Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 18 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Daca propunerea executivului e acceptata de alesi,impozitele pe anul viitor se vor majora doar cu rata inflatiei
Impozitele de anul viitor nu vor fi mult mai mari decat anul acestaLa nivelul primariei se lucreaza in prezent la bugetul pe anul viitor si la ceea ce "doare" populatia – nivelul impozitelor si taxelor locale. Bugetul trebuie aprobat in prealabil de Consiliul Local, dar exista mari sanse ca nivelul obligatiilor la stat sa fie majorat doar cu rata inflatiei.
Viceprimarul Levente Bognar ne-a declarat ca s-a intocmit deja o propunere de impozite locale, care urmeaza sa fie discutata de consilierii locali.
"Am dori ca sa mentinem sumele provenite din impozite si taxe cam la acelasi nivel cu cele din acest an, sa nu facem modificari drastice", spune viceprimarul.
Totusi, administratiile locale nu mai au foarte multa libertate in privinta stabilirii cuantumului impozitelor, deoarece in ultima vreme a fost redactata o avalansa de acte normative conexe pe aceasta tema.
Ordonante si Hotarari de Guvern (care se modifica unele pe altele) au dat de furca executivului.
In final, a aparut HG 561/2003, prin care se stabileste limita minima a impozitelor locale.
Mentionam ca aceasta valoare in majoritatea cazurilor este mai mare decat minimul impus anul trecut cu circa 12%, ceea ce poate fi interpretat cu adaugarea ratei inflatiei.
Mai exact, in privinta obligatiilor fata de bugetul local, aradenii au mari sanse sa plateasca aproximativ cat au platit in cursul acestui an, plus vreo 14-15%, functie de cat va fi rata inflatiei la finele anului.
Impozitele si taxele locale trebuie, insa, sa fie aprobate de Consiliul Local, care va avea ultimul cuvant in privinta acestui fapt.

Simona Mazare - Observator

  • Expo Arad, primul din tara

Expo Arad este primul mare targ construit in tara - Virtual Arad News (c)2003 In primele sase luni ale acestui an, peste 25.000 vizitatori au trecut pragul modernului complex Expo Arad International din marginea Aradului, pentru a vizita targurile organizate de Camera de Comert aradeana. Aceasta cifra demonstreaza utilitatea complexului, unicat in Romania, care poate deveni principalul pol expozitional din zona.
Vise la marginea orasului
Expo Arad International se afla la marginea Aradului, pe DN 7. Imediat dupa finalizarea primului modul, aici au fost mutate targurile care pana atunci se desfasurau in mijlocul orasului, la Sala Polivalenta sau la Teatrul de Stat. 
Nimeni nu credea pe atunci in viitorul lui Expo Arad International. La primul targ care s-a desfasurat la marginea orasului au sosit cateva mii de vizitatori, dar un grup de specialisti a continuat munca pentru ca celelalte targuri sa se desfasoare in cele mai bune conditii. 
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad intentioneaza sa mareasca complexul expozitional cu o noua investitie. Prin atragerea unui fond Phare CBC de doua milioane de euro, in toamna va demara construirea celui de-al doilea modul al complexului. 
Spre uimirea scepticilor, Complexul Expo Arad International si-a dovedit eficienta din primul an de activitate. In cele sapte targuri gazduite in primele sase luni ale anului in curs, peste 25.000 persoane au trecut portile complexului. Peste 220 firme din tara si strainatate au participat la manifestarile expozitionale desfasurate in complexul expozitional care pune la dispozitie o suprafata interioara de 5.500 mp si 9.000 mp suprafete exterioare de expunere. 
Complexul Expo Arad International atrage oamenii de afaceri din Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, printre expozanti fiind mereu prezenti investitori din Voivodina si Ungaria. 
Expo Arad International este primul mare complex dedicat manifestarilor de tip targ construit in Romania in ultimele decenii, iar Aradul are toate sansele sa fie integrat in catalogul oraselor targuri.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un proiect finantat de UNICEF ajuta la intelegerea si acceptarea persoanelor cu handicap

UNICEF finanteaza proiectul pilot "Anuntul Handicapului"Asociatia Hanicapatilor Neuromotor din Romania (AHNR) filiala Arad a initiat proiectul pilot "Anuntul Handicapului", desfasurat in perioada noiembrie 2002 iunie 2003, finantat de reprezentanti UNICEF din Romania. "De ce mi se intampla tocmai mie?" este intrebarea pusa de fiecare parinte care se confrunta cu situatia nou aparuta atunci cand este anuntat ca nou-nascutul va prezenta sau prezinta o deficienta motorie, senzoriala sau psihica.
De cele mai multe ori parintele este obligat sa preia la plecarea din spital, alaturi de nou-nascut, "un bagaj" plin de intrebari fara raspuns, de temeri si frustrari, de disperare si vina. Aceasta stare de fapt a determinat initierea acestui proiect care are ca obiectiv informarea, comunicarea si schimbarea mentalitatii factorilor implicati in anuntul handicapului, elaborarea unor principii care trebuie respectate de cei implicati in anuntul handicapului si infiintarea unor grupuri de sprijin formate din specialisti.
"Conditiile in care parintii afla despre deficienta copilului lor pot influenta evolutia ulterioara a copilului si viata familiala. A trai un anunt de handicap inseamna a fi in masura sa recunosti persoana in umanitatea si adevarul ei, in ciuda a ceea ce o altereaza, a ceea ce ii mutileaza imaginea si pare sa-i compromita viata. Este vorba mai mult de un act de intelegere intima si intensa, de dragoste, decat de un efort de acceptare sau de toleranta" spune Monica Antoci, presedintele AHNR, filiala Arad.
In multe situatii, deficienta este constatata destul de tarziu, iar angoasa familiei este si mai mare.
In aceste situatii, lipsa unei acompanieri specializate a familiei isi pune amprenta definitiv pe modul in care aceasta reactioneaza fata de copil si fata de deficienta sa. 
"AHNR doreste sa continue acest proiect si in acest sens, in luna septembrie, va avea loc la Bucuresti o intalnire,cu specialistii care vor forma primul Grup de Sprijin. Pentru viitor, dorim sa infiitam in fiecare dintre cele sapte centre zonale (Arad, Arges, Caras-Severin, Cluj, Hunedoara, Mehedinti si Salaj) un Grup de Sprijin care sa sprijine anuntul handicapului" a mai spus Monica Antoci, presedintele AHNR Arad. 

Maria Mos - Agenda zilei

  • Note de trecere la Arad

Inspectorul general Zoea Rotaru a anuntat finalizarea concursului pentru cadre didacticeInspectoratul Scolar Judetean Arad a finalizat, joi dimineata, centralizarea notelor, reprezentantii acestuia declarand ca 91,7 la suta din cei 1.266 de candidati au obtinut note peste cinci. 
Dintre acestia, 570 de profesori vor putea fi suplinitori, in limita locurilor disponibile, pentru ca au luat note intre cinci si sapte, iar 595 vor putea fi titulari. 
Patru dintre candidati au luat note de 10, iar 104 nu au reusit sa obtina nota cinci. 
Conducerea ISJ Arad a anuntat ca nu sunt suficiente locuri in invatamant pentru cadrele care au luat nota de trecere, motiv pentru care vor avea prioritate cei cu note mai mari.
"Avem 707 locuri disponibile si 1.161 de promovati, iar in aceste conditii este firesc ca vor primi post cei cu note mai mari", a declarat Zoea Rotaru, inspectorul general scolar.
Pentru examenul de miercuri s-au inscris 1.336 de candidati, insa 70 au absentat de la testul grila. 
Candidatii promovati se vor intalnit, vineri, la un liceu din Arad, unde exista baza de date a inspectoratului, pentru a-si exprima inca o data optiunile privind catedrele disponibile.

Romania Libera

  • Azi, in premiera nationala, la Penitenciarul Arad: Examen pentru initiere in folosirea calculatorului

Detinutii din Penitenciarul Arad au dat examen la initierea in utilizarea calculatoruluiUn numar de 41 de detinuti din Penitenciarul Arad vor sustine astazi un examen pentru a-si dovedi cunostintele insusite in urma participarii la un curs pentru initiere in folosirea calculatorului.
Cursul, organizat in colaborare cu Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu, constituie o premiera in sistemul penitenciar din tara noastra si s-a bucurat de o deosebita apreciere din partea detinutilor, declara Sorina Togoe, sef serviciu cultural-educativ in cadrul Penitenciarului Arad.
Cele 10 calculatoare puse la dispozitie de catre fundatia amintita s-au dovedit insuficiente pentru numarul de doritori, fiind necesara impartirea lor in mai multe serii.
In continuare, pentru cei care dovedesc ca sunt preocupati de aceasta activitate, se vor organiza si cursuri de aprofundare, a aratat col. Alexandru Iulian, comandantul Penitenciarului Arad.
Tot in baza colaborarii dintre Penitenciarul Arad si Fundatia Romano-Germana, detinutii aradeni participa la cursuri de calificare in meseriile de zidar si tamplar universal crescandu-si in acest fel sansele de angajare, dupa efectuarea pedepsei.

Dan Roman - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]