Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 15 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sefii vamilor Nadlac si Varsand au fost schimbati

Schimbari la varf in conducerile Vamilor Nadlac si Varsand Pornind de la faptul ca intre prioritatile Guvernului Romaniei se numara punerea sub control a coruptiei prin masuri radicale, Directia Generala a Vamilor continua programul pentru reducerea ariei de manifestare a coruptiei in randurile personalului propriu, asa cum autoritatea vamala s-a angajat prin Planul sectorial de actiune impotriva coruptiei. Astfel, in vederea imbunatatirii activitatii vamale, ieri au fost inlocuiti 11 sefi de birouri vamale, inclusiv cei de Varsand si Nadlac.
"Asa cum domnul Tudor Tanasescu, director general al Directiei Generale a Vamilor, a prezentat cu diferite ocazii, conducerea D.G.V. va continua sa ia toate masurile necesare pentru optimizarea activitatii vamale. In continuarea programului anticoruptie si pentru obtinerea de rezultate concrete care sa conduca la eliminarea comportamentelor necorespunzatoare si la diminuarea actelor de coruptie in randul lucratorilor vamali, vor continua controalele inopinate vizand respectarea disciplinei financiare, valutare, gestionare si manageriale in scopul eliminarii elementelor de ilegalitate (ascunderea unui document, situatia incasarilor, etc.) care pot genera fapte de coruptie ale lucratorilor vamali", se arata intr-un comunicat oficial remis ieri redactiei noastre de catre Directia Generala a Vamilor.
La Nadlac, in locul sefului cu coordonarea pe inspectia vamala, domnul Eftimie, a fost numit Ovidiu Cana, care a ocupat anterior functia de inspector in cadrul Biroului de Audit la Directia Generala a Vamilor.
Sorin Popoviciu, de la Directia Regionala Oradea, il inlocuieste pe Petru Vela, in functia de sef al Vamii Varsand.

Andrei Ando & Lucian Valeriu - Observator

  • Ciobanii nu mai pot taia mieii la stane

Directorul DSV Arad - Sorin Iercan prezinta nou cadru de sacrificare si comercializare a mieilorAmenzile pentru incălcarea legii ajung pana la 100 de milioane de lei
In conferinta de presa sustinuta ieri, la Directia Sanitar-Veterinară (DSV) Arad, dr. Sorin Iercan, directorul acestei institutii, a prezentat cadrul legal care reglementează sacrificarea si comercializarea carnii de miel si a oilor. 
Astfel, incepand din acest an, mieii nu vor mai putea fi taiati decat in abatoare specializate sau in puncte de sacrificare autorizate. De asemenea, mieii vii vor putea fi comercializati in toate pietele autorizate din judet, iar in municipiu - in Piata Catedralei. 
"Comerciantii de miei vii trebuie să posede asupra lor bilete de adeverire a proprietătii, eliberate de primarie si certificat sanitar-veterinar, emis de medicul veterinar. 
In ceea ce priveste carnea, aceasta se marcheaza cu o stampila in forma ovala care trebuie să cuprinda: codul judetului, numarul de autorizare a unitatii, numărul de identificare a medicului veterinar, iar in partea inferioara mentiunea: «controlat sanitar-veterinar»"
- explică dr. Iercan.
Desi in judetul nostru n-au fost semnalate cazuri in care sa se incerce vanzarea de caini in loc de miei, in scop preventiv, in piete vor fi afisate, la loc vizibil, diferentele existente intre carcasele de caini si cele de miei.
Tot in scop preventiv, DSV va organiza, in perioada imediat următoare, mai multe controale inopinate atat in unităti care produc, prelucreaza si desfac produse de origine animala cat si pe căile de transport.
"DSV si-a propus să intensifice actiunile de control, inclusiv prin organizarea de filtre in trafic. Sper să fie clar pentru toata lumea ca, incepand din acest an, mieii nu se vor mai putea taia la stani, ci numai in locuri speciale, autorizate. Pentru sacrificarea animalelor in locuri nepermise o sa aplicam amenzi de pana la 100 de milioane de lei, plus confiscarea carnii" - avertizează dr. Iercan.
De asemenea, in atentia DSV Arad vor intra si conditiile de depozitare si comercializare a oualor. Potrivit reglementarilor sanitar-veterinare in vigoare, acestea trebuie sa contina (fiecare bucata) o stampilă cu data producerii si nu vor putea fi expuse spre vanzare decat in spatii inchise, ferite de lumina, la temperaturi de sub 14°C.

C. Trif - Adevarul

  • Coafura gratuita de Pasti
Coafura gratuita pentru persoanele internate la Centrul de varstnici Un salon de coafura aradean a decis sa faca un cadou pentru femeile internate in Centrul de asistenta si ingrijire Arad. Salonul asigura o coafura gratuita pentru fiecare dintre cele 115 femei internate in centrul aradean. Prioritate au internatele care sarbatoresc Pastele catolic. 
Ieri, au beneficiat de coafura executata de angajatele salonului aradean 30 de femei. 
Saptamana viitoare, vor fi pregatite pentru marea sarbatoare crestina cele care serbeaza Pastele ortodox.
Directoarea centrului, dr. Fira Popa, ne-a declarat ca initiativa de a oferi acest frumos cadou de paste femeilor din centrul de asistenta si ingrijire apartine conducerii salonului de coafura, care a dorit sa le ajute pe acestea sa intampine cum se cuvine sarbatoarea Pastelui.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Municipalitatea negociaza cu Parktronic inlocuirea "ghearei" cu amenda

In curand blocarea rotilor va deveni istorie"Gheara galbena" care a starnit mania soferilor este aproape sa devina istorie. Viceprimarul Emanoil Voicu, impreuna cu reprezentantii firmei Parktronic, incearca sa puna la punct inlocuirea ghearei cu amenda.
Din pacate, desi apreciata de soferi, ultima varianta nu este agreata de municipalitate, si asta prin prisma cheltuielilor care vor fi facute pentru actionarea in judecata si, ulterior, pentru executarea silita a celor care refuza plata parcarii.
Autoritatile chiar se tem ca o eventuala eliminare a posibilitatii de blocare a rotilor nu va genera altceva decat haos. "Cei care nu vor achita de bunavoie amenda vor fi actionati in judecata si, pe langa cheltuielile de judecata, vor trebui angajati si executori judecatoresti" spune viceprimarul Emanoil Voicu. Viceprimarul a mai precizat ca semnele de circulatie care interziceau parcarea pe anumite strazi si care erau montate de Parktronic vor fi schimbate, adica vor ramane pe actualul amplasament, dar vor fi inlocuite cu unele ale Primariei. Cu alte cuvinte, o noua cheltuiala in plus... 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Trafic cu morcovi, tigari si pasapoarte false in vamile aradene

Politia de frontiera este vigilentaPolitistii de frontiera aradeni au intors, in trei luni de zile, de la granita, 48.136 de cetateni romani pentru ca nu indeplineau conditiile de a iesi legal din Romania. Foarte multi erau returnati din tarile spatiului Schengen si aveau interdictia de a mai calatori in strainatate. Cu toate acestea, cu pasapoarte false, ei incercau sa-i pacaleasca pe politistii de frontiera ca sa poata iesi din Romania. Prin vamile aradene, de la inceputul acestui an, au trecut, in primul trimestru, 385.278 de mijloace de transport rutier, 2.935 de mijloace transport feroviar si 148 de transport aerian. Ca numar de persoane, au trecut prin vami 1.101.445 de persoane, cu 19,9 la suta mai mult ca in perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, 470.175 au fost cetateni romani care s-au prezentat la iesirea din tara, fiind permisa iesirea pentru 422.039 de persoane. Pe langa miile de pasapoarte false, in frontierele aradene politistii se confrunta cu un fenomen: contrabanda cu morcovi, usturoi si tigari.
Contrabanda fara frontiere
Judetul Arad are cele mai multe puncte de frontiera din Romania: trei rutiere si unul feroviar. In toate punctele de frontiera problema esentiala a politistilor de frontiera este combaterea contrabandei. Romanii din zona granitei aduc, cu portbagajul, sute de kilograme de morcovi, usturoi si cartofi, pe langa sutele de kilograme de pulpe de pui si aripi de curcani unguresti. Zilnic sunt intoarse din drum zeci de persoane care incerca sa introduca sute de kilograme de produse unguresti, fara plata taxelor vamale inapoi, in Ungaria. Au fost organizate 276 de actiuni pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere, in cooperare cu organele vamale si Garda Financiara, si s-au confiscat bunuri de milioane de lei.
Intr-o actiune, politistii au descoperit peste zece mii de pachete de tigari marca "Ronson" fara timbru, aduse in tara fara acte de provenienta. Valoarea acestei capturi se ridica la peste 1 miliard de lei. Cu ocazia controlului efectuat la intrarea in orasul Nadlac, dinspre Vama Nadlac, politistii de frontiera au descoperit, ascunse intr-o Dacie, 7.230 de pachete de tigari marca "Ronson". Tigarile au fost ascunse in compartimentul de la motor si in interiorul autoturismului, sub usturoi. Proprietarul lor nu avea acte de provenienta pentru "marfa", care era si netimbrata. Tigarile au fost retinute in vederea confiscarii, iar proprietarul lor a fost sanctionat contraventional. 
La un alt control, efectuat in aceeasi zona, a fost depistat un cetatean roman cu domiciliul in Petrosani. In autoturismul acestuia au fost gasite 3.000 de pachete de tigari marca "Ronson", netimbrate. Acesta a declarat ca a cumparat tigarile de la diversi necunoscuti din Nadlac si urma sa le vanda la Hunedoara. Tigarile au fost retinute in vederea confiscarii, iar proprietarul lor sanctionat contraventional. Valoarea totala a tigarilor confiscate este de aproape 500 de milioane de lei. Peste 15.000 de pachete de tigari marca "Ronson" au fost descoperite de catre politistii aradeni in portbagajele a doua autoturisme, sub niste saci cu usturoi. Tigarile au fost introduse ilegal in tara si urmau sa fie comercializate pe pietele Aradului.
Lucratorii Biroului pentru Combaterea Fraudelor Vamale si Contrabandei au organizat o actiune pe raza orasului Nadlac. Politistii aradeni au descoperit la domiciliul lui Todor-Nutu Cirpaciu, 38 de ani din Nadlac, in portbagajele a doua autoturisme 15.000 de pachete de tigari marca "Ronson"
Pe piata "neagra" din Arad pachetul de tigari marca "Ronson" se vinde cu 20.000 lei. 
Tigarile au fost cumparate din vami, de la free-shop-urile din zona cu 2,5 euro cartusul. Tigarile, aproape 3 metri cubi, au fost ridicate in vederea confiscarii, iar Todor-Nutu Cirpaciu a fost sanctionat contraventional. 
Valoarea intregii cantitati de tigari este de peste 500 de milioane lei. Oficial, in Romania nu exista nici un importator de tigari "Ronson", desi piata "neagra" este plina.
Nici trenurile nu scapa de contrabanda cu tigari. In podurile vagoanelor de clasa, in locasurile Un important transport de tigari "Ronson" a fost oprit la frontiera din podeaua vagoanelor sau din tavan, in WC-uri au fost gasite mii de pachete de tigari netimbrate ascunse, pe care nu le-a revendicat nimeni. Tigarile au fost confiscate.
Continua traficul de carne vie
De la inceputul anului, politistii de frontiera aradeni au reusit sa anihileze patru retele internationale de calauzire la frontiera. Retelele au ramificatii externe pana in Germania, Austria sau Spania, cu implicarea unor romani plecati in aceste tari. Ancheta politiei de frontiera s-a extins in mai multe judete, unde, de asemenea, au fost depistati membri ai retelelor de calauze care au actionat la frontiera de vest. Una dintre retele a fost destramata la Turnu.
In 27 martie, la iesirea din Romania, in Punctul de Trecere al Frontierei Turnu s-au prezentat doua tinere, una de 19 ani si una de 21 de ani. Fetele au declarat ca ele calatoresc in scop turistic, dar au existat suspiciuni asupra calatoriei lor. In urma primelor cercetari, fetele au recunoscut ca urmau sa ajunga in Italia, unde ar fi practicat prostitutia. Fetele au spus ca au participat la o preselectie a unei firme de impresariat din Bucuresti pentru a ajunge dansatoare in Japonia, dar au fost respinse. Insa la sediul firmei au cunoscut un barbat care le-a promis locuri de munca in Italia, ca dansatoare in barul lui. Ele au acceptat imediat, dar au fost sechestrate intr-un apartament, dupa ce li s-au luat pasapoartele si telefoanele mobile si dupa doua zile au aflat ca se vor prostitua in Italia. 
In urma cercetarilor, a fost depistat si cel care le-a racolat si sechestrat: Nikcolae S., 33 ani, din Brasov.
Sute de pasapoarte false
Prin vamile aradene, sute de persoane au incercat, in numai trei luni, sa iasa din Romania cu pasapoarte false. Cei mai multi erau returnati din tarile spatiului Schengen si doreau sa ajunga inapoi. Cele mai multe cazuri au fost intalnite la Punctul de trecere a frontierei Nadlac, mai ales noaptea, cand cei care au apelat la aceste metode au sperat ca politistii de frontiera sa fie mai adormiti si sa nu sesizeze diferentele.
Lucratorii Punctului de frontiera Nadlac au depistat si retinut o femeie care a scos ilegal din tara, in anul 2001, o minora de 16 ani. Verificand pasaportul prezentat la control de Ileana R., de 46 de ani, din Timisoara, la PCTF Nadlac, politistii de frontiera au descoperit ca aceasta avea aplicate doua fotografii ale unor minori, in fals. In urma cercetarilor s-a stabilit ca femeia a scos ilegal din Romania, prin aceasta modalitate, o minora de 16 ani, in cursul anului 2001. Ilenei R. i s-a intocmit dosar penal pentru complicitate la fals material, fals privind identitatea si trafic de migranti. 
Tot la Nadlac a mai fost depistat un barbat, Ionel S., de 42 de ani, care a vrut sa iasa din tara cu un pasaport fals, procurat cu 200 de dolari, din Turnu Severin, pentru ca, fiind expulzat din Ungaria, nu mai avea dreptul de a calatori in strainatate. S-a ales cu dosar penal pentru complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. 
La Turnu, la intrarea in tara, au fost retinute doua tinere care au plecat legal, in septembrie 2001, in Ungaria, de unde, ascunse intr-un automarfar, au ajuns ilegal in Spania. Lina N., 24 de ani, si Raluca Goman, 27 de ani, s-au trezit cu dosar penal pentru trecere ilegala a frontierei unui stat strain.
La Nadlac, la iesirea din tara, s-a prezentat un barbat care s-a legitimat cu un pasaport italian falsificat. Pentru a fi mai convingator, barbatul detinea si alte acte de identitate falsificate, cum ar fi o carte de identitate italiana falsa, un permis de conducere italian si o carte de identitate germana falsificata. In urma cercetarilor a reiesit ca "italianul" era, de fapt, un roman, Florin T., 37 de ani. Acesta a mai ajutat o tanara, tot romanca, sa-si procure acte false, punand-o in legatura cu un falsificator renumit din Sighisoara. 
Ancheta a condus spre Gheorghe Eugen A., 29 de ani, care de-a lungul timpului a falsificat documente de calatorie romane, cehesti, unguresti, germane, pe care ulterior le-a vandut in schimbul unor sume importante in valuta. El este cercetat pentru fals in inscrisuri oficiale.
Numarul infractiunilor in frontiera este foarte mare. Dupa ridicarea vizelor pentru tarile din spatiul Schengen, numarul infractiunilor a crescut, iar numarul amenzilor contraventionale este intr-o crestere continua. Numai in primele trei luni ale acestui an au fost aplicate amenzi in valoare de peste 2 miliarde de lei, de aproape cinci ori mai mare fiind valoarea fata de cele aplicate in aceeasi perioada a anului trecut.

Liliana Brad - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]