Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 16 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici
Emisiunea "Pulsul zilei" se gaseste aici
  • Directia pentru Protectia Copilului a inaugurat sapte noi centre pentru cei mai putin norocosi copii

Au fost inaugurate ieri sapte case pentru copiii cu problemeInaugurarea mai multor Centre speciale pentru copii, fie abandonati, fie cu nevoi speciale, a fost o ocazie deosebita de a-i cunoaste pe cativa dintre ei. Caldura cu care ne-au intampinat in "casa lor" a dovedit ca din investitia totala de 700 de mii de euro s-a meritat fiecare cent folosit.
Directia Generala pentru protectia Drepturilor Copilului a inaugurat ieri sapte imobile in diferite locatii in municipiu, in care vor fi ingrijiti copiii cu nevoi speciale, cu handicapuri severe, sau pur si simplu copii cu nimeni pe lume care sa-i doreasca acasa.
Centrele au fost ridicate printr-o importanta finantare a Uniunii Europene si Consiliului Judetean, in cadrul programului Phare "Copiii mai intai". Evenimentul a fost marcat si prin prezenta reprezentatilor Uniunii Europene, Consiliului judetean, Primariei si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.
S-a taiat, asadar, panglica a trei case de tip familial, pentru copiii cu handicap sever, trei Centre de zi, si un Centru de ingrijire de zi si recuperare pentru copiii cu nevoi speciale.
Subliniem, totul este nou si arata ca atare. Casele sunt dotate cu mobilier nou, instalatii sanitare specifice pentru nevoile speciale ale copiilor, masini de spalat, combine muzicale, jucarii, iar bucatariile pot provoca invidia oricarei gospodine.
Valoarea investitiei se ridica la 700 de mii de euro.
Ieri, la inaugurare, grupul de personalitati venite la eveniment a fost intampinat de cativa copii care deja erau ajunsi la noua lor casa. Bucuria intiparita pe chipul lor a fost imposibil de neluat in seama.
Ei s-au apropiat de noi, in ciuda suferintelor, cu foarte multa caldura, ne-au rugat sa le facem poze si ne-au invitat sa mai trecem pe la ei, spre deosebire de alti copii care nu vor decat sa vorbeasca la celular.
Au dovedit ca merita intreaga atentie si ca merita o casa numai a lor.

Simona Mazare - Observator

  •  Statuia Sfantului Ioan Nepomuk a fost restaurata

Statuia originala a Sfantului Nepomuk a fost mutata in Biserica CatolicaCea mai veche statuie din Arad, din 1726, se sfinteste azi la Biserica Catolica
Construita in 1726, statuia Sfantului Ioan Nepomuk este considerata cea mai veche statuie din Arad. 
Pana in 19 noiembrie 2002, aceasta a fost amplasata in zona strazii Episcopiei, urmand a fi inlocuita cu o copie, pentru ca originalul sa poata fi restaurat, copie care va tine locul originalului si in continuare. 
Ieri, Biserica Catolica din Arad a oferit locul pentru aceasta statuie, fiind amplasata la intrare, in partea stanga. 
Pentru pozitionarea statuii, de 3 tone, a fost nevoie de un moto-stivuitor. 
Sfintirea ei se va face azi, dupa slujba, la ora 11.30. 
Patronul podurilor, al inundatiilor, Sfantul a fost ceh, pentru care secretul spovedaniei era sfant. Din aceasta cauza, deoarece nu dorea sa faca publica o spovedanie, i-a fost taiata limba, iar, mai apoi, trupul i-a fost aruncat in Valtava, Praga. 
Cultul acestui sfant a fost adus de svabii (nemtii) care au venit aici in trei valuri, 1725, 1757, 1778, la indemnul Mariei Tereza. 
In Banat, sfantul mai poate fi "zarit" in apropierea raului Mures, la Maria Radna, Sanicolaul Mare si in alte localitati de pe malul Muresului. 

Anca Sumalan - Agenda zilei

  • Premiera universitara: studentii virtuali

UAV a promovat conceptul "studentilor virtuali"In premiera la Arad, in acest an la Universitatea "Aurel Vlaicu" vor exista studenti reali si studenti virtuali. 
Studentii virtuali sunt cei care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat, dar se pot inscrie pe o lista de asteptare pana vor trece examenul, in sesiunea din toamna. 
Dupa model canadian, universitatea aradeana "Aurel Vlaicu" a promovat conceptul studentilor virtuali. 
Pentru a veni in sprijinul celor care nu au promovat examenul de bacalaureat in prima sesiune din vara - in acest an fiind peste 600 de elevi in aceasta situatie - universitatea aradeana ii inscrie pe locurile cu plata, urmand ca, dupa promovarea examenului in urmatoarea sesiune, ei sa devina studenti reali. 
Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, a declarat ca a considerat ca universitatea trebuie sa vina in ajutorul elevilor care nu au promovat bacalaureatul si sa le ofere o sansa reala pentru a putea urma o facultate. Situatia din acest an, cu teste-grila, a facut ca rezultatele la bacalaureat sa nu fie chiar cele asteptate. 
Printre absolventii care nu au promovat bacalaureatul la Arad s-au numarat elevi cu o situatie buna la invatatura. Se spera ca la sesiunea din aceasta toamna pentru ei promovarea examenului sa nu mai fie o problema. In urma promovarii bacalaureatului, ei vor deveni, din studenti virtuali, studenti reali, desigur daca opteaza pentru universitatea aradeana "Aurel Vlaicu".

Liliana Brad - Romania Libera

  • Razboiul fizioterapiei

Directorul Spitalului judetean - Mircea Faur a amanat desfiintarea sectiei de fizioterapieDirectorul Spitalului Judetean Arad, asaltat in propriul birou
Iminenta desfiintare a sectiei de balneo-fizioterapie de la Spitalul Judetean Arad a provocat ieri dimineata un protest spontan in urma caruia directorul institutiei a fost asaltat de pacienti si componenti ai personalului medical nemultumiti. 
Oamenii sunt disperati pentru ca nu vor mai putea sa-si efectueze tratamentele. 
Directorul spitalului judetean a decis sa amane luarea unei decizii in acest caz pana la intoarcerea de la Bucuresti a prefectului Vasile Dan Ungureanu si a directorilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Arad si Directiei de Sanatate Publica Arad.
Nu mai sint bani
Sectia de balneo-fizioterapie exista de cand exista si spitalul judetean aradean. Zilnic, 60-70 pacienti apeleaza la procedurile de tratament recomandate de medic. 
In urma reducerii drastice a bugetului alocat sistemului sanitar aradean, Casa de Asigurari de Sanatate a anuntat ca nu poate suporta decat cel mult cinci tratamente pe zi, ceea ce ar echivala cu desfiintarea sectiei. 
Bolnavii, mare parte pensionari cu venituri modeste, nu-si pot permite sa apeleze la cabinetele private, unde o simpla consultatie costa 150.000 de lei, iar o procedura de tratament, 30.000 de lei. 
Cei mai multi pacienti au nevoie de trei sau patru proceduri zilnic, timp de zece zile, pentru o etapa de tratament. Ieri, cand au aflat ca sectia nu va mai functiona, cei peste 50 de pacienti care s-au prezentat la tratament, insotiti de personalul medical care deserveste sectia, au navalit efectiv in biroul directorului Spitalului Judetean Arad, dr. Mircea Faur. 
Oamenii au protestat deoarece, pentru ei, existenta unei sectii unde sa se poata trata gratuit este vitala. Desfiintarea sectiei ar duce si la pierderea locurilor de munca pentru medicul si cele 12 asistente care deservesc sectia.
Verdict amanat
"Nu este posibil sa-si bata joc de noi. Cum adica nu mai da bani pentru sectia aceasta? Pe noi cine ne trateaza? Daca am avea bani mai multi, ne-am duce si noi la cabinetele private. Dupa 35 de ani de serviciu am o pensie de un milion si jumatate. Pot sa mai platesc si un doctor privat?", spune disperata Ionela Abrudan, o batranica de 70 de ani. 
"E musai trebuie sa vin aici la recuperare. Daca nu vin, e vai de capul meu. Daca nu o sa mai fie, ce ma fac? Casa de sanatate nu mai vrea sa plateasca. Da’ de ce sa nu plateasca, ca toti romanii dau bani pentru sanatate? Le tine din salariu", da din cap un barbat mai in varsta, pentru care acest tratament inseamna, de fapt, ca se poate deplasa. Pentru moment, scandalul a fost dezamorsat, deoarece s-a decis mentinerea sectiei in vechile conditii inca cateva zile. 
Prefectul Aradului, Dan Vasile Ungureanu, si conducerile Directiei de Sanatate Publica si Casei de Asigurari de Sanatate se afla la Bucuresti pentru a discuta modul in care va fi finalizata restructurarea sistemului sanitar aradean. Pe lista initiala de probleme, nu putine, s-a mai adaugat si cea a sectiei de balneo-fizioterapie de la Spitalul Judetean Arad. 
Decizia finala va fi adoptata dupa sosirea de la Bucuresti a celor care cauta sa mai salveze ceva din sistemul sanitar aradean.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Doi morti, intr-un accident

In accidentul de la Sag doua persoane si-au pierdut viataIeri dimineata, in jurul orei 5,30, Mathiu Gheorghe Ioan de 63 ani, din Ineu, se deplasa la volanul furgonetei Dacia 1304, AR-10-MTH  la Timisoara.
La iesirea spre localitatea Sagu, un biciclist s-a dezechilibrat si i-a intrat in fata. Dupa coliziune, furgoneta a intrat pe contrasens si a izbit frontal un microbus Wolkswagen VN-76-YF, condus regulamentar de un timisorean. 
In urma accidentului, biciclistul si soferul furgonetei Mathiu Gheorghe Ioan, au decedat pe loc. 
Deoarece biciclistul decedat in urma accidentului inca nu a fost identificat, politistii fac apel la cetateni pentru a suna la Politie (207135, 207100 - interior 2228, sau la 955). 
Semnalmentele victimei: varsta aproximativ de 40 ani, 1,65-1,70 inaltime, 65 kg, ten inchis, par cret, imbracat in blugi de culoare inchisa si geaca de blugi de culoare bleu, iar pe bicicleta transporta o cantitate de fier vechi.

Doru Sinaci - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]