Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad iti aduce Aradul si mai aproape !

In curand Virtual Arad in colaborare cu Radio Televiziunea Arad va transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei" intr-un format extins.
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Marti, 17 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Cu finantare americana: Program de asistenta pentru autoritatile locale

Americanii vor finanta implementarea programului GRASPSala "Ioan Slavici" de la mezaninul Hotelului Continental a gazduit o conferinta de presa ocazionata de lansarea programului de asistenta pentru autoritatile locale din judetul Arad, sub denumirea de Governance Reform and Sustainable Partnerships (GRASP).
Totodata, a avut loc semnarea protocolului de colaborare intre Development Alternatives Inc, organizatia care implementează GRASP si Grupul Integrat de Actiune constituit din reprezentanti ai autoritătilor locale si organizatiilor neguvernamentale din judet.
Printre semnatari s-au numarat primarul Dorel Popa, vicepresedintele CJA, Claudiu Cristea, primarul din Lipova, Petru Gherman, si reprezentantii mai multor ONG-uri.
Ce este GRASP

Finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, GRASP promoveaza procesul de reforma a administratiei locale si dezvoltarea economica prin parteneriate durabile intre sectorul privat si cel public, la nivel local.
Programul reuneste autoritătile locale, ONG-urile si sectorul de afaceri.
In următorii cinci ani, GRASP isi propune să lucreze in toate judetele din Romania, in trei etape, a cate 20 de luni fiecare. 
Programul functioneaza cu un birou central situat la Bucuresti si patru birouri regionale. "Grasp este un program inovator adresat autoritătilor locale, care combină nevoile specifice comunitatii si prioritătile autoritatilor locale cu strategii bine definite pentru promovarea unei mai bune administrari. In consecintă el este structurat in asa fel incat sa permita celor implicati in program sa colaboreze cu partenerii locali in foarte multe moduri", a declarat Earl Mathers, directorul programului GRASP.
GRASP - in Arad

Judetul Arad a fost cuprins in prima etapa, impreuna cu alte 13 judete. Pe parcursul celor 16 luni planul de actiune cuprinde trei obiective:
- imbunătătirea planificarii si furnizării serviciilor sociale;
- cresterea veniturilor locale si imbunatatirea relatiei dintre administratia publica locala si cetateni.
- GRASP va sprijini Grupul Integrat de Actiune in atingerea acestor obiective prin asistentă tehnică si financiară.
Se vor acorda si finantări nerambursabile pentru proiecte intocmite de ONG-uri in colaborare cu autoritatile publice locale, care vor contribui la realizarea planului de actiune al fiecarui judet.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Autocamioanele cu incarcatura organica nu vor mai iesi pe la Varsand

De la 1 iulie camioanele cu incarcatura organica nu vor mai iesi pe la VarsandDe la 1 iulie, tirurile nu vor mai trece granita cu Ungaria in week-end  
Partea maghiara a informat, la sfarsitul saptamanii trecute, omologul roman ca, de la 1 iulie, transportatorii ce poarta incarcatura organica (alimente, marfa perisabila in general) nu vor mai putea iesi prin vama Varsand.
"Aceasta masura este motivata de faptul ca punctul de control fito-sanitar de la Gyula se inchide, iar noi va trebui sa directionam TIR-urile pe la Nadlac sau Bors, dupa caz" - ne explica subcomisarul Ion Mares, ofiterul de presa al Politiei de Frontiera Arad.
Prin Varsand urmeaza sa iasa doar autocamioanele de mare tonaj, care transporta marfa industriala, ce nu are nevoie de control fito-sanitar suplimentar, si acelea, doar de luni pana joi.
Mai mult, odata cu intrarea Ungariei in faza experimentala de tara membra, cu drepturi depline, a Uniunii Europene, pe teritoriul acestei tari, autocamioanele de mare tonaj ce transporta marfa in vestul Europei nu vor mai trece granita, in perioada week-end-ului.
De la 1 iulie, pe la Nadlac sau Varsand nu se va mai putea iesi decat de luni dimineata pana joi noaptea.
Pana la respectiva data, taxa de tranzit prin Ungaria va fi dubla pentru zilele de la sfarsitul saptamanii.
Transportatorii cu care am discutat se resemneaza in fata acestei situatii, fiind, totusi, ingrijorati ca, astfel, cozile de tiruri vor fi de circa 10 kilometri

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Se cauta fonduri pentru finalizarea lucrarilor la spitalul din Ineu

Se cauta fonduri pentru finalizarea spitalului din IneuLa sfarsitul saptamanii trecute, la Ineu a avut loc o intalnire a factorilor de decizie care doresc sa se implice pentru finalizarea constructiei noului spital din localitate.
Chiar daca in urma cu mai multe luni, cand a refuzat preluarea pe motiv ca nu poate asigura finantarea, primarul Nicolae Mehelean a fost asigurat ca fondurile vor veni de la Ministerul Sanatatii, acum autoritatile locale sunt nevoite sa apeleze la diferite banci pentru a se imprumuta.
O parte din banii necesari (4,5 miliarde de lei) continuarii constructiei vor veni totusi de la minister, dar vor fi folositi pentru acoperirea unor datorii
"Daca se doreste continuarea lucrarilor trebuie ca unitatii spitalicesti sa i se prelungeasca avizul epidemiologic. Daca, insa, nu se poate asigura nici o sursa de finantare nu mai are rost sa solicitam prelungirea avizului de catre Directia de Sanatate Publica" a precizat prefectul Dan Ungureanu. Urmeaza ca in curand sa se efectueze un calcul estimativ la pretul zilei al intregii lucrari. Discutiile de la Ineu au vizat si restructurarea personalului.
Din cele peste 80 de persoane vizate o parte vor fi pensionate iar pentru restul se incearca transferarea in alte sectoare de activitate.
Si aici, ca in fiecare spital supus restructurarii, disponibilizarile se vor face numai dupa discutii cu fiecare caz in parte.
Cel putin aceasta este asigurarea pe care a dat-o reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Intalnirea cu fiii satului a adunat peste 3.000 de oameni

Hramul bisericii din Covasant Comuna Covasant este situata in centrul judetului, la o distanta de 20 km de municipiul Arad. Localitate are bogate vestigii ale trecutului, aici fiind descoperite unelte din epoca de piatra, un tezaur de 300 monede romane, bratari, inele si alte obiecte din bronz. 
Teritoriul comunei este traversat de un val mare de pamant numit "Valul lui Traian" ce a servit drept fortificatie in primele secole ale erei noastre.
In 1332 localitatea este atestata documentar.
In fiecare an, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Rusaliile s-a impamantenit obiceiul de a se sarbatori hramul bisericii din localitate.
Hramul bisericii a reunit oameni din toate colturile tarii
Covasant – In acest an au fost reunite mai multe evenimente cu prilejul hramului bisericii, care au adunat cateva mii de persoane venite din toate colturile tarii si din strainatate. In programul zilei de 15 iunie a fost inclusa o intalnire cu fiii satului, dezvelirea placii comemorative de pe sediul scolii din localitate, ce va purta numele "Corneliu Miklosi" cat si acordarea diplomelor de cetateni de onoare pentru unii dintre fiii satului.
Manifestarile au inceput printr-o slujba religioasa, oficiata de catre preotul Traian Balta, in varsta de 81 de ani.
Biserica s-a dovedit neincapatoare pentru zecile de credinciosi. Atat altarul cat si restul lacasului de cult au fost impodobite cu iarba si crengi de stejar, care – spun oamenii – sunt bune de pastrat in casa pentru ca au fost sfintite in biserica. Dupa finalizarea momentului religios, invitatii au fost poftiti la masa de pranz in Caminul Cultural, dupa care, in jurul orei 14.00 a avut loc dezvelirea placii comemorative la scoala din localitate. Unitatea este atestata documentar in anul 1532 fiind cea mai veche din judetul Arad.
Ruga are intotdeauna nasi tineri
Sarbatoarea rugii propriu zise nu are o traditie veche la Covasant. "Noi nu am avut acest tip de sarbatori. S-a adoptat obiceiul din Banat, dupa 1990, dar s-a dorit sa i se dea o forma originala marcand hramul bisericii Pogorarea Sfantului Duh", ne precizeaza profesor Zenica Bardi.
Sarbatoarea coincide de obicei cu perioada coacerii capsunilor - ocupatie traditionala in zona. "Acest eveniment dorim sa-l marcam prin sfintirea roadelor pamantului si totodata se doreste ca evenimentul sa fie ca o binecuvantare a lui
Primarul Covasantiului a dezvelit placa comemorativa Corneliu MiklosiDumnezeu peste sat", ne spune profesoara. 
In localitate se obisnuieste ca fiecare sarbatoare de acest gen sa aiba nasi. Este vorba despre persoane tinere din sat, casatorite recent sau care urmeaza sa se casatoreasca in curand.
Anul acesta au fost alesi doi tineri care urmeaza sa se casatoreasca in cursul lunii august.
Nasii au fost insotiti intr-o procesiune de la casa lor pana la biserica. Tinerii au adus un cos in care era un cozonac imens ce a fost dus la lacasul de cult. 
A urmat o slujba oficiata de trei preoti prin care a fost binecuvantata sarbatoarea si toti cei care participa la ea. Cozonacul a fost impartit la toti crestinii veniti la biserica.
Dupa slujba, elevii scolii din localitate au sustinut un program artistic ce a cuprins poezie, muzica si dansuri atat populare romanesti cat si tiganesti. Petrecerea a continuat cu un spectacol sustinut de "Rapsozii Zarandului" care au incantat auditoriul. 
Tinerii satului, prezenti in numar mare la eveniment, au participat apoi la balul de ruga ce a durat pana in zori.
"…am regasit aici spiritul covasantan"
Numarul celor plecati din Covasant este mare. Cu toate ca au fost trimise foarte multe invitatii, doar vreo 30 de persoane au reusit sa le onoreze. Printre cei plecati din sat se numara si Dumitru Berzovan actualmente stabilit in Bucuresti.
"M-am simtit coplesit de tot ce am vazut astazi aici. Sunt plecat de foarte multi ani, din momentul in care am terminat liceul, am mai revenit in sat, dar asta a fost cea mai importanta revedere, deoarece am intalnit dascali, prieteni si mai ales am regasit spiritul covasantan. Un alt motiv de bucurie este faptul ca liantul uman incepe sa renasca, acesta disparand imediat dupa revolutie", spune Berzovan.
Multi dintre cei prezenti si-au amintit cu placere perioada copilariei petrecuta aici. Toti au considerat ca anul acesta programul a fost deosebit, iar ziua de azi va ramane in sufletele tuturor ca o frumoasa amintire.
"Consider ca a fost un efort deosebit pentru a pregati aceasta manifestare. Anul viitor petrecerea va fi mai frumoasa pentru ca pretentiile sunt mai mari pe an ce trece", afirma primarul Dorin Ciceu.
"Am avut o buna colaborare in organizarea acestei sarbatori atat cu scoala cat si cu membrii consiliului local. Ne bucuram ca am reusit sa adunam atata lume la un loc", spune viceprimarul comunei Traian Balint.

Corina Olariu - Observator

  • Perla Apusenilor are un rival la Lipova: Baile !

Strandul de la Lipova bai este modern si curatPe urmele unor ruine…
Cand am coborat din autoturism si am citit, in departare, inscriptia Baile Lipova am trait pentru o clipa un sentiment straniu: mi s-a parut ca au trecut ani nenumarati de cand pasisem ultima oara in acest loc; un loc in care abia daca mai calca cineva.
Si din acest motiv mi-am adus aminte de o buna cunostinta care, aproape in fiecare an se ducea la Lipova si, de fiecare data tinea sa-mi aminteasca, atat in ilustrate cat si prin viu grai starea in care se afla statiunea: "Statiunea e aproape o ruina!...Am stat de vorba cu personalul, dar oamenii n-au ce sa faca! Asta e! Daca nu va veni cineva sa investeasca si sa renoveze totul, Baile Lipova vor naufragia in ruine si uitare si e mare pacat!...".
Intamplarea a facut sa am treaba prin localitate si sa dau si o raita prin bai: intr-adevar, cunostinta mea nu exagerase cu nimic: totul parea indreptat spre o prabusire de neoprit, pereti cu igrasie din care nu a mai ramas decat molozul, un bazin vechi si rapanos cu apa murdara, casute insalubre; doar natura salbaticita razbatea peste tot, acoperind mizeria.
Un vis pe cale de a se implini
Impresia generala era ca, in scurt timp, Baile vor fi jefuite de caramizi si de tot ce se mai putea lua de aici; nimeni nu si-a inchipuit vreodata ca totusi, cineva va avea ambitia sa renoveze si sa modernizeze locul la standarde europene.
Acesti oameni curajosi sunt Constantin si Dorina Milos, sot si sotie; planul investitiei lor nu s-a oprit in perimetrul vreunui butic sau altceva asemanator (asa cum au facut toti cei care au inceput o afacere dupa revolutie incoace): tot ce au avut strans s-a indreptat spre statiunea de Bai Lipova, un vis pe care Dorina Milos a incercat sa ni-l dezvaluie cu multa stangacie si emotie: " Am fost foarte legata de acest loc, pe care l-am indragit inca din copilarie. Mi l-am inchipuit intotdeauna modern, frumos, civilizat, cu multa lume, cu oameni multumiti ca au ales aceasta statiune asezata intr-un loc atat de frumos… Cand am avut si posibilitatea materiala, nu am mai stat pe ganduri: eu si sotul meu am depus toate eforturile posibile, am luptat ca niste nebuni pentru ca aceasta statiune sa-si recapete locul pe care-l merita! L-am cumparat in urma cu trei ani si de atunci am muncit pe branci, fara sa mai stim ce este odihna sau distractia. Vrem sa facem din Lipova una dintre cele mai frumoase si moderne statiuni din tara!... Este nevoie de foarte multi bani, munca si daruire. De fapt, tot sufletul si avutul nostru se afla in acest loc. Este un vis pe care-l realizam cu ochii deschisi daca ne va ajuta Dumnezeu!..."
Si parcul este amenajat cu bun gustIlustrata europeana - Baile Lipova
Desi aerul tremura de stralucirea unei temperaturi foarte ridicate, am inceput sa ne plimbam, cu notesul si pixul langa noi, prin Bai.
Nimic nu mai aducea cu ceea ce a fost cu cativa ani inainte: toate aleile sunt pietruite cu dale, gazonul, prezent peste tot este scos in evidenta de flori  si pomisori proaspat plantati. 
Bazinul cel mare este uimitor: mii de placute de mozaic dau o culoare deosebita apei, un verde de smarald care straluceste ispititor in bataia soarelui
Aproape ca-ti vine sa te arunci, asa imbracat in apa, pentru o baie de jad.
La fel este si bazinul copiilor, vestiarele care, daca nu ni s-ar fi spus care este menirea lor, n-am fi stiut ce sunt…
Casutele, 15 la numar sunt niste bijuterii, la fel restaurantul, locul viitoarei discoteci…Toata statiunea oscileaza intre doua culori: verde si galben. Totul este modern, proaspat, foarte curat si incitant.
Turistii, clientii, vizitatorii vin in numar din ce in ce mai mare. Proiectele pentru statiune sunt, insa, de abia la inceput. Se vor construi, in continuare, inca foarte multe obiective: baza sportiva, locuri de joaca pentru copii, un lac si un parc, o bisericuta care este deja in constructie, un mini hotel, o sala de tratament si inca multe altele.
Aleile, pline de banci, inconjurate de flori iti (re)dau acea liniste care cu greu se mai obtine in ziua de azi.
Nu e vorba de nici o reclama daca afirm ca, in cele cateva ore petrecute in Baile Lipova am reusit – datorita atmosferei deosebite – sa-mi definitivez planul unei carti.
Acest sentiment poate fi incercat de orice alt onorabil "chinuit" intr-ale scrisului, dar si de toti cei care vor sa-si petreaca ore sau saptamani intr-un loc mirific si modern.

Felicia R. Gheorghe - Occident

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]