Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 15 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Controlul unic in frontiera este o cerinta a Uniunii Europene

Interviu cu Tudor Tanasescu - director general al DGV-Interviu cu Tudor Tanasescu, director general al Directiei Generale a Vamilor
Conducerile Directiei Generale a Vamilor si Politiei de Frontiera s-au intalnit la Nadlac, pentru a analiza modul in care se desfasoara activitatea in vamile de vest. Una din temele discutiilor a vizat functionarea nou-introdusului sistem unic de control in vama, efectuat de echipe mixte formate din lucratori vamali si politisti de frontiera. Directorul general al Directiei Generale a Vamilor din Romania, Tudor Tanasescu, a explicat cateva din directiile de activitate urmarite de institutia vamala in aceasta perioada.
-Domnule Tudor Tanasescu, care va fi strategia conducerii DGV in perspectiva apropierii momentului in care, practic, Romania va deveni granita orientala a Europei?
-Este prematur sa vorbim acum despre o strategie bine conturata. La momentul actual, noi facem o adevarata radiografie a situatiei in care se afla sistemul vamal din Romania. Dupa ce vom avea date suficiente, vom trece la faza de analiza a constatarilor. In urma acestei analize, vom identifica punctele in care este necesar sa actionam in continuare. In functie de acestea, vom putea trasa o strategie clara pentru activitatea pe termen scurt, mediu si lung a Directiei Generale a Vamilor.
-Se stie ca in vami se petrec si multe acte cu caracter infractional. Exista o ierarhie a celor mai des intilnite infractiuni comise in vamile romanesti?
-Lucratorii vamali se confrunta in principal cu traficul ilicit de marfuri. Trebuie sa mentionam faptul ca lucratorii vamali efectueaza controalele prin sondaj, conform prevederilor legale in vigoare. Vamesii lucreaza si pe baza valorificarii unor informatii obtinute din diferite surse. Intotdeauna cand exista informatii ca anumite transporturi contin marfuri nedeclarate, noi intervenim, aplicand legea. Nu in ultimul rand trebuie amintit ca in activitatea de control un rol important revine si flerului lucratorului vamal.
-Sa atingem si problema acestor controale in echipa. Care credeti ca va fi eficienta lor, in conditiile in care, in trecut, s-au facut simtite unele conflicte mai mult sau mai putin mascate intre lucratorii vamali si politistii de frontiera?
-Nu stiu sa existe un conflict intre vamesi si politistii de frontiera. Cele doua institutii care impart, intr-un fel, acelasi spatiu de actiune pe teritoriul punctelor de trecere a frontierei au teluri comune, si anume sa stopeze impiedica infractionalitatea si criminalitatea la frontiera Romaniei. Tocmai de aceea, Directia Generala a Vamilor a propus aceasta intalnire cu Politia de Frontiera. Dorim sa facem o analiza comuna a activitatii din vama, pentru eficientizarea acesteia. Infiintarea controlului unic, prin apropierea tonetelor vamesilor si politistilor de frontiera, reprezinta raspunsul nostru la o cerinta a Uniunii Europene, si anume de a realiza in birourile de frontiera o singura oprire. In acest mod se va reduce timpul de stationare in vama atat pentru persoanele fizice, cat si pentru transportatorii de marfuri.
-Alta tinta a acestui sistem a fost si eliminarea coruptiei la frontiera. Mai exista la ora actuala vamesi corupti?
-Fenomenul coruptiei exista si in institutia vamala, la fel cum este prezent si in alte institutii. Nu trebuie sa ne ascundem. Dar rolul nostru este sa reducem amploarea coruptiei in sfera noastra de activitate. Nu trebuie sa ne angajam ca vom anihila coruptia, dar trebuie sa actionam pentru reducerea fenomenului si pentru monitorizarea lui. Printre actiunile pe care le am in plan ma gandesc si la controale inopinate facute in birourile vamale. In functie de concluziile care vor reiesi dupa cateva actiuni de acest gen, vom adopta masurile care se impun. Vom actiona fara mila, pana la desfacerea contractelor de munca si sesizarea organelor de cercetare penala acolo unde vom constata ca exista lucratori vamali care nu se achita de sarcinile de serviciu si incalca legea.
-Directia Regionala Vamala Interjudeteana Arad pastoreste cele mai multe puncte vamale din tara, in zona frontierei de vest. Cum apreciati activitatea acestei directii?
-Este prematur sa ma pronunt, pentru ca inca nu am rezultatele analizelor despre care vorbeam mai devreme. Printre scopurile vizitei mele se afla si analiza rezultatelor directiilor regionale de pe frontiera de vest. In functie de rezultate, vom adopta masurile care se impun. Totusi trebuie sa apreciez ca regionala vamala aradeana are unele rezultate pozitive, iar actualul director, Aurel Mateut, este preocupat ca activitatea sa decurga cat mai bine pe raza sa de competenta.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fara americani, guvern sau buget local, Grupul II al CET a prins contur
La CET se construieste un nou turn de racire Investitia din surse proprii a Centralei aradene de termoficare a prins contur. Turnul de racire ce va deservi viitorul (si deja celebrul) Grup energetic II, construit de SC Conar, a ajuns la cota maxima. 
Incepand din luna august a anului trecut, constructorul a inaltat, deja, turnul cu o inaltime de 60 de metri si cu diametrul bazei de 42 de metri. El serveste la "racirea apei din circuitul industrial al CET. Este o lucrare cum nu exista nici una in executie in tara", ne-a declarat Ioan Parjol, directorul filialei Arad a SC Conar.
"Monstrul" format din 930 de metri cubi de beton nu este inca finalizat. Constructia a costat, pana acum, 23,6 miliarde lei, urmand ca alte circa 20 de miliarde sa fie investite in instalatiile interioare, ne-a spus Radu Piscoi, seful Biroului investitii al CET Arad.
De fapt, cu toate ca aradenii nu vor simti atat de puternic efectele investitiei, pentru centrala este un lucru deosebit de important. Viceprimarul Emanoil Voicu, invitat la mini-conferinta de presa de la turnul de racire, ne-a spus ca si pentru aradeni este un eveniment important, tinand cont ca turnul de racire da un plus de siguranta functionarii centralei.

Simona Mazare - Observator

  • Mii de aradeni refuza sa-si plateasca facturile de energie electrica

Numerosi aradeni nu doresc sa plateasca taxa radio-tv la ElectricaDin cauza introducerii taxei radio-tv, incasarile societatii Electrica au scazut cu 30 la suta
Mii de aradeni refuza sa plateasca factura pentru energia electrica si cer sa fie scutiti de taxa radio tv.
La ghiseele Electrica din Arad se prezinta zilnic sute de persoane care vor sa depuna cereri pentru a fi scutite de noua taxa.
Oamenii invoca lipsa aparatelor de televizor si de radio. In judetul Arad circa 180.000 de persoane detin televizoare, in timp ce peste 50.000, sustin ca nu au aparate tv sau ca se incadreaza la scutirile prevazute de lege.
Oamenii vor sa depuna cereri pentru scutirea de taxe radio-tv. Angajatii Electrica, mai exact casierele, nu au primit dispozitii sa primeasca astfel de cereri, asa ca oamenii nu au unde sa le depuna.
Singurii care sunt scutiti de astfel de taxe sunt handicapatii si veteranii de razboi. La Sucursala Electrica Arad au fost depuse circa 2000 de asemenea cereri. "Nedetinerea unui aparat de radio sau tv nu reprezinta motiv de scutire", spuneau casierele care incasau banii pe facturi. Oamenii, nedumeriti, intreaba "de ce se numeste atunci taxa radio, daca nu conteaza daca ai sau nu ai? Explicati-mi ca poate nu inteleg eu... daca se numeste taxa radio, cum sa platesc daca nu am?".
De altfel este o intrebare cat se poate de normala si de logica in acelasi timp. Cu toate acestea, oamenii care stateau la coada sa plateasca pentru ceva ce nu au si-au mai pastrat simtul umorului. "Sunt foarte incantat ca trebuie sa platesc taxa radio-tv. Este o taxa foarte binevenita. Sa dam bani, sa nu-i mai avem. Este un lucru foarte bun. N-aveti aceeasi parere? Avem capete luminate care ne conduc si gandesc mai bine decat noi", spune ironic un aradean. Introducerea taxei radio-tv are insa si alte efecte. Conducerea Electrica Arad se plange ca de doua luni nu mai reuseste sa-si atinga planul lunar de incasari. si asta pentru ca oamenii refuzi sa plateasca facturi de energie electrica. "In urma aplicarii Hotararii de Guvern care stipuleaza ca Societatea Electrica incaseaza taxa radio-tv, consumul nostru de energie electrica comparativ cu alte luni, cantitativ este acelasi, dar in ceea ce priveste suma incasata a scazut cu 30 la suta", spune Eugen Crisan, directorul Sucursalei Electrica Arad. Oamenii sunt hotarati sa nu plateasca energia electrica. Conducerea Sucursalei Arad a Societatii Electrica spune ca nu are cum sa imparta factura in doua si ca plata taxei radio-tv pe factura de energie electrica este o hotarare de Guvern care nu se poate modifica. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Jaf la o casa de schimb valutar din Arad

Casa de schimb valutar care a fost jefuitaO casa de schimb valutar situata intr-un cartier populat al Aradului a fost jefuita, ieri, in jurul pranzului. 
Totul a durat mai putin de doua minute, iar de la casa de schimb valutar au fost furate 100 milioane lei, 700 dolari si 100 euro. 
Casa de schimb valutar este situata intr-un magazin din cartierul Aurel Vlaicu, langa fosta Agentie comerciala a "Petrom". 
Doi barbati au asteptat pana vanzatoarea din magazin a plecat la toaleta si, mascati cu cagule pe fata, au intrat si au inceput sa o ameninte pe angajata casei de schimb valutar. 
Ei au introdus, pe geamul casei de schimb valutar, un cutit si au speriat-o pe femeie. 
Celalalt barbat a aratat un pistol de culoare gri si i-a sugerat angajatei de la casa de schimb valutar ca il va folosi, daca nu executa ce i se cere. 
Pe geam, i s-a dat o plasa neagra si i s-a cerut ferm sa puna toti banii in ea. 
Aceasta i-a dat toata suma aflata in casa de schimb, adica 100 milioane lei, 700 de dolari si 100 de euro. 
Cei doi au luat plasa, au iesit din magazin si au luat-o la fuga. Tot jaful a durat mai putin de doua minute.
Angajata casei de schimb valutar a actionat alarma, iar reprezentantii firmei de paza au sosit in aproximativ patru minute, dar hotii deja disparusera. Politistii aradeni au inceput cercetarile, formand un cerc de suspecti. Pentru fapta lor, cei doi talhari risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 7 si 20 de ani. 
In cartierul Aurel Vlaicu au mai fost jefuite alte doua case de schimb valutar, in ultimii doi ani.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Dupa ce a construit cel mai mare ceas din judet, un elev aradean vrea sa invete ceasornicarie in Elvetia

Ceasornicarul Vlad Ionut Marian ar dori sa-si continue studiile in ElvetiaUn tanar elev aradean care a construit cel mai mare ceas din Arad viseaza sa-si continue studiile tehnice la o scoala din Elvetia. Vlad Ionut Marian a fost pasionat inca din copilarie de orologii.
Fermecat de mecanismul complicat al ceasomicelor, a visat sa urmeze o cariera in acest domeniu.
Anul acesta absolvit Grupul scolar "Aurel Vlaicu", la seral.
Primul lui dascal i-a fost un ceasornicar batran, mai tarziu furand meseria de la alti mesteri pe care i-a privit reparand ceasuri, ii place sa spuna despre el ca este un autodidact si isi doreste sa invete cat mai multe despre acest mestesug.
A construit cel mai mare ceas din Arad care acum domneste pe unul din peretii grupului scolar la care invata.
Cel mai vechi ceas pe care l-a reparat a fost o pendula Gustav Beker din anul 1875.
I-au mai trecut prin mana orologiile de la Primarie, cel al bisericii romano-catolice, al Teatrului de Stat din Arad sau al Colegiului National "Moise Nicoara".
Recent a primit o scrisoare de raspuns de la o scoala tehnica din Neuchatel (Elvetia). Ar vrea sa-i urmeze cursurile de trei ani dar nu are banii necesari taxei anuale.
Un an de scoala costa 7.300 de franci elvetieni (aproximativ 5000 de euro). Ne-a rugat sa-l ajutam sa gaseasca oameni cu posibilitati materiale care sa-l sponsorizeze sau sa-i imprumute bani.
Poate, peste ani, va construi cel mai mare orologiu din... lume.
Si ne vom mandri ca avem un aradean in Cartea Recordurilor...

Olimpiu Bulzan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]