Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Marti, 15 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Incercarea opozitiei de a rezilia contractul a esuat. Parktronic ramane in continuare pe strazile aradene
Parktronic ramane in continuare pe strazile Aradului - Virtual Arad News (c)2003Opozitia a dat dovada de fair-play
Cu toate ca avea ocazia sa se razbune, opozitia nu a facut-o. Sedinta de ieri a fost convocata de cei 11 reprezentanti ai partidelor minoritare in consiliu (pentru ca in sedinta anterioara nu li s-a permis introducerea proiectelor respective pe ordinea de zi), deci propunerea subiectelor tratate ieri le apartinea.
Executivul a venit, de aceasta data, si el cu propunerea de suplimentare a proiectelor incluse deja, cu inca doua privind organigrama primariei.
Fara comentarii, desi se puteau face, cei 11 semnatari ai convocatorului au acceptat suplimentarea proiectelor pe ordinea de zi.
O incercare nascuta… moarta
Toti cei care au semnat convocatorul stiau dinainte ca pentru a trece, proiectul de reziliere a contractului Parktronic avea nevoie si de votul a inca sase consilieri reprezentanti ai puterii. Si, dupa cum ne-am obisnuit pana acum, pesedistii voteaza in bloc, unitar.
Parktronic ramane in strada
Incercarea de reziliere a contractului a esuat. Asta, in ciuda luarilor fierbinti de cuvant ale consilierilor Popescu, Chiscan si Muresan. 
Popescu a facut apel la simtul civic al colegilor de la putere, spunand ca proiectul materializeaza cele 10 mii de semnaturi ale cetatenilor. 
A solicitat sa recunoasca ca s-a gresit, spunand ca el, ca si consilier local, isi asuma responsabilitatea pentru acest lucru. 
Chiscan a subliniat ca sunt consilieri care reprezinta interesele firmei Belsirim, iar Muresan a cerut o informare din partea executivului privind suma la care se ridica despagubirile in cazul rezilierii contractului.
Discutiile s-au prelungit, de cele mai multe ori fiind spuse aceleasi lucruri dar cu cuvinte diferite, pentru ca in final proiectul sa nu primeasca voturile necesare, cum era de asteptat
*** Celelalte proiecte privind modificarea organigramei au trecut ca prin branza, alesii locali fiind probabil plictisiti de faptul ca au fost convocati, in luna in care li s-a spus ca vor avea concedii, de prea multe ori.

Simona Mazare - Observator

  • Regele Mihai vrea si (in) tabara din Savarsin

Directorul ATTS Arad Spiridon Stanciu crede ca vor trebui reamenajate si alte tabereSaptamana trecuta, Secretariatul General al Guvernului si-a trimis in judetul nostru cativa reprezentanti pentru a evalua situatia Taberei Scolare de la Savarsin, care a fost revendicata de catre Regele Mihai I de Romania
"Delegatia de la Bucuresti a luat toate datele despre tabara, a luat legatura cu primarul din Savarsin, stiu ca a discutat cu printesa Margareta. Noi am dat toate actele de care dispunem, acum urmeaza ca Guvernul sa analizeze situatia si sa dispuna in legatura cu viitorul taberei", spune directorul Administratiei Taberelor si Turismului Scolar Arad, Spiridon Stanciu.
In ultimii ani, tabara din Savarsin, care are acest statut de 30 de ani, a fost revendicata de familia regala in mai multe randuri. 
Daca prima data a fost solicitata suma de 80.000 de marci germane, ultima oara tabara a fost revendicata in natura de catre fostul suveran.
Tabara de la Savarsin se intinde pe o suprafata de circa 3500 de metri patrati si este compusa din trei corpuri de cladire, care cuprind dormitoarele (camere cu doua sau patru paturi), cantina, bucataria, spalatoria si un club de vacanta. 
"La Savarsin exista toate utilitatile, de altfel aceasta tabara e singura care are apa curenta in camere. Avem trei angajati acolo - administrator, bucatareasa, ajutor de bucatar - iar cand in tabara sunt mai multi copii, mai angajam zilieri", adauga directorul Stanciu. 
Acesta precizeaza ca - chiar daca nu stie suma exacta - in tabara Savarsin s-au investit multi bani in lucrari de renovare, recompartimentare si modernizare.
In cursul anului trecut, aproape 1000 de copii si-au petrecut vacantele in tabara din Savarsin. 
Intr-un an aici sunt organizate sase-sapte serii de tabara, iar cei mai multi copii care vin sunt din judetul Arad si din cele invecinate. 
Tabara are mai mult o tenta sociala, fiindca aici isi petrec vacantele indeosebi copii din centre de plasament sau copii proveniti din familii sarace. "Noua ne e necesara aceasta tabara. Anul acesta tabara e contractata la capacitate pana la 1 septembrie. Daca ea va fi retrocedata in natura, noi am solicitat Guvernului sa ne sprijine pentru a repara tabara de la Odvos, care nu mai functioneaza de cinci ani, in vederea punerii ei in functiune", mai spune Spiridon Stanciu.
In judet, ATTS are sapte tabere - Savarsin, Ilteu, Paulis (acestea doua dezafectate de zece, respectiv sase ani), Dezna (in stare foarte buna), Odvos, Casoaia (care au doar posibilitati de cazare, neavand cantina) Moneasa (in stare foarte buna). 
Primele patru au fost revendicate de fostii proprietari, insa deocamdata nu se stie daca ele vor fi restituite in natura sau sub forma despagubirilor.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Muresul, un pericol pentru agricultura aradeana

Depunerile de pietris favorizeaza eroziuneaPe adresa Prefecturii au venit o serie de sesizari din partea proprietarilor de terenuri, care au pamant pe unul sau altul din malurile Muresului. 
Din cauza faptului ca depunerile de nisip si pietris nu sunt exploatate, eroziunea a afectat suprafete importante. 
"Datorita faptului ca ne aflam intr-o zona de ses, raul Mures are multe meandre. In zonele convexe au loc depuneri, iar zonele concave sunt erodate. Daca ar fi sa calculam, de la locul unde raul intra in judetul nostru si pana la Nadlac, am aduna aproximativ 80 de kilometri de eroziuni. Cele mai afectate zone sunt Sambateni, Cicir, Lipova, Soimos, Bodrog", a declarat Spiridon Ursu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Arad. 
Prefectul Dan Ungureanu este de parere ca ar trebui sa se profite de costurile scazute de exploatare a balastului, iar firmele specializate sa fie indrumate spre balastierele de pe malul Muresului, aceasta desi anumiti agenti economici prefera sa cumpere cateva hectare de teren arabil (n.r. pretul unui hectar fiind, uneori, sub 10 milioane de lei), sa decoperteze suprafata respectiva si sa exploateze balastul de care au nevoie. De asemenea sunt societati care detin balastiere pe malul Muresului, dar patronii asteapta sa inceapa lucrarile la autostrada care va trece prin Arad, pentru ca intr-o astfel de situatie preturile vor creste automat: Trebuie spus ca, in momentul in care debitul Muresului va creste, procesul de erodare se va accentua, punand in pericol zeci de hectare de terenuri agricole. 

Lucian Seban - Agenda zilei

  • Prima emisiune de obligatiuni municipale cu dobanda fixa

A fost lansata la Arad prima emisiune de obligatiuniPrimaria Arad se imprumuta de la populatie cu 65 de miliarde de lei  Dobanda fixa a obligatiunilor este de 14%  
Dupa o lunga perioada de timp, executivul local a anuntat lansarea primei emisiuni de obligatiuni municipale la Arad. Valoarea emisiunii este de 65 de miliarde de lei, obligatiunile avand o perioada de viata de trei ani. 
Ca o noutate fata de celelalte emisiuni de obligatiuni municipale din tara (Mangalia, Zalau, Bacau, Targu Mures, Bistrita, Oradea etc.), dobanda anuala de 14% este fixa pe intreaga perioada de trei ani. 
Astfel, un numar de 65.000 de hartii de valoare vor fi puse in vanzare la toate sucursalele Bancii Comerciale Romane, sau la intermediarul BCR Securities SA, incepand cu data de 14 iulie, ora 9.00, pana in data de 25 iulie, ora 14.00. 
Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 1 milion de lei. Rambursarea imprumutului se va face in rate platite semestrial, in data de 21 ianuarie, respectiv, iulie, a fiecarui an de viata a obligatiunilor, dupa cum urmeaza: primele patru rate, in valoare de 167.000 de lei, iar ultimele doua, in valoare de 166.000 de lei pentru o obligatiune, date la care se vor plati si dobanzile aferente pe sase luni. 
Concret, la expirarea celor trei ani, cine a investit 1 milion de lei in obligatiuni va primi inapoi, in transe semestriale, in total, 1.420.000 de lei. 
Oricine poate investi in acest instrument de pe piata de capital, riscul fiind scazut. 
Banii ce vor proveni din subscriptie vor fi investiti in reabilitarea a 35 de drumuri de pamant din municipiu. Este vorba de 14 drumuri in Micalaca, patru drumuri in Gradiste, sase drumuri in Aradul Nou, trei, in Centru, unul in Sanicolaul Mic, unul, in Muresel, trei drumuri in Bujac, doua, in Gai si unul, in Cadas. 
Costul total al lucrarilor se ridica la circa 49 de miliarde de lei, lungimea totala a drumurilor fiind de 17 kilometri. Cel de al doilea obiectiv de investitii este legatura rutiera intre pasajul inferior Aradul Nou si Podul Rutier Micalaca. Viceprimarul Emanoil Voicu ne-a declarat ca drumurile vor fi reabilitate pana la finele acestui an, iar soseaua de la Subcetate, pana in primavara anului viitor.
Ce inseamna dobanda fixa?  
Specialistii adusi la conferinta de presa (directorul BCR, Eugen Cristea, si presedintele BCR Securities, Simona Constantinescu) au explicat faptul ca "rata fixa a dobanzii ofera investitorilor un avantaj in conditiile in care prognozele referitoare la tendinta dobanzilor indica un trend descendent catre niveluri de dobanda sub 10% pe an la depozite pentru urmatorii ani"
In prezent, dobanda la depozitele BCR este, conform spuselor directorului, intre 12 si 18%, in functie de perioada, si se afla intr-un proces de scadere. Mai mult, la acest tip de economisire se plateste si impozit pe dobanda.
Obligatiunile municipale au un risc relativ scazut fiind garantate prin intreaga putere fiscala a municipalitatii. 
Dobanzile obligatiunilor municipale nu sunt impozitate in cazul investitorilor-persoane fizice.
Listarea la bursa permite investitorului transformarea rapida a obligatiunilor detinute in lichiditati, in cazul in care investitorul nu mai doreste sa-si mentina investitia, la un pret ce poate fi chiar mai mare decat valoarea lor nominala.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Raiul aradenilor

Multi aradeni prefera Strandul Neptun in locul statiunilor balneare - Virtual Arad News (c)2003Distractie maxima pe strand
"Esti aproape de Paradis", suna o veche lozinca a localnicilor. Oaza de verdeata de pe malul stang al raului Mures devine un furnicar la fiecare sfarsit de saptamana. Daca ziua este destinata celor care vor sa se bronzeze ori sa iasa cu familia sau prietenii la iarba verde, la cabanele inchiriate ori proprietate personala in mijlocul naturii, seara si noaptea sunt pentru amatorii de petreceri in aer liber, muzica si retetele culinare fiind pe toate gusturile.
Zeci de mii de vizitatori
Intre 20 si 30.000 de vizitatori, aceasta este cifra de oameni care viziteaza strandul "Neptun" din Arad in fiecare zi a sfarsitului de saptamana. 
Curiosi din Oradea, Timisoara, Deva sau din imprejurimile Aradului sunt nelipsiti in fiecare week-end. 
Strandul este considerat paradisul aradenilor - Virtual Arad News (c)2003"De necrezut, nu am venit aici de doua saptamani si au aparut terase noi. Asta nu era aici", spune un localnic, surprins apoi si de faptul ca tocmai zona centrala este inca un mini santier. 
Inca de la intrarea centrala, din spatele Primariei, ne apare in fata terasa Ratio Beach, asezata in forma de amfitreatru, pana langa salciile ce acopera malul apei.
De la fripturi, pui la rotisor, pana la frigarui, mititei sau pizza, "decorul" olfactiv este de-a dreptul imbietor. 
Tinerii prefera de obicei gustarile luate in fuga, din alte locuri de tip fast-food, factorul economic avand si el vina lui. 
La sfarsitul saptamanii, afluenta creste si aici, in orele serii trebuind sa cauti ceva timp printre cele peste 300 de locuri, pentru a te bucura de un rasfat gastronomic, in acordurile muzicii in surdina.
Si copiii se simt bine la Strand - Virtual Arad News (c)2003Disco la alegere
Avansand dupa potopul de oameni, incep discotecile. Cappuccino, paradisul muzicii house, urmata imediat de Shadows Club, cu acelasi profil. Acestea sint cele mai luxoase, deci implicit costisitoare locuri de pe strand, cea mai "firava" bere avand 30.000 lei, iar un suc 25.000.
Vizavi, discoteca Laser, inconjurata de mese, un teren de fotbal cu nocturna si, mai nou, de o arena de fotbal pe apa este preferata de cei mai multi dintre clienti.
Muzica dance, hip-hop, manele incalzesc atmosfera pana inspre dimineata. Inspre podul Decebal,
Corleone, si ea aflata intr-un proces de extindere pe verticala, te ademeneste cu ritmuri variate, de la latino pana la pop.
seara terasele de pe Strand devin neincapatoare - Virtual Arad News (c)2003 Daca ne intoarcem pe latura opusa, descoperim un colt al copiilor, cu masinute si caruseluri. Fara a mai socoti celelalte zeci de terase cu muzica populara, manele, hip-hop, dance ori latino, un loc a ramas parca la fel, o data cu trecerea anilor.
Este terasa Mobilux, unde troneaza rock-ul. Axl Rose, James Hetfield, Bon Jovi, acorduri soft, heavy, speed, thrash si chiar death metal sunt savurate, la fel ca berea cea mai ieftina din intreaga oaza de verdeata a Aradului.
Punct si de la capat
"Venim si maine", spun tinerii cand efectul bauturilor, racoritoare ori nu, dispare, iar oboseala isi taie partea leului. 
A fost in regula, a fost "cool", a fost suficient.
Insa doar pentru o noapte. Peste cateva ore avem din nou liber la petrecere.
Seara si noaptea sunt destinate celor care iubesc distractia in aer liber.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]