardive
Dan Ungureanu le-a propus ziaristilor un joc de-a ...conferinta de presa, in care domnia sa sa interpreteze rolul ziaristilor, iar jurnalistii sa faca pe autoritatile responsabile cu deszapezirea si sa spuna cum ar fi procedat in aceleasi conditii vitrege. Numai ca, nici unul dintre reprezentantii presei nu a dorit să intre in jocul prefectului.
Astfel că, Ungureanu s-a ales doar cu un tir de intrebări cu privire la identificarea si sanctionarea persoanelor vinovate de situatia creata in municipiu si judet in urma caderile de zapada. Iritat peste masura de "obrăznicia" oamenilor din presa, prefectul a inceput să critice vehement ceea ce s-a scris in ziare pe această temă. "Absolut toata presa a exagerat in prezentarea situatiei. Nimeni nu a vazut ce s-a facut, ci numai ce nu s-a făcut. Ati relatat cu patima si incrancenare cea mai mica neregula, fara a va pune in locul oamenilor care s-au aflat mereu in teren. Nu spun ca eu sunt multumit, dar nici nu imi permit sa le dau in cap ca nu au făcut mai mult. Trebuie incurajati si sustinuti pentru că nici lor nu le-a fost usor. Dumneavoastra nu stiti ca si duminica noaptea angajatii societatilor responsabile au stat in teren si nu prea multi au fost aceia care sa le aducă un ceai fierbinte. Mi s-a parut o atitudine exagerata a mass-media, pe parcursul acestor zile. Si nu inteleg de ce toată lumea da vina pe Prefectura. Noi nu ne putem substitui administratiilor locale."
Il informăm pe dl. Ungureanu ca cititorii ziarului nostru au apreciat modul in care am reflectat realitatea din teren. Iar, pe de alta parte, nu puteam sa scriem ca toate sunt bune si frumoase atata timp cat zeci de cetăteni au sunat la redactie pentru a critica, revoltati, lipsa de reactie a autoritatilor. Si ii mai amintim ca domnia sa a fost cel care, suparat pe (in)actiunea celor chemati să deszapezească municipiul, a solicitat demisia directorilor de regii! Ba, mai mult, in comunicatul de presa de ieri, prefectul revine asupra subiectului si spune ca fata de salariile de zeci de milioane pe care le au, prestatia directorilor de regii a fost invers proportionala!
Cu toate acestea abia de ieri a intrat in vigoare un ordin al prefectului prin care mai multi directori de institutii sunt abilitati să ii sanctioneze pe oamenii din subordine care nu isi fac datoria iar asta, numai in cazul in care va mai ninge. N-am inteles de ce abia acum se trece la sanctiuni si de ce nu s-au luat masuri in urma cu trei zile, de exemplu. Ne răspunde dl. Ungureanu: "pentru că nu am vrut să ii descurajam!". Fara comnetarii.
Daca se incalzeste vremea, vin inundatiile
Marcel Lucaciu, comandantul Inspectoratului de Protectie Civila, a relatat ca judetul Arad a fost cel mai afectat de ninsori din tot vestul tării. "Orice situatie de criză are o criză. Au fost cativa timpi morti, dar pana la urma am reusit sa facem fata zapezii. Dar n-am scapat. Acum, ne paste pericolul inundatiilor, daca vremea se va incalzi brusc. Va trebui să evacuam in cel mai scurt timp mormanele de zăpadă de pe străzi, pentru a nu ne trezi cu Aradul sub apa."
In altă ordine de idei, va informăm că astazi, prefectul Dan Ungureanu se deplaseaza in cateva localitati ale judetului pentru a lua pulsul...zapezii.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Directorul a cerut scaderea salariului cu 10 milioane de lei

Directorul GCA - Coloman Edeleni si-a diminuat salariulDirectorul societatii de Gospodarire Comunala Arad, Edeleni Coloman si-a facut ieri publica intentia de a-si diminua salariul de incadrare cu 10 milioane de lei! Pana ieri, Edeleni era trecut pe statul de plata cu suma de 24 de milioane (brut), urmand ca de astazi valoarea remuneratiei sale sa fie de 14 milioane lei impozabil. "Solicit aceasta diminuare a salariului din motive personale", se arata in cererea adresata Adunarii Generale a Actionarilor Gospodaririi Comunale. Directorul a mai adaugat motivatiei ca nu cere scaderea remuneratiei pentru ca nu si-ar fi facut treaba, ci pentru a nu se mai lega nimeni de el. Edeleni Coloman s-a aratat foarte afectat de informatiile publicate de ziarul Adevarul, potrivit carora este platit cu 67 de milioane de lei lunar de Gospodarirea Comunala, urmand ca peste putin timp salariul sau sa creasca la peste 100 de milioane. "Si daca voi fi director la nou creata societate Salubritate, care va inghiti si Gospodarirea Comunala, voi cere sa fiu remunerat tot cu 14 milioane de lei, nici un ban in plus."
Familia Edeleni este proprietara unui magazin de textile din centrul orasului, care asigura cea mai mare parte a veniturilor sale.

Andrei Ando - Observator

  • Premii pentru angajati

Directorul Edeleni i-a felicitat pe cei mai constiinciosi salariatiSalariatii GCA care au muncit cate 15 ore zilnic la deszapezire vor primii prime din partea conducerii
Salariatii Gospodaririi Comunale vor primi prime din partea conducerii socictatii pentru activitatea depusa cu ocazia deszapezirii. 
Desi au intervenit doar cu doua pluguri montate pe doua tractoare si cu doua lame, angajatii au reusit sa curete toate zonele pe care trebuia sa le acopere GCA. 
"Avem sase mecanici care au lucrat, in medie, cate 15 ore in fiecare zi. Unul dintre ei este bolnav de diabet si pentru ca a uitat si-si ia insulina era sa lesine" a precizat Ovidiu Marian, directorul de exploatare al GCA. Coloman Edeleni, directorul GCA, recunoaste ca au mai ramas strazi blocate de nameti, dar ca traficul pe strazile principale a fost asigurat. In aceste conditii, acesta afirma ca daca cineva doreste sa-l sanctioneze poate s-o faca, dar va trebui sa sanctioneze, la randul sau, subalternii. "Daca sunt sanctionat trebuie sa sanctionez si eu pe cineva, dar nu am pe cine. Dimpotriva, vom evalua activitatea salariatilor si le vom da premii. Sunt impresionat de sacrificiile pe care le-au facut" a declarat Edeleni. In alta ordine de idei, cei doi directori au precizat ca numai GCA a folosit pentru deszapezire peste 20 de tone de sare, desi la constituirea Comandamentului de Iarna s-a cerut celor implicati sa asigure doar zece tone. Referitor la acuzatiile liberalilor, care au declarat ca GCA a facut plantatii in lunile noiembrie si decembrie, in loc sa achizitioneze utilaje noi, Edeleni neaga orice acuzatie, precizand ca din banii adunati nu putea fi cumparat nimic. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Surprinzator?! Tot al patrulea aradean are masina. Noul Cod Rutier a aparut ca o necesitate absoluta

Interviu cu Ioan Rosca  - sefului Biroului Politiei Rutiere AradInterviu cu subcomisarul Ioan Rosca - seful Biroului Politie Rutiera din cadul Politiei municipiului Arad
– Domnule subcomisar, care este ultimul an de aparitie al Codului Rutier in Romania?
–  Este ceva timp de atunci:1966. Modificari au mai existat pe parcurs, dar neesentiale. Era, ca sa spun asa, un fel de regulament autohton de circulatie rutiera…
– Care este ratiunea elaborarii noului cod rutier?
–  Incercam, prin acest nou cod rutier, sa ne aliniem la normele rutiere internationale ale tarilor avansate legate de legislatia in domeniu, dar elaborarea sa are legatura si cu cresterea semnificativa a parcului auto cat si a detinatorilor de permise de conducere.
– Care sunt noutatile cuprinse in cele zece capitole ale acestui Cod rutier, emis prin Ordonanta de urgenta nr.195 din 12.12.2002 ?
– Nu atat cantitatea lor conteaza, cat calitatea…Articolele sunt elaborate in scopul prevenirii evenimentelor rutiere si implica, firesc, sanctiuni si pedepse mult mai aspre decat cele de pana acum. La modul concret, ma refer la articolul 15 din Capitolul II (Vehiculele) – Sectiunea II privind inmatricularea, inregistrarea si radierea vehiculelor din evidenta circulatiei: "Persoanele care domiciliaza sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania si detin autovehicule ori remorci inmatriculate in alte state sunt obligate ca, in termen de 90 de zile, sa le inmatriculeze in circulatie in Romania" (cu 3 subpuncte); articolul 56 (Cap.V – Reguli de circulatie, Sectiunea a -2-a, Reguli pentru circulatia vehiculelor) care aduce o noutate absoluta: "La intersectiile cu circulatie nedirijata conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta" (1) si "In intersectiile cu sens giratoriu vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele ce urmeaza sa patrunda in intersectie"; articolul 61: "Politia poate dispune ridicarea si depozitarea  in spatii special amenajate a vehiculelor oprite sau stationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica. Contravaloarea cheltuielilor pentru transportul si depozitarea vehiculului oprit sau stationat neregulamentar se suporta de proprietarul acestuia".
– Ce prevede, ca noutate, mult discutatul capitol VI, intitulat "Infractiuni si pedepse" ?
– In primul rand, acestea sunt vizibil "imbunatatite" , in sensul ca pedepsele sunt necrutatoare fata de cei care comit o infractiune. Fara echivoc sunt articolele 79, 80,  82 si 83 privind consumul de alcool sau a substantelor stupefiante care se "lasa" cu inchisoare de la 1 la 5 ani, iar articolul 81, privind parasirea locului accidentului se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Articolul 84, care se refera la distrugerea, degradarea semafoarelor, a amenajarilor rutiere, modificarea pozitiilor indicatoarelor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, iar articolul 85 privind lipsa sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de verificare tehnica a vehiculelor comporta o privare de libertate de la 6 luni la 5 ani. Foarte important este punctul 2 al acestui articol, care spune ca "Repararea autovehiculelor Politia circulatie va aplica din februarie noul cod rutier avand urme de accident, fara autorizatia eliberata de politie, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".
– Indraznim un bilant al evenimentelor rutiere petrecute anul trecut…
– Anul 2002 a fost presarat cu 54 de accidente grave - care s-au soldat cu 14 morti si 44 de raniti grav, cu un minus de 2 morti si 4 raniti grav comparativ cu anul 2001.
– Principalele cauze ale accidentelor sunt…
– Pe primul loc se situeaza neatentia in conducere, urmata de neacordare de prioritate (vehicule, pietoni), viteza excesiva, indisciplina pietonilor, consumul de alcool.
– Este adevarat ca Aradul are un parc auto "masiv"?
– Foarte adevarat, concludente fiind datele statistice: in judetul Arad parcul auto numara 120.636 autovehicule inmatriculate, posesorii de autoturisme sunt in numar de 90.232, din care 70 la suta circula in municipiu (!), 5279 de tractoare… si, un lucru interesant pe care putini aradeni il cunosc: tot al patrulea locuitor este posesor de permis de conducere!
– Care sunt zonele cele mai expuse evenimentelor rutiere?
– Frecventa cea mai mare a accidentelor este in zona centrala, Calea Aurel Vlaicu si  Calea Timisorii.
– Ce recomandati conducatorilor auto, vizavi de noul cod rutier?
– Biroul Politiei Rutiere din cadrul Politiei Municipiului Arad recomanda tuturor posesorilor de permis de conducere ca, in timpul care a mai ramas pana la data de 1.02.2003 (data intrarii in vigoare a noului Cod Rutier), sa se documenteze si sa-si insuseasca in mod cat mai serios noile reguli privind participarea la traficul rutier, pentru ca, imediat dupa ce va sosi si regulamentul de aplicare a acestui nou cod, agentii de circulatie vor aplica fara pardon litera legii, acestia pregatindu-se intens in cunoasterea si asimilarea noului cod rutier. Mentionam ca nici pietonii nu sunt scutiti de cunoasterea corecta a regulilor de circulatie, codul prevazand si pentru acestia amenzi destul de usturatoare.
– Cu ce s-a imbunatatit logistic "politia rutiera", fata de anii anteriori?
– Detinem niste alcoteste foarte eficiente, intrate in dotarea noastra de cateva luni, doua aparate de masurat viteza si supraveghere a traficului, de ultima generatie, dotate cu sistem video.
– Un ultim cuvant adresat participantilor la trafic...
– Politia rutiera nu trebuie privita ca un Robocop executional, dimpotriva: prezenta noastra este motivata de intentia reducerii evenimentelor rutiere. Se doreste, deci,  desfasurarea traficului in conditii civilizate, europene, conditia esentiala fiind respectul reciproc, indiferent de calitatea participantilor la trafic, conducatori auto sau pietoni.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]