Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 16 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Valuta falsa la Vama Nadlac

Incercare de introducere de valuta falsa la Vama NadlacPolitistii de frontiera din PPF Nadlac au obtinut o informatie ca doi cetateni maghiari vor incerca sa schimbe valuta falsa la o casa de schimb din zona punctului de frontiera. 
In scurt timp, ei i-au retinut pe Ferenc O. si Joszef Sandor M., ambii de 20 ani, care au incercat sa schimbe patru bancnote de cate 100 de euro la o casa de schimb valutar din zona vamii. In urma verificarilor facute cu aparatura din dotare a fost dovedit falsul, banii fiind falsificati prin tiparire. 
Cei doi cetateni maghiari au incercat sa vada daca pot introduce astfel in Romania valuta falsa. "Se stie ca cetatenii straini care incearca sa introduca valuta falsa in tara folosesc punctele de frontiera pentru schimbul acesteia, motivand totdeauna ca sunt grabiti", a declarat subcomisarul Ion Mares, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad. 
Cei doi cetateni maghiari au fost retinuti si sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de punere in circulatie de moneda falsa.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Se apropie Festivalul EUROMARIONETE

Directorul Teatrului de Marionete - Dan Antoci este multumit de sprijinul forurilor localeFestivalul International EUROMARIONETE, editia a VI-a, va incepe saptamana viitoare, in 20 mai, si se va desfasura pe parcursul a sase zile.
Aceasta editie va reuni trupe de teatru de marionete, de prestigiu, din tara:
Teatrul "Tandarica" din Bucuresti, Teatrul de Copii si Tineret "Merlin" din Timisoara, Teatrul pentru Copii si Tineret "Colibri" din Craiova, Teatrul de Papusi "Puck" din Cluj, o productie a studentilor U.N.A.T.C. Bucuresti si, desigur, Teatrul de Marionete din Arad. 
Si in acest an, vor fi prezente in festival trupe din strainatate: Teatrul pentru Copii si Tineret din Skopje - Macedonia, Teatrul Republican de Papusi "Licurici" din Chisinau - Republica Moldova, Teatrul de Marionete din Metz - Franta, Teatrul Dramatic si Teatrul de Papusi din Silistra - Bulgaria.
Din pacate, aceasta editie va fi văduvita de doua spectacole de peste hotare, invitate in festival - cel al Teatrului de Papusi din Nish, Serbia, care nu mai poate participa din motive financiare si montarea de teatru traditional de umbre, apartinand Teatrului din Unan, China, oprita pe motiv de... pneumonie atipică. 
Dan Antoci, directorul Teatrului de Marionete din Arad, aprecia ieri, in cadrul unei conferinte de presa, că va fi o editie foarte buna a EUROMARIONETE, cu spectacole interesante, realizate de regizori consacrati in arta animatiei (Cristian Pepino, Victor Ioan Frunza, Titus Bogdan Jucov).
Totodata, directorul Dan Antoci a subliniat intelegerea de care au dat dovada forurile locale (C.L.M., Primaria) fata de nevoile financiare ale institutiei organizatoare.
Spectacolele vor avea loc la Teatrul de Marionete si la Teatrul de Stat, dimineata si seara, iar pretul unui bilet este de 40 000 de lei.
>

C. L. - Adevarul

  • Razboiul pentru Vladilact continua

Primarul comunei Vladimirescu - Ioan Pantos nu este dispus sa faca compromisuri...Nimeni nu este dispus a face compromisuri
Scandalul care a izbucnit acum aproape luna si care i-a avut a protagonisti pe Ioan Pantos, primarul comunei Vladimirescu, si pe Dorin Varga, director al Agentiei Domeniilor Statului Arad, continua. Va amintim ca, in calitatea sa de presedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata din Vlamirescu, Ioan Pantos a solicitat ADS-ului sa se retrocedeze o suprafata de 352 de hectare, teren pe care in momentul de fata se afla administrarea SC Vladilact. Dupa ce initial a fost de acord cu cererea edilului din Vladimirescu, Varga s-a razgandit, acuzandu-l mai apoi pe Pantos ca vrea sa distruga Vladilactul.
La randul sau, primarul din Vladimirescu sustine ca poate dovedi cu acte ca pamantul solicitat este al oamenilor. "Eu am extrase de CF prin care pot dovedi ca terenul solicitat a fost al oamenilor, iar daca nu voi gasi intelegerea comisiei (n.r.-este vorba de comisia judeteana de fond funciar), nu-mi mai ramane altceva de facut decat sa ma adresez instantei", declara atunci Pantos.
In cele din urma, pentru a se evita un proces lung si costisitor, cu toate ca Varga sustine ca pozitia ADS este clara, partile au cazut de acord sa se mai intalneasca o data. Intalnirea trebuia sa aiba loc imediat dupa Pasti, dar, se pare ca cei de la Agentia Domeniilor Statului au gasit de cuviinta ca fostii proprietari mai pot sa astepte. "De doua saptamani tot incerc sa ma intalnesc cu marii capi ai ADS, dar m-au amanat scuzandu-se ca ba sunt la Bucuresti, ba la Cluj. In cele din urma am reusit sa-i conving sa ne intalnim maine la ora 9,00 (n.r. astazi). Sper sa ne intelegem, pentru ca este vorba de pamantul oamenilor. Domnul Varga are pozitia pe care o are pentru ca asteapta ordine de la ministrul Sarbu si de la directorul general al ADS, spre a concesiona terenul la straini".
Directorul Vladilact, Oliviu Rogoz, sustine ca nu are nici o putere de decizie in aceasta privinta si ca se va supune hotararilor luate de cei in drept. "Vladilactul a concesionat 1.500 de hectare de la ADS, asa ca nu eu sunt cel care decide. Daca ni se va lua phmantul, vom vinde ferma, iar animalele le vom duce la abator. Si asa avem un deficit de 150 de hectare fata de numhrul de animale. Am vrea sa ne extindem, dar nu putem din cauza lipsei terenurilor", a precizat Rogoz. Avand in vedere ca nici una din parti nu este dispusa sa faca compromisuri, este greu de crezut ca intalnirea de astazi va rezolva ceva. Din pacate, cei care vor pierde in urma acestei dispute sunt fostii proprietari, deoarece vor avea de asteptat mult si bine pana isi vor recupera pamanturile stramosesti.

L.S. - Agenda zilei

  • Lalasint. Compul, singura legatura cu lumea
Doar compul face legatura intre Barzava si Lalasint Inundatiile din ultimii doi ani, care au modificat cursul Muresului, facand impracticabil podul plutitor, "compul", cum ii spun localnicii, care facea legatura intre Barzava si Lalasint. Din fondurile alocate prin "Loteria Nationala" s-au facut doi km de drum de acces, o barca pentru transportul a 10-15 persoane peste rau si a fost reparat  compul metalic, care a fost mutat cu trei km in amonte, intre localitatile Capruta si Lalasint.
Podul este acum manuit de catre doi oameni, care lucreaza in schimburi: Chiciudean Vasile si Danila Nica. Cei doi primesc salariul de la primaria din Barzava, aceasta asigurandu-le si o mica ghereta, pentru locuit. Vasile dormea cand am ajuns acolo. "Daca adorm, oamenii care au nevoie de transport si sunt pe celalalt mal bat in cablul de care este legat compul; oricat de adanc as dormi, sunetul ma trezeste".
De dimineata pana la pranz a facut cinci transporturi. Traversarea raului nu dureaza mai mult de cinci minute. Pe acest pod trec si salvarea, politia sau tractoristii.
Pentru transportul unei persoane, compasul taie chitanta in schimbul sumei de 4.000 lei, pentru masini 15.000, iar pentru tractoare 25.000 lei. Daca nici acest mijloc de transport nu se mai poate folosi, pentru a se ajunge in Barzava este obligatoriu drumul pana la Lipova (25 km), iar de acolo intoarcerea in comuna, alti 25 km.

Roxana Naiman - Observator

  • Nufarul de la Bezdin - una dintre speciile pe cale de disparitie

Lacul de la Bezdin este in pericol de secareSeceta din ultima perioada, asociata cu o tendinta de scadere a nivelului apei freatice, constatata in ultimii ani pun in pericol o rezervatie naturala din judetul Arad. Micul lac de la Bezdin, o suprafata de apa de aproximativ 24 hectare, situata in lunca Muresului, in aval de Arad, este pe cale de a disparea. Lacul reprezinta o adevarata rezervatie naturala, in care s-au conservat nuferi, ferigi de balta, orhidee de mlastina si alte aproximativ 20 specii de plante rare. Scaderea nivelului apei si colmatarea lacului cu namol au facut ca numarul nuferilor, de exemplu, sa scada dramatic. In schimb se inmultesc plantele comune, care nu sunt atat de valoroase.
Situatia lacului de la Bezdin este cunoscuta de Agentia pentru Protectia Mediului Arad. Specialisti din cadrul acestei institutii considera ca salvarea acestei rezervatii ar putea fi realizata odata cu demararea unui ambitios proiect pentru protectia mediului, conceput de agentie. Zona reprezinta un areal cu multe specii rare, care uimeste pe specialisti prin faptul ca si-a pastrat capacitatea naturala de regenerare. Nufarul si celelalte plante rare din rezervatia Bezdin vor putea fi salvate prin accesarea unui proiect comunitar.
Directia Silvica Arad a accesat un program PHARE CBC, de mare anvergura. Scopul este de a crea o rezervatie naturala pe lunca Muresului inferior, in aval de Arad. Proiectul "Protectia si promovarea Luncii Muresului Inferior" necesita o finantare totala de 2,67 milioane euro, pe patru ani, dintre care doua milioane euro vor fi asigurati de Comunitatea Europeana, iar 670.000 euro, de Regia Nationala a Padurilor, din fondurile de investitii ale Directiei Silvice Arad.
Albia majora a Muresului, in aval de Arad, reprezinta o adevarata zona salbatica, ce gazduieste miracole vegetale si animale. In aceasta zona au fost identificate aproximativ 800 specii de plante si 1400 specii de animale, dintre care peste 80 de specii sunt specifice zonei. In acest areal se afla si peste 200 specii de pasari, adica peste 57 la suta dintre cele care traiesc in Romania. Pentru a le proteja in fata avantului civilizatiei, in anul 1999 a fost decisa, impreuna cu Inspectoratul de Protectie a Mediului Arad si Inspectoratul de Protectie a Mediului Timis, realizarea unui proiect de conservare a zonei, in colaborare cu autoritatile similare din Ungaria. Proiectul isi propune protejarea biodiversitatii zonei si promovarea dezvoltarii durabile in lunca Muresului Inferior, in aval de Arad. Rezultatul final al proiectului va fi un parc natural al Luncii Muresului Inferior, cu o suprafata totala de 12.705 hectare, care va permite conservarea habitatelor si a speciilor importante. In acelasi timp, parcul va fi si obiect de studiu pentru elevi si studenti, un laborator natural care le va permite sa cunoasca, sa inteleaga si sa protejeze natura. Proiectul va conduce si la dezvoltarea turismului ecologic in zona. Unul dintre telurile proiectului vizeaza chiar aspectele legate de turism, prin care se spera strangerea unor fonduri pentru intretinerea, in viitor, a parcului.
In zona Padurii Ceala, din marginea Aradului, pe malul Muresului, va fi construit un centru de vizitare, cu o suprafata de 800 metri patrati, dotat cu birouri, laboratoare, sali de conferinte, spatii pentru documentare, cazare si utilitati. Sunt vizate doua posibile amplasamente pentru acest centru: in zona scenei in padure, unde au loc spectacole campenesti sau la iesirea din padure spre malul Muresului, in directia Insulei a III-a, celebra zona de agrement pe malul raului, in aval de Arad.
Printre raritatile Luncii Muresului Inferior, specialistii amintesc in primul rand nufarul de la Bezdin, a carui salvare de la disparitie este chiar acest proiect sau ecosistemele naturale de plop alb si plop negru, cu vegetatie in terasa, iar, dintre pasari, acvila tipatoare, prigoria sau starcul cenusiu. Proiectul va demara in acest an, cu o investitie de 267.000 euro.

Liliana Brad - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]