Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 18 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Clopotele noii Catedrale a Aradului

Cinci clopote vor imbogati turnurile de la catedrala noua - Virtual Arad News (c)2003Urmare poruncii lui Dumnezeu, Legiuitorul Moise a facut trambite de argint, iar fiii lui Aaron si preotii au trambitat din ele atunci cand au jertfit Domnului Dumnezeu, ca poporul lui Israel, auzind glasul trambitei, sa fie gata de a se inchina Domnului. 
In acelasi scop si pe baza aceluiasi argument, Biserica a confectionat de la obarsia ei, clopote care, prin glasurile lor, pe cei vii ii cheama la Biserica sa cea preasfanta, pe cei morti ii plange pentru pacatele lor, fulgerile le frange si potolesc valurilor involburate ale acestei vieti pamantesti, semanand in sufletele oamenilor echilibrul, pacea si armonia. 
P. S. Episcop dr. Timotei Seviciu al Aradului, alaturi de toti cei ce-l inconjoara si-l sprijina in munca de edificare a Catedralei Episcopale, a dorit si a realizat confectionarea a cinci clopote pe seama acestei monumentale Biserici, ce au fost turnate la Innsbruck (Austria) vineri, 10 octombrie, 2003.
Clopotul cel mare are o greutate de 4.050 kg si va produce nota La-0. El va purta inscriptia "Acest clopot, inchinat eroilor si martirilor neamului romanesc, pentru unitatea neamului acestuia, s-a turnat prin darnicia tuturor credinciosilor din eparhie pentru Catedrala Sfanta Treime din Arad, in anul Mantuirii 2003, sub arhipastorirea P. S. Parinte Episcop dr. Timotei Seviciu."
"Slava Numelui tau, Dumnezeule!”
Pe al doilea clopot, care cantareste 1070 kg, si va produce nota Mi1, este inscris urmatorul text: "Acest clopot si celelalte trei mai mici s-au turnat pe cheltuiala familiei ing. Mircea si Livia Frentiu, pe seama catedralei Sfanta Treime din Arad in anul 2003. Preasfanta Treime Miluieste-ne..." 
Pe clopotul al treilea (de 745 kg) care va produce nota Fa diez 1, este scris: "Doamne curateste pacatele..." 
Al patrulea clopot, care cantareste 450 kg si produce nota La1 poarta inscriptia "Stapane, iarta faradelegile..." 
Iar clopotul mic, care cantareste 250 kg si produce nota Do diez 2, are textul: "Sfinte, vindeca neputintele noastre." 
Pe toate clopotele vor fi turnate ghirlande si aplicata icoana Maicii Domnului, cu Pruncul, ce vor fi executate de vanzator in mod gratuit. In baza prevederilor contractuale, testarea calitatilor sonore se va face dupa montarea clopotelor in turn, data de la care intra in vigoare termenul de garantie de 20 de ani. 
Pentru o executie cat mai corespunzatoare scopului, delegatia firmei reprezentante, a Episcopiei Aradului, insotita de specialisti, au fost condusi de catre dl. Grassmayer in mai multe biserici reprezentative din Austria, intre care Catedrala Episcopala Sf. Jacob si Pramonstratenser Chorherrenstift Willen - din Innsbruck, inclusiv la Clopotul Pacii, care cantareste 10 tone, din Mösern, Tirol. 
PS Timotei Seviciu impreuna cu credinciosii au comandat in Austria clopotele pentru Catedrala - Virtual Arad News (c)2003 Suma totala ce s-a investit in clopote este de 75.300 euro, din care 35.000 euro a sponsorizat familia ing. Mircea si Livia Frentiu, 2.500 euro suporta S. C. ICIM S. A. Arad, acoperind contravaloarea limbilor pentru cele cinci clopote, iar diferenta o suporta Episcopia, din banii credinciosilor si sponsorilor, ceea ce reprezinta contravaloarea clopotului mare, motoarelor de actionare ale celor cinci clopote, limitatoarele si contactoarele, interfetele cu roti si lanturi (instalatia de actionare completa pentru cele cinci clopote) calculatorul pentru comanda actionarii celor cinci clopote precum si contravaloarea celor 4.490 litere majuscule reprezentand inscriptiile. 
De la data turnarii clopotelor trebuie sa treaca minim o luna de zile pentru producerea unei raciri controlate si totale, dupa care vor fi aduse si instalate in turla noii Catedrale. 
Pe baza documentatiei deja predate in acest rastimp se va confectiona suportul de sustinere a clopotelor, unde vor fi instalate si accesoriile necesare actionarii lor electronice. 
Acest suport se executa de catre S. C. ICIM S. A., in colaborare cu reprezentanta din Arad a furnizorului - firma Apel Industries. 
In acest important moment al edificarii noii Catedrale a Aradului, P.S . Dr. Episcop Timotei Seviciu ne-a declarat: "Adresand si pe aceasta cale sentimente de aleasa gratitudine tuturor contribuabililor la inaltarea Noii Catedrale, inzestrarea si impodobirea ei cu cele necesare, nadajduim ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta tuturor sa ne rugam in acest maret Altar pentru Pacea Lumii, pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici, pentru unirea si mantuirea tuturor credinciosilor. Fie ca Bunul Dumnezeu sa dea tututor celor care au jertfit si jertfesc in continuare pentru realizarea idealului propus - Catedrala Episcopala din Arad - cele vesnice in locul celor vremelnice, cele spirituale in locul celor materiale, multa sanatate, implinirea in folos a rugaciunilor ce le vor inalta."

V. Filip - Adevarul

  • Da sau nu pentru Constitutie

Inca de dimineata multi cetateni au votat ContitutiaSectiile de votare se deschid la sapte dimineata 
Buletinele de vot au fost distribuite ieri presedintilor sectiilor de votare. S-au tiparit 405.000 de buletine de vot dintre care 153.000 in municipiu. 
In Arad s-au amenajat 85 de sectii de votare, in scoli, gradinite si policlinici. 
"In momentul de fata, la Arad, nu am sesizat nici o problema. Toate sectiile sunt amenajate si nici nu avem vreo sectie intr-un loc special. 
S-a solicitat amenajarea unor sectii in vami si in gara insa aceasta masura nu a fost acceptata"
spune Cristian Sodinca, presedintele Biroului Electoral Judetean Arad. 
Sectiile de votare se deschid astazi dimineata la ora sapte si se inchid la ora 22. 
Ferestrele si usile vor fi sigilate 
In institutiile de invatamant in care se organizeaza sectii de votare, cursurile s-au incheiat ieri la ora 14,00, astfel incat pana la ora 18,00 sa fie pregatite spatiile in vederea procesului de votare si sa fie predate presedintilor de sectii de votare pentru a fi puse sub paza. 
In ziua de 18 octombrie 2003, la inchiderea primei zile de votare, ferestrele sectiilor de votare se vor sigila prin interior, iar usile de acces pe exterior, folosindu-se sfoara, ceara, sigiliu sau banda de hartie stampilata. 
In cursul noptii, se va interzice intrarea oricarei persoane in sectia de votare. Eventualele persoane care incearca sa patrunda in zona restrictionata vor fi retinute si predate unitatii de politie teritoriale pentru aplicarea masurilor prevazute de lege. 
In ziua de 19 octombrie 2003, ora 7,00, deschiderea sectiilor de votare se va realiza de presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare, pe baza de proces verbal, numai in prezenta membrilor birourilor electorale. 
Sute de cadre militare asigura paza si ordinea 
In perioada 17- 20.10.2003, efective ale Ministerului Administratiei si Internelor desfasoara activitati de asigurare a ordinii si linistii publice si de paza in zona sectiilor de votare. 
Inspectoratul de Politie Judetean participa la aceste misiuni cu un numar de 593 de politisti care vor asigura paza unui numar de 261 sectii de votare din municipiul si judetul Arad. 
La sediul inspectoratului este constituit un punct operativ de comanda care va tine legatura in permanenta cu toate cadrele angrenate in misiuni specifice referendumului. 
Comandamentul Judetean de Jandarmi Arad cu un efectiv de 191 jandarmi asigura transportul buletinelor de vot, paza Biroului Electoral de Circumscriptie judetean si a unui numar de 57 de sectii de votare. 
Grupul Judetean de Pompieri are angrenati in aceste misiuni 38 de militari. 
In perioada 17-19 octombrie, sefii unitatilor care asigura paza sectiilor de votare si ordinea publica in zonele limitrofe acestora vor planifica si efectua controale in dispozitivele proprii, in mod deosebit in timpul noptii de 18 spre 19 octombrie, intre orele 22,00 si 7 dimineata. 
In situatiile in care la unele sectii de votare, din motive temeinice se suspenda procesul votarii, pe durata suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot, celelalte documente si materiale ale biroului electoral vor ramane sub paza permanenta, iar membrii biroului nu vor putea parasi sala de votare toti in acelasi timp.

Claudiu Oprean - Ziarul Transilvania

  • Recalcularea pensiilor in varianta liberala

Mona Musca si Eugen Nicolaescu in vizita in AradMona Musca, insotita de purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, a facut ieri o scurta vizita la Arad. 
Tinta delegatiei liberale au fost pensionarii aradeni, carora li s-a expus proiectul legii de recalculare a pensiilor, pregatita de PNL in colaborare cu Cartel Alfa si cateva organizatii ale pensionarilor. 
In esenta, proiectul prevede recalcularea tuturor pensiilor astfel incat la aceeasi vechime si acelasi loc de munca sa se primeasca aceeasi pensie. Guvernul PSD a fost aspru criticat pentru modificarile aduse legii pensiilor din anul 2000, lege pregatita de fosta guvernare. 
In viziunea liberala, un punct pentru calcularea pensiei va fi de minimum 45 la suta din salariul mediu brut pe economie, la care s-ar adauga vechimea in munca. 
Mona Musca crede ca proiectul va fi votat de Parlament, deoarece a fost prezentat in anul preelectoral, iar PNL va solicita votarea nominala si s-a angajat sa faca publice numele celor care ar vota impotriva. 
Resursele pentru sustinerea acestei recalculari care ar duce la o crestere medie a pensiilor de 20-25 la suta sunt gasite in colectarea fondurilor la buget si scurtarea fluxului banilor din fondul pensiilor de la prima veriga pana la pensionar. 
Daca PSD va "fura" proiectul liberal, Mona Musca a declarat ca va vota propunerea PSD "cu ambele maini", deoarece conteaza atingerea scopului final, nu cine promoveaza legea. 
Eugen Nicolaescu a mai prezentat ieri un proiect prin care guvernul se pregateste sa ierte marii datornici de plata unor impozite si taxe catre buget.
Prin proiectul respectiv, crede Eugen Nicolaescu, guvernul sprijina coruptia mare din Romania si favorizeaza clientela politica care, scapata de plata unor datorii catre buget, va putea disponibiliza bani pentru campania electorala de anul viitor. 
Intalnirea cu pensionarii aradeni a fost destul de agitata. Marea lor parte au fost membri PNL de varsta a treia. 
Pensionarii neutri nu au primit cu prea multa simpatie proiectul Monei Musca, pe care au acuzat-o de campanie electorala mascata.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Intr-o zona de basm, lumea a incremenit in saracie

La Silindia romani si maghiari convietuiesc in buna intelegere - Virtual Arad News (c)2003Silindia este situata intr-un cadru natural deosebit, unde principala ocupatie este agricultura si cresterea animalelor. 
Strazile sunt pe timpul zilei pustii, deoarece oamenii sunt la camp, sa adune roadele muncii sau la pregatirea terenului pentru primavara. 
Pe la birtul din sat se mai aduna seara barbatii obositi cu mainile pline de bataturi pentru a cinsti un pahar de tuica. 
Pulsul localitatii pare sa se fi oprit aici; parca nu se intampla nimic si totusi probleme sunt, de cele mai multe ori acestea macina sufletele oamenilor ca o moara… 
Silindia – Mergand inspre nord de la Tarnova, pe drumul asfaltat spre Buteni, ajungem in localitatea Silindia, unde a fost descoperit cu mai multi ani in urma unul dintre cele mai insemnate tezaure de monede dacice, pe locul numit "Frigarie"
Zona, era odinioara plina de paduri, care adaposteau cete de haiduci, care au fost defrisate si inlocuite de pasuni si terenuri agricole. 
In localitate vom gasi atat biserica catolica cat si pe cea ortodoxa, pe motivul ca aici convietuiesc in buna intelegere romani si maghiari. 
Politica se face-n birt…
Multi localnici traiesc de azi pe maine, obisnuiti sa-si petreaca zilele cam in acelasi fel. 
Muncile agricole si cresterea animalelor le ocupa intreaga zi. 
Seara, birturile din sat sunt pline de barbati care discuta despre agricultura sau politica. 
Aici se critica si se injura cu naduf statul, chiar daca oamenii nu cunosc prea multa politica sau legi. 
Cu acelasi spirit critic se discuta si despre edilii locali.  Localnicii se plang de apa din fantani, deoarece, mai ales atunci cand ploua, nu poate fi folosita pentru consum – "oamenii de aici au la dispozitie o arteziana cu apa potabila" – de starea drumurilor, majoritatea proaste si, nu in ultimul rand, de raritatea locurilor de munca.
Probleme la toate colturile…
"Multe ar fi, daca ar trebui sa le spunem pe toate. Sanatate, in primul rand, iar restul nu le mai spunem, ca nimeni nu ne ajuta. Ne chinuim cu datorii, nu avem nici apa, nici nimic. Mergi la primarie, la politie si nimeni nu te ajuta. Aici nimic nu este, dintotdeauna au fost numai probleme. Birturi is la toate colturile, dar nu este o croitorie sau un magazin ca lumea", spune Elena Floare de 54 de ani.
Ioan Solovestru, 61 de ani este nemultumit de starea drumurilor de lipsa unor institutii publice in zona si de calitatea apei potabile. "In primul rand, ar trebui sa se repare drumurile. Ar trebui facut un CEC aici, suntem trei sate, plus comuna si trebuie sa ne deplasam pana la Tarnova pentru orice problema. Si nu este autobuz, e doar unul care circula".
Stefan B., 81 de ani este plecat din localitate de mai multi ani, insa mai are casa in zona. "Eu nu stau aici, am inchiriat casa si mai vin din cand in cand aici. Stau la Zimand, dar atunci cand vin aici, mi-ar place sa vad ca lumea are unde lucra si are bani. Mi-ar placea ca si transportul sa fie mai organizat. Autobuzul circula de doua ori pe zi. Daca ai treaba la Arad, trebuie sa stai acolo, vrei nu vrei. Si daca sunt probleme cu acte, aici nu este notar, trebuie sa mergem pana la Ineu."
G. M., 74 de ani: "Nu-i buna apa de baut, mai ales cand ploua, se face un namol, nu mai este apa curata. Noi avem noroc ca avem facuta fantana mai adanca, am tras si in casa, pana in gradina avem un robinet. Eu cu batrana capatam amandoi 800.000 de lei, pensie. Am lucrat la CAP. De drumuri ce sa zic, ca nu le prea folosesc, sunt bolnav, cu picioarele astea si cheltuiesc o gramada de bani pe medicamente".

Corina Olariu & Roxana Naiman - Observator

  • Tramvaie urmarite prin GPS

Tramvaiele din Arad vor fi urmarite prin GPS - Virtual Arad News (c)2003Tramvaiele aradene vor fi urmarite prin sistem GPS. Conducerea Companiei de Transport Arad va face in zilele urmatoare o investitie majora, cumparand sisteme GPS pentru toate tramvaiele care circula in municipiul Arad.
Prin montarea acestora, dispecerul va sti in orice moment unde se afla un anume tramvai, daca exista defectiuni tehnice in trafic, blocaje sau daca nu se respecta graficul de circulatie.
Sistemul GPS este folosit in general pentru automarfare si autoturisme foarte scumpe, pentru ca proprietarul acestora sa le poata localiza oriunde in trafic.
Reducerile considerabile din ultima perioada au facut ca sistemul GPS sa fie accesibil unei palete mult mai largi de consumatori.
Conducerea Companiei de Transport crede ca prin acest sistem va imbunatati functionarea tramvaielor in Arad si va introduce disciplina in randul vatmanilor.
Aradenii nu se vor mai putea plange ca tramvaiele stationeaza prea mult la capat de linie sau ca acestea circula neregulat.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]