Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 17 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Calitatea actului medical - Perfectionarea continua

Interviu cu prof. univ.dr. Gheorghe Ciobanu* Interviu cu prof. univ. dr. GHEORGHE CIOBANU, seful compartimentului Imagistica EUROMEDIC Arad
– D-le profesor Ciobanu, aveti o experienta de invidiat in ceea ce priveste radiologia si imagistica medicala. Pornind de la acest considerent, va rugam sa ne precizati ce inseamna pentru aradeni functionarea EUROMEDIC in judetul nostru?
– Aparitia acestui centru imagistic pentru investigatie si diagnostic inseamna enorm atat pentru cetatenii judetului nostru, cat si pentru cei din judetele invecinate. Pornind de la calitatea de exceptie a aparaturii - din generatia 2000 - si continuand cu inalta specializare a personalului angajat, putem deduce ca la noi pacientii se bucura de un tratament perfect compatibil cu tarile occidentale
– Personalul a fost specializat in strainatate?
– Medicii si operatorii au fost instruiti in clinici similare din strainatate, iar actul de perfectionare continua. Beneficiem de relatii permanente - prin Internet, fibra optica etc - cu clinici din strainatate din reteaua Euromedic si cu Institutul Fundeni din Bucuresti, pentru confruntari, colaborari etc. Unul dintre colegi a participat la o perfectionare in Chicago (SUA), iar trei medici numai ce s-au intors de la Viena.
– La Viena a avut loc si un congres de specialitate...
– In luna martie am participat la Congresul Societatii Europene de Radiologie, care s-a desfasurat la Viena si unde s-au dezbatut probleme de specialitate de cea mai mare actualitate...
– Mai concret?
– Bunaoara explorarea imagistica cu un tomograf MULTISLICE, care permite o explorare tridimensionala si poate prezenta imagini in miscare. Cu astfel de performante extrordinare creste pe masura si calitatea diagnosticarii. Este vorba inca despre o activitate de pionierat in acest domeniu, dar spre mandria noastra, trebuie sa precizez faptul ca una dintre clinicile din reteaua EUROMEDIC, cea de la Debrecen, beneficiaza deja de un astfel de aparat.
Noul centru Euromedica din Arad - Virtual Arad News (c)2003– Congresul radiologilor romani cred ca se desfasoara tocmai in aceasta luna. Participati?
– Deja am trimis patru referate pentru Congresul Societatii Romane de Radiologie, care se va desfasura in aceasta luna la Sibiu. Apoi, ne pregatim pentru luna noiembrie cand vom participa la Zilele Medicale EUROMEDIC, o manifestare stiintifica deja consacrata in domeniu.
– Vorbeati despre "perfectionarea continua" ca o premisa a cresterii calitatii actului medical...
– Intr-adevar, este o preocupare permanenta din partea noastra, de pe urma careia beneficiaza in primul rand pacientii din aproape toate judetele din tara, dar si din tarile vecine. Din acest considerent programarea acestora este o necesitate, iar rezultatele sunt date in plic inchis. Serviciile noastre sunt gratuite, in baza biletului de trimitere emis de medicul specialist si centrul EUROMEDIC functioneaza permanent.
– Proiecte de viitor?
– Ar fi mai multe, dar prefer sa evidentiez unul singur: perfectionarea contiuna are ca obiectiv permanent cresterea calitatii actului medical. Judecand astfel, putem spune ca, cel putin in ceea ce ne priveste, suntem pe deplin in Europa si facem parte integranta din suma valorilor batranului continent. Si, odata cu noi, beneficiaza de acest lucru si pacientii nostri.
– Ce bine ar fi daca si alte sectoare ar urma acest exemplu. Cel putin economia...
– Modelul functioneaza si stam oricand la dispozitia celor interesati.

Doru Sinaci - Adevarul

  • Americanii de la CET au plecat acasa  

Viceprimarul Voicu confirma plecarea americanilor de la CET"Nu mai avem competenta sa semnam acte de asociere", a declarat viceprimarul Aradului, Emanoil Voicu  
Reprezentantii americani ai firmei Centurymarc si-au schimbat complet programul si au plecat acasa cu primul avion. 
Din cauza unui blocaj financiar (necunoscut), banii nu au mai ajuns la CET. Executivul local "cocheteaza" cu alti potentiali investitori, dar, momentan, expirarea termenului de transfer al CET catre municipalitate lasa puterea de decizie in privinta viitorului centralei la nivelul guvernului. 
Expirarea termenului de transfer al centralei aradene in subordinea municipalitatii a obligat executivul local sa dea explicatii opiniei publice. Bomba a fost aruncata de viceprimarul Emanoil Voicu: "N-am reusit sa ajungem la nici o intelegere cu cei de la Centurymarc. N-am semnat nici un document, desi am facut (n.r.- in data de 15 mai) hartii pana seara tarziu, pentru un prim transfer de fonduri. Banii n-au ajuns in Romania".
Milioanele de dolari promise s-au impotmolit, pe undeva, prin Statele Unite; nici ieri dimineata "americanii nu au putut face dovada intrarii de bani". 
Americanii, conform spuselor edilului, nu stiau nici ei de ce nu au ajuns dolarii la noi in tara. Dupa ce reprezentantii Centurymarc au promis ca anunta primaria dupa ce descopera unde era blocajul financiar, Voicu le-a transmis ca "nu mai suntem persoane de contact. Nu mai avem competenta sa semnam acte de asociere. Guvernul decide de acum incolo!"
Intrebat daca aceasta colaborare (doar scriptica) cu firma americana poate fi considerata un esec, edilul a raspuns negativ. Mai mult, a definit respectiva colaborare: "Este un tip de negociere. Daca nu este cu ei, este cu altii. Avem alte doua scrisori de intentie. Nu mai asteptam dupa ei. Am raspuns celorlalte firme interesate"
Cei doi parteneri potentiali, sunt, de fapt, trei, am aflat ulterior, fiind vorba de o firma americana, una germana si una romaneasca.
A ramas insa un "spion"...  
Cu toate acestea, Malcolm Collville, inginerul american care sta de catva timp la Arad si are un birou in cadrul centralei, a primit mandat sa ramana, in continuare, la CET. 
Intrebat daca oricine poate primi birou in centrala, viceprimarul a raspuns ca firma americana a promis, totusi, ca face o investitie serioasa. "Conform Hotararii de Guvern, din acest moment, din punct de vedere al patrimoniului, CET este teoretic in conditii de transfer", spune viceprimarul. Pana una-alta, "CET nu se desfiinteaza, este in functiune, merge bine, a inregistrat un profit frumusel". 
Aprovizionarea cu combustibil pentru iarna a fost inceputa chiar mai devreme, comparativ cu anul trecut, iar investitia la grupul energetic II a fost inceputa, e drept, firav, din propriile surse ale centralei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Timp de trei zile, Aradul este capitala universitara a tarii

Zilele Academice aradene"Zilele Academice aradene" - manifestare de inalta tinuta organizata de Universitatea de Vest "Vasile Goldis"
Ieri a debutat, sub patronajul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", cea de-a III-a editie a "Zilelor Academice aradene", manifestare de inalta tinuta culturala care, alaturi de multe altele organizate de prestigioasa institutie de invatamant superior, a asigurat o valorificare a potentialului intelectual din judetul nostru in domenii de larg interes pentru activitatea de cercetare si creatie. 
Programul a debutat dimineata cu depuneri de coroane la statuia lui Vasile Goldis din Piata Revolutiei. Festivitatea de deschidere s-a desfasurat la Palatul Cultural, in prezenta a numerosi oaspeti de seama din tara si strainatate (ceea ce dovedeste aspiratia europeana a Universitatii), a profesorilor si elevilor universitatii si a oficialitatilor locale, cuvantul de deschidere apartinand rectorului UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. 
Printre inivitati s-a aflat si deputatul umanist Mihaela Muraru-Mandrea, care le-a vorbit studentilor despre posibilitatea lor "de a crea o societate ideala, utopica chiar, o societate umanista", profesorii fiind cei care trebuie sa intervina "pentru a oferi instrumentele care sa curete viata de scamele tranzitei". 
In cele trei zile vor avea loc sesiuni stiintifice, mese rotunde si work-shop-uri. Vor fi dezbatute teme de larg interes cum ar fi "85 de ani de la Marea Unire", "Impactul integrarii Romaniei in NATO asupra dinamicii dreptului", "Perspectivele economiei romanesti in mileniul al III-lea" sau "Investigatii biochimico- functionale cu aplicatii in clinica si medicina ambientala"
Manifestarile se vor incheia duminica. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • "Arma crimei", un pistol din plastic

Comisarul sef Nicolae Gudiu este preocupat de prinderea infractorilorComisarul sef Nicolae Gudiu, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, a precizat ca in cazul jafului armat de la casa de schimb valutar din Calea Aurel Vlaicu din Arad, cei doi talhari erau tineri cu varste cuprinse intre 16 si 17 ani, iar pistolul cu care au amenintat-o pe angajata casei de schimb valutar era din plastic. "Femeia nu a reactionat conform instructiunilor. Nu a apasat butonul de panica. Trebuia doar sa-l apese cu piciorul", a declarat Nicolae Gudiu. Politistii spun ca sunt pe urmele agresorilor si spera sa-i retina intr-un timp extrem de scurt.
Comisarul sef Nicolae Gudiu doreste sa rezolve foarte repede si cel de-al doilea caz important al zilei de 14 mai.
Masina sotiei vicepresedintelui Consiliului Judetean Arad, Ela Falca, un VW Passat argintiu, nou, a fost furata din fata blocului. Ela Falca si-a parcat seara masina in fata blocului in care locuieste, pe malul Muresului.
La miezul noptii, cand s-a uitat pe geam, masina era inca la locul ei, pentru ca dimineata sa nu o mai gaseasca. Autoturismul apartinea SC Proiect SA, fiind achizitionat in leasing.
Gheorghe Falca este vicepresedintele Consiliului Judetean Arad si vicepresedinte al PD Arad. La nunta, cei doi tineri l-au avut nas pe Traian Basescu.
Acum doi ani, masina de serviciu a lui Gheorghe Falca, un VW Bora, proprietate a Consiliului Judetean Arad, a fost furata in Ungaria.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)
  • Culturi de bananieri la sate

La Misca localnicii planteaza bananieriChiar daca clima nu este propice plantelor tropicale, la Misca toate casele au cel putin cate doi bananieri. Mai mult, cum apare vreun puiut de planta, in curtea primariei, acesta este furat.
Misca - Comuna are doua sate apartinatoare: Satul Nou si Vanatori. Un cetatean din Satul Nou, a adus, cu multi ani in urma, niste pui de bananieri. De la el au luat cate un puiut toti locuitorii comunei, astfel ca acum toti au cel putin o planta de acest tip in curte. Si la primaria din Misca sunt trei plante. Au fost sadite in pamant, in zona cea mai insorita a curtii. Una dintre functionarele primariei ne-a spus ca "domnul primar i-a adus aici, la inceputul mandatului. Acum toata primaria are grija de bananieri, ca ni-s dragi".
Cei trei bananieri au o inaltime de aproape doi metri, insa acum au o infatisare destul de trista. De cateva saptamani au fost replantati si inca nu si-au revenit din iarna grea care a trecut. "In fiecare toamna ii scoatem din pamant, ii plantam in ghivece si ii ducem in sala mare a primariei. Acum, saracii nu au decat o frunza, restul sunt uscate, dar daca veniti prin iulie veti vedea ce frumusete de pomi avem. Au si puiuti. Dar, din pacate, cum apar puiutii cum se fura. Cred ca toata lumea are cel putin trei plante de acest gen in curtea casei", ne spune doamna Viorica, contabila primariei Misca.
Supararea functionarilor este ca nu au apucat sa manance banane din cultura proprie. "Este un bananier la un magazin din centrul Aradului, dar acela face si banane. Nu stiu, probabil trebuie altoiti, sau nu le place clima. Dar la oameni, pe sate, sunt banane", ne povesteste doamna Viorica.

Roxana Naiman - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 17 mai - 24 mai 2003  Cavalerii Sholin - (SUA)
Muresul - 17 mai - 24 mai 2003  Puterea dragostei - (SUA)
Arta - 17 mai - 24 mai 2003 - Sala A  A 25-a oara - (SUA)
Arta - 17 mai - 24 mai 2003 - Sala B  Asterisx si Obelix 2 - (FRA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]