Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 18 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ministerul Sanatatii si-a dat acordul de principiu pentru inceperea lucrarilor la Clinica de Oncologie

A fost primit acordul de principiu pentru construirea Clinicii de OncologieClinica reprezinta cea mai mare investitie din judetul Arad - 30 de milioane de Euro!
"Suntem intr-o faza foarte inaintata in proiectul Clinicii de Oncologie si a Centrului de Cercetari Oncologice", a spus ieri, intr-o conferinta de presa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si presedintele C.A. al societatii care va administra clinica.
Afirmatia se bazeaza pe un pas important in derularea proiectului: intalnirea de la Ministerul Sanatatii intre investitorii italieni si partea romana, pentru obtinerea acordului Ministerului Sanatatii si al Casei de Asigurari de Sanatate in privinta inceperii lucrarilor la clinica.
"S-au analizat documentele depuse si s-a dat acordul de principiu", a declarat rectorul Ardelean. 
Astfel, in luna februarie a anului 2004, vor incepe lucrarile la viitoarea clinica, ce va fi inaugurata la sfarsitul lui 2004 sau inceputul anului 2005.
Printr-un acord cu casele de sanatate din tarile vecine, la Clinica de Oncologie de la Arad vor fi tratati nu doar pacienti din tara noastra, ci si din Ungaria si Serbia.
Investitia se ridica la fabuloasa suma de 30 de milioane de Euro, din care 27 de milioane sunt din partea investitorilor italieni, iar 3 milioane reprezinta contributia Universitatii "Vasile Goldis". 
"Este cu siguranta cea mai mare investitie din judetul Arad, insa nu acesta este cel mai important lucru, ci faptul ca Aradul intra in elita stiintei medicale nu doar din Romania, ci la nivel european", a spus Claudiu Cristea, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad. 
De precizat ca C.J.A., reprezinta partea romana in acest proiect, alaturi de Universitatea "V. Goldis" si de SIF Banat-Crisana. 
La conferinta de presa au mai fost prezenti si investitorii italieni. 
Coordonatorul proiectului, prof. dr. Gian Luca Valentino a detaliat structura clinicii, organizarea ei, asigurandu-ne ca pacientii vor beneficia de "tehnica asistentiala cea mai evoluata la nivel international" si ca vom avea aici, la Arad, un "centru competitiv cu celelalte centre europene". 
Arhitectul Nicola Rossati a adaugat ca "am ales Aradul pentru ca am avut incredere in autoritatile locale de aici".
In privinta terenului de 6000 mp destinat clinicii, rectorul Aurel Ardelean a afirmat ca acesta a fost intabulat si ca problema rromilor care s-au "asezat" ilegal in zona trebuie reglementata pe calea legii.

Catalina Latu - Adevarul

  • S-au gasit trei amplasamente pentru statuie

Au inceput discutiile pentru stabilirea unui nou amplasament a Statuii LibertatiiPiata Pompierilor va fi folosita pentru o sala de sport
Nici nu a decolat bine presedintele Iliescu si suita sa de pe Aeroportul Arad si deja au fost gasite alte trei amplasamente pentru indelung controversata Statuie a Libertatii. 
Asa cum a precizat seful statului si ministrul culturii decizia de a o muta ramane in picioare, dar cu toate acestea un monument arhitectonic si o capodopera asa cum este statuia trebuie sa se regaseasca intr-un parc al reconcilierii. 
Prima varianta: Cetatea Aradului 
In trecerea prin Arad, atat seful statului cat si ministrul culturii au sustinut necesitatea analizarii unei noi locatii pentru Statuia Libertatii cat si pentru un monument care sa evoce trecutul istoric al romanilor. 
Considerand ca astfel s-ar putea vorbi de reconciliere, cele doua personalitati au sustinut ideea gasirii unui loc care sa fie altceva decat o piata. 
Asa cum spuneam, presedintele CJA, Caius Parpala, a aratat trei posibile destinatii. 
Una dintre cestea ar putea fi Cetatea Aradului. 
Prezentata ca varianta alternativa inca cu ateva luni in urma, prin pozitia, vechimea si importanta sa, Cetatea ar putea fi un loc ideal pentru amplasarea unor monumente istorice care sa evoce trecutul celor doua popoare, dar si ale altora. 
Singura problema este aceea ca pentru a trece in circuitul civil asa cum ar fi normal, de altfel este nevoie de bani, iar suma nu este deloc mica, fiind vorba de circa 160 de miliarde de lei. 
A doua varianta: Cartodromul de la Padurice 
O alta varianta enuntata de Parpala este cea a Cartodromului din zona Padurice. 
Locatia ar fi una potrivita, este aproape de centrul orasului, poate deveni un loc prielnic pentru promenada, este in apropierea parcului si a lacului de la Padurice. 
Si aici exista insa cateva piedici, una dintre ele fiind aceea ca terenul nu este in proprietatea localitatii, ci in cea a statului deci trebuie urmate cateva proceduri juridice. 
Dar asta nu poate fi o problema pentru Guvern, mai ales ca din partea Executivului de la Bucuresti exista deschidere. 
A treia varianta: baza sportiva CSS din Subcetate 
Ultima dintre variante ar fi amplasarea Statuii Libertatii, impreuna cu cea a Marii Uniri, pe locul in care, in momentul de fata este baza de antrenament a CSS Gloria Arad, in Subcetate. 
Considerata ca varianta alternativa, extrema, aceasta pare, in realitate, cea mai probabila: spatiul este generos pentru realizarea unui parc al nationalitatilor sau al reconcilierii si, in plus, acolo se afla si Monumentul celor 13 Generali. 
Aceste trei variante au fost enuntate de presedintele CJA dar, asa cum a precizat si ministrul culturii Razvan Teodorescu, o comisie formata din specialisti se va reintoarce la Arad pentru a gasi, impreuna cu reprezentantii municipalitatii, un spatiu adecvat care sa corespunda din toate punctele de vedere unui complex memorialist care sa vorbeasca despre istoria comuna, dar si de revolutia romana si cea maghiara. 
Sala de sport in locul statuii 
Ar mai fi o problema (sau mai multe?), cea referitoare la locatia actuala a statuii. 
Cu siguranta, aradenii se inteaba acum ce se va intampla cu spatiul acela. Chiar a fost demo- lata degeaba Piata Pompierilor?
Nu! In locul lasat liber de insalubra si zgomotoasa piata va fi construita o sala de sport pentru Liceul cu Profil Sportiv. 
Cum cladirea liceului se ridica in imediata apropiere, langa sediul Corpului Gardienilor Publici Arad, locatia este potrivita pentru sala de sport. 
De altfel, CJA-ul a primit numeroase solicitari din partea Inspectoratului Scolar pentru ca spatiul sa primeasca aceasta destinatie. 
***
 Deocamdata insa acestea sunt doar niste propuneri. Zilele viitoare, cu ocazia venirii premierului Adrian Nastase si a ministrului. Razvan Teodorescu la Arad, unul din aceste locuri poate deveni certitudine. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Ieri, la vechiul cimitir evreiesc din Gradiste: Comemorarea victimelor Holocaustului

La cimitirul evreiesc din Gradiste au fost comemorate victimele HolocaustuluiLa fel ca in fiecare an, si ieri, peste o suta de crediciosi s-au adunat in incinta cimitirului neolog vechi din Gradiste pentru a comemora victimele Holocaustului.
Evrei din Arad si strainatate, trecuti de prima tinerete, si-au reamintit teroarea prin care au trecut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 
Alaturi de ei au fost prezente fete bisericesti ortodoxe si greco-catolice, precum si oficialitati locale, printre care prefectul Dan Ungureanu si viceprimarul Levente Bognar.
La ora actuala in Arad mai locuiesc aproape 400 de evrei, fiecare dintre acestia avand rude care si-au pierdut viata in timpul atrocitatilor hitleriste, perioada in care s-au inregistrat sase milioane de victime. 
"Din Arad nu a fost deportat nici un evreu, acestia fiind supusi doar la munca silnica, iar cei din imprejurimi au fost stramutati in oras. In ceea ce ne priveste insa semnificatia clara a Holocaustului este un lucru pe care ar trebui sa-l lasam in seama istoricilor. Unii interpreteaza acest fenomen strict din punct de vedere etimologic, asta insemnand ca victimele au fost ucise si arse, in timp ce altii considera ca numarul victimelor nu ar fi fost atat de mare, teritoriul pe care s-ar fi comis abominabilele crime fiind mai restrans. Totul se rezuma la un joc de cuvinte. Cert e ca a existat o exterminare programata si organizata sistematic a poporului evreu. Nu se poate insa vorbi despre resentimente fata de poporul roman. In repetate randuri evreii au recunoscut ca romanii au manifestat o mare bunavointa fata de ei, de multe ori acestia punandu-si viata in pericol pentru a-i salva de la moarte. Cu toate acestea e clar ca au existat crime pe teritoriul romanesc, cum este si masacrul de la Iasi din 1941, in care au fost exterminati 12.000 de evrei", a precizat presedintele Comunitatii Locale Evreiesti, dl Ionel Schlesinger. 
Domnia sa a mai tinut sa precizeze ca la ora actuala relatiile dintre evrei si romani sunt cordiale, pe parcursul anilor intemeindu-se si multe familii mixte.
Legat de acest moment de evocare a trecutului tragic al evreilor, prefectul Dan Ungureanu afirma: 
" Pentru comunitate, respectul si consideratia se exprima si prin faptul ca suntem impreuna la acest eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului. Lasand la o parte orice fel de polemici, toti credinciosii trebuie sa se gandeasca ca fiecare viata are demnitatea ei. De aceea am raspuns cu mare placere invitatiei dlui Ionel Schlesinger care, prin cuvintele sale, a reusit sa transmita celor prezenti o pilda de intelepciune la care ar trebui sa cugetam cu totii".

Madiana Popescu & Leila Butiu - Adevarul

  • Alte 5418 kg de carne de vita substituite cu carne de cal

S-a incercat substituiriea carnii de vita cu carne de cal la o firma din Pancota In urma extinderii investigatiilor, ca urmare a depistarii la Arad, la S.C.EUROTRANS SRL, a unui caz de substituire a 214 kilograme de carne de vita cu carne de cal, s-au mai descoperit in depozitele aceleasi societati inca 5418 kg carne cu aceeasi origine.
Intreaga cantitate a fost supusa sechestrului sanitar veterinar si s-au recoltat probe in vederea efectuarii examenului de laborator pentru determinarea speciei.
Agentia Nationala Sanitara Veterinara si Directia Sanitara Veterinara Arad monitorizeaza intraga actiune.
La data de 02.09.2003, in urma examenelor de laborator pentru determinarea speciei, s-a descoperit ca 214 kilograme de carne de bovina au fost inlocuite cu carne de cal, la S.C.EUROTRANS SRL, localitatea Pancota, judetul Arad.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului

  • Redescoperiti farmecul istoriei!

Muzeul din Lipova - un obiectiv ce merita sa fie vizitat - Virtual Arad News (c)2003 Muzeul orasenesc din Lipova situat pe strada  Nicolae Balcescu nr. 21 se afla in actualul sediu inca din 1958.
Conacul  care adaposteste exponatele dateaza din secolul al XIX-lea.
Edificiul cuprinde opt sali  printre care se remarca in special salonul "rosu" si salonul "galben",  dupa culorile dominante ale tapiseriei.
In salonul "rosu" gasim o  splendida lustra de cristal si  o  soba de portelan in stil rococo.
Sectia de istorie prezinta o seama de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive si sclavagista, provenite din zona orasului.
Alte doua incaperi sunt dedicate evului mediu scotand in evidenta intensa activitate economica a orasului dar si participarea  localnicilor la rascoalele din 1514, 1784, si la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stapanit si Lipova.
Evenimentelor revolutiei de la 1848-1849 sunt prezentate intr-o sala speciala. Ultimele trei  camere cuprind sectia de etnografie, familiarizand vizitatorul cu arta populara  de pe Valea Muresului.
Muzeul poate fi vizitat zilnic cu exceptia zilei de luni intre orele 10 si 18.
De aproximativ doi ani la conducerea muzeului din Lipova se afla Corina Dubestean, o tanara absolventa a Facultatii de istorie din Arad.
Recent au fost facute amenajari la exteriorul cladirii iar trotuarul din fata a fost pavat.
De-a lungul timpului, mii de persoane au admirat exponatele de la Lipova si cu siguranta ca cei care a trecut odata pragul muzeului vor reveni aici cu placere.

Corina Olariu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]