Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 15 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Subprefectul Remetan a vizitat sectiile de vot din judet

Subprefectul Remetan a verificat centrele de votare din judetA constatat nereguli in localitatile Dorgos, Neudorf si Zabrani
Pentru o buna desfasurare a referendumului, subprefectul Florin Remetan a efectuat o inspectie riguroasa la sectiile de votare din judetul Arad. 
Astfel marti 14 octombrie 2003, subprefectul a vizitat mai multe comune si sate din judet: Fantanele, Frumuseni, Alunis, Zabrani, Neudorf, Ususau, Dorgos, Zabalt si orasul Lipova 
In aceste localitati s-a verificat daca sunt respectate conditiile optime necesare desfasurarii activitatilor unei sectii de votare, cum ar fi curentul electric, incalzirea spatiilor, urnele, paza sectiilor si cel mai important lucru daca oamenilor li s-a explicat modificarile constitutiei. 
Propaganda s-a facut cu ajutorul preotilor, profesorilor din scoli, primarilor, impartindu-se fluturasi si pliante cu privire la marele eveniment de care depinde viitorul tarii noastre. 
Totusi in unele sectii de votare s-au gasit nereguli cu privire la igienizarea sectiilor de vot. 
De pilda, in satul Dorgos sectia de votare aflata in incinta caminului cultural si intr-o stare critica fara incalzire, nu existau panouri nici pancarde indicatoare a sectiei de vot. 
Alte sectii prost amenajate s-au gasit in localitatile Neudorf si Zabrani. Conform ordonantei de guvern, toate sectiile de vot trebuie sa fie gata inainte cu trei zile de referendum, adica astazi. 
Primarii comunelor erau foarte optimisti, ieri, in ceea ce priveste finisarea si amenajarea sectiilor de vot.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Internet pentru toti

Toate scolile din Arad vor fi conectate la InternetScolile aradene vor fi conectate in cel mai scurt timp la Internet. 
Prof. Zoea Rotaru, inspector scolar general, a declarat ca, intr-o saptamana, toate unitatile scolare vor intra intr-un sistem informatizat.
"Se va renunta la telefoane si faxuri. Vom realiza o pagina pe Internet unde vom publica informatiile necesare pentru a putea fi transmise informatizat in scoli", a spus prof. Zoea Rotaru. 
Cu ajutorul Internetului, comunicarea dintre scoli si inspectorat se va putea realiza in timp real si mult mai economic. 
Un prim efect al preconizatei informatizari a comunicarii este ca toate scolile vor angaja in cel mai scurt timp informaticieni de meserie pentru a supraveghea retelele. 
Mai mult, Inspectoratul Scolar Arad a angajat un inspector pentru programe si proiecte de cooperare internationala. 
"Exista o sumedenie de asemenea programe care pina acum au trecut pe langa noi", a explicat inspectorul general necesitatea angajarii acestui inspector care va ajuta scolile aradene si inspectoratul sa tina pasul cu integrarea europeana

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un autocar cu falsi turisti a fost depistat la Turnu  

Un autocar cu falsi turisti a fost oprit la Vama Turnu.La vama Turnu a fost depistat un autocar din Bistrita Nasaud care era implicat in false operatiuni de turism. 
Autocarul cu numarul BN-77-TAB apartinea unei suveici de firme din Bistrita Nasaud care, sub acoperirea turismului in Spania, transportau lucratori romani care cautau locuri de munca in spatiul Schengen. 
Autocarul s-a prezentat la vama Turnu, la intrarea in Romania, incarcat cu 51 cetateni romani. 
Dupa sudierea documentelor de calatorie, politistii de frontiera au constatat ca numele inscrise pe foaia Interbus nu coincideau cu numele ocupantilor autocarului. 
Nici unul dintre calatori nu avea bilet, desi toti au declarat ca au platit intre 80 si 200 de euro pentru a ajunge in tara. 
Din cercetarile care au urmat, Politia de Frontiera a stabilit functionarea suveicii. 
Firma Tabita Tours din Bistrita Nasaud a comandat un transport firmei Filadelfia, care avea acelasi sediu si acelasi administrator. 
Apoi s-a pornit intr-o excursie mascata, care trebuia sa se desfasoare intre 9 si 18 octombrie. 
Autocarul a iesit din Romania pe la Bors si a ajuns la Madrid, incarcat cu 51 "turisti", in 11 octombrie. 
Acolo a luat alt grup organizat de 51 cetateni romani cu care a plecat spre tara. 
Pentru a sterge urmele, a vrut sa intre in Romania pe la Turnu, in 13 octombrie, cu cinci zile inainte de termen. 
Soferul a luat bani de la calatori fara a le elibera bilete de calatorie sau alte documente. 
El a adunat in total 1100 euro, diferenta urmand sa fie incasata la destinatie. Soferul Gavril Sigartau este cercetat pentru evaziune fiscala. 
Cercetarile continua. Suveica bistriteana a vrut sa acopere un transport de forta de munca pentru viile si maslinele spaniole sub masca unei excursii, organizata fara ghid si fara documentele legale necesare.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Pe soselele judetului Filtre pentru depistarea celor care transporta, ilegal, material lemnos

Transporturile de material lemnos sunt verificate de organele de controlAnotimpul rece si-a intrat pe deplin in drepturi. Odata cu acesta, comertul cu lemne de foc a revenit si el in prim-plan. 
In atare conditii, pe raza ocoalelor silvice din judet exploatarea materialului lemnos cunoaste o amploare sensibila. 
Legat de aceasta activitate, s-au inmultit, de asemenea, si raidurile organizate de organele de control pentru depistarea cazurilor de circulatie a materialului lemnos fara forme legale. 
Potrivit nomelor in vigoare, cei care nu poseda in momentul controlului documentele necesare, care sa ateste provenienta marfii, sunt pasibili de amenzi contraventionale cuprinse intre 10 si 30 milioane de lei, precum si de confiscarea lemnelor. 
Pentru a descoperi asemenea cazuri, am insotit zilele trecute un echipaj comun al Directiei Silvice si Inspectoratului de Judetean de Politie Arad, format din ing. silvic Horia Crisan si inspectorul principal Iosif Gal, pe traseul Arad-Buteni-Gurahont-Ineu.
"Filmul" evenimentelor
Ora 9,00. Ne indreptam spre Ocolul Silvic Buteni. Soarele tomnatec respira cu greu printre norii intunecati. O zi mohorata de mijloc de toamna, cu frig si ploaie mocaneasca. In localitatile din judet, oamenii au inceput deja pregatirile de sezon; gramezile de lemne din fata caselor stau marturie in acest sens. 
Prima masina trasa pe dreapta apartine unei firme din Bontesti, care transporta 30 de metri cubi de busteni la Macea. 
Actele de insotire a marfii sunt in regula. De altfel, arareori exista situatii in care firmele nu au acte de provenienta pe materialul lemnos. 
Iar atunci cand se intampla acest lucru, motiveaza ca le-au uitat, procurandu-si-le ulterior, in termen de 24 de ore. 
O scapare a legiuitorului, o portita de scapare pentru contravenient. 
Pana in Gurahont, mai dau nas in nas cu organele de control alte doua masini care transportau lemne de foc. 
Si de aceasta data documentele sunt complete. 
La filtrul organizat in aceasta localitate, sunt oprite in rastimp de aproape o ora, alte trei masini incarcate cu busteni si lemne de foc. 
Cu exceptia ploii care isi lasa urmele peste actele prezentate de soferi, totul este in ordine. 
O masina cu numere de Maramures transporta de asemenea, lemne de foc tocmai la Moneasa. 
Doar ca in lipsa foii de insotire a marfii, soferul nu poate proba ca, intr-adevar, asa stau lucrurile. 
In cele din urma, aceasta e gasita la patronul aparut si el, in scurta vreme la fata locului. 
Graba soferului ar fi putut sa-l coste o amenda de 30 de milioane. 
Ultimul filtru e organizat in apropiere de Ineu. Au ghinionul sa fie trase pe dreapta doua mijloace de tranport. Primul, un ARO, transporta niste scanduri pe care baci Ioan spune ca le-a cumparat din piata ca sa imprejmuiasca un saivan. 
In remorca tractorului, in schimb, se aflau lemne de foc. Pana la urma ambii soferi au avut noroc, scapand doar cu un avertisment.
In concluzie...
S-au controlat un numar de 12 mijloace de transport incarcate cu material lemnos in cantitate totala de 70 de metri cubi. Cu aceasta ocazie s-au constatat doar cateva abateri minore, care nu au impus luarea unor masuri contraventionale. 
Dupa cum se poate vedea in constiinta oamenilor isi fac loc, incet, incet, diversele indatoriri pe care le presupun desfasurarea unor activitati. 
Acest lucru este impulsionat si prin raidurile organizate destul de frecvent pe soselele judetului.

Dan Roman - Adevarul

  • Cu toate ca se ofera si 300 de mii de lei pe zi, lucrul cu ziua nu mai are cautare

In agricultura se foloseste si munca zilierilorDintotdeauna pamanturile taranilor au fost lucrate de oameni platiti cu ziua. 
Asa zisii ziuasi sunt in general persoane care nu au reusit sa se angajeze "la stat" sau la firme particulare si muncesc pe la familiile care au nevoie de mana de lucru. 
Daca pana acum cativa ani muncile agricole erau foarte cautate, in acest an oamenii nu s-au inghesuit sa munceasca pamantul altora. 
Cei care au mai ramas sa presteze asa zisa munca ziliera sunt oameni care in general traiesc sub limita saraciei.
Intre 150.000- 300.000 lei pentru o zi de munca
Muncile zilierilor sunt diverse si diversificate in functie de anotimp. 
In general, la tara sunt foarte multe de facut incepand cu sapa, culesul recoltei, taiatul lemnelor pana la munci prin gospodariile satenilor. 
Cel mai important insa este ca cel chemat la munca cu ziua sa-si indeplineasca indatoririle cat mai bine, astfel incat sa mai fie chemat si a doua zi.
Fiecare localitate are ziuasii sai, iar acestia sunt cunoscuti de sateni fiecare dupa cat munceste de bine. 
Cei care au nevoie de ajutorul zilierilor nu apeleaza la oricine, ci doar la persoane serioase "care nu beau si isi vad de treaba"
Munca prestata timp de o zi este remunerata diferit, de la o localitate la alta si in functie de greutatea activitatii. 
Astfel, o persoana primeste intre 150.000 – 300.000 de lei pe zi si optional o portie sau doua de mancare. 
La Neudorf, spre exemplu, o zi de lucru este platita cu  150- 200.000 de lei indiferent de orice activitate.
Agricultorii ar da bani, dar nu au cui…
La Barsa, cu toate ca sunt destul de multe persoane in putere, acestea prefera sa-si petreaca zilele pe la carciumi, iar proprietarii de pamant – multi fiind  persoane in varsta – nu au cu cine sa lucreze chiar si daca ofera 300.000 lei pe ziua de lucru. 
Astfel, multi batrani merg sa-si culeaga roadele dupa cum pot, fara nici un sprijin. 
La Nadab, principala forta de munca o reprezinta tiganii. Este stiut faptul ca aici isi duce traiul de azi pe maine o comunitate mare de rromi, care in general provin din familii sarace cu multi copii. 
Acestia vin la lucru pentru 200 de mii de lei pe zi si mancare, dar sunt putini cei care merg la lucru doua zile consecutiv. Pentru ca in general, dupa ce iau banii, trec pe la carciumile din sat unde cheltuiesc aproape toata agoniseala de-o zi apoi, in ziua urmatoare "se refac".
Strainii sunt preferati
Zilierii sunt solicitati si pentru alte activitati si anume ingrijirea animalelor, descarcatul porumbului, strangerea tuleilor de pe camp, taierea lemnelor, transportul gunoiului de grajd pe camp, varuitul incaperilor, vopsitul gardurilor si portilor cat si alte munci in gospodarie.
Sunt multe localitati in care se prefera mana de lucru din alte judete, in special din Maramures, deoarece se spune ca maramuresenii sunt mult mai seriosi. 
Cei veniti de prin alte parti muncesc in general un sezon intreg, iar la sfarsit primesc plata in produse agricole. 
Acest stil de munca este preferat mai ales la Pecica deoarece, spun localnicii, interesul pentru munca este mult mai mare cand stiu ca o parte din recolta este a lor. 
"Cu ziuasii pecicani, agricultorul trebuie sa plateasca o suma de bani, zilnic. Tariful ziuasului este mai mare decat venitul brut al primarului sau viceprimarului comunei. O zi de munca este platita cu 150.000 si 200.000 de lei pe zi, iar multi dintre ei cer si mancare", ne spune viceprimarul Stefan Nagy.

Corina Olariu  - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]