Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad iti aduce Aradul si mai aproape !

In curand Virtual Arad in colaborare cu Radio Televiziunea Arad va transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei" intr-un format extins.
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Luni, 16 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Interviu cu Andrei Boros, bursier la Universitatea Harvard

Interviu cu Boros Andrei - student bursier la Harvard - Virtual Arad News (c)2003Tanarul student Andrei Boros, bursier la Universitatea Harvard, fost elev al Colegiului National "Moise Nicoara", a raspuns invitatiei redactiei Virtual Arad, acordandu-ne in exclusivitate un interviu privind impresiile sale dupa primul an petrecut in SUA
- Buna Andrei, cum ti se pare Aradul la un an de Harvard ?
- Aradul nu s-a schimbat foarte mult, poate eu m-am schimbat putin si de aia il regasesc putin altfel, dar mi-a fost dor de el si m-am bucurat sa-l revad.
- Poti sa ne spui ceva despre cum a decurs primul an la Harvard ?
- Primul an a fost putin mai greu la inceput desi am avut multi colegi si prieteni buni acolo care m-au ajutat sa ma integrez si incet-incet m-am obisnuit cu stilul american si cu cursurile si a fost bine.
- Sunteti mai multi studenti din Romania ?
- Da, suntem peste douazeci de romani, din care patru sunt din Arad, astfel ca formam o comunitate destul de unita, ne intalnim duminica si la sarbatorile romanesti.
- Stai in camera cumva cu un roman ?
- Nu, au grija sa ne puna impreuna: studenti din alte tari si americani in camera, pentru ca acestia sa se integreze cat mai bine.
- Ce poti sa ne spui despre nivelul romanilor, comparabil cu al altor studenti din alte state ?
- Cred toti romanii se descurca foarte bine pentru ca sunt obisnuiti cu invatatul si cu un anumit nivel de invatat si de munca. Cred insa, ca pierd la nivelul de aplicare in practica a ceea ce invata si la modul in care se descurca ceilalti, pentru ca ei in liceu au un stil prin care aplica mai mult ceea ce invata, pe cand noi invatam mai mult teoretic si nu stim atat de bine sa aplicam.
- Mi-ai venit in intampinare cu urmatoarea intrebare pe care voiam sa o spun: Ce alte sfaturi ai mai vrea sa dai studentilor resprectiv liceenilor romani pentru a se pregati mai bine acestui stil international ?
- E greu de spus... dar, cred ca principalul lucru pe care trebuie sa il invete este cum sa isi organizeze timpul, pentru ca acolo este un sistem care iti permite aceasta, deci se face multa scoala, este mult de invatat, dar este asa de bine de organizat totul incat sa ai timp si de activitati extra curriculare si de ceea ce vrei sa mai faci.
La noi in Romania se preda pana la ora 15 si dupa aceia vii acasa, mai pierzi putin timpul si dupa aceea inveti cam toata ziua. Deci trebuie sa invete sa isi organizeze bine timpul ca sa faca ceea ce le place.
- Stiu ca  in Arad erai un celebru jucator de polo, in orice caz iti placea foarte mult sportul acesta. Ai reusit si acolo sa iti continui pasiunea asta ?
- Din fericire da, cei din echipa fiind primi studenti de acolo pe care i-am cunoscut si ei m-au ajutat sa ma integrez. In general sportivii sunt foarte bine vazuti si respectati acolo si asta m-a ajutat foarte mult.
- Permiti si o intrebare mai personala. Ai o prietena ?
- Da sigur, nu foarte serios, dupa un an nu am reusit asa de bine sa patrund in stilul american incat sa imi fac o relatie foarte serioasa, dar mai gasesc timp si acolo pentru aceasta.
- Ti s-a schimbat perceptia asupra lumii in anul petrecut la Harvard ?
- Da, cred ca mi-a oferit o deschidere foarte mare, am vazut alte stiluri de viata si gandiri diferite. Cu mine in an sunt 1600 de studenti, toti veniti din colturi diferite ale lumii, care au venit cu culturi diferite, stiluri de viata diferite, si asta m-a ajutat mult sa inteleg cum gandesc alti oameni.
- Cum reusesc acesti oameni din culturi atat de diferite sa stea la un loc si sa se inteleaga totusi ?
- Pai... cred ca ii uneste atmosfera pe care o creaza colegii si atmosfera academica. Totul este foarte bine organizat incepand de la viata in campus, de la lucrul in grup, lucrul in echipe, tot felul de evenimente, intalniri care aduc lumea impreuna.
- Probabil stii ca in timpul razboiului din Irak au existat diferente de opinii intre Europa si SUA, intre diferite state in cadrul Europei s.a.m.d. Le-ai regasit pe acestea si la Harvard ?
- Da, au fost chiar discutii aprinse acolo, dar pot sa spun ca si comunitatea de la Harvard a fost puternic pornita impotriva razboiului si este in general impotriva lui Bush, fiind o socitetate foarte liberala, astfel ca majoritatea tinerilor se opun razboiului si incearca sa gaseasca alte cai mai pasnice.
- Te-ai folosit de Virtual Arad fiind acolo ?
- Da, pot sa zic ca mi-a facut placere sa vad stiri de la Arad si din Romania, dar sigur ca volumul de informatii pe care il primim acolo si volumul de stiri care le citim tot timpul pe Internet, de care avem nevoie pentru scoala,  este foarte mare si atunci nu ajung sa citesc regulat si alte stiri care mi-ar placea. Dar, categoric m-am folosit foarte des de el.
- Iti multumesc si iti doresc foarte mult succes in anii care vin. Suntem mandrii de tine si ma bucur foarte mult ca am reusit sa ne intalnim si sa imi acorzi acest interviu.
- Multumesc si eu.

Interviu realizat de Draghi Puterity - Virtual Arad
  • In toiul examenelor, scandal aradean pe tema invatamantului obligatoriu de 10 clase

Cadrele didactice de la Colegiul "Moise Nicoara" protesteaza fata de hotararea MEC - Virtual Arad News (c)2003Cadrele didactice ale Colegiului National "Moise Nicoara" din Arad au decis, in debutul examenului de capacitate, sa traga un semnal de alarma si sa faca public protestul lor cu privire la hotararea MEC de modificare a planului cadru de invatamant pentru clasele a IX-a si a X-a. 
Profesorii considera ca schimbarea brusca decisa la Bucuresti "va destabiliza sistemul de invatamant romanesc si va aduce grave prejudicii", primii afectati de aceasta masura fiind absolventii claselor a VIII-a. 
Mai mult, cei de la Moise Nicoara afirma ca examenul de capacitate, care incepe astazi, nu-si mai gaseste sensul in noua structura. 
Inspectoratul scolar a intervenit prompt cu un raspuns, in care se arata ca protestul cadrelor didactice "este total nefondat si releva abordarea superficiala a continuturilor Proiectului". ISJ si-a manifestat disponibilitatea de a "analiza situatia creata artificial"
Conform celor de la "Moise Nicoara", primii afectati de modificarea sistemului educational sunt absolventii claselor a VIII-a, care sustin astazi examenul de capacitate, care, "conform noii legi, modificata cu o graba suspecta, nu-si mai are nici o justificare, de vreme ce ei vor fi prima promotie a invatamantului obligatoriu de 10 clase. Mai mult, in perioada imediat urmatoare, ei vor completa fisa de admitere in clasa a IX-a, pe care vor trece codul unor clase, de profil ce nu se mai regasesc in noul plan -cadru". 
Cu alte cuvinte, elevii vor alege specializari (profiluri) care nu se vor regasi in clasa a IX-a, ci doar in a XI-a (cand locurile vor fi ocupate in functie de notele obtinute in primii doi ani de liceu).
"Pentru ca deruta sa fie completa, toti acesti elevi vor incepe clasa a IX-a fara ca traseul devenirii lor sa fie gandit in lumina unor finalitati limpezi, intelese de toata lumea. La aceasta ora, este cunoscut doar numarul orelor alocat disciplinelor de invatamant, insa ramane un mister, chiar si pentru dascalii lor, noul curriculum adecvat invatamantului obligatoriu de 10 clase. In plus, ne este clar ca acesti elevi nu vor fi beneficiarii unor manuale gandite si elaborate in sensul noului curriculum".
Cadrele didactice mai sustin ca aceasta schimbare nu foloseste nimanui, isi exprima dezacordul fata de noul plan - cadru care a fost adoptat fara consultarea tuturor factorilor implicati si cer ca MEC sa revina asupra deciziei. 
Inspectoratul scolar arata in raspunsul dat protestului profesorilor ca proiectele planului cadru pentru clasele a IX-a si a X-a au fost difuzate in urma cu doua luni prin internet, ca ISJ a organizat dezbaterea acestor documente in data de 13 mai, la care a participat si conducerea colegiului si ca la acel moment a fost pus la dispozitia tuturor scolilor cate un exemplar din proiect, pentru a fi dezbatut in consiliile profesorale. 
ISJ a solicitat concluziile dezbaterilor in cauza, pana la data de 8 iunie, pentru a le putea transmite ministerului, dar "Moise Nicoara" nu a comunicat nici o concluzie. 
"In acest moment, MEC nu a aprobat forma definitiva a proiectului si nici data implementarii acestuia. De asemenea, ISJ a facut precizarea ca admiterea in clasa a IX-a se face conform Metodologiei si Planului de Scolarizare difuzat in toate scolile in brosura "Admiterea 2003", se arata in comunicatul inspectoratului. 
Tot aici sta mentionat, despre noul proiect al invatamantului, ca "ISJ Arad nu a comunicat nici o precizare Colegiului National "Moise Nicoara" despre data la care va fi aprobat forma acestuia si anul scolar in care va fi valabil. Proiectul permite acelasi plan de scolarizare pentru anii urmatori".
Nu mai ramane de adaugat, despre acest scandal aradean decat ca, daca nici macar partile implicate direct in actul de invatamant nu sunt in stare sa se puna de acord cu privire la modificari, data producerii acestora si efectele imediate, atunci ce ar putea intelege de aici elevii care sunt subiect al schimbarii sau parintii acestora?!

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Punct final al targului Transport - Ar.  Editia jubiliara s-a dovedit a fi o reusita totala

Editia jubiliara a targului Transport Ar a fost un succesCea de-a zecea editie a targului international Transport-Ar si-a inchis azi portile. Targul, desfasurat la Expo Arad International, a reunit peste 80 de firme din tara si strainatate, venite sa-si promoveze produsele. 
Cei care au vizitat targul in cele patru zile au putut admira masini de ultima generatie, precum si accesoriile aferente acestora. 
De asemenea vizitatorilor le-au fost puse la dispozitie o serie de surprize constand in premii oferite de organizatori. 
Scopul principal al celor care au organizat acest targ a fost de a reuni cat mai multe firme expozante pentru ca cei care i-au trecut pragul sa aiba parte de o oferta cat mai diversificata. 
Firma RDS a participat la targ in calitate de furnizor oficial de telefonie si Internet, punand la dispozitia vizitatorilor propriul serviciu de telefonie, rds. TEL, prin intermediul unor cabine telefonice amplasate in spatiul de desfasurare a targului. 
Vizitatorii au putut participa la o tombola efectuata pe baza tichetelor de intrare, al carei mare premiu a fost un autoturism Matiz. 
Comisia care a extras biletul castigator a fost alcatuita din Nicolae Bacanu, presedintele CCIA, Dorin Lungu, din partea Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, si Teodor Lupsa, comisar sef in cadrul Politiei Rutiere, iar norocosul care s-a ales cu un Matiz nou-nout este Mircea Usca din comuna Olari. 
Pe langa marele premiu au mai fost castigate doua bilete dus-intors pentru Germania, oferite de firma Pletl, si schimburi de ulei, oferite de Arcommat Grup. 

Raluca Petcu - Agenda zilei

  • Prima statie ecologica de betoane la Arad

Procesul tehnologic de la Holcim este complet automatizatLa Arad a fost data in folosinta prima statie de betoane ecologica. Emisiile de praf si zgomotul sunt la nivelul zero si reziduurile de beton pot fi reciclate. Debitul este de 120 metri cubi pe ora si statia este complet automatizata. 
Numarul personalului angajat este 8, incluzand si personalul auxiliar. Valoarea totala a investitiei este de 1,5 milioane de euro. Statia de betoane apartine firmei Holcim Romania, care detine 32% din piata romaneasca de profil.
Holcim are in Romania 12 statii de betoane, dintre care sase, inclusiv cea de la Arad, sunt ecologice. Firma este unul dintre liderii mondiali in productia de ciment, betoane si agregate, avand reprezentante in peste 70 de tari si peste 50.000 de angajati. 
Pe piata romaneasca a fost lansat conceptul "Construieste cu Holcim", un manual de betoane destinat clientilor, prin care acestia sunt informati despre avantajele pe care le obtin folosind la constructii betoanele preparate dupa tehnologiile grupului.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Aradenii au vazut aproape tot ce are mai bun motociclismul balcanic

Faza fierbinte la concursul de motociclism pe Aeroportul AradProfitand de forfait-ul grecilor, Romania e pe locul secund la general
Ceea ce ne-am asteptat s-a si intamplat. Campionatul balcanic, dar si national, de motociclism a avut succesul scontat pe aeroportul aradean. Standuri precum pe marile circuite, spectatori multi, peste 5.000, motociclete de toate clasele, dar si curse foarte spectaculoase, au facut din Aeroportul International Arad cel mai fierbinte, si la propriu si la figurat, loc in acest week-end.
Romania, locul doi la general
In clasamentul pe natiuni Romania a urcat pe pozitia a doua.  Ocupand pozitia secunda in concursul de ieri, in urma bulgarilor, dar inaintea sarbilor, sportivii romani ocupa la general pozitia a doua dupa doua etape a campionatului balcanic, loc pe care au incheiat si in editia de anul trecut.
Grecia a declarat forfait
Castigand prima etapa in clasamentul pe natiuni, Grecia nu a catadicsit ieri sa participe la Arad la etapa a doua a balcaniadei, lucru pe care l-au facut si anul trecut. Dupa concursul de ieri, Grecia a coborat pe pozitia a treia a clasamentului general.
Pascota a fost vedeta
Asa cum anticipam, locul sase obtinut la Serres (Grecia) l-a lasat dator pe Ionel Pascota fata de echipa pentru care evolueaza. Ieri la amiaza, conducand pe masura talentului sau, Pascota a castigat detasat, intrecand mai multi dintre concurenti cu mai bine de un tur de pista, el conducand din primul si pana in ultimul minut la clasa Super Sport. Imediat dupa ce a castigat, Pascota a facut cateva tururi de circuit cu steagul tricolor in mana in aplauzele spectatorilor.
Ionel Pascota a fost favoritul publicului la concursul de motociclismStart amanat
Dupa cursa de Super Sport din cadrul balcaniadei, urma cursa la clasa 250 cc din cadrul nationalelor. Startul cursei s-a amanat aproximativ jumatate de ora din cauza unei pete de ulei pe pista de concurs ramasa in urma cazaturii unuia dintre sportivii bulgari la clasa Super Sport. In cele din urma, la cursa de 250 cc au participat cinci concurenti ea fiind castigata de specialistul autohton la aceasta clasa, stelistul György Pakay.
Doi aradeni pe podium la 125 cc
La clasa 125 cc, aradenii de la Las Vegas Racing Team, Robert Farago si fiul patronului LVRT, Cristian Muresan, Robert Muresan au ocupat locurile doi respectiv trei, aducand astfel puncte foarte importante pentru delegatia tarii noastre.
Peter Gagy, locul secund la Super Bike
Sportivul lui Las Vegas Racing Team care a participat la clasa cea mai mare din concurs, Super Bike, Octavian Vrajitoru, a avut o evolutie sub asteptari, incheind cursa pe pozitia a opta. In schimb, un alt roman, Peter Gagy a incheiat pe pozitia secunda, in urma bulgarului Martin Khoi.
Festivitate de premiere cu Sampanie
Festivitatea de premiere s-a desfasurat precum la marile concursuri, adica cu multa sampanie, dar si cu cupe. Cristi Muresan a fost cel care a inmanat premiile impreuna cu presedintele Federatiei Romane de Motociclism, Ion Alexe.

Lucian Danila - Observator

Rezultate ale concursului balcanic:
Clasa 125 cc: 1. Alexander Todorov (Blg.), 2. Robert Farago (Rom.), 3. Robert Muresan (Rom.)
Clasa Super Sport: 1. Ionel Pascota (Rom.), 2. Martin Khoi (Blg.), 3. Kalin Kulev (Blg.)
Clasa Super Bike: 1. Marin Khoi (Blg.), 2. Peter Gagy (Rom.), 3. Kalin Kulev (Blg.)
Clasament pe natiuni: 1. Bulgaria, 2. Romania, 3. Grecia, 4. Serbia-Muntenegru, 5. Macedonia


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]