Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 15 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Arad, un oras tot mai occidental. Doua arteziene in fata Primariei si strazi luminate

Din primavara, noi arteziane vor improspata aerul AraduluiAradul va fi supus schimbarilor
Centrul Aradului va avea de la anul un cu totul alt aspect dupa ce Gospodarirea Comunala va ridica alte doua fantani arteziene. 
Investitia a fost anuntata de Coloman Edeleni, directorul Gospodaririi Comunale, in cadrul conferintei de presa organizate la sediu PSD. 
Cele doua fantani care se doresc a fi cele mai moderne din oras - vor fi amplasate in fata Palatului Administrativ si vor completa numarul artezienelor repuse in functiune in Arad (cea de pe lac, de la UTA si de la Gara). Coloman Edeleni a declarat ca se doreste astfel ca Aradul sa devina un oras occidental, prin crearea unui confort vizual pentru concitadini si prin improspatarea aerului din zona. 
Proiectele Gospodaririi Comunale in problerna amenajarii artezienelor nu se opreste aici: directorul GCA are de gand sa reabiliteze fantana de la Polivalenta si sa puna pe picioare alte fantani, in pofida faptului ca in toate aceste cazuri costurile vor fi mult mai mari (fantanile urmand a fi ridicate din temelii). 
Cele doua fantani din fata Prirnariei vor aparea in primavara. 
Pana atunci, in data de 2 decembrie, cele trei arteziene reabilitate vor fi inchise. 
Aradul isi va schimba fata si in problema iluminatului, caci Primaria a ales, in urma ofertelor depuse la licitatia pentru iluminat public, firma care - daca nu vor aparea contestatii - se va ocupa de sistemul de iluminat din Arad. 
Municipalitatea a ales Luxtenul m detrimentul firmei Elba, pentru ca din cele 18 criterii impuse in caietul de sarcini "a obtinut cel mai mare punctaj ". 
Liderii PSD au amintit faptul ca printre doleantele pe care aradenii si le-au exprimat de-a lungul anilor pe primul loc s-a clasat detasat iluminarea orasului. 
"Am facut exact cea ce am promis si ceea ce ne-au solicitat aradenii ", a punctat la acest capitol Emanoil Voicu. 
In cazul in care Luxten va fi desemnata - dupa perioada de contestatii - castigatoare, va avea printre meniri, obligatia de a monta nocturna de pe stadionul municipal. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Dupa tragedia din Afganistan, aproape o suta de militari aradeni pleaca in Kosovo  

Luni vor pleca la Kosovo aproape 100 de militari din Cetatea AraduluiDin Cetatea Aradului va pleca luni un nou detasament de militari in Kosovo. 
Chiar daca zona nu este la fel de periculoasa ca si cea din Afganistan sau Irak, misiunea de mentinere a pacii nu este lipsita de pericole. 
Ofiterii si soldatii romani care vor parasi Aradul trebuie sa asigure, sub comanda italiana, paza unor obiective importante, patrulare, escorta convoaielor umanitare si interventii in caz de atac. 
Cei 90 de militari inrolati benevol in contingentul roman, pe baza de contract, vor sta in Kosovo patru luni si vor desfasura diverse operatiuni in cadrul grupului de forte internationale KFOR. 
Inainte de plecarea spre fosta zona de conflict, soldatii romani vor asista in Cetatea Aradului la un ceremonial militar si religios, unde sunt asteptati sa participe, pe langa rudele militarilor, oficiali locali si guvernamentali. 
Este pentru a doua oara cand, de la Arad, pleaca spre Kosovo detasamente romanesti in misiunea internationala derulata sub egida ONU.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Despre monumentele Aradului

Nu se stie inca cat va ramane soclul fara monumentDupa cum se stie si se vede, Romania este una dintre tarile cu cele mai putine monumente din Europa, Comunismul si, in special, cultul lui Ceausescu, au inlaturat mai toate statuile pe care le-am avut si n-au lasat pe socluri decat propaganda sistemului trecut, indiferent de valoarea artistica a exponatelor.
Dupa 1989, s-au ridicat o serie de sculpturi, cele mai multe fara aprobarile de specialitate de rigoare, semne ale prostului gust, chiar daca, de multe ori, intentiile au fost laudabile.
Aradul, capitala spirituala a Marii Uniri, a incercat sa recupereze timpul si sa amplaseze, pe o alee a corifeilor din 1918, busturile acestora.
Ele au fost realizate si zac si acum in tot felul de subsoluri.
In schimb, au fost expusi cativa avortoni sculpturali in municipiu si in judet, rebuturi care mai mult intineaza decat proslavesc personajele in cauza.
In arta, bunele sentimente nu tin loc de talent.
Anul acesta, situatia monumentelor din Arad a devenit din nou actuala.
Mai inainte, ridicarea soclului, renovarea Sculpturilor si incetarea lucrarilor la grupul statuar numit "al libertatii", conceput cu ocazia sarbatorilor milenariste maghiare, apoi apropiata punere a pietrei de temelie a Monumentului Unirii in Piata Podgoria.
Ceea ce se vede de la o posta este ca ambele initiative n-au nici o legatura cu actul artistic, ci tin de vointa politica actuala.
Societatea civila, dar nici macar hotararile Consiliuiui Local nu au nici o putere in fata politicii centrale a partidelor.
Sa le luam pe rand: din punct de vedere legal, monumentul maghiar a fost oprit abuziv, incalcandu-se orice autonomie locala, dar adevarul este ca, in conditiile de azi, o mare parte din populatie nu doreste reamplasarea lui.
In aceste conditii, se va amana luarea unei decizii pana dupa alegeri, fiind evident ca nici PSD si nici partidele din opozitie nu-si pot permite sa treaca in plina campanie electorala peste vechile resentimente, abil cultivate de politicieni din ambele tabere.
Cei ce au mai mult de castigat din aceasta taraganare nu sunt reprezentantii puterii, care se vad cu protocolul periclitat cu singurul lor aliat.
Dar la fel de evident este ca, odata trecut scrutinul, oricare formatiune care va castiga alegerile va avea din nou nevoie de sprijinul UDMR.
Atuaci, da, atunci monumentul va fi amplasat in Piata Pompierilor.
Moeumeatul Marii Uniri reprezieti o alta tinta strict politica. Graba cu care se incearca pozitionarea lui intr-un loc central, incarcat de simboluri, dar cu costuri imense, dovedeste tot ca alegerile bat ia usa.
Noua Catedrala va fi terminata peste multi ani, monumentul si mai tarziu.
Amplasamentul singur, estimat la 300 de miliarde de lei, ar putea fi socotit o sfidare la adresa marilor prioritati medicale, ale pensionarilor, ale scolilor, ale cercetarii , daca subiectul n-ar fi atat de sensibil.
Dupa toate astea, eu, unul, sunt convins ca la sfarsitul lui 2004 monumentul maghiar se va afla pe soclul din Piata Pompierilor (indiferent de cine va castiga alegerile), iar ca Monumentul Marii Uniri va mai astepta multi, foarte multi ani, pana sa fie terminat.
Singurii care n-au nici un cuvant real in toate aceste intamplari sunt societatea civila si, mai ales, oamenii de cultura

Gheorghe Schwartz - Buletinul de Arad.

  • Palatul Copiilor poate ramane fara acoperis

Palatul Copiilor poate ramane fara acoperis - Virtual Arad News (c)2003Elevii de la Palatul Copiilor risca sa ramana fara acoperis deasupra capului, la propriu si la figurat, pe de-o parte deoarece cladirea Palatului este revendicata si, pe de alta parte, pentru ca acoperisul imobilului este pe cale sa se prabuseasca. 
"Abia am trecut de iarna trecuta. Asteptam, cu frica, sa cada, dintr-un moment in altul, din cauza zapezii. 
Daca si anul acesta vor fi zapezi la fel de mari riscam sa ramanem fara acoperis"
, ne-a marturisit Peter Tiberiu Alexa, membru in Consiliul de Administratie al Palatului Copiilor, care a mai adaugat ca ii este frica sa se urce in pod pentru ca este putred si scartaie. 
Situatia este cu atat mai delicata cu cat banii pentru consolidarea acoperisului - asta ca sa nu mai vorbim de reparatie capitala - nu se gasesc, un argument care-i retine pe cei in drept sa intervina fiindca respectiva cladire este revendicata, pe rolul instantelor fiind un proces cu urmasii fostului proprietar, baronul Andrenyi. 
Ori, atata timp cat situatia juridica a cladirii este incerta nici una din autoritatile statului nu poate finanta lucrari, care se impun cu prisosinta. 
Ar fi totusi o "portita" pentru ca, potrivit legii 10 din 2001, in situatia imobilelor ocupate de unitati bugetare din invatamant (...) necesare in vederea continuarii activitatilor de interes public, social-cultural sau obstesc, fostilor proprietari li se acorda masuri reparatorii prin echivalent, cees ce inseamna ca urmasii nu mai primesc cladirea ci o suma de bani. 
In conditiile in care exteriorul cladirii a fost renovat ultima data in urma cu sase ani, iar acoperisul in urma cu vreo 30 de ani, in momentul de fata lucrarile se impun. 
Ori, cele doua miliarde, la cat sunt estimate, sunt destul de greu de adunat. 
"De la ISJ primim doar cat se ne acoperim cheltuielile stricte de functionare si chiar si acestia intarzie, iar din cotizatii cumparam doar baza materiala", a mai precizat Peter Tiberiu Alexa. 
In aceasta situatie, conducerea Palatului Copiilor a apelat la o solutie extrema la un spectacol de binefacere menit sa atraga atentia sponsorilor care poarta o denumire sugestiva: "Acoperiada Maruntis cu maruntis adunam de-acoperis. Iara banul peste ban l-adunam pentru tavan"...

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Probleme cu panza freatica

Pentru protejarea panzei de apa freatica trebuiesc construite noi statii de epurareIn Arad, 59 la suta din consumatorii racordati la reteaua de apa curenta nu dispun si de canalizare. 
In mediul rural, procentul celor care sunt racordati la apa, dar au canalizare este de doar sase la suta. 
Oamenii substituie canalizarea lipsa prin asa-numite puturi absorbante, in care deverseaza reziduurile menajere si care sunt vidanjate periodic. 
Multe din aceste puturi absorbante nu sunt insa impermeabile si permit scurgerea reziduurilor spre panza freatica. 
Pentru a eluda lipsa canalizarii, in multe comune se cer extinderi de retele de apa curenta prin montarea de cismele stradale. 
In aceasta situatie, canalizarea nu este necesara, insa, dupa instalarea retelei stradale, primarii acorda aprobari de intepare in conductele principale, fara a realiza si canalizari. 
Din aceasta cauza exista riscul poluarii panzei freatice. 
Protectia Mediului a atras atentia ca este necesara prelungirea retelei de canalizare pentru a salva freaticul. 
In ipoteza ca aceasta se va realiza, epurarea apelor reziduale in Arad se va realiza fara probleme, pentru ca exista in derulare un proiect de dublare a debitului actualei statii de epurare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]