Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 15 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Suna clopotelul. Astazi, 76.000 de elevi aradeni vor ocupa bancile scolilor

Ministrul Gabriel Oprea a fost prezent la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal"Astazi incepe scoala pentru cei peste 76.000 de elevi din judetul si municipiul Arad. 
In fiecare unitate de invatamant, inceperea unui nou an scolar este sarbatorita cu deschiderea festiva de catre elevi, cadre didactice, dar si de parinti. Azi, in fiecare scoala va fi citit mesajul presedintelui Ion Iliescu si al premierului Adrian Nastase, cu ocazia inceperii anului scolar 2003/2004. 
Iliescu si Nastase au transmis mesaje, iar Gabriel Oprea se afla la Arad 
"Inceputul noului an scolar este pentru noi toti un prilej de bucurie si de speranta, pentru ca sistemul educatiei nationale este avanpostul viitorului, locul in care se pregatesc, cei care vor face Romania mai prospera si mai respectata. Scoala romaneasca are de aparat o solida si recunoscuta reputatie, rod al muncii responsabile si al devotamentului slujitorilor ei." - se arata in mesajul transmis de presedintele Romaniei, Ion Iliescu. 
"Din acest an, invatamantul general obligatoriu este de zece ani, lucru care exprima o schimbare fundamentala de atitudine fata de rolul si locul educatiei intr-o societate moderna. Fara o legatura permanenta cu familia si societatea, scoala nu isi poate implini menirea ei. De aceea parintii au, la randul lor, un loc important in formarea tinerei generatii" - se mai arata in mesajul presedintelui Ion Iliescu. 
De asemenea, si premierul Adrian Nastase a transmis un mesaj elevilor, profesorilor si parintilor cu ocazia inceperii noului an scolar. 
"Copiii nostri vor evolua intr-o societate diferita de cea in care ne-am format noi. Ei vor trebui sa faca fata unor noi provocari, unor noi deschideri. De aceea, este important ca ei sa fie pregatiti pentru aceasta noua societate pe care o configureazi, procesele de globalizare, avansul tehnologiilor, raspandirea accelerata a informatiei" - se arata in mesajul transmis de premierul Adrian Nastase. 
La deschiderea festiva a noul an scolar de la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal", de la Colegiul National "Moise Nicoara" si de la Liceul German, pe langa oficialitatile aradene va participa si Gabriel Oprea, ministru secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice si Internelor.
Manuale gratuite pentru clasele I-IX 
Inceperea scolii ii asteapta pe elevi si cu manuale noi si (mai ales) gratuite.
"Clasele I-VIII beneficiaza de manuale gratuite. Acestea au fost distribuite la scoli in proportie de 100%, urmand doar sa mai intre in posesia elevilor. Clasele a IX- a beneficiaza, de asemenea, de manuale gratuite, insa distribuirea in scoli s-a facut in proportie de 75%, urmand sa primim inca o transa pentru acesti elevi" - spune Zoea Rotaru, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Arad. 
Anul scolar 2003-2004 va avea 36 de saptamani de scoala 
In anul scolar 2003/2004 elevii vor avea 36 de saptamani de scoala, structurate pe doua semestre. Semestrul I incepe astazi si se va incheia in 19 decembrie 2003, odata cu vacanta de iarna. 
Dupa vacanta de iarna, elevii se reintorc pe bancile scolii in data de 4 ianuarie 2004. 
In perioada 3-9 noiembrie 2003, clasele din invatamantul primar vor avea vacanta. 
Semestrul al II-lea va incepe in data de 4 ianuarie si se va incheia in 18 iunie 2004. 
In cel de-al doilea semestru, elevii vor avea vacanta in perioada 3-18 aprilie. 
Vacanta de vara va inccpe sambata 19 iunie 2004 si se va termina in 12 septembrie 2004. 
Pentru invatamantul postliceal sanitar, specializarea asistent medical generalist, durata anului scolar este de 42 de saptamani. 
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii (invatamant special, scoli cu populatie majoritar de alta confesiune decat cea ortodoxa), inspectoratele scolare pot aproba scolilor, la cererea acestora, modificari ale structurii anului scolar. 
Astfel de aprobari vor avea in vedere asigurarea posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire. 

Maria Mot - Agenda zilei

  • Duminica sangeroasa

Carnagiu sangeros pe soseaua de pe Valea MuresuluiAccident la Toc (Savarsin): 5 morti, 14 raniti.
Un microbuz cu 19 persoane, toti din Chisinau (Republica Moldova), venind din directia Deva, a intrat in coliziune violenta cu un camion de mare tonaj, care se indrepta spre Alba. Turistii urmau sa plece in Austria pentru doua saptamani. Urmarile sunt tragice: cinci morti si paisprezece raniti.
Depasire fatala
Accidentul s-a petrecut duminica dimineata, la ora 8.10, intre localitatile Ilteu si Toc. Comisarul Tepus de la politia rutiera Arad declara ca "accidentul s-a produs datorita unui microbuz angajat in depasire, intr-un loc periculos. Camionul de mare tonaj care venea din sens opus nu a mai putut evita coliziunea, deoarece microbuzul a depasit brusc un alt autovehicul din fata sa, izbindu-se din plin cu camionul. A urmat dezastrul."
"I-am spulberat!"
De la spitalul judetean Arad au fost trimise de urgenta mai multe ambulante. Curtea spitalului rasuna din ora in ora de sirenele salvarilor venite de la locul accidentului. Pe targi, raniti grav sau foarte grav, a caror fete cu greu puteau fi recunoscute din cauza ranilor si sangelui prezent peste tot. Serviciul de urgente chirurgie, interne si ortopedie a intrat in foc continuu.
Imagini de cosmar
Unul dintre supravietuitori, Iurie Zafor Petrovici, nu iesise inca din soc: "Dormeam, cand m-am trezit aruncat din masina. Am avut un noroc fantastic ca am scapat cu viata. Trebuia sa stam in Austria pana spre sfarsitul lui septembrie…". Bilantul final este tragic: din cei 19 turisti, 15 sunt femei, din care patru decedate si alte doua in stare foarte grava. In salile de urgenta s-au scurs clipe si imagini de cosmar. Toti cei 14 raniti au fost stabilizati, trimisi la radiografii, in blocul operator sau terapie intensiva.
La morga au fost depusi, in vederea identificarii si autopsierii, cinci morti: patru femei tinere si soferul microbuzului. Imaginile ranilor care au produs moartea nu pot fi descrise.
Accidentul de la Toc este unul dintre cele mai grave accidente ale acestui an, produs pe raza judetului Arad, pe fondul neglijentei conducerii in trafic, in special in zone cu conditii de risc (curbe periculoase, sosele inguste).
"Stiu doar ca am vazut un camion care venea din directia opusa si care a redus din viteza, apoi am vazut ca o umbra un microbuz care l-a depasit brusc si a tasnit din spatele lui. N-am mai putut face nimic! I-am spulberat! Eu eram cu masina unui prieten si veneam din Germania, indreptandu-ma spre casa" a declarat  Sorin Taran, soferul camionului

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Sper sa castig Primaria Aradului!

Interviu cu Gheorghe Falca - vicepresedinte al Partidului Democrat AradInterviu cu dl. Gheorghe Falca, vicepresedinte al Partidului Democrat Arad
- Ce se mai aude, dle Gheorghe Falca, despre masina Consiliului Judetean furata in Ungaria? A fost gasita? Unii zic ca ar fi fost vazuta prin... Moscova!
- Vreti neaparat sa incepem cu subiectul acesta? Nu ca nu as vrea sa va raspund - o sa va raspund - dar ma gandeam ca o sa discutam despre altceva.
- De acord. S-o luam atunci altfel. Ce veti face, veti candida anul viitor pentru Primaria Aradului
- In principiu, da, cu toate ca in forul nostru de conducere inca nu s-a stabilit exact acest lucru dar, daca voi candida, sper sa castig Primaria Aradului. - Cum ramane insa cu propunerea nasului Basescu, cea privind aducerea dv. la Bucuresti in cazul in care alianta PD-PNL va ajunge la guvernare?
- Vom vedea si vom decide la momentul potrivit. Mai intai insa sa castigam alegerile. 
- Va indoiti?
- Nu, dar stiti cum se spune: sa nu spui "hop" pana n-ai sarit santul. Cred ca vom castiga, totusi, alegerile pentru ca romanii sunt satui de o guvernare care le-a promis atatea si a făcut asa de putin pentru ei, incepand cu asigurarea unui loc de munca si terminand cu degradarea tot mai abrupta a nivelului de trai. Oricum, dincolo de malitiozitatea cu care a fost primita de catre unii stirea cu cei 17 care vor intra in viitoarea guvernare din partea Partidului Democrat, eu consider ca am fost inclus pe drept in acest grup, avandu-se in vedere, printre altele, si experienta mea la nivel central, ca si, in general, intreaga activitate politica de pana acum. 
- Nu este insa cam devreme - pana la alegerile parlamentare mai este aproape un an si jumătate! - sa impartiti deja "tortul" Puterii, ca sa nu mai vorbim si de faptul ca afacerea seamana cu vanzarea pielii ursului din padure... 
- Deloc, daca esti sigur ca vei prinde ursul. 
- Numai ca dupa "ursul" acesta alearga si altii - PSD-ul, PNL-ul si PRM-ul - care, conform sondajelor, sunt inaintea dv. 
- Sondajele sunt una si realitatea este alta. 
- Unii spun ca Traian Basescu si-ar fi format o echipa doar din tineri pentru ca pe acestia ii poate stapani si conduce mai usor. 
- Nu, nu, ci pentru ca in fiecare partid si, in general, la oricare palier al conducerii are loc, periodic, o succesiune a generatiilor, o improspatare a forurilor de decizie. 
- Mai putin a sefului cel mare... 
- Pai, dl. Traian Basescu nu este presedinte al partidului decat de mai putin de doi ani si ceva de zile. Deci, ca functie si dansul este tanar. 
- Ca... fin probabil ca stiti mai multe decat altii. Deci, ce se aude, unde va candida nasul, pardon, dl. Băsescu: la Primăria Capitalei, sau se va rezerva pentru cu mult mai inaltul si mai manosul post de prim-ministru? 
- Inca nu se stie, probabil va candida si va castiga Primaria Bucurestiului, dar, daca se va impune, va fi prim-ministru... 
- ... Repetand jalnica figura facuta de catre Victor Ciorbea care n-a vrut sa dea pasarea din mana pe cea de pe gard, dorind sa fie si prim-ministru, dar sa i se păstreze si postul de primar general. Pentru ca, deh, nu se stie niciodata cat te tin baierele la Palatul Victoria si atunci unde te duci si ce te faci? 
- Nu o sa se ajunga la asa ceva, dl. Traian Basescu fiind de o cu totul alta factura. Dar, in fond, aceasta este problema dumnealui, pe care o va rezolva la momentul potrivit. 
- Numai sa vina acel "moment potrivit". Adica sa castige alegerile din toamna viitoare. 
- Eu sunt convins ca asa va fi! 
- Ma rog. Asa, de curiozitate, revenind la ceea ce ne intereseaza pe noi, cine credeti ca are sanse sa ajunga in turul doi in batalia pentru Primaria Aradului? 
- Actualul primar, Dorel Popa! 
- Dorel Popa? Glumiti? Cel pe care nu-l "iertati" nici in somn si pe care Opozitia il vede la originea tuturor relelor? 
- Dorel Popa a savarsit multe, foarte multe greseli si a adus mari prejudicii Aradului, dar nu pot sa nu recunosc ca el se bucură inca de sprijinul unei bune parti a aradenilor. 
- Cum explicati acest paradox? 
- Stiu eu? Probabil pentru ca, din pacate inca, unii aradeni mai dau crezare vorbelor si nu faptelor. Pe de o parte. Iar pe de alta, dansul beneficiaza si va beneficia, indiferent ce se va intampla, de votul neoprotestantilor. 
- Nu-l simpatizati deloc pe Dorel Popa... 
- In politica nu este loc de sentimente! Si apoi, suntem in tabere total opuse, cum ati vrea sa-l simpatizez? Si pentru ce? Pentru gogorita cu Centurymark sau pentru strigatoarea la cer concesionare a parcarii din Arad? Nu, dl. Popa trebuie sa plateasca pentru tot ce-a facut impotriva intereselor Aradului si ale aradenilor si eu sper sa plateasca la alegeri! 
- Ceva mai devreme insa mi-ati marturisit ca Dorel Popa a făcut totusi si unele lucruri bune... 
- Asa este, aceste lucruri bune insemnand in special dezvoltarea parcului industrial al Aradului si mai buna gospodărire a orasului. Dar, cam atat! 
- Sa presupunem ca veti ajunge primar. Ar fi interesant de stiut cu ce veti incepe treaba, respectiv care sunt primele trei lucruri pe care le considerati prioritare in ceea ce priveste mai buna dezvoltare si gospodarire a municipiului? 
- M-am gandit mult la asta si va voi raspunde ca voi incepe cu doua, nu, cu trei lucruri, ele fiind in ordine: revederea si corectarea corelatiilor din buget si modificarea schemei de functiuni a primariei. Modificare in sensul regandirii importantei si a atributiunilor unor compartimente, indeosebi a celor care deservesc cetatenii. 
- Mai zilele trecute, consilierul judetean Sever Jurca a lansat "bomba": ca partidele din Opozitie sa "meargă" la alegerile pentru Primarie pe mana unui candidat comun, unic. 
- Este o propunere pe care am făcut-o si noi cu mai mult timp in urma, o propunere interesanta si, zic eu, valoroasa. Ramane sa o discutam si sa vedem ce si cum. 
- Ce si cum, ce? 
- Ce si cum, adica cine va fi acel candidat unic. 
- Unii zic ca dv. ... 
- Nu stiu, nu ma pronunt, dar daca o sa mi se propuna, evident ca nu o sa refuz. Dar, deocamdata, repet, lucrurile sunt inca in faza de propunere. 
- O propunere care nu a fost primita cu prea mare entuziasm de catre nici o tabara, inclusiv de catre tabara liberala, de unde a venit propunerea, cauza fiind orgoliile prea mari si prea multe existente in fiecare partid. 
- Asta cam asa este. In alta ordine de idei, pot sa va raspund acum la intrebarea cu furtul masinii? 
- Dar n-ati mai răspuns o dată? 
- Am raspuns, dar poate ca s-a uitat. Deci, asa cum cercetarile au confirmat, eu i-am aprobat, intr-adevar, o zi libera soferului, dar pentru rezolvarea unor probleme locale, in nici un caz pentru a pleca in Ungaria, vina pentru furtul masinii apartinandu-i in exclusivitate. De altfel, pentru aceasta el a si platit pana in prezent - fara sa protesteze - circa 80% din pretul autoturismului disparut. 
- Asa sa fie!

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Inlocuire centrala telefonica pentomat local cu centrala telefonica digitala in localitatea Groseni

Abonatii din Groseni si Barzesti vor beneficia de centrala telefonica digitala - Virtual Arad News (c)2003In data de 02.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Groseni cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 120 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si s-a construit retea noua in satul Barzesti
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 68 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad, inclusiv cei din Barzesti.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet. 
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica tot la Oficiul Postal din Groseni, ca si pana in prezent.
Numerotatia abonatilor din Groseni (inclusiv Barzesti) este: 323800-323915.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Ferma lui Remetan
Subprefectul Florin Remetan este un pasionat crescator de animale si pasariSubprefectul Aradului este crescator fruntas
Putini aradeni stiu ca subprefectul Florin Remetan este un cunoscut crescator de animale. In casa bunicilor sai de la Capalnas, omul politic are una din cele mai mari ferme de animale. Politica nu l-a ferit de probleme, subprefectul Aradului confruntandu-se din plin cu necazurile suferite de toti agricultorii din Romania.
"Cresc animale de cand ma stiu"
Florin Remetan spune ca in curtea sa au existat intotdeauna animale. 
"Bunicii mei au fost mari crescatori de animale. Ei aveau cai lipitani, vaci, porci, pasari. Aveau o gospodarie taranesca frumoasa", spune subprefectul Aradului. 
Pe langa animale, Florin Remetan s-a ocupat de politica. A fost presedintele organizatiei judetene a PS, apoi a PSDR. A fost consilier judetean. A organizat actiuni culturale, dar si primele defilari de 1 mai in Arad dupa revolutie. 
Dupa alegerile din 2000, a ajuns subprefect al Aradului. Putini aradeni stiu insa ca Florin Remetan iubeste atat de mult animalele. 
"In 1996, dupa moartea bunicului, am preluat gospodaria si am inceput sa aduc animale de rasa. Nu mi-a fost usor", povesteste Florin Remetan. 
A inceput cu pasari de curte, care se preteaza in conditiile gospodariei sale din Capalnas, apoi cu iepuri si a ameliorat rasa de porci insamantand artificial Marele Alb cu Landrace. 
Dupa aceea a cumparat vaci din rasa Baltata romaneasca.
Calul face colici fara trifoi bun
"Am acum sase vaci, doi cai, doua manze, 30 de porci, 40 de iepuri si vreo 30 de gaini. Sunt bucuros ca le am, dar nu sunt fericit. Ma costa foarte mult intretinerea lor. Fiind de rasa pura, trebuie sa le dau mancare dupa retete speciale", spune Florin Remetan. 
De exemplu, calul poate face colici daca nu primeste un trifoi foarte bun, iar iepurii pot muri daca nu au la timp vitaminele corespunzatoare. 
Acum, Remetan are 30 de porci, dar nici un cumparator pentru ei. 
"Nu cumpara nimeni porcii. Nu e un pret bun pentru carnea de porc. Cu 25.000 de lei /kilogramul, cat ofera piata, nu este deloc rentabil", spune subprefectul de Arad. 
Seceta i-a adus ghinion in acest an. Din patru hectare de lucerna nu i s-a facut nici macar un ar. 
"Gospodaria nu se poate intretine singura. Asta e marea tragedie a taranului roman: desfacerea", concluzioneaza Florin Remetan. 
Economist de meserie, face mereu calcule, dar in agricultura, cel putin in ultimii ani, calculele hartiei nu se potrivesc cu realitatea. Una din marile probleme ale fermierilor este lipsa unor ingrijitori care sa stie sa se ocupe de animale. 
In sapte ani, la ferma lui Remetan au lucrat opt ingrijitori. "Este nevoie de un minim de cunostinte: sa stii sa lucrezi cu instalatia de muls, cu moara. Fiind animale de rasa, vacile nu pot fi mulse manual si am o instalatie de muls. Intr-o zi, cind s-a luat curentul, doua femei au muls sase vaci in patru ore", povesteste fermierul Florin Remetan. 
El spune ca idealul in agricultura este sa te ocupi personal de gospodarie: "E real proverbul ca ochiul stapanului ingrasa porcul", crede Florin Remetan, omul care a aratat ca politica si agricultura pot face casa buna impreuna. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]