Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 16 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Avalansa problemelor de iarna, peste institutiile statului

Utilajele pentru curatirea drumurilor sunt pregatiteIn cazul caderilor masive de zapada si a inghetului, localitatile judetului ar putea pierde contactul cu lumea
Comandamentul de iarna a chemat la masa discutiilor nu mai putin de 25 de institutii ale statului puse sa intervina in cazul in care iarna isi va intra in drepturi. 
Dintre estea, doar 22 de institutii au fost prezente, de la raport lipsind 3. 
Inspectoratul judetean al politiei, Politia rutiera, Directia agricola -, in pofida faptului ca cel care a cerut activarea comandamentului de iarna a fost tocmai Guvernul. 
Cum era de asteptat, avalansa de probleme nu a intarziat sa apara, cea mai grava dintre ele - legata de activitatea comandamentelor locale de interventie si posibilul dezastru in localitatile din judet, in cazul caderilor masive de zapada - fiind identificata doar la sfarsitul intrunirii! 
Permanenta de sarbatori 
Marcel Lucaciu, inspector-sef in cadrul Protectiei Civile, a anuntat faptul ca, in asteptarea zapezii, s-a actualizat comandamentul de iarna si a fost elaborat planul de masuri care vor trebui luate cu aceasta ocazie, stabilindu-se totodata ca serviciul de permanenta va fi asigurat intre 24 decembrie si 5 ianuarie. Din pacate, in pofida adreselor emise de Protectia civila, doar trei institutii au trimis planul de masuri pe care le-au luat (Administratia drumurilor nationale, Drumurile judetene si DSP), ceilalti neraspunzand inca solicitarilor, fapt confirmat si de Prefectura. 
Deszapezirile, din imprumuturi 
Chemat la raport, reprezentantul Jandarmeriei a susstinut ca sunt pregatiti pentru interventii 24 de militari din cele doua unitati pe care le are la dispozitie, dar la capitolul lopeti si spargatoare de gheata, situatia e similara cu cea de anul trecut, pentru ca cele 70 de lopeti din dotare sunt cele primite in 2002 de la Prefectura. 
In plus, Jandarmeria putea asigura interventia in forta cu 50 de oameni doar pana in 7 ianuarie, caci de la acea data...vin concediile. 
Pentru deszapezire vor trebui mobilizate toate fortele... Pompierii au ramas fara autoscara 
Pompierii s-au declarat si ei pregatiti sa intervina, in cazul in care vremea se va inrautati, cu autospeciala pregatita in acest sens. 
Singura problema a institutiei este insa una destul de grava: autoscara din dotare, care asigura accesul la etajele superioare, este defecta, se afla in reparatii la Bucuresti si nu va sosi la Arad decat peste cateva luni. 
Reprezentantul Politiei de frontiera a punctat faptul ca s-a asigurat ofiterilor transportul pe toata perioada dificila a iernii si fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei. 
Cat priveste deszapezirea de la vama, aceasta se va face ca in trecut - cu forte proprii, la care se adauga sprijinul dat de cei de la Administratia drumurilor, de administratiile publice locale si de firma care a castigat curatenia in vama. 
Vin TAB-urile 
Avram Catanici a precizat ca institutia pe care o conduce va pune la dispozitia autoritatilor - in cazul in care acestea vor cere si va exista un contract in acest sens - masinile mari din dotarea armatei (TAB-urile si macaralele din dotare), celelalte masini si transportatoarele. 
Adevaratele problemele ale interventiei in cazul caderilor masive de zapada au inceput sa curga doar de aici, caci celelalte institutii chemate la raport - in cadrul departamentului de iarna - au punctat in forta neajunsurile cu care se confrunta. 
Scandal intre institutiile de mediu 
Mihai Covic, inspectorul sef al Inspectoratului de protectie a mediului, a amintit faptul ca singurul rol al institutiei este acela de a interveni in caz de poluare sau in cazul in care sunt probleme cu apa, dar a punctat faptul ca interventia institutiei pe care o conduce va fi aproape imposibila, in conditiile in care cealalta institutie de mediu (Grada de mediu) - cea care da amenzile - se afla in conflict cu inspectoratul. 
Cum acesta a subliniat ca "bratul nostru armat - Garda de mediu - nu functioneaza si nu vom face astfel treaba", prefectul a decis sa medieze maine conflictul dintre cele doua institutii de mediu, ca populatia sa nu aiba de suferit de pe urma unui scandal institutional. 
Probleme cu apa potabila 
Atat reprezentantul Protectiei mediului, cat si cei de la Apele Romane si de la Directia Regionala de Ape Crisuri au spus ca judetul ar putea avea probleme doar in cazul alimentarilor cu apa din panza de suprafata, in cazul caderilor masive de zapada si a ingheturilor. 
Cele mai afectate localitati in acest caz ar fi Prajesti - Sebis si Sarbi - Halmagel unde in primul caz apa poate fi asigurata (la inghet) 2 zile si 2 nopti, iar in al doilea caz nu exista posibilitate de asigurare a apei. 
Zapada mare ar putea izola anumite localitati Reprezentantul Apelor Romane a sustinut ca pe raul Mures nu sunt si nu vor fi probleme, singurul neajuns putand fi inregistrat - in cazul inghetului apei pe Crisuri. 
300 de milioane pentru distrugerea ghetii 
Cele 8 acumulari aflate in grija celor de la Ape risca sa creasca in cazul ingheturilor, daca golirile de la fund vor fi blocate de gheata. 
Singura masura de interventie este cea cu plumb, fiecare bazin fiind dotat cu cate un "utilaj" de gen. 
O alta problema identificata a fost cea a aglomerarilor si podurilor de gheata si chiar cea a blocajelor, fapt pentru care s-a cerut primarilor din Moneasa, Varfurile, Halmagel si Sebis - localitati unde exista acest risc - sa intervina din timp, ca situatia sa nu se agraveze. 
S-a punctat insa faptul ca nivelele sunt foarte mici pe Crisuri, dar ca masurile trebuie luate din precautie. 
Distrugerea gheturilor prin folosirea de material exploziv costa institutiile nu mai putin de 200-300 de milioane de lei. 
Cine are grija de comune? 
La sfarsitul intrunirii, cei prezenti si-au dat seama ca au uitat sa puna in discutie activitatea de deszapezire din comune, mai nici o institutie chemata nefacand precizari referitoare la interventia in caz de calamitati naturale in localitatile judetului. 
In plus, nici o comuna - cu exceptia Siriei - nu a trimis autoritatilor de la Arad vreun raport cu pregatirea pentru iarna, ceea ce prefigureaza o iarna grea cu ainsori si blocari de drumuri in localitatile judetului. 
Cum responsabilitatea luarii masurilor pentru iarna le revine in cele din urma tot primarilor, se pare ca scestia vor fi chemati totusi la raport. 
Altfel, judetul ar putea pierde, in cazul caderilor masive de zapada si a inghetului, contactul cu lumea. 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Presedintele PUNR a constatat deficiente grave in activitatea organizatiei aradene de partid

Presedintele PUNR - Mircea Chelaru si-a aratat nemultumirea fata de activitatea organizatiei localePresedintele PUNR, generalul in rezerva Mircea Chelaru, a facut, impreuna cu membrii conducerii filialei aradene a partidului, o analiza a activitatii, constatand "lipsa managementului politic" in organizatia locala. 
Chelaru a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul partidului, ca "actuala conducere a PUNR Arad are termen pana in luna martie sa organizeze conferinta judeteana de alegeri"
Mai mult, in luna martie, in cadrul aceleiasi sedinte, va fi lansat candidatul la Primaria Aradului, precum si restul candidatilor din toate localitatile judetului. 
"Pana atunci insa - a declarat Mircea Chelaru - este nevoie de multa munca, astfel incat PUNR Arad sa redevina una dintre organizatiile cele mai importante din tara". 
Presedintele PUNR le-a trasat colegilor sai de la Arad si sarcina de a prezenta in martie o motiune (proiect) adresata aradenilor, care sa cuprinda solutii si proiecte in vederea dezvoltarii localitatilor. 
In privinta plecarii lui Ion Mos, fostul presedinte al PUNR Arad, Mircea Chelaru n-a comentat prea mult, spunand doar ca a fost vorba de "incapacitatea acestuia de coagulant al membrilor de partid si de interese personale mercantile". 
Reintroducerea PUNR in chestionare
Rugat de "Adevarul" sa comenteze ultimul sondaj de opinie, aparut la sfarsitul saptamanii trecute, generalul (r) Chelaru a spus: "PUNR, incepand cu anul 2000, a fost sters din chestionarele diferitelor institutii de sondare a opiniei publice. Pur si simplu nu suntem trecuti. Costa foarte multi bani aceasta chestiune. De a fi introdusi si noi pe lista partidelor politice care sa retina atentia celor chestionati. Dar maine (n.r. astazi) vom incerca sa reparam greseala si in acest sens unul dintre cei doi deputati pe care-i avem va face o declaratie politica in Parlamentul Romaniei, in urma careia sa speram ca vom obtine rezultatul asteptat. Poate ca, ulterior, si PUNR va apare in sondajele de opinie". 
Candidat la Primaria Bucurestiului
In ceea ce priveste intentiile sale pentru anul electoral 2004, Mircea Chelaru a spus ca-si va anunta, in 15 ianuarie, candidatura pentru Primaria Municipiului Bucuresti. 
Nu in ultimul rand, liderul PUNR si-a precizat pozitia si cu privire al integrarea in Uniunea Europeana: "Noi dorim sa ne integram intr-o Europa a natiunilor, in nici un caz intr-o Europa a regiunilor. De aceea atragem atentia ca integrarea noastra in Uniunea Europeana trebuie negociata. I-am spus asta si presedintelui Romaniei, Ion Iliescu"
Intalniri cu autoritatile locale
Aflat in Arad incepand de duminica, presedintele Chelaru va pleca astazi. 
Ieri, liderul peunerist s-a intalnit cu primarul Dorel Popa si cu prefectul Dan Ungureanu, purtand cu acestia discutii de aproximativ 20 de minute (cu fiecare). 
Ulterior, insotit de conducerea PUNR Arad, Mircea Chelaru s-a intalnit, la Santana, cu membrii si simpatizantii partidului, intalnire pe care a repetat-o si dupa-amiaza, la sala mare a Consiliului Judetean, de data aceasta insa purtand discutii cu persoane din municipiul Arad.

Alin Olteanu - Adevarul

  • Inedit pentru judetul Arad. Clinica de animale mici

La Arad a fost deschisa o clinica pentru animale miciCu virtutile si pacatele care nu numai ca ne definesc, ci chiar ne impresoara in viata de zi cu zi, noi oamenii am gasit adesea linistea si siguranta alaturi de terte animale domestice (cu precadere caini si pisici) care daca nu ne pot garanta protectia mult dorita sunt capabile de a ne oferi, cu un altruism specific necuvantatoarelor, liniste, dragoste si incredere. 
Nu stiu in ce masura omul a imblanzit sau dresat "animalul" sau acesta a acceptat convietuirea cu noi. 
Acum, in prag de Sarbatori, am deosebita placere sa aduc o veste buna posesorilor de animale mici: incepand cu luna octombrie, la initiativa a trei medici veterinari entuziasti, s-a deschis prima "Clinica de animale mici", la standarde europene, ce ofera toata gama de servicii veterinare pentru caini si pisici in special, dar si pentru papagali, hamsteri sau testoase. 
Clinica este dotata cu sala de asteptare, sala de consult, sala internari si sala de operatii, toate echipate cu mobilier si aparatura de ultima ora. 
Unica in judetul Arad, clinica asigura interventii chirurgicale complexe, vaccinari, teste alergice. 
De asemenea, aici se fac analize de sange si urina, dar si interventii in fatarile cu probleme. 
La nevoie, animalele pot beneficia de terapie intensiva. 
Nu trebuie omis faptul ca aceasta clinica este singura din judet cu posibilitati de internare a animalelor, care pe parcursul sederii, pe langa tratamentul adecvat, vor beneficia de hrana, ingrijire si tot ce deriva din asta. 
Medicii veterinari care-si ofera serviciile pentru sanatatea prietenilor nostri sunt. dr. Boros Cristian, dr. Degi Levente (vet. oncolog) si dr. Radu Silviu.
Adsesa clinicii este: Arad, str. Marasesti nr, 49 (tel 254840 sau 0722572507) si este deschisa de luni pana vineri intre orele 9-20, iar sambata intre orele 9 si 14. 
Inainte de incheiere, un mic amanunt: pensionarii si copiii beneficiaza de facilitati majore indiferent de problemele cu care animalele lor se confrunta.
Materialul de fata nu se vrea, o spun cat se poate de sincer, o reclama mascata, ci mai degraba o informatie utila pentru iubitorii de animale. 
Sa auzim de bine.

Gelu Boci  - Buletinul de Arad

  • Laz, un sat de case parasite

Laz - un sat in care multe case au ramas parasite - Virtual Arad News (c)2003Cel mai izolat sat al comunei Dezna este fara discutie satul Laz, singurul drum recomandat pentru a ajunge aici fiind cel care pleaca din centrul comunei. 
Inainte de Revolutie satul avea un numar destul de mare de locuitori, dar fenomenul de depopulare si-a spus cuvantul. 
In prezent, aici mai locuiesc doar 60-70 de sateni grupati in 30 de gospodarii. 
"In ceea ce priveste depopularea, Lazul este cel mai afectat sat al comunei, drept pentru care au ramas foarte multe case parasite", ne-a declarat Constantin Marc secretarul comunei Dezna.
"Cu toate ca in sat exista gradinita,scoala si camin cultural acestea nu mai functioneaza, cladirile respective intrand in conservare, nemaiavand cine sa le foloseasca", a precizat Marc. 
Acest lucru e explicabil, avand in vedere ca media de varsta a locuitoritor este de peste 60 de ani. 
Trebuie spus ca, in anul 1739, in satul Laz a fost sfintita o biserica din lemn, de la care, in colectia bisericii de la manastirea Gai se mai pastreaza o icoana pictata pe lemn ce o reprezinta pe "Maica Domnului Hodighitria", iar in deceniul patru al secolului nostru usile imparatesti de la aceasta biserica au fost trimise istoricului Nicolae Iorga care a dorit sa le cerceteze.

Csaki Attila - Ziarul Transilvania

  • Pe scena veti vedea … o minune

Scena din piesa "Minunea Sfantului Valantios" la Teatrul din AradSpectacolul "Minunea Sfantului Valantios" de Demetrios Psathas, in regia lui Ion Varan, s-a jucat, la sfarsit de saptamana, pe scena Teatrului de Stat.
Urmatoarea reprezentatie va avea loc joi, de la ora 18. 
Florin Covalciuc, Angela Petrean, Costin Gavaza, Constantin Florea, Oltea Aciocarlanoaiei Blaga, Ion Varan, Doru Nica, Teodor Vuscan, Sorin Calota, Ionel Bulbuc, Horia Dacian Nicoara, Gina Cazan, Dan Covrig sunt actorii care vor incerca sa ne inveseleasca. 
Scenografia: Oana Varan Goia. 
Ion Varan, directorul teatrului, semneaza si alegerea coloanei sonore si efectele de lumina.
Am ales piesa din nevoia de comedie
"Din nevoia de comedie a publicului - ne-am gandit sa punem aceasta piesa", ne-a spus Ion Varan, regizorul spectacolului. 
"Nefiind o capodopera, piesa este o comedie de foarte buna calitate, fiind – ca scriitura comica foarte bine scrisa. Psathas este, cred, cel mai bun comediograf grec. E un soi de Caragiale al grecilor".
Smulgeti-va din fata televizorului!
"Spectacolul cu Minunea Sfantului Valantios l-am gandit si pentru oamenii care se uita la telenovele. Poate reusim sa-i smulgem cumva din fata televizorului si sa-i aducem la teatru, sa vada o comedie de calitate, fara nici un fel de vulgaritati", ne-a marturisit Ion Varan.
"Comedie este greu de facut", ne asigura Ion Varan. 
Pe scena aradeana de teatru a fost montat, in stagiunea trecuta, spectacolul "Jucatoarea de carti", piesa scrisa tot de Psathas si regizata de Laurian Oniga.
"Atunci n-am fost teribil multumit de spectacol. Se mai intampla si sa nu ne iasa ceea ce ne propunem", ne-a marturisit Ion Varan.
Escroci camuflati
- Si vom vedea o minune pe scena?
- Nu chiar, se va vedea transformarea unui bigot intr-un om normal. Vom asista la fenomenul camuflarii escrocilor sub mantia religiei. 
Trebuie sa va spun ca piesa are un puternic substrat educativ. In fond, este o comedie clasica, ce mizeaza pe ralatia dintre personaje. 
O comedie fara imbarligaturi, bazata pe relatiile dintre oameni. Si apoi, am optat pentru acest text si pentru ca am gasit niste interpreti ideali pentru un asemenea tip de comedie: Florin Covalciuc, Angela Petrean si Costin Gavaza.
- Credeti in minuni?
- Da, cred in minuni. Poate chiar in minuni - minuni.
- Vi s-a intamplat vreodata ceva extraordinar?
- Da, nu neaparat o minune. Dar mi s-a intamplat de foarte multe ori sa fiu la greu, la limita, si intotdeauna am trecut peste dificultati. Inseamna ca acolo sus cineva, o mana ocrotitoare, te dirijeaza.
Directorul Teatrului - Ioan Varan este multumit de activitatea institutieiAstept un spectacol extraordinar pe scena teatrului
- Daca ar fi sa vi se intample o minune, care ati vrea sa fie?
- Mi-as dori sa fiu foarte sanatos. Sunt multumit si pana acum, dar, sigur, sanatate in plus nu-ti prisoseste niciodata. Dupa aceea, alte minuni le putem face si singuri.
- Adica?
- Sa facem un spectacol extraordinar la Teatrul de Stat aradean.
- Deci n-am vazut inca un spectacol de teatru exceptional pe scena aradeana?
- Au fost cateva spectacole bune. Dar vreau unul mare, un spectacol care sa bubuie, la el visez de patru ani. Sunt convins ca nu ne putem cantona numai intr-un singur gen. Sigur ca ar fi bine sa jucam numai capodopere. Dar ce ne facem ca la 180.000 de locuitori noi trebuie sa mai facem si incasari de aproape doua miliarde! Si atunci, cred ca trebuie sa multumim gustul fiecaruia.
Minune chiar s-ar intampla daca…
Minune chiar s-ar intampla daca directorul teatrului s-ar trezi dimineata, sub geam, cu un camion atat de  necesar teatrului pentru transportul decorului la spectacolele sustinute in judet. 
"Ce ma bucura, ne-a spus Ion Varan, este ca am reusit sa facem spectacole de expresie artistica diferita, in chei diferite. Caci nu te poti cantona doar intr-un singur gen. Cred ca trebuie sa multumim gustul fiecaruia".
"Mi-as dori sa-i conving pe scenografi sa faca decoruri transportabile, iata o alta dorinta a directorului institutiei. Pentru comedia Minunea Sfantului Valantios am reusit sa facem un decor de sediu si o varianta de turneu"
Ion Varan crede in spectacolele pentru copii pe care continua sa le sustina in repertoriul teatrului, dorindu-si ca tinerii "sa fie, astfel, in permanenta in contact cu spectacolul de teatru"
Crede ca liceenii aradeni stiu sa asculte un spectacol. Si ca exista o diferenta enorma intre ei si colegii lor din Timisoara.
Piesa "Minunea Sfantului Valantios" s-a mai jucat in anul 1974, sub titlul "Asociatia minunilor". 
Premiera spectacolului a avut loc in 2 mai 1974, regizor fiind Emil Josan. Scenografia era semnata atunci de Traian Nitescu. Ion Varan juca atunci rolul lui Odiseas, in timp ce Radu Cazan era Ilarios.

Carmen Neamtu - Observator

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]