Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 15 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la cea mai veche manastire din tara

Episcopul Timotei Seviciu da binecuvantare credinciosilor - Virtual Arad News (c)2003La slujba de la Hodos Bodrog sunt asteptati 12 000 de credinciosi
Manastirea este un asezamant de rugaciune, invatatura si munca, in care vietuieste o obste de calugari sau calugarite, care s-au fagaduit lui Dumnezeu, in cadrul unei slujbe speciale, sa-si petreaca viata in infranare, saracie si ascultare.
Dintre asezarile monsatice care impanzesc teritoriul tarii noastre face parte si Manastirea Hodos Bodrog, prima atestata documentar, in anul 1177. 
Potrivit unei stravechi legende, manastirea a luat fiinta in urma descoperirii unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
Traditia ne istoriseste ca un taur din turma unui pastor a scos cu coarnele dintr-o movila de pamant Icoana facatoare de minuni, pe acel loc credinciosii construind o bisericuta unde s-a pastrat icoana, hramul bisericii manastirii fiind Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
In ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, manastirea Bodrog este unul dintre cele mai vizitate lacasuri de cult, credinciosi din toate colturile judetului, dar si din alte parti, venind aici sa-si primeasca portia de spiritualitate.
Curtea interioaraeste asaltata de oameni care asculta slujba, se roagasi se reculeg, intr-o atmosfera de caldura si lumina.
Toate lucrurile sunt la aranjate in cele mai mici detalii, curatenia spirituala si trupeasca fiind la loc de cinste.
Pregatirile pentru intampinarea credinciosilor au necesitat o munca sustinuta din partea celor aproape treizeci de calugari care numesc manastirea Bodrog "acasa".
La fel ca si intr-un camin fericit, inca de la intrare pacea se aseaza in sufletul vizitatorului, sentimentul datorandu-se in primul rand puzderiei de flori care ti se infatiseaza privirilor. Seceta prelungita nu a reusit sa strice frumusetea coloristica, vegetatia hranindu-se parca si ea din credinta.
De sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului mii de credinciosi au venit la Manastirea Bodrog - Virtual Arad News (c)2003 Cu o zi inainte de Sfanta Liturghie, calugarii se ocupa de micile retusuri, aproape totul fiind in perfecta ordine: se verifica instalatia de sonorizare, se trimit invitatii pentru participarea la slujba, se finalizeaza lucrarile la grupul sanitar, realizat dupa standarde moderne.
"Am fost intr-o vizita in Grecia si acolo am vazut ce importanta se acorda acestui aspect. Am primit o sponsorizare si ne-am ocupat si noi de partea de modernizare. Nu am vrut in mod special saterminam pentru sarbatoarea de Sfanta Maria, dar asa s-a intamplat. Din martie si pana acum ne-am tot intins, a venit timpul sa o finalizam", ne-a spus  staretul manastirii, Nestor Iovan. 
In deplina sa modestie, staretul a refuzat laudele cu privire la modernizarile aduse confortului celor care viziteaza lacasul de cult. Manastirea are un nou loc unde se aprind lumanari, cu suport rotativ, care impiedica orice posibil accident.
"Daca in anii trecuti numarul celor care veneau la slujba se putea estima, acum nu mai putem face acest lucru.
Pe vremuri oamenii veneau cu o seara inainte, stateau aici pana a doua zi. Acum lumea s-a modernizat. Vin cu masinile, stau cateva ore, pleaca, apoi vin din nou. Oricum, in timpul slujbei, in curtea interioara incap sapte-opt mii de oameni, puls cei care se afla in jurul lacasului, in total vreo zece-douasprezece mii de oameni"
, ne-a precizat staretul Nestor Iovan.
** Bancile asezate frumos in fata paraclisului de vara, acum goale, vor fi, peste doar cateva ore, neincapatoare pentru multimea celor care vor veni sa asculte slujba.
In linistea care ne cuprinde, aruncam o privire spre cer, printre ramurile arborilor care umbresc curtea, veghind acolo aproape de secole. "Inca putin si se vor coace si castanele. Dupa Sfanta Maria trece vara, e gata", spune cineva, in soapta, langa noi.

Mihaela Iancu - Observator

  • Judecatorii aradeni au hotarat:  Gheorghe Medintu ramane in arest

S-a pronuntat sentinta: Medintu ramane in arestOmul de afaceri aradean Gheorghe Medintu ramane dupa gratii. Asa a hotarat, ieri, Tribunalul Arad, intr-o sedinta desfasurata cu usile inchise. 
De la ora 10 dimineata, holul tribunalului aradean era ocupat de jurnalistii veniti sa asiste la procesul lui Gheorghe Medintu, fost vicepresedinte al PSD Arad.
Avocatul Mateut a declarat reprezentantilor mass-media, inainte de inceperea sedintei, ca, aproape sigur, clientul sau va fi eliberat. 
Sedinta a durat pana la 11.30, iar pronuntarea solutiei urma sa aiba loc o ora mai tarziu. 
La finalul procesului, avocatul Mateut s-a aratat multumit de pledoaria sa si a declarat, fara rezerve, ca nu exista temei legal pentru prelungirea mandatului de arestare. 
Avocatul a invocat o exceptie de neconstitutionalitate asupra unui articol de lege, dorind, in acest fel, sa paralizeze orice incercare de prelungire a mandatului de arestare. 
Cum instanta aradeana nu are puterea sa se pronunte in privinta acestei exceptii, ci numai Curtea Constitutionala, Mateut a mizat ca "judecatorii vor suspenda de drept judecata, vor trimite cauza la Curtea Constitutionala si il vor elibera pe Medintu, pana la ora 24", cand expira vechiul mandat.
Totusi, instanta, formata din doi judecatori, a considerat ca anchetarea lui Medintu se impune in stare de arest. Magistratii aradeni au dispus prelungirea mandatului, stabilind ca prim termen de judecata data de 8 septembrie. 
Vizibil afectat, Gheorghe Medintu a introdus recurs.
Avocatul sau considera, insa, ca judecatorii au facut un abuz. 
"Solutia este esential nelegala. Ea cuprinde un paradox inadmisibil. Instanta a suspendat judecata, ca efect al admiterii exceptiei de neconstitutionalitate, dar a prelungit masura arestarii. Odata ce au dispus suspendarea, nu mai puteau prelungi mandatul de arestare. Textul pe care l-a invocat instanta, art. 300, aliniatul 6 din Codul de Procedura Penala, este inaplicabil, pentru ca nu suntem la prima infatisare. Judecatorii se puteau prevala de acest articol, pentru a prelungi mandatul de arestare, numai la 8 august, cand va fi prima infatisare", a explicat avocatul Mateut. 
Gheorghe Medintu este acuzat de dare de mita, spalare de bani si inselaciuni de 2.000 de miliarde de lei.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Ieri intr-o adunare generala extraordinara s-a hotarat: Astra Vagoane Calatori isi muta sediul la Bucuresti

Astra Vagoane Calatori isi muta sediul la Bucuresti - Virtual Arad News (c)2003Din pacate, ceea ce s-a zvonit in urma cu doua saptamani s-a adeverit.
Ieri, la S. C. Astra Vagoane Calatori S. A. Arad a avut loc o Adunare Generala Extraordinara in cadrul careia actionarii societatii au hotarat mutarea sediului social de la Arad la Bucuresti. 
Mai mult, din cate am putut afla, urmeaza sa aiba loc adunari generale la Aris S. A. si inca doua societati aradene, care au aceiasi actionari majoritari, cu aceeasi ordine de zi: mutarea sediilor sociale din Arad.
Hotarare confirmata
Am incercat sa aflam care sunt motivele ce i-au determinat pe actionari sa mute sediul fabricii aradene de vagoane calatori in Capitala.
Ca niciodata, reprezentantii actionarilor au refuzat dialogul cu presa (pe aceasta tema), rezumandu-se doar in a confirma hotararea luata.
Am ramas surprinsi de gestul lor, intrucat colaborarea cu cei in cauza a fost pana ieri una foarte buna.
Dovada articolele aparute in ziarul "Adevarul" din 2000 incoace.
Nu am putut insa nicidecum sa ignoram un asemenea subiect, asa ca in putinul timp avut la dispozitie, ieri dupa-amiaza am inceput "sapaturile" pe cont propriu. 
Am reusit sa aflam ca supararea actionarilor de la Astra Vagoane Calatori nu e chiar noua, dar ei n-au dorit sa o faca publica, punand pe primul plan redresarea fabricilor in care au investit nu numai banii ci si sperante.
Supararea lor isi are la origine sicanele la care sunt supusi de cand au preluat cele doua societati aradene.
Cum este oare posibil ca niste oameni de afaceri care au reusit sa salveze de la disparitie doua fabrici aradene care fac parte efectiv din emblema orasului si despre care nici cei mai optimisti analisti nu credeau ca pot fi salvate, sa fie tratati astfel, fara ca mai marii judetului si municipiului sa nu aiba nici o reactie?! 
Intrebare, evident, retorica!
Abonament la... controale!
Stim ca societatile amintite mai sus aveau inainte de privatizare datorii de peste 1000 de miliarde de lei, ca nu-si platisera impozitele si taxele locale de ani si ani de zile si totusi nimeni nu le-a deranjat in vreun fel.
Culmea este ca imediat dupa privatizare, in timp ce ambele societati au inceput sa se redreseze, platindu-si datoriile curente si fiind in grafic cu cele esalonate, in loc sa fie sprijinite, asupra lor s-au napustit tot felul de controale, avand parca menirea sa le arunce din nou in  prapastie!
"Picatura" care a umplut paharul
Din cate am reusit sa aflam ieri, se pare ca picatura care a umplut paharul... controalelor a fost un control de la Directia de Control Fiscal Arad, demarat la inceputul anului si care parca nu se mai termina...
Nu stim inca ce au gasit inspectorii respectivi in urma controlului maraton la Astra Vagoane Calatori, daca eventualele nereguli constatate sunt din perioada actualilor actionari sau de dinaintea acestora.
Credem totusi ca intr-o asemenea situatie este nevoie de o analiza temeinica si mai ales corecta, iar daca e sa se aleaga intre doua rele sa se aleaga raul cel mai mic.
Oricum, subiectul nu este unul oarecare, fiind vorba, la urma urmei, de un sector insemnat din economia judetului, care trebuie tratat ca atare.

Florin Trut - Adevarul

  • Persoanele cu handicap beneficiaza de consiliere gratuita

La Arad functioneaza un centru de consiliere gratuita pentru persoanele cu handicapInstitutiile interesate pot obtine si ele informatii
Centrul de documentare, informare, consultanta si consiliere pentru persoanele cu handicap si familiile lor, aflat sub indrumarea Asociatiei Handicapatilor Neuromotor din Romania (AHNR), filiala Arad, a acordat consiliere, de la data infiintarii (1 iunie 2003), unui numar de 36 de persoane cu handicap. 
De asemenea, centrul a intervenit prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de catre un numar de 20 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap, precum si prin cresterea accesului la sprijin si facilitati comunitare ale persoanelor cu handicap si a familiilor acestora. 
12 copii au beneficiat de consultanta psiho-pedagogica sau psiho-sociala si de recuperare, rezultatele depasind asteptarile specialistilor. 
Centrul ofera gratuit persoanelor cu handicap, precum si altor persoane interesate, acces la informatii utilizand formatul documentelor centrului, consiliere si consultanta oferite de specialisti, precum si sprijin pentru integrarea in comunitate. 
De asemenea, centrul vine in ajutorul institutiilor interesate, oferind informatii in vederea cresterii gradului de colaborare a institutiior de resort in problematica persoanelor cu handicap.

Raluca Petcu - Agenda zilei

  • Pentru ca nu au fost invitati la "Zilele Aradului", Rromii acuza PSD Arad de discriminare

Presedintele filialei Arad a Partidei Rromilor - Simion Stan considera ca etnia este discriminataPresedintele Filialei Arad a Partidei Rromilor, Simion Stan, considera ca etnia pe care o reprezinta a fost discriminata, din cauza faptului ca Organizatia judeteana a PSD "a uitat" sa ii invite pe reprezentantii acesteia la festivitatile dedicate minoritatilor, desfasurate in cadrul Zilelor Aradului.
"Pentru sarbatoarea municipiului ne-am pregatit cu o luna inainte, cu cantece, dansuri si port tiganesc, intr-un cuvant, traditia rromanes.
Am asteptat invitatia domnului primar Dorel Popa si a organizatorilor, dar ea nu a mai ajuns. Consider ca este o discriminare grosolana si afirm ca integrarea rromilor nu se face asa cum o gandesc si cum procedeaza cei din partidul de guvernamant", a declarat Simion Stan, care detine totodata si functia de consilier al deputatului Madalin Voicu.
Liderul rromilor din Arad sustine ca incidentul ar putea afecta serios negocierile privind semnarea protocolului de colaborare dintre partidul pe care il conduce si organizatia locala a PSD, ce ar trebui finalizat pana la sfarsitul lunii august.
Presedintele PSD Arad, Dorel Popa, a declarat ca nu are cunostinta daca rromii au primit sau nu invitatie.
"Daca acest lucru s-a intamplat, este regretabil. Casa de Cultura ar fi trebuit sa se ocupe de problema. Oricum, nu cred ca este un motiv pentru a bloca negocierile pentru semnarea protocolului", a spus liderul social-democrat.

Elena Danila - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]