Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 17 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Spre Bucuresti, in formula completa

Delegatia PSD in formula completaO delegatie a PSD Arad se afla astazi in fata presedintelui Adrian Nastase
Delegatia Permanenta a PSD Arad s-a intalnit ieri dupa-masa, intr-o sedinta condusa de presedintele Dorel Popa, proaspat intors dintr-o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, care a durat doua saptamani. Intalnirea de duminica a avut ca principal scop discutarea unor probleme ivite in organizatia judeteana a partidului, dar mai ales modul in care delegatia aradeana va prezenta, la Bucuresti, presedintelui Adrian Nastase situatia la zi a PSD Arad. In aceasta dimineata, conducerea organizatiei judetene Arad a partidului de guvernamant, formata din Dorel Popa, presedinte, senatorul Avram Craciun, prim vicepresedinte, Rodica Borza, secretar executiv, Caius Parpala, vicepresedinte, Coloman Edeleni, presedintele organizatiei municipale, prefectul Dan Ungureanu precum si vicepresedintii Constantin Buzatu si Gheorghe Curta, va face jonctiunea cu ceilalti parlamentari de Arad, senatorul Sergiu Nicolaescu si deputatul Dan Ionescu. "S-a stabilit mandatul cu care vom merge la Bucuresti" a fost singura declaratie oficiala data ieri, dupa Delegatia Permanenta, de catre Rodica Borza. Conform declaratiilor expertului guvernamental Marcel Miclau, care se ocupa si de judetul nostru, in acest moment nu se pune problema unor schimbari la nivelul Prefecturii, pentru ca, din punct de vedere administrativ, nu exista reprosuri care i s-ar putea aduce prefectului Dan Ungureanu. Din punct de vedere politic, in sedinta Delegatiei Permanente s-a discutat retragerea sprijinului politic pentru prefect. Insa, acest sprijin, dupa cum a afirmat si Mihai David, ministru secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, vicepresedinte al PSD Arad, nu i-a fost acordat lui Dan Ungureanu niciodata. Prefectul de Arad a fost numit, in urma cu un an de zile, de catre ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, declarandu-se doar "membru in Consiliul National al PSD", fara sa fie membru al PSD Arad. In aceste conditii, o decizie in privinta situatiei existente in PSD Arad si in privinta prefectului poate fi luata astazi, de premierul Adrian Nastase, presedintele partidului de guvernamant.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Curticiul ar putea fi arcul de triumf al razboinicilor anglo-saxoni

Se pare ca trupele NATO vor trece spre Turcia pe la Curtici - Virtual Arad News (c)2003Agentiile internationale de stiri si posturile centrale de televiziune din tara noastra au transmis ieri dimineata o informatie cu privire la posibilitatea ca "partea anglo-saxona" a NATO sa opteze pentru a tranzita trupe, armament usor si greu prin Ungaria, Romania si Bulgaria, cu destinatia Turcia, folosindu-se de reteaua de cai ferate din aceste state "fidele cauzei razboiului impotriva Irakului lui Saddam Hussein". Deci, se poate deduce ca orasul Curtici va fi, in cel mai scurt timp, teatrul de operatiuni militare de tranzit dinspre bazele vestice NATO si cele din Balcani. Cu atat mai mult cu cat, din Ungaria, pe calea ferata, nu exista posibilitatea tehnica de a se efectua un asemenea gen de transport prin celalalt punct vamal, Episcopia Bihorului, care nu e electrificat din punct de vedere feroviar. Sursele noastre din cadrul Politiei de Frontiera ne-au confirmat speculatia, "mai ales ca exista antecedente vizavi de asemenea transporturi – vezi deplasarea trupelor SFOR, catre Kosovo. Informatia, insa, chiar daca este foarte certa, nu putem sa o oferim oficial, intrucat face parte din zona informatiilor clasificate, cele de interes strategic"…

Lucian Valeriu - Observator

  • 400 de milioane de lei in trei zile

Se doreste ecologizarea vamilor aradeneBanii adunati de Consiliul Judetean Arad in vama sunt ravniti de alte trei institutii  
Taxa de ecologizare, proaspat introdusa in vami, a adus in buzunarul consiliului judetean (proprietarul taxei), de la vama Nadlac, in numai trei zile, 400 de milioane de lei. Reprezentantul institutiei la Nadlac ne-a declarat ca CJA estimeaza sa adune intr-o luna peste 2,5 miliarde de lei.
Taxa de ecologizare provoaca, insa, nemultumirea soferilor de TIR, care sustin ca platesc 250.000 de lei, dar nu li se ofera nimic in schimb. "Nu avem toalete, nu avem hartie, curatenia lasa de dorit, dar eu tot platesc banii. Inainte plateam taxa de salubrizare si tot nu ni se oferea nimic", ne-a declarat un sofer.
Vama, Politia de Frontiera si cea Rutiera au pus ochii pe banii consiliului, incercand deja sa-i dirijeze in alta parte: construirea unei parcari pentru TIR-urile care asteapta la vama, schimbarea sistemului de iluminare in zona, montarea de toalete ecologice etc. Alaturi de prefectura, institutiile in cauza au cerut sa vada caietul de sarcini legat de taxa ecologica (destinat firmei care se va ocupa de salubrizare). Reprezentantul CJA in vama sustine, insa, ca banii incasati nu pot fi dirijati in alta parte, ci vor lua strict drumul ecologizarii. Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA, ne-a declarat ca "activitatea a inceput doar la 1 februarie si, ca atare, asteptam rezultatele primei luni, in functie de care vom lucra la caietul de sarcini. Pentru moment, banii vor lua strict drumul curateniei si ecologizarii vamilor aradene. Daca la sfarsitul anului ne vom trezi cu surplusuri, atunci vom dirija sumele spre investitii, poate chiar de genul amenajarii parcarilor".

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Pentru achizitionarea unei case sau a unui apartament, Creditul ipotecar poate fi una din putinele sanse
Tinerii isi pot construi locuinte prin credit ipotecar - Virtual Arad News (c)2003O casa care sa-ti apartina reprezinta visul fiecarui tanar sau familii. Din pacate, salariile cu care este rasplatita munca majoritatii romanilor nu le permite acestora sa-si cumpere sau sa-si construiasca o locuinta din economii. Astfel, daca parintii nu ii ajuta, nu primesc vreo mostenire sau nu castiga la diverse concursuri care au ca premii un apartament, tinerilor nu le ramane decat sa ia un credit. Si in acest caz, oferta este restransa, doar cateva banci acordand credite pentru achizitionarea unei locuinte din fondul locativ existent.
Creditul ipotecar la BCR
In urma cu cateva luni, BCR a inceput sa acorde credite ipotecare in lei si valuta persoanelor fizice si juridice. Acest gen de credite poate fi folosit pentru construirea, cumpararea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea locuintelor, cumpararea de terenuri aflate in intravilan, necesare construirii de locuinte, efectuarea lucrarilor de viabilizare a terenurilor: asigurarea cu electricitate, apa, canalizare, gaze, telefon. Creditul de acorda pe termen de minim 10 ani si pana la cel mult 15 ani, putand fi rambursat si cu anticipatie, dobanda calculandu-se la sold. Nu se solicita giranti, iar avansul minim este de 25% din pretul de cumparare, respectiv din devizul constructiei. Dobanda pentru creditele in lei este de 25,06%, in dolari 8,39%, iar la euro 8,84%. Garantiile sunt ipoteci de rangul I asupra imobilelor pentru care se acorda creditul, adica banca isi va recupera prima banii, in cazul in cazul cel care ia imprumutul va fi in incapacitate sa ramburseze creditul. In cazul in care terenul pe care se va realiza constructia nu este finantat din credit, dar se afla in proprietatea imprumutatului, ipoteca se va constitui si asupra acestuia.  Prima conditie pentru acordarea unui credit ipotecar o reprezinta venitul solicitantului.
De exemplu, in cazul unei familii formate din doi sau trei membri, venitul net lunar trebuie sa fie de 8,3 milioane lei pentru a primi un credit de 100 milioane lei, rambursabili in 10 ani, cu o rata lunara de 2.280.000 lei. Daca familia este formata din 4  membri, pentru a primi 100 de milioane, venitul net lunar trebuie sa fie de 9,3 milioane lei. Daca termenul de rambursare este de 15 ani, in cazul familiei cu doi-trei membri, venitul trebuie sa fie de 8,2 milioane lei, iar in cazul a patru membri de 9,2 milioane lei, iar rata este de 2.150.000 lei. Valoarea maxima a creditul care poate fi acordat este de 265 milioane lei pentru un venit net lunar de 12.100.000 lei, in cazul familiei de doua-trei persoane si 13.100.000 lei pentru o familie de patru membri, rata lunara fiind de 6.040.000 lei.
In cazul creditelor in valuta, pentru a obtine un credit de 5.000 dolari sau euro, venitul net lunar al familiei formate din doi sau trei membri trebuie sa fie de 8 milioane, respectiv 9 milioane in cazul familiei de patru persoane. Rata lunara este de 64 dolari sau euro, iar termenul de rambursare e de 10 ani. Valoarea maxima a creditului in valuta este de 15.000 de dolari sau euro, la un venit de 18 milioane lei, respectiv 19 milioane, la o rata lunara de 190 de dolari sau euro.
"Alpha 810 Housing Loan"
Alpha Bank acorda creditul ipotecar "Alpha 810 Housing Loan". Imprumutul este in dolari sau euro si poate fi folosit pentru cumpararea unei case sau a unui apartament, construirea unei case, achizitionarea unui teren de constructie sau renovarea casei ori a apartamentului. Banca finanteaza 70% din costul total al investitiei, imprumutul maxim putand fi de 50.000 dolari sau mai mult, daca solicitantul poate acoperi rata lunara cu 50% din venitul lunar net. Rata lunara este o suma fixa, iar termenul de rambursare este de 10 ani.   Si in acest caz, creditul va fi garantat cu ipoteca de rangul I pe casa/apartamentul/ terenul achizitionat.

Marinela Barla - Observator

  • "Trebuie sa credem in sansa noastra, pentru a putea aborda fiecare meci la victorie"

Radu Nunweiller doreste salvarea echipei UTA de la retrogradareafirma Radu Nunweiller - antrenorul principal al F.C. UTA
- Domnule Nunweiller, cat de mult v-a edificat acest turneu asupra sistemului de joc si a jucatorilor cu care veti "defila" in returul campionatului?
- La Bazna nu am putut face decat pregatire fizica, iar in prima zi, in Italia era zapada. Ne-am speriat, dar am avut terenuri bune si ne-am putut antrena. Este clar ca am reusit sa cunosc destul de bine calitatile si defectele tuturor jucatorilor, ce gandesc, cum gandesc, ce obiective au, unde vor sa ajunga ca fotbalisti. M-am edificat asupra jucatorilor pe care ii am in lot, asa ca stiu ce am de facut.
- Care au fost reusitele, dar si nereusitele din acest turneu?
– Faptul ca ne-am putut antrena inseamna foarte mult. Ca am reusit sa-i cunosc pe jucatori este - iarasi - remarcabil. Am evoluat bine cu selectionata Albaniei, cu Dinamo Tirana si cu S.K. Sabku, jucatorii raspunzand bine solicitarilor. Din pacate, am piedut fara drept de apel in fata lui Litex Loveci, iar trist e ca nu ne-am prea creat faze de gol. A fost cel mai slab meci al nostru. Cu F.C. Arges, am primit prea usor cele trei goluri, dar am condus noi, iar apoi am facut schimbari. Era primul joc si obiectivul meu era sa vad la lucru intregul lot avut la dispozitie.
- Au fost jucatori care v-au impresionat, ori v-au dezamagit?
- Nu pot sa spun ceva in acest sens, deoarece nu au existat extreme. Echipa are nevoie de lideri, jucatori cu personalitate, oameni cu caracter, caci va urma - in retur - un adevarat razboi. Avem in echipa asa ceva, iar ei trebuie sa-i poata trage in spate pe cei tineri. Au ajuns la o anumita experienta si mentalitate, astept un angajament maxim de la ei. Nu trebuie sa intre pe teren cu gandul ca patru puncte sunt mult de recuperat. Nu am nevoie de acestia. Din ce am la dispozitie, voi incerca sa fac o echipa buna, iar din 1 martie acestia trebuie sa dea totul pe teren.
- De ce ati renuntat asa de repede la cei patru straini aflati in probe?
- In general, marea majoritate a jucatorilor de acest gen vin in probe nepregatiti. Nu au cluburi, nu joaca de ceva timp, nu se integreaza in sistemele gandite de antrenori. Acum, cei patru nu duceau nimic in plus UTA-ei. Stiu ca cei din Consiliul de administratie fac eforturi pentru a aduce doi jucatori de valoare, asa ca suntem inca in cautarea lor.
- Nici fundasul de la Dinamo Tirana nu se incadreaza in sistemul gandit de dumneavoastra?
- E o inventie a cuiva! Nu l-am urmarit, mi s-a spus si mie sa ma uit cum joaca, in partida de vineri. Nu am nici o opinie, echipa lui probabil ca a prins si o zi mai slaba in meciul cu UTA, iar din punctul meu de vedere acest transfer nu este de actualitate.
- Este Costel Pana antrenorul secund de care aveati nevoie la UTA?
- Stiu ca la UTA se vorbea mai demult despre C. Pana. Prin ceea ce a aratat el in Italia, poate aduce ceva bun la UTA. E un om care vrea sa invete ceva. Sunt multumit de el, lucreaza foarte bine si e motivat.
- Este adevarat ca va ganditi sa renuntati la cativa jucatori, iar in aceste zile veti inainta lista cu ei, conducerii clubului?
- Nu va pot spune daca maine se va intampla asa ceva. Tot timpul ma gandesc la mai multe lucruri. Este insa clar ca vreau sa fac bine clubului, iar daca cineva e nemultumit, trebuie sa inteleaga faptul ca pe primul loc e UTA. Daca trebuie sa iau decizii ce fac bine clubului, nu voi ezita sa procedez in acest sens. Asta, in functie de ce jucatori vom gasi pentru a fi transferati. Din tara, ori din strainatate. Pana la sfarsitul acestei luni, cand se incheie perioada de transferari, am timp sa ma mai gandesc, voi face o alegere atunci cand sunt convins ca e bine sa fac acel pas.
- Cu ce aveti acum la dispozitie, dupa ce ati reusit sa vedeti la Norcia si dupa ce i-ati cunoscut pe jucatori, credeti ca UTA poate sa se salveze de la retrogradare?
- Este greu, dar nu imposibil! Trebuie sa credem in sansa noastra, pentru a putea aborda fiecare meci la victorie. La noi e si o mare problema mentala, iar daca reusim sa trecem cu bine peste acest aspect cred ca avem o sansa buna de a ne salva. E interesul tuturor sa joace si la anul in prima divizie. Acelasi lucru se poate spune si despre antrenori, conducatori si suporteri.
- Domnule Nunweiller va multumim si va uram mult succes in dificila misiune la care v-ati inhamat, aceea de a salva UTA de la retrogradare!

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]