Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 16 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Demersuri pentru Monumentul Marii Uniri. Bani pentru onoarea Aradului

La Palatul Cultural au avut loc dezbateri legate de construirea Monumentului UniriiReprezentanti ai partidelor politice, membrii ai societatii civile, oameni de arta si cultura s-au asezat la masa dialogului,  animati de proiectul monumentului Marii Uniri. Prezidata de rectorul Universitatii Vasile Goldis, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, adunarea generala a Asociatiei pentru ridicarea monumentului a punctat stadiul demersurilor, la sase luni de la inceperea proiectului.
"La inceputul mileniului trei ne-am amintit de proiectul inceput de inaintasii nostri, acela de a cinsti memoria celui mai important eveniment al romanilor, Unirea de la 1 decembrie 1918. Durerea noastra este ca orasul in care a fost aprinsa flacara Unirii nu are un monument al acestui eveniment, astfel incat fac un apel la solidaritate. Haideti sa impodobim Aradul. Veniti cu noi! Ajuta-ne Doamne sa implinim ce ne-am propus", a spus Aurel Ardelean, intr-un discurs ce a facut apel la constiinta celor prezenti si prin intermediul lor, la aradeni.
Presedintele asociatiei a enumerat obiectivele indeplinite de Consiliul Director in cele sase luni de activitate, respectiv dobandirea personalitatii juridice, inregistrarea fiscala, recunoasterea Asociatiei de catre ministerul Culturii, relizarea si aprobarea stampilei, definirea contului bancar, acordul presedintelui Ion Iliescu de a deveni presedinte de onoare.
Despre concursul pentru alegerea monumentului, respectiv etapele care vor fi parcurse, persoanele care pot participa si premiile puse in joc a vorbit directorul IJCA, Adrian Simon. 
La randul sau, prim-presedintele Gavril Popescu a informat asupra situatiei fondurilor cumulate de asociatie, la data constituirii asociatiei suma fiind de 127.700.000 milioane.
Rectorul Aurel Ardelean a fost primul  care a deschis seria donatiilor pentru monument. In nume propriu, acesta a cotizat cu 10 milioane, iar din partea Universitatii Vasile Goldis suma a fost de 50 de milioane.  
Gavril Popescu a donat cinci milioane, prefectul Dan Ungureanu, anuntand si el, la sfarsitul discursului, contributia de 10 milioane din partea sa si deschiderea, pentru o saptamana, a unei liste pentru angajatii prefecturii, care vor contribui fiecare, dupa posibilitati, cu diverse sume. 
Desi in sala se aflau trei parlamentari, doar Nicu Cojocaru si-a anuntat contributia, care a avut un amplu ecou: acesta va dona salariul de deputat pe luna noiembrie si 50 de milioane, suma ce a fost stransa impreuna cu alti colegi, deputati din diferite judete ale tarii.

Mihaela Iancu - Observator

  • Paunescu, ars de CNA

Poetul Adrian Paunescu a fost sanctionat de CNAConsiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul Realitatea TV pentru ca in emisiunea "Batalia pentru Romania" telespectatorii nu au fost corect informati
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a hotarit marti sanctionarea cu somatie publica a postului Realitatea TV pentru ca, in cadrul unei emisiuni despre Statuia Libertatii din Arad, moderatorul Adrian Paunescu, senator PSD, nu a respectat principiile de impartialitate si echilibru care se impuneau in realizarea unui asemenea program. 
"In acest caz era obligatorie respectarea Deciziei 247/2003, privind informarea corecta a publicului si asigurarea impartialitatii", a declarat Ralu Filip pentru Mediafax. 
Potrivit lui Attila Gasparik, vicepresedinte CNA, consiliul a analizat emisiunea lui Paunescu in urma unei plangeri depuse de deputatul UDMR Laszlo Borbely, care considera ca emisiunea privind reamplasarea Statuii Libertatii la Arad nu a fost facuta corect, demonstrand  "o lipsa totala de respect fata de deontologia profesionala si reflectand o pozitie partizana, subiectiva si antimaghiara". 
"In aceasta emisiune au fost invitati trei oameni, istorici de marca, ce nu erau convinsi de oportunitatea reamplasarii Statuii Libertatii. Domnul Paunescu, in calitate de moderator, trebuia sa invite si alti istorici, cu alt punct de vedere. Nu au fost prezente ambele parti", a spus Gasparik.
Acesta a precizat ca la inceputul emisiunii Adrian Paunescu a spus ca ar fi invitat niste politicieni, nu istorici, cu pareri diferite. 
"A fost incalcata Decizia 247, privind libera formare a opiniei si, in plus, moderatorul nu a asigurat distinctii clare intre faptele si opiniile prezentate", a afirmat Gasparik. 
Vicepresedintele CNA a declarat ca, in urmatoarea perioada, Consiliul va da o decizie privind campania electorala. 
Prin aceasta, in anul electoral, persoanele angajate politic -  parlamentari, candidati la fotoliile de primar, consilier, presedinte etc. nu vor mai putea modera emisiuni radio sau TV. 
"Numai asa putem asigura o competitie egala". 
Prin plangerea adresata CNA, Laszlo Borbely solicita suspendarea emisiunilor realizate de Paunescu "care aduc un clar deserviciu relatiei romano-maghiare si ii dezinformeaza pe cetateni in mod constient", anunta Mediafax. 
Prevederile articolului 1 din Decizia CNA nr. 247/2003 mentionau ca "Informarea publicului in probleme controversate de natura politica, economica, sociala si culturala va respecta urmatoarele principii:
a) favorizarea liberei formari a opiniilor;
b) asigurarea impartialitatii si echilibrului, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie;
c) asigurarea unei distinctii clare intre faptele si opiniile prezentate."

C.T. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aplicatie Apararea Civila - I.T.M.: Doua persoane intoxicate cu amoniac, la Brau Union Arad

Simularea unui accident de munca la fabrica de bereIeri, in jurul orelor 12,oo, la fabrica de bere Brau Union din Arad, o scurgere de amoniac produsa la centrala de frig a cauzat intoxicarea a doi dintre angajati. 
La declansarea alarmei, echipele de salvare din incinta fabricii au reactionat promt, scotand victimele din zona afectata, iar medicii din intreprindere au acordat primul ajutor. 
In scurt timp, la fata locului a ajuns si Salvarea. Cele doua persoane care au inhalat substante toxice au fost transportate de urgenta la spital. 
Dupa acest scenariu s-a desfasuarat, ieri, simularea unei avarii tehnice care ar fi avut loc la fabrica de bere Brau Union. 
Actiunea a fost pusa in miscare de catre Inspectoratul de Munca Arad, cu participarea Protectiei Civile si face parte dintr-o serie de alte simulari care se vor desfasura pe parcursul intregii saptamani in diferite fabrici din municipiu. 
Activitatile au loc in cadrul "Saptamanii de sanatate si securitate in munca", care se desfasoara la nivel national. 
"Prin aceste activitati se urmareste constientizarea de catre agentii economici a riscurilor la care se expun in situatia in care nu respecta normele legale. Astfel de cazuri sunt sanctionate cu amenzi cuprinse intre 25 si 50 de milioane lei", arata dl. Ioan Gligor, inspector sef adjunct la Inspectoratul de Munca Arad.
Desi simularea de ieri s-a desfasurat in timp util, intr-un caz real lucrurile capata alte proportii. 
"De multe ori poate trece chiar si o jumatate de ora pana cand se neutralizeaza efectele", concluzioneaza dl. maior Ilie Gostache, din partea Protectiei Civile Arad. 
Tocmai de aceea, astfel de simulari contribuie la instruirea celor care sunt implicati in acest gen de actiuni si duc la o mai buna apreciere a timpului intr-o situatie reala..

Dan Roman - Adevarul

  • Inlocuire centrala telefonica pentomat local cu centrala telefonica digitala in localitatea Adea

In data de 16.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Adea cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 120 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 29 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica tot la Oficiul Postal din Adea, ca si pana in prezent.
Numerotatia abonatilor din Adea este: 357600-357715.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Aflata doua saptamani la Arad, Dina Goncalves a predat un curs de limba portugheza pentru studenti

Dina Goncalves, rector al Scolii Superioare de Administratie si Limbi Straine din orasul Funchal de pe insula Madeira-Portugalia, a facut o vizita de doua saptamani la Universitatea de Vest Vasile Goldis.
Dina Goncalves a sustinut un curs de limba portugheza organizat de Universitatea de Vest Vasile Goldis si Scoala Superioara de Administratie si Limbi Straine Funchal-Madeira-Portugalia, prin Federatia Europeana a Scoli Superioare.
Guvernul portughez si statul Luxernburg a decorat-o cu Medalia de Argint, ea fiind premiata cu mai multe medalii ale Comunitatii Europene.
A scris lucrari cu privire la extinderea europeana. facand parte din comisia pentru educatie a guvernului portughez.
Universitatea de Vest Vasile Goldis este adepta recunoasterii diplomelor din invatamantul superior prin sistemul numit Sistemul Diplomelor Usor Citibil si Comparabil.
Invitata din Portugalia a fost impresionata de Universitatea Vasile Goldis, spunand ca este foarte usor sa vezi calitatea acestei universitati.
In cadrul universitatii au loc schimburi de studenti si profesori prin diferite programe: Socrate, Erasmus, Arhimede si altele avand parteneriate cu 42 de universitati in acest sens.
Federatia Europeana a Scolilor Superioare a fost infiintata in anul 1963 si cuprinde sute de institutii de invatamant privat in tari europene.
O.N.G., reprezinta Scolile Superioare independente in Consiliul Europei, F.F.D.E., trebuie sa intervina in dezbatera problemelor legate de evolutia Educatiei in Europa.
F.E.D.E. considera ca isi aduce contributia la realizarea unei Europe mai conviviale, mai sudate.
Fiind tot timpul ancorata in realitate, F.E.D.E. va organiza incepand cu sesiunea iunie 2004 examene prin Internet, ceca ce va asigura calitatea.

Corina Matei - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]