Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 17 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • "Nu am avut relatii cordiale cu conducerea PSD, dar acum colaboram"

Interviu cu presedintele CJA - Caius ParpalaInterviu cu Caius Parpala, presedintele Consiliului Judetean
Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, vicepresedinte al PSD Arad, este unul dintre personajele politice care nu ies prea des in presa. In interviul pe care ni l-a acordat in exclusivitate, presedintele CJA a vorbit despre realizari, proiecte, relatiile pe care le are cu administratia locala, dar si despre viitorul sau politic.
Principala realizare a anului trecut reabilitarea statiei de epurare
- Care sunt principalele trei realizari ale Consiliului Judetean in anul 2002?
- Este greu de facut o ierarhizare. Principala realizare pe anul 2002 este primirea grantului de 13 milioane de euro pe program ISPA pentru reabilitarea statiei de epurare din Arad, urmat de construirea Terminalului Cargo, iar locul trei ar fi inchiderea anului financiar 2002 cu bine la nivelul intregului judet. Sunt cateva exceptii, mai ales la plata energiei electrice, exceptiile sunt destul de putin numeroase, dar, per ansamblu, am incheiat bine anul 2002.
Terminalul Cargo principalul proiect al acestui an
- Care sunt cele mai importante trei proiecte, pe care va concentrati in anul 2003?
- Principalele proiecte sunt finalizarea investitiei de la Terminalul Cargo, care speram sa fie dat in folosinta in cursul lunii iunie, daca constructorul va onora termenele de contract, demararea investitiilor la modernizarea statiei de epurare, deoarece licitatia a avut loc in cursul lunii noiembrie anul trecut, unnand sa fie semnat contractul pana cel tarziu in luna martie, si, de asemenea, dorinta noastra este de a reabilita infrastructura cat mai mult. Ma refer la drumuri si la alimentarile cu apa in comunele judetului.
"Situatia bugetului municipiului este incomparabila cu bugetele consiliilor comunale"
- Viceprimarul Emanoil Voicu neaga un conflict cu conducerea Consiliului Judetean. Dar, cu toate acestea, spane ca judetul este finantat de municipiu, iar sumele repartizate de CJA pentru municipiu sunt rusinoase. In aceeasi nota sunt si declaratiile primarului Dorel Popa. Cunt comentati?
- Eu nu cred ca exista un conflict intre noi si Primarie. Probabil, din punctul lor de vedere, sumele nu-i satisfac. Si noi suntem convinsi ca sumele care le-au fost alocate nu sunt cele care sa-i satisfaca. Din pacate, bugetul nu este unul foarte generos. Situatia municipiului, daca ne uitam la bugetul lor, care este de peste 1000 de miliarde lei, este incomparabila cu bugetele consiliilor comunale, si noi am incercat, in primul rand, sa mentinem starea de functionare a acestor consilii comunale, dansii neavand resurse financiare comparabile cu cele ale municipiului. Ca o dovada ca nu avem nimic cu municipiul, statia de epurare este pe teritoriul municipiului Arad, deserveste numai municipiul Arad si s-a facut o investitie in ea de circa 16 milioane euro. Cu aceasta, eu cred ca am spus totul. Dovedim ca nu avem nimic special cu dansii, dar acestea au fost fondurile, din pacate. Ceilalti stau cu mult mai prost decat municipiul. Incercam sa fim o mama buna pentru toata lumea, chiar daca un copil plange, acesta fiind municipiul.
"Cu prefectul personal am avut relatii bune, chiar daca n-as putea spune acelasi lucru despre intreg aparatul Prefecturii"
-
Cum ati defini relatiile cu conducerea locala a PSD, in special cu tridentul Popa - Borza - Edeleni?
- Daca la inceput relatiile, trebuie sa recunosc, n-au fost chiar cordiale, in ultima perioada eu zic ca avem o relatie de colaborare.
- Relatiile cu prefectul?
- Totdeauna, cu prefectul personal am avut relatii bune. Asta chiar daca n-as putea spune acelasi lucru despre intreg aparatul Prefecturii, aici ma refer la doua-trei persoane pe care nu le nominalizez, in special cu prefectul si cu subprefectul am avut relatii bune, atat personale, cat si de colaborare intre institutii.
"Falca vrea sa ajunga deputat, ii inteleg atitudinea"
- Relatiile cu vicepresedintele Falca?
- Sunt foarte bune!
- Ca vicepresedinte al PSD, sunteti de acord cu atitudinea vicepresedintelui Falca, care critica consecvent partidul de guvernamant, politizand actul administrativ?
- Politizarea actului de administratie o face cam toata lumea. Eu pot sa spun ca sunt dintre cei care se feresc sa politizeze actul administrativ. Fac distinctie intre politica si administratie. Unele critici ale lui Falca sunt exagerate, dar el doreste sa aiba o ascensiune politica. Am inteles chiar de la el ca doreste sa ajunga deputat, pe undeva ii inteleg atitudinea, cu toate ca de multe ori ea nu este cea justa.
"Vreau sa-mi pastrez postul de presedinte al Consiliului Judetean!"
- Ce va doriti in anul 2004?
- In 2004, ca si in 2003, ca si in alti ani, imi doresc multa sanatate, atat mie, cat si aradenilor! Daca avem sanatate, restul incercam sa rezolvam...
- Din punct de vedere politic, ce va doriti in anul 2004?
- A, politic! Daca vreti sa va spun sincer, mi-as dori sa-mi pastrez postul de presedinte al Consiliului Judetean, Sigur, asta depinde de vointa electoratului, de combinatiile politice care se vor realiza dupa alegeri, dar, sincer, aceasta este dorinta mea. In nici un caz nu-mi doresc sa parasesc Aradul.
Nu se pune problema retntoarcerii la PNL!
- Este posibila o reintoarcere la PNL?
- Din punctul meu de vedere, momentan, nu se pune o astfel de problema.
- Credeti ca alegerile din 2004 va vor prinde la PSD?
- Da, cu siguranta, cele din 2004 ma vor prinde la PSD!
- Cele din 2008?
- Nu stiu inca, sa traim, sa fim sanatosi si vom mai vedea.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Incepe distribuirea gratuita a ingrasamintelor in agricultura

Directorul DAA - Avram Fluieras doreste ca in februarie sa finalizeze distribuirea ingrasamintelorDirectia Agricola Arad va demara, incepand de astazi, actiunea de promovare a Ordonantei 158/2002, cea care reglementeaza sprijinirea cu ingrasaminte a proprietarilor de teren care detin in regim de proprietate in extravilan o suprafata arabila de pana la 2,5 hectare si il exploateaza in regim direct. Cu alte cuvinte, pe fiecare jumatate de hectar se va primi un sac de 50 de kilograme de ingrasamant. Directorul Directiei Agricole, Avram Fluieras, ne-a declarat: "Producatorul agricol trebuie sa completeze o cerere in doua exemplare, pe care o va prezenta primariei pe raza careia domiciliaza. Primaria o va inregistra, iar Directia Agricola, prin reprezentantii ei, va verifica datele din cerere. Cererile vor fi centralizate si trimise la noi printr-un contract incheiat intre Ministerul Agriculturii si un producator de ingrasaminte chimice autohton. In cazul nostru, mai mult ca sigur vom vorbi despre un producator din Targu Mures".
Pentru o buna punere in practica a acestui act normativ, Directia Agricola Arad spera sa conlucreze foarte bine cu primariile din judet, pentru infiintarea de centre de distribuire a ingrasamintelor. In cazul in care mai multi producatori agricoli nu au posibilitatea sa transporte sacii, ei pot sa apeleze, pe baza unei liste nominale, la serviciile unui AF sau SRL.
Avram Fluieras crede ca, pana pe data de 28 februarie, se va finaliza distribuirea ingrasamintelor.

Dacian Don - Observator

  • Colaborare academica internationala cu Universitati germane. Interviu cu rectorul Universitatii "Vasile Goldis" Arad

Rectorul UVVG - Aurel Ardelean doreste colaborare academica internationalaUniversitatile din Germania doresc integrarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad in spatiul universitar german
- In primele zile ale lunii ianuarie 2003 ati intreprins o vizita de opt zile la universitati din Germania. De ce atata "graba", chiar la inceput de an? Ce universitati ati vizitat?
- Am inceput vizita la Universitatea din Tuebingen la invitatia rectorului Schaich, cu doua obiective: demersuri pentru recunoasterea europeana a unor specializari, cei de la Universitatea Tuebingen efectuand acreditarea europeana pentru Universitatea din Sibiu si Universitatea din Cluj Napoca; in al doilea rand, in Germania a demarat Programul "COST", in care suntem cuprinsi si care asigura fonduri de cercetare pentru specializarile din domeniu. In luna mai a acestui an o echipa de specialisti din domeniul biologiei si medicinei vor fi prezenti .la Arad pentru un prim contact pe probleme de acreditare europeana. Cu Facultatea de Biologie s-a semnat un Acord de cooperare privind domeniul Biotehnologiei si a Neurobiologiei. Am vizitat Institutul Max Planc, cu profil de imunologie, Facultatea de Biologie si Gradina Botanica a Universitatii, cu care am stabilit relatii de colaborare. La Universitatea din Siegen am urmarit modul de realizare a functiei antreprenoriale a Universitatii, universitate in care tehnologia senzorilor si Nanochimia sunt directii principale de angajare in cercetarea internationala. Institutul de Studiu al Cancerului efectueaza metode moderne de observare ale celulelor canceroase, prin analize de mare precizie, rezultatele fiind furnizate pentru Industria de Medicamente, cu care are contracte de cercetare. In domeniul Stiintelor Naturii, informatica medicala si chimia sunt unitati antreprenoriale ce efectueaza cercetarea fundamentala si de specialitate. Conducerea Universitatii din Siegen a alocat in cadrul programului SQCRATES - ERAMUS un numar mare de burse in domeniul dreptului economic si a informaticii economice, schimburile de profesori si studenti fiind suportate de partea germana. Am asistat la un act medical inedit, o operatie ortopedica efectuata de un robot interactiv, in regiunea cocso-femurala, robot care sprijina chirurgul, dar nu il inlocuieste. Urmatoarea etapa a constituit-o vizita la universitatile private Bruchsal, si Witten- Herdecke. Universitatea Bruchai, universitate specializata numai pentru cursurile postuniversitare, (la care predau si doi profesori din Romania), scolarizeaza studenti din intreaga lume. Cu Universitatea Witten - Herdecke am convenit testarea unor medicamente solicitate pe piata europeana, studiu ce va fi intreprins cu catedrele de Farmacologie si Biochimie ale Facultatii de Medicina Generala - U.V.V.G. Arad.
- Din cate stim ati vizitat si Institutul Federal de Hidrobiologie de la Koblenz. In ce scop?
- Am semnat un Acord de cooperare cu Institutul Federal de Hidrobiologie de la Koblenz, in domeniul Ecofiziologiei. Pe langa Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad va functiona un centru de Studii Hidrobiologice, ce vizeaza studiul ecosistemelor aferente Bazinului Dunarii si afluentilor sai, dotat cu aparatura adecvata, centru care va fi coordonat de prodecanul Facultatii de Biologie, prof. univ.dr. Alexandru Marinescu. La inceputul lunii mai, U.V.V.G. Arad va organiza o intalnire a specialistilor cuprinsi in programul finantat de partea germana.
- Ce institutii v-au sprijinit ln efectuarea acestei vizite academice?
In primul rand, as vrea sa aduc multumiri Consulatului Roman de la Bonn, domnului consul general Florin Vodita, pentru sprijinul acordat privind integrarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad in spatiul european academic, Institutului Witten - Herdecke, care se ocupa de producerea medicamentelor, precum si Institutului Federal de la Koblenz, pentru sprijinul in demersurile si domeniile de interes in vizita pe care am efectuat-o.

A consemnat V. Filip - Adevarul

  • Atentie la viroze!

Din cauza fluctuatiei temperaturilor, numarul virozelor a inceput sa creasca - Virtual Arad News (c)2003Din cauza temperaturilor deosebit de scazute, inregistrate o perioada destul de indelungata, urmate, acum, de incalzirea brusca a vremii, numarul cazurilor de viroze si afectiuni respiratorii a crescut ingrijorator. Numai in ultima saptamana, in Arad, au fost internati peste 45 de oameni cu asemenea afectiuni, multi altii fiind tratati acasa de catre medicii de familie. Numarul cazurilor de gripa a ajuns la 11, insa medicii avertizeaza ca numarul cazurilor de viroza si afectiuni respiratorii va creste si mai mult in urmatoarele zile.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Aradenii se bat cu cipriotii pentru organizarea Final Four

West Petrom s-a calificat in turneul finalWest Petrom Arad s-a calificat la turneul final al celor mai valoroase patru echipe de club inscrise in European Regional Challenge Cup, Conferinta de Sud, in urma spectaculoasei victorii obtinute pe teren propriu in fata team-ului bosniac KK Hercegovac, 81-52. Dupa ce partida din deplasare a fost adjudecata de adversari la o diferenta de 25 de puncte, putini mai credeau intr-o calificare a aradenilor. Elevii lui Ofer Bergovic au reusit insa sa se impuna la 29 de puncte diferenta si sa se califice, in premiera pentru o echipa romaneasca, intr-o finala europeana.
Conducerea clubului aradean a facut deja demersurile catre forul international de specialitate (FIBA) pentru organizarea Final Four la Arad. In acelasi scop, Federatia Romana de Baschet a trimis ieri catre FIBA un memoriu in care a precizat ca va garanta, alaturi de organizatori, buna desfasurare a competitiei. Principalii contracandidati ai aradenilor sunt insa cipriotii din Limasol, localitate care este reprezentata la turneul final de doua formatii, A.E.L. si Appolon FC. Atuurile romanilor sunt organizarea cu succes, la Arad, a doua turnee de calificare la Campionatele Europene de tineret si numarul mare de spectatori prezenti la toate intalnirile. Turneul final la care West Petrom va participa alaturi de KK Igokea, castigatoarea grupei din care a facut parte si Aradul, A.E.L. si Appolon Limasol va fi programat la inceputul lui februarie.
Romania va juca in Israel
Federatia Internationala de Baschet Amator (FIBA) a respins cererea forului roman de specialitate ca partida Israel-Romania contand pentru preliminariile Campionatului European de baschet sa se dispute pe teritoriul altei tari. Prin urmare, dupa meciul cu Danemarca programat saptamana viitoare, pe 22, la Cluj, reprezentativa noastra va face deplasarea la Tel Aviv. Ghita Muresan a raspuns afirmativ ambelor convocari.

Daniela Ionescu - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]