Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 18 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Agentia CFR Arad risca sa ramana pe drumuri

Agentia de voiaj risca sa ramana fara spatiuAradenii se tem ca vor pierde Agentia de bilete CFR
Imobilul ultracentral care adaposteste institutia a fost revendicat, retrocedat si deja vandut. 
Cumparatorul, un om de afaceri al carui nume este cunoscut in Arad, a somat deja conducerea agentiei sa plece. 
"Unde?" este problema care ii framanta pe responsabilii institutiei. Acestia il acuza pe Emanoil Voicu, viceprimarul municipiului Arad, ca "s-a spalat pe maini" si nu s-a preocupat de un serviciu public important pentru Arad. 
In replica, Voicu spune ca "ma spal zilnic pe maini" si afirma ca vina pentru situatia actuala o poarta doar mai-marii CFR, care "nu au facut nimic pentru a cumpara spatiul".
CFR, la concurenta cu TAROM  
In documentarea noastra, am gasit-o pe Silvia Caba, directoarea Agentiei CFR Arad, vorbind la telefon si incercand sa identifice un sediu nou pentru institutie. 
Ramanerea in actuala locatie este exclusa. 
"Noul proprietar ne cere 5.000 de USD chirie pe luna", declara Caba, dupa care adauga imediat ca, "societatea CFR n-are banii astia".
Cautarile sale nu au dat prea multe roade. Toate spatiile disponibile, in care s-ar putea muta, sunt in cartiere, ceea ce nu prea convine. Emanoil Voicu a recunoscut, de altfel, ca sansele de a gasi un sediu in centru sunt minime. 
Oficialul local nu intelege de ce responsabilii agentiei au neglijat cumpararea imobilului retrocedat si nu au urmat exemplul celor de la TAROM, vecinii lor. 
"Asta intrebati-l pe domnul Damian (directorul RECONS, care gestioneaza fostele case nationalizate - n.r.). Noi am platit in '97 refacerea fatadei, avand promisiunea ferma ca vom putea apoi cumpara spatiul, cu unele facilitati. Am depus o cerere mai tarziu, in acest sens, la RECONS, de la care nu am primit raspuns nici pana in ziua de astazi", se plange directoarea Caba. 
Aceasta acuza Primaria Arad de acelasi tratament, prin refuzul de a raspunde petitiilor agentiei. 
Silvia Caba spune ca a instiintat municipalitatea de pericolul pierderii sediului, dar nu s-a intamplat nimic. 
"Cei de la agentie aveau obligatia sa urmareasca problema, nu sa stea bine mersi in birouri si sa astepte ca problema sa se rezolve de la sine", a replicat viceprimarul Voicu.
"Vai, saracutii, nu isi permit"...  
Conducerea Agentiei CFR Arad afirma ca are nevoie de cel putin 200 de mp pentru a-si desfasura normal activitatea. 
Silvia Caba considera ca o chirie de 18 euro/mp pe luna, asa cum i s-a pretins in unele parti, e foarte mult, iar CFR nu isi permite. 
"Vai, saracutii, nu isi permit! Ca sunt niste taximetristi saraci, care nu au bani", spune, cu ironie, viceprimarul Voicu. 
Caba se apara cu argumentul ca, "oriunde in lume, serviciile de cale ferata nu sunt rentabile si au nevoie de subventii", aratand inca o data ca neglijarea agentiei echivaleaza cu ignorarea unui serviciu public "de o importanta deosebita".
Emanoil Voicu nu intelege de ce responsabilii agentiei au tergiversat cumpararea unui spatiu nou, imediat dupa adoptarea Legii 10, care reglementeaza retrocedarea caselor nationalizate. 
"Nici nu am fost chemati in proces alaturi de cei care au revendicat imobilul. A venit o data avocatul lor si ne-a adus la cunostinta ca a pornit litigiul. Atata tot. Pe urma, ne-am trezit cu somatia de evacuare", spune directoarea Caba. 
Tot ea marturiseste ca "suntem la mana lui Frentiu (cumparatorul sediului, un prosper om de afaceri aradean - n.r.). Acesta ne-a spus ca mai stam in imobil prin bunavointa lui". 
Sediul in care functioneaza agentia a fost revendicat si castigat de doua femei, Clara Gaucheron si Susan Endsley, rezidente acum in SUA, care l-au mandatat pe avocatul Josan Kocsis sa le reprezinte in proces. 
Cu acesta din urma, am incercat sa luam si noi legatura, dar nu am reusit. Silvia Caba s-a aratat indignata de felul in care a fost tratata de avocatul Kocsis: 
"I-am spus, dupa ce a castigat procesul, ca vrem sa negociem cu americancele si sa cumparam noi sediul. Nu am primit nici un raspuns. Dupa ce l-a vandut la Frentiu, mi-a zis ca, si asa, noi nu aveam suficienti bani pentru a cumpara".
In loc de concluzii  
Vremea trece si pericolul desfiintarii agentiei CFR, chiar si pentru o perioada scurta, creste. 
Ipotezele stupide, care vorbeau despre aradeni plecati la Timisoara pentru a-si cumpara in avans bilete de tren, au cam disparut, pentru ca... nu mai sunt atat de stupide.
Agentia CFR Arad reprezinta numai o prima etapa dintr-un proces lung si dificil prin care se va incerca restabilirea dreptatii in Romania. 
Exista multe alte imobile aradene revendicate de fostii proprietari, care adapostesc institutii publice importante. Soarta lor poate fi oricand asemanatoare cu cea a agentiei CFR. 
E doar o problema de timp...

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Cine sunt escrocii care "ajuta" turistii naivi?

Comisarul sef Viorel Nemes face recomandari romanilor plecati in strainatateNumerosi cetateni romani cad in plasa unor persoane care se ofera sa le aranjeze intrarea in tara fara nici o problema
Lucratorii Politiei de Frontiera de la Nadlac au retinut o persoana care se deplasa pe jos, peste camp, in apropierea liniei de frontiera, ce a incercat sa treaca ilegal frontiera de stat cu Ungaria.
Dupa legitimare s-a constatat ca persoana se numeste Iancu D., are 33 de ani si este domiciliat in localitatea Giurgeni, judetul Ialomita. 
Acesta a declarat politistilor ca intentiona sa treaca ilegal frontiera de stat pentru a ajunge in Portugalia, in cautarea unui loc de munca. 
Barbatul a fost returnat din Spania in luna august 2003. 
In urma returnarii i s-a aplicat interdictie de a mai calatori in strainatate pe o perioada determinata. 
Iancu D. este cercetat pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. 
"Riscuri" prazentate denaturat 
Din cauza lipsei de cunoastere a prevederilor legale, numerosi cetateni romani cad in plasa unor persoane care, fie se ofera sa le aranjeze intrarea in tara fara nici o problema, fie ii sfatuiesc sa "cotizeze" la frontiera, pentru a nu fi sanctionati din cauza depasirii termenului legal de sedere in strainatate.
Monitorizand modul de actiune al autoritatilor Schengen si constatand ca pentru depasirea termenului legal de sedere in strainatate cetatenii primesc sanctiuni contraventionale si interdictii de intrare pe o perioada de la 5 la 10 ani, "escrocii" cauta si identifica cetatenii romani aflati in situatii de acest gen, care doresc sa se intoarca in tara si le prezinta, in mod denaturat, "riscurile" la care se expun la trecerea frontierei romane. 
In acest sens, persoanelor naive li se ofera doua solutii: sprijin direct la inapoierea in tara, in schimbul unei sume cuprinse intre 100 si 200 de euro, sau consilierea (contra sumei modice de 50 euro) cu privire la ce trebuie sa faca la punctul de frontiera de la intrarea in tara, pentru a nu se observa ca a depasit termenul de sedere in spatiul Schengen. 
La frontiera romana, in cazul in care nu se iau masuri fata de cetatenii romani aflati pe sensul de intrare (din cauza faptului ca acestia nu sunt in contradictie cu legislatia tarii noastre), "escrocii" isi atribuie meritele, facandu-si reclama printre beneficiarii serviciilor. 
Masuri de sanctionare 
Politia de Frontiera ne informeaza ca se iau masuri de sanctionare fata de cetatenii romani care se prezinta in punctele de control pentru a intra in tara, doar in urmatoarele situatii: daca pcrsoanele sunt returnate in baza acordurilor de readmisie, incheiate de tara noastra cu alte state, ca urmare a faptului ca au incalcat prevederile legale ale tarii respective (in acest caz, li se suspenda  dreptul de folosinta a pasaportului pentru o perioada de maximum 3 ani, in functie de gravitatea faptei comise si numarul de returnari din alte state); daca se constata ca persoanele au trecut fraudulos frontiera unui stat strain sau au racolat, indrumat sau indrumat sau au calauzit alti indivizi in scopul trecerii ilegale a frontierei unui stat strain; daca se legitimeaza cu un document (pasaport consular) eliberat de reprezentantele diplomatice romane din strainatate, in care sunt inscrise alte date de identitate decat cele reale. 
90 de zile in patru luni 
Cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate in interes particular, in conformitate cu prevederile internationale in materie, au dreptul legal de sedere pe teritoriul oricarui stat Schengen, timp de 90 de zile, intr-o perioada de 4 luni, de la data intrarii in primul stat semnatar al acordului.
Comisar sef Viorel Nemes - seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad recomanda:
"Recomandam tuturor cetatenilor romani care se deplaseaza in strainatate sa respecte legislatia statului de destinatie si sa refuze orice "oferta de sprijin si protectie" pentru reintoarcerea in tara din partea oricaror persoane "binevoitoare"

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Amenzi pentru lapte acru

Cumparatorii vor trebui sa fie atenti la cumpararea produselor lactate Mai multi comercianti care vindeau produse cu termen de valabilitate expirat au fost amendati de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Arad.
Cele mai mari nereguli au fost constatate la comerciantii de produse lactate, multe dintre acestea fiind expuse spre vanzare cu toate ca prezentau evidente semne de alterare, informeaza RomNET.
"Verificarile au urmarit in principal calitatea produselor comercializate, conditiile de transport si depozitare, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare a produselor, precum si respectarea conditiilor igienico-sanitare", a declarat Gheorghe Iancu, inspectorul sef al OJPC Arad.
Inspectorii OJPC au constatat, de asemenea, ca in pietele din Arad majoritatea spatiilor de depozitare prezentau deficiente majore, temperaturile din spatiile frigorifice nu erau inregistrate, iar persoanele care servesc si manipuleaza alimentele nu purtau echipamentul de protectie sanitara.
Pentru nerespectarea normelor legale in domeniul protectiei consumatorilor, au fost oprite de la comercializare produse lactate in valoare de patru milioane de lei si au fost aplicate sanctiuni care totalizeaza peste 30 de milioane de lei.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pita de Pecica s-a vandut la praznic cu 50.000 lei

Pita de Pecica a fost sfintita de preoti Ultima zi a Praznicului de Pita Noua – duminca –   s-a dovedit a fi si cea mai interesanta. 
In jurul orei 13 au sosit invitatii aradeni, reprezentanti ai PD (Gheorghe Seculici si Gheorghe Falca), PSD (Rodica Borza), PNL (Gavril Popescu), UDMR (Király András) si PUR (Lia Ardelean si Nicu Cojocaru). 
Dupa alocutiunile edililor locali si ale invitatilor, a urmat slujba de sfintire a painii noi, oficiata atat de preotii ortodocsi cat si de cei catolici. Apoi, cei prezenti au vizitat cele doua standuri cu produse de panificatie.
Cea mai scumpa a fost painea de Pecica – 50.000 lei/6 kilograme. 
Un alt moment important a fost expozitia mesterilor populari. Vizitatorii au putut achizitiona impletituri de nuiele, tablouri ori diferite obiecte sculptate, toate produse de catre mesterii locali. 
Dupa masa de pranz, la care au fost invitate oficialitatile, a urmat o demonstratie de karate, o parada hipo si una canina. 
Viceprimarul comunei Pecica, Stefan Nagy, a fost organizatorul unui interesant concurs de ceaune, iar seara a fost rezervata spectacolului folcloric, cu participarea formatiilor artistice locale si din judet. 
Evenimentul s-a incheiat, tarziu in noapte, cu o discoteca.

Corina Olariu & Roxana Naiman - Observator

  • Sansa de salvare pentru spitalul din Gurahont

Spitalul din Gurahont cauta sanse de salvare - Virtual Arad News (c)2003Conform unui comunicat de presa transmis de catre PSD Arad, in urma demersurilor lui Dorel Popa, factorii de decizie din zona Gurahont au fost primiti de catre ministrul Mircea Beuran pentru gasirea unei solutii de salvare a spitalului din Gurahont. "Urmare a intalnirii din 13.08. 2003, care a avut loc la sediul PSD Arad intre presedintele PSD Arad, domnul Dorel Popa si presedintii organizatiilor teritoriale PSD din Zona Gurahont-Halmagiu- Varfurile-Halmagel-Brazi, directorul si medicii din Spitalul Gurahont, presedintele Organizatiei Judetene PSD Dorel Popa a facut demersuri pe langa domnul presedinte Adrian Nastase, presedintele executiv Octav Cozmanca si ministrul Sanatatii si Familiei, Mircea Beuran, pentru ca acestia sa accepte o solutie salvatoare pentru spitalul din Gurahont. 
In acest sens, factorii de decizie din zona au fost primiti de catre ministrul Mircea Beuran, vineri 15.08. 2003 si au prezentat o solutie de restructurare a spitalului din Gurahont incepand cu anul 2004, iar pana atunci spitalul din Gurahont va beneficia de un sprijin pentru a functiana in conditii normale. Fata de aceste demersuri, Ministerul Sanatatii a inteles dorinta si nevoia cetatenilor din zona ca spitalul din Gurahont sa functioneze in continuare in regim de spital. Este de dorit ca factorii de decizie asupra reformei sanitare in judet - directorul Directiei de Sanatate Publica si Prefectul sa faca o informare corecta, realista si pentru oameni, Ministerului Sanatatii".

T. S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]