Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 17 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Iliescu, la Arad, in miez de noapte."Sarbatoarea Unirii sa inceapa la Arad, nu la Alba Iulia"

Presedintele Iliescu si-a facut timp si pentru a raspunde ziaristilor aradeniPrizonieri la aeroport
Dupa trei ore si jumatate de asteptare nu credeam ca presedintele mai ajunge la Arad inainte de miezul noptii. Neoficial am fost informati ieri ca delegatia condusa de Ion Iliescu va fi in vama Turnu la ora 20, urmand ca peste treizeci de minute sa decoleze spre Capitala. 
Socoteala insa nu s-a potrivit. Ziaristii aradeni au asteptat pret de peste trei ore intr-o sala a aeroportului, unde sepepistii si ceilalti oameni de ordine i-au condus cu solicitudine. 
In momentul in care am dat sa iesim din incapere, surpriza: nu ni s-a mai permis sa ne miscam in perimetrul aeroportului, nu ni s-au oferit informatii.
Am fost obligati sa asteptam cateva ore in sala in care nu este nici macar un scaun, in timp ce vamesii se uitau labartati la televizorul din holul aflat la doi pasi, unde noua ne-a fost interzis accesul. 
Cand coloana oficiala s-a apropiat de aeroport, s-a pus paza pana si la singurul geam care se putea deschide, ca nu cumva vreun jurnalist radical sa sara in fata masinii prezidentiale. 
In timpul asteptarii, sepepistii au intrat de mai multe ori in sala anuntandu-ne ca stam degeaba: presedintele nu va oferi declaratii, pentru ca nu le are trecute in program.
Rectorul Ardelean, invitatul presedintelui
Din delegatia oficiala a lui Ion Iliescu a facut parte, ca invitat special al presedintelui, rectorul Universitatii Vasile Goldis din Arad, domnul Aurel Ardelean. Acesta ne-a declarat, azi noapte, la sosirea pe aeroport, ca il cunoaste de mai multi ani pe presedintele Iliescu, de care il leaga aceleasi sentimente … ecologiste. 
De altfel, profesorul Aurel Ardelean a fost deja cooptat in delegatia prezidentiala care in viitorul apropiat va reprezenta Romania in Australia.
"Fratilor, haideti sa invatam cu totii!"
Desi protocolul prestabilit nu l-ar fi obligat sa raspunda intrebarilor ziaristilor aradeni, Ion Iliescu a dovedit inca o data mult bun simt si respect pentru cei care l-au asteptat cateva ore pentru a putea relata scurta sa vizita la Arad. 
La ora 23.40, presedintele a aparut insotit de ministrul Cutlurii si Cultelor, Razvan Theodorescu, primarul Dorel Popa, presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, prefectul Vasile Dan Ungureanu si omul de afaceri curticean Dimitrie Musca.
Ion Iliescu a declarat: "este prima mea vizita in Ungaria ca sef de stat, ca raspuns la vizita domnului presedinte Mádl, de anul trecut. Vizita din acest an este rezultatul evolutiei pozitive a relatiilor romano-maghiare; pe toate planurile, relatiile noastre sunt bune. Ungaria este principalul nostru partener economic in toata zona; relatiile comerciale s-au dezvoltat spectaculos, au depasit un miliard de dolari. In plan zonal Ungaria este partenerul nostru de baza in integrarea europeana. Parlamentul maghiar a fost printre primele care au ratificat intrarea noastra in NATO. M-am intalnit cu sefii partidelor parlamentare pentru a le transmite ca in ciuda deosebirilor de vederi din mai multe domenii, iata, in ceea ce priveste integrarea europeana si euroatlantica exista o platforma comuna. Am discutat si despre problema minoritatilor. Am tras niste invataminte; adica, Ungaria a manifestat intotdeauna mult mai mult interes pentru maghiarii din afara granitelor tarii, noi am fost mai pasivi din acest punct de vedere. Minoritatea romana din Ungaria este mult mai divizata decat cea maghiara de la noi; UDMR joaca un rol activ in viata noastra politica si este o forta benefica. Prin dialogul meu cu comunitatile noastre si la Budapesta si la Gyula, am spus – fratilor, haideti sa invatam cu totii! Am perceput remarci chiar oarecum critice din partea comunitatii de romani de la Gyula, care nu simt acelasi sprijin pe care il simt maghiarii din Romania."
Doua plus cinci miliarde
Presedintele a continuat: "Si comunitatile noastre sa fie mai unite, mai active si sa stie sa isi afirme interesele. Dialogul meu cu presedintele Mádl a fost mai de substanta si am ridicat toate problemele pe care comitetele de romani mi le-au comunicat, in legatura cu functionarea scolilor, cu biserica, retrocedarea unor bunuri ale bisericii. Am discutat despre Fundatia Gojdu – e un complex extraordinar de cladiri, am vizitat-o; formarea acestui centru este o hotarare comuna a celor doua guverne. A si inceput de fapt o lucrare, pe un spatiu mai restrans dar important, unde este o capela si o cladire pe care a preluat-o Biserica Ortodoxa Romana, care este in proces de refacere. Guvernul roman a alocat doua miliarde de lei Bisericii Ortodoxe din Ungaria, care este in refacere, si a decis acum sa mai aloce cinci miliarde."
La Gyula, presedintele Romaniei s-a intalnit cu comunitatea romaneasca din UngariaMesaj pozitiv despre Monumentul Libertatii
Referindu-se la Monumentul Libertatii de la Arad, Ion Iliescu a punctat: "Multi credeau ca merg in Ungaria doar pentru a rezolva problema monumentului de la Arad. Nu este misiunea mea, dar am avut un schimb de pareri si am cautat sa explic partenerilor nostri maghiari ca una este perceptia partenerilor nostri din Ungaria si alta a opiniei publice romane. Din pacate, anul 1848 a fost contradictoriu, nu s-au aflat pe aceeasi parte a baricadei revolutionarii romani si cei maghiari. De aceea aceasta statuie pe care ei o numesc Statuia Libertatii pentru romani nu are aceasta conotatie si de aceea nu intamplator un guvern liberal, al lui Bratianu, in 1925, a decis demolarea acestui monument. Acum, daca se pune problema valorificarii acestor piese (pentru ca din fericire nu a fost distrus, cum s-a intamplat in alte parti), am zis sa nu fie o simpla reinstalare a monumentului, sa cautam o formula care sa dea un semnal pozitiv, nu ca o cedare si revenire la o chestiune care evoca altceva ci sa incercam sa proiectam aici, la Arad, un complex memorialistic care sa vorbeasca despre ambele aspecte: si istoria comuna, si istoria romanilor si a revolutiei maghiare, cu un mesaj pozitiv. Cum anume? Trebuie gandit un proiect. Si partea maghiara a fost receptiva la aceasta idee".
Iliescu revine la 30 noiembrie
"Eu as vrea ca sarbatorirea Zilei Nationale sa inceapa la Arad, pentru ca adunarea de la Alba Iulia a avut preludiul politic la Arad. Consiliul dirigent roman a fost aici, la Arad. Este o chestiune care trebuie gandita si in plan local, si in plan national, cu oameni de specialitate", a declarat presedintele Ion Iliescu. Acesta va reveni in orasul nostru la 30 noiembrie pentru a participa la sarbatorirea unirii.
Parc, nu piata!
Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, care l-a insotit in Ungaria pe seful statului, a confirmat faptul ca s-a intalnit cu omologul sau maghiar. 
"I-am spus ceea ce i-am zis si primului-ministru: noi nu privim spre 1890, nici spre 1990, noi privim spre viitor. La Arad va fi un asemenea parc! Repet - un parc, nu o piata, si in aceasta vor fi multe sculpturi contemporane care vor evoca epoca 1848-1849. Ma voi intoarce foarte curand pentru stabilirea impreuna cu specialistii a locului vom putea face acest lucru. Decizia ministerului Culturii si Cultelor ramane, asa cum vedeti, in picioare". Potrivit informatiilor noastre, Theodorescu va reveni la Arad la mijlocul saptamanii viitoare, insotit de o echipa de istorici si arhitecti din Bucuresti.
Cadourile au fost radiografiate
Delegatia care l-a insotit pe presedinte in Ungaria s-a intors incarcata. Plase si plasute cu marcile unor cunoscute magazine din zona Gyula stau marturie ca bucurestenii s-au documentat temeinic intr-ale economiei de piata. 
Cadourile si buchetele de flori primite de presedintele Iliescu au fost trecute prin aparatul de raze X, inainte de imbarcarea in avion. 
Nu s-a gasit nimic suspect. Din ceea ce am vazut, ungurii i-au oferit presedintelui nostru tablouri, plachete, medalii, frumos ambalate in hartie lucioasa.
Avionul presedintelui s-a ridicat de la sol cu cateva minute inainte de miezul noptii. Sepepistii si-au petrecut noaptea la Arad, iar angajatii aeroportului, care ne-au inchis in camera de asteptare, ne-au comunicat deznodamantul meciului de fotbal pe care l-au urmarit in timp ce ne tineau la izolare: Besiktas Istanbul – Lazio Roma 0-2.
In timp ce scriem aceste randuri, domnul Iliescu a ajuns acasa, iar Aradul a fost impanzit de masinile politistilor care, iesind din dispozitiv, isi cautau somnul.

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • Cei mici au contribuit la educatia adultilor

Copiii vor sa sensibilizeze populatia pentru protectia mediuluiIn fiecare an, ziua de 16 septembrie este dedicata sarbatoririi stratului de ozon.
Anul acesta, sub deviza "Salvati cerul albastru!", copiii grupei cu profil ecologic din cadrul gradinitei PP1, au iesit in fata Palatului Administrativ pentru a aduce la cunostinta aradenilor, deteriorarea tot mai accentuata a stratului protector.
Ei i-au avut ca invitati pe colegii lor de la gradinita PP14.
Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, Agentia pentru Protectia Mediului Arad si Tineretul Social Democrat.
Micutii au venit echipati cu pancarte si fluturasi pe care i-au impartit trecatorilor.
De asemenea, copiii au adresat intrebari oamenilor intalniti pe strada, la care au primit raspunsuri mai mult sau mai putin competente.
Ei au fost coordonati de educatoarele Amelia Damian si Mihaela Popovici.
"Prin aceasta actiune vrem sa sensibilizam opinia publica in ceea ce priveste protectia mediului. Incercam sa demonstram ca si cei mici pot contribui la educatia celor mari", ne-a declarat Tatiana Ifiu, directorul gradinitei PP1.
Urmatoarea actiune a micutilor se va desfasura in data de 22 septembrie, ocazie cu care se va sarbatori "Ziua fara automobile".

R. P. - Agenda zilei

  • Nereguli multiple la microbuze in Vama Nadlac

Politia de frontiera a dejucat incercarile de iesire din tara frauduloaseIn urma unei actiuni desfasurate in comun cu Directia Politiei de Frontiera Iasi pe linia combaterii traficului de persoane au fost controlate amanuntit in Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac mai multe microbuze ce transportau persoane care proveneau din zona de est a tarii.
Politistii de frontiera aradeni au constatat ca foarte multe microbuze transportau persoane din judetele Iasi, Neamt si Bacau spre Spania, Italia, Franta, banuindu-se ca in realitate este o filiera de trafic de persoane pentru spatiul Schengen.
Numarul mare de persoane din estul tarii gasite cu pasapoarte falsificate la frontiera romano-ungara, pentru ca fusesera expulzate din tarile spatiului Schengen, dar doreau sa ajunga inapoi, a determinat luarea unor masuri.
De asemenea, conform legii, calatorii care doresc sa ajunga in spatiul Schengen trebuie sa arate la iesirea din Romania ca au cate 500 de euro de persoana, insa foarte multi care merg sa munceasca la negru in strainatate nu au aceasta suma, fiind imprumutati de catre soferii de microbuze care ii transporta. 
Soferii, pentru a avea oameni in masina, imprumuta bani si spun ca rezolva orice problema la frontiera romaneasca. In cursul zilei de sambata, 6 septembrie, la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac s-a prezentat la iesirea din Romania un grup compact de sase microbuze ce efectuau transport international de persoane in Italia.
In cazul unui microbuz inmatriculat in judetul Iasi s-a constatat ca foaia Interbus era falsificata, majoritatea calatorilor primind de la sofer sume intre 200 si 500 de euro.
Soferului i-au fost intocmite acte premergatoare inceperii urmarii penale pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Calatorilor nu li s-a permis iesirea din Romania.
Un alt microbuz, inmatriculat tot in Iasi, avea licenta de executie expirata, dar dorea sa iasa din tara. El a fost oprit la Nadlac iar soferul sanctionat contraventional.
Un alt microbuz, inmatriculat in Bucuresti, nu avea documentul de tarifare globala, iar soferul le-a impatit calatorilor sume intre 250 si 300 de euro pentru a fi aratati la iesirea din tara. Soferul a fost sanctionat contraventional iar calatorilor nu li s-a permis iesirea din Romania.
Soferii a doua microbuze inmatriculate in Bucuresti care operau pentru o firma de transport din judetul Arad au imprumutat bani pasagerilor si masinile nu aveau documente de tarifare globala.
Un alt microbuz, inmatriculat in Arges, condus de catre Vasile P., 27 de ani, din Suceava, avea xerocopii dupa licenta de executie, acte in care erau facute modificari ale seriei de sasiu si ale numarului de inmatriculare.
Soferului i s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals iar pasagerilor li s-a intrerupt calatoria la Nadlac.
Numarul romanilor care vor sa ajunga in spatiul Schengen la munca este foarte mare.
Ei incearca sa se descurce chiar daca nu au banii necesari. De aceea isi platesc biletul pana in tara in care vor sa ajunga, dar banii ii imprumuta de la soferii de microbuze sau autocare.
De aceea se prefera masina in locul trenului.
Politistii de frontiera spun ca, desi unora li se pare ca aratatul banilor la frontiera este un amestec in viata lor privata, detinerea unei sume minime in valuta ii ajuta de fapt pe cei care pleaca la munca in spatiul Schengen sa poata supravietui cateva zile, pana cand isi gasesc un loc de munca si unde sa locuiasca.
Lipsa acestor bani ii impinge sa fure sau sa talhareasca pentru a avea cu ce sa traiasca.

Liliana Brad - Romania Libera

  • La Arad, CET-urile sunt invatate sa santajeze financiar societatea PETROM

Problema incalzirii locuintelor a fost dezbatuta la nivel inaltIn Arad, s-au intalnit luni directorii tuturor CET-urilor din tara. La inceputul sedintei de lucru, a asistat si Gabriel Oprea, ministru delegat pentru administratia publica locala din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, care a vrut sa afle ce probleme sunt in teritoriu. 
Putini directori au spus tot ce aveau pe suflet. 
Doar directorul CET Calafat a indraznit sa isi verse amarul. "Sunt probleme", a subliniat directorul Ion Vintila. 
Confruntat cu o asemenea situatie, Ilie Stefan, presedintele de onoare al Asociatiei profesionale a producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare, i-a temperat repede elanul: "Asta discutam mai incolo", a replicat Stefan. 
Un "da, am inteles" s-a auzit ca raspuns, dupa care directorul Vintila, cu vocea mult mai joasa a adaugat: "Vad ca aici se discuta numai lucruri frumoase".
Rand pe rand, directorii de centrale se ridicau si ii informau pe oficialii guvernamentali despre reparatiile facute la utilaje, stadiul aprovizionarilor cu combustibil pentru iarna si proiectele pentru perioada urmatoare. Unul dintre conducatorii de CET din tara s-a plans "imparatiei" despre sumele prea mari pe care le percepe SNP PETROM pentru pacura. 
Presedintele Ilie Stefan, care a prezidat intalnirea, le-a sugerat tuturor sa ceara combustibil din alta parte "pentru a le arata ca nu depindeti de ei". Acesta a dat exemplul contractului dintre centralele termice si CFR, unde s-a aplicat aceeasi reteta. 
"Cei de la CFR si-au dat seama ca nu glumim cand am executat transporturi cu operatori independenti", a precizat presedintele Stefan. Ministrul Gabriel Oprea a simtit ca e nevoie sa intervina si el. 
Legitimandu-se cu functia sa oficiala, a spus: "Eu reprezint guvernul. Toti dorim un lucru: sa incalzim populatia. Discutam problema asta cu pacura in prezenta d-nului ministru Dan Ioan Popescu". Contactul inaltului demnitar cu directorii centralelor termice a fost scurt, intrucat ministrul Oprea era asteptat sa asiste la deschiderea anului scolar in Arad.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • La Caporal Alexa: Locuitorii vor apa, gaz si... autonomie

Localnicii doresc schimbarea statutului administrativ la Caporal AlexaSatul Caporal Alexa apartine din punct de vedere administrativ de Santana. Numara o populatie care trece de 1000 de locuitori si este intretaiat de un drum judetean, care duce spre Pancota, cel mai mare targ de animale din vestul tarii.
Cu toate acestea, locuitorii din Caporal Alexa sunt privati de majoritatea utilitatilor moderne. Lipsa unei retele de apa potabila, de gaz sau a unei centrale telefonice reprezinta cele mai mari nemultumiri ale locuitorilor.
Proiecte sunt destule, dar lipsa fondurilor necesare a fost intotdeauna principalul impediment care a facut imposibila vreo realizare in acest sens.
Pe de alta parte, localitatea s-ar putea dovedi interesanta pentru investitori, tinand cont de forta de munca disponibila.
Cu toate acestea, potentialul localitatii este extrem de putin exploatat, autoritatile de la Santana fiind ocupate sa rezolve, in primul rand, problemele comunei, care de altfel nu sunt deloc putine, dupa cum afirma primarul Ioan Ilica.
Total nemultumiti ca oficialii din Santana iau cunostiinta de felul in care arata satul lor mai mult din intamplare, locuitorii din Caporal Alexa se arata tot mai decisi sa se desprinda de aceasta comuna.
Dorinta lor este si in asentimentul primarului Ilica, acesta afirmand ca odata ce Santana va deveni oras, vor fi incepute si demersurile pentru schimbarea statutului administrativ al satului Caporal Alexa.
Greu de spus daca aceasta actiune va avea sorti de izbanda, daca luam in considerare faptul ca, pentru a se administra singura, localitatea trebuie sa dispuna de fonduri suficiente.

Dan Roman - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]