Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 19 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Anchetarea lui Medintu – intre politic, penibil si panica. Consulul onorific al Republicii Guineea, arestat de PNA
Gheorghe Medintu este anchetat de PNA ("Esti in reteaua Orange. Bine ai venit! Momentan, abonatul pe care l-ai apelat nu este disponibil. Te rugam sa incerci mai tarziu" – robotul telefonic al abonatului 0744.600.494...)
De unde i s-a tras
Medintu ("mai George, pot sa te deranjez?...", pentru liderii de opinie carora le achita facturile de telefon mobil, cumparaturile de la Jackson si ratele la banca) avea, in generozitatea sa, datorii imense. Vreo 250 de miliarde de lei, la o citire in diagonala a bilanturilor contabile. In repetatele sale incercari de a si le achita, contacta altele si altele si altele… N-a fost marlan cu nimeni, ci doar acel tip de rau platnic pe care nu te-nduri sa-l executi pentru ca, daca mai vrei sa ramai in bransa risti sa dai peste altii mult mai rai decat el. Era, deci, rau cu el, dar va fi mult mai rau fara el!
Facea inginerii financiare? Dar cine Dumnezeu nu face, la, vorba celui care tine de maner umbrela PNA, starea actuala a economiei?
Pentru asemenea acuzatii a fost cercetat de mai multe ori – ultima data de catre subcomisarul Cristea de la IGP – Directia Politiei Economico-Financiare, care a anchetat "credite de tip suveica", adica bani luati de la o banca si trecuti apoi in conturi la alte si alte banci, dupa ce au fost inregistrati in contabilitatea mai multor firme apartinand aceluiasi patron. Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a facut SUP (scoaterea de sub urmarirea penala) pe munca lui Cristea – o biata coada de topor – cum a mai procedat si cu alte dosare pe care scria Medintu. De exemplu, cu unul pe care comisarul Roman (alta coada de topor a concurentei "royale" si neloiale) l-a instrumentat, cu "evaporarea" a catorva sute de tone de combustibil de tip M intr-un dosar instrumentat de Garda Financiara, cu un prejudiciu adus statului in valoare de 6 miliarde de lei.
Vineri seara, Medintu a fost (re)vizitat de… recuperatori
Recuperatorii despre care vorbim nu se deosebeau prea mult de acel gen de "baieti de baieti" care au devenit mai de temut decat executorii judecatoresti, si tocmai de aceea si-au transformat porecla in renume… Medintu a mai avut, deseori, de-a face cu genul amintit, dar de data aceasta chiar i s-a facut frica. Presimtea ceva… Patronul, o stim din surse neoficiale dar foarte sigure si foarte bine documentate, si-a apelat toate cunostintele cu bani – n-a putut sa-l ajute nimeni… Una dintre acestea ne-a dezvaluit ca Medintu i-a cerut cu imprumut patru miliarde de lei cash, eventual convertiti in euro sau dolari. Acesta nu i-a dat – nu dispunea de atatia. Acum are remuscari. Crede ca, daca i-ar fi dat, Medintu ar fi fost astazi liber, iar presa mai saraca cu un subiect – ce-i drept, pe care nu se prea inghesuie ziaristii… Si noi credem la fel.
Mita? Cand? Acum Sase luni?! Duminica?!...
Agentiile de stiri au titrat ca George Medintu a fost retinut, pentru audieri si in vederea unei arestari extrem de previzibile – caci pornea de la "prezumtia de vinovatie" –, fiind acuzat de dare de mita (3000 de euro) catre un director de banca. In fapt, Medintu a fost luat pe sus duminica, pe la cinci dupa-amiaza, spre a da socoteala la Bucuresti, unde e o criza de "baroni de provincie" arestati… ceva de speriat. Vorba senatorului Avram Craciun – prieten apropiat al celui in cauza, chiar si acum, in momentul in care cititi articolul: "Profitau ca e duminica, e cinci dupa amiaza, ce banca mai lucreaza? Ce director mai gasesti la ora aia?... Mai ales ca mita pe care Medintu e acuzat ca a dat-o, se pare ca e un eveniment petrecut acum sase luni? Ca despre vreun flagrant nu pare sa fi auzit nimeni…"
In orice caz, comunicatul oficial pe care ofiterul de presa al PNA, Gabriela Neagu, l-a oferit redactiei noastre, suna astfel: "Parchetul National Anticoruptie a dispus inceperea actiunii penale impotriva numitului Medintu George, actionar majoritar al mai multor firme din Arad si zone limitrofe. Acestuia i s-a eliberat un mandat de arestare pentru 30 de zile, in baza unor capete de acuzare care fac referinta la mai multe infractiuni de coruptie si inselaciuni bancare. Prejudiciul pe care se estimeaza ca Medintu l-a adus statului depaseste 250 de miliarde de lei. Actualmente, inculpatul se afla in arestul Directiei de Cercetari Penale Bucuresti, for care a preluat ancheta."
Dupa o discutie telefonica de vreo 15 minute, ofiterul de presa al PNA ne-a rugat sa "ii ajutam cu informatii, caci, in caz ca le detineti, ne sunt de mare folos"…
"E un abuz diplomatic!"
Ardenita Medintu, sotia celui cercetat, a declarat aseara, in exclusivitate pentru ziarul nostru: "Ceea ce s-a petrecut cu sotul meu, de duminica dupa-masa incepand, frizeaza absurdul. George a fost chemat de directorul bancii Ro-Bank, in Timisoara, pentru a lamuri un credit. Acolo era asteptat de cativa politisti – sau ce-or fi fost –, care nici macar nu s-au legitimat si nu l-au legitimat… A fost urcat in masina, mai mult cu forta decat de bunavoie… Nu i s-a spus unde merge si nici pentru ce. Nu i s-a spus de ce este acuzat. Nici in momentul cand a ajuns in sediul PNA nu stia exact ce i se imputa. As vrea sa se specifice clar: sotul meu, consul onorific al Republicii Guineea, are imunitate diplomatica!, iar acesta este un abuz diplomatic, intrucat nu au fost contactate autoritatile din Guineea, tara a carui consul este sotul meu. Psihic, George este in regula – numai ce l-am vizitat…"

Lucian Valeriu - Observator

  • Referendum taranist pentru eliminarea unui PSD-ist

PNTCD vrea sa organizeze referendum impotriva primarului PNTCD Arad intra, de astazi, in faza decisiva a campaniei de strangere de semnaturi pentru organizarea unui referendum local prin care incearca schimbarea primarului Dorel Popa. In prima faza, fara mare popularitate si fara eforturi deosebite, taranistii au impartit formulare pentru opt mii de semnaturi confirmate in proportie de 60%. Cosmin Galu, presedintele organizatiei de tineret a PNTCD Arad, ne-a declarat ieri ca la finele saptamanii trecute tinerii taranisti au organizat o actiune in cartierul Aradul Nou, unde au batut din poarta in poarta. "Am avut un succes neasteptat. Unii ne-au retinut pana si-au chemat si rudele sa semneze pentru referendum", ne-a declarat Cosmin Galu. De astazi va fi amplasat un prim post fix in fata sediului partidului, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa fie amplasate alte mese in cateva locuri din Arad cu trafic pietonal mare. "Noi functionam pe baza legii partidelor politice si avem statutul de institutie publica, asa ca nu avem nevoie de aprobari pentru amplasarea punctelor fixe pentru strangerea de semnaturi", a precizat presedintele PNTCD Arad, Claudiu Cristea. Spre marea uimire a taranistilor, actiunea a avut un ecou neasteptat chiar si in randurile membrilor simpli PSD. "Au venit sa semneze si membri PSD, care s-au saturat de primarul lor. Am adunat semnaturi de la persoane de diferite confesiuni religioase, inclusiv de la baptisti", ne-a declarat un lider taranist, facand aluzie la postura sa de pastor baptist al primarului Popa. Pentru reusita campaniei de demitere a primarului, taranistii au pregatit si o propaganda vizuala, cofectionand afise care indeamna oamenii sa semneze pentru organizarea referendumului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Primarii nu vor spitalele

Doctorul Dorin Lazar - Directorul DSP doreste lamurirea statutului unitatilor sanitareCu statute juridice incerte, acestea nu pot fi preluate de CJA sau primarii
Modul de transferare a spitalelor catre comunitatile locale precum si gasirea unor surse de finantare sunt destul de ambigue, dand dureri de cap primarilor, acestia fiind, practic, obligati sa semneze protocoalele de predare-primire. Data limita pentru incheierea protocoalelor dintre Directia de Sanatate Publica (DSP) si administratiile locale a expirat, situatia fiind departe de solutionare. 
Principala problema se refera la statutul juridic al cladirilor in care functioneaza spitalele, neexistind elemente clare de identificare a imobilelor. Actul normativ prin care se solicita transferul precizeaza ca este nevoie de o evidenta financiar-contabila si de anumite elemente de identificare. Numeroase unitati sanitare nu au cladirile intabulate in cartea funciara. Exista si situatii paradoxale, cand DSP detine doar scriptic un imobil care nu mai exista in realitate. "Exista cladiri cu un statut juridic incert, imobilele fiind revendicate, pe terenul altor persoane sau luate in chirie de la Recons. Unitatile sanitare nu au puterea financiara pentru a lamuri statutul juridic al imobilelor cu probleme" - a spus Dorin Lazar, directorul DSP Arad. 
In situatia prezentata de Lazar sunt spitalele de Ginecologie (o parte revendicata si o parte luata in chirie de la Recons - n.r.), cel de psihiatrie de la Capalnas sau Policlinica veche. Mai mult, reprezentantii CJA spun ca specialistii DSP-ului nu si-au facut treaba si au prezentat documentatii incomplete. Or, daca nu exista o documentatie solida, consilierii judeteni nu pot vota preluarea spitalelor cu obiectii, asteptand o ipotetica reglementare a situatiilor juridice. 
O alta problema este legata de bani. In anul 2003 administratia locala nu va da bani spitalelor, acestea urmand sa fie finantate din cele cinci surse existente: CJAS, transferuri din bugetul de stat, surse locale, sponsorizari si venituri proprii. Este adevarat insa ca edilii locali au posibilitatea de a atrage fonduri de la Minister, dar numai in baza unor programe de dezvoltare. Referindu-se la finantarea pe care trebuie sa o asigure spitalului din Ineu, primarul Nicolae Mehelean spune ca nu poate sa-si puna semnatura pe protocol deoarece numai cheltuielile stricte pe care trebuie sa le faca in acest an se ridica la peste 3,8 miliarde de lei. Asta in conditiile in care bugetul pe care il are la dispozitie nu este foarte mare. De altfel, la Ineu mai exista si problema spitalului nou, aflat in constructie. Acesta are un regim special, in sensul ca sumele necesare pentru finalizare vor fi asigurate, in continuare, de catre Ministerul Sanatatii

M. Mot & C. Ghinaciu - Agenda zilei

  • Centurymarc a promis 10 milioane de dolari pe 28 februarie

Centurymarc a promis inceperea finantarii la CET Investitorul american Centurymarc a promis, ieri, ca va incepe finantarea CET cu o prima transa de 10 milioane de dolari, in data de 28 februarie. Primarul Dorel Popa a facut acest anunt in cadrul unei sedinte organizate de Prefectura, la care au fost invitati conducerea CET Arad, membrii in CA si AGA ai societatii, reprezentanti ai sindicatelor. Oferta americana a aparut dupa ce termenul de un an in care municipalitatea avea timp sa atraga surse externe pentru CET a expirat. Promisiunile Centurymarc de incepere a derularii investitiei au fost nenumarate, dar pana acum nici una nu a fost onorata.
Coloman Edeleni, membru CA, ne-a declarat ca materialul inaintat de firma americana, prin care isi ia angajamentul sa vina cu o parte din bani la sfarsitul lunii, urmand o alta transa de 130 de milioane, a fost trimis atat Consiliului Local, cat si la Guvern.
Astazi, o comisie formata din Dorel Popa, consilierii locali Sever Puia si Mircea Roman, directorul CET, Lucian Barniciu, directorul Arterm, Doru Campan, si un reprezentant al Guvernului, Petrisor Peiu, va initia la CET o analiza a stadiului de realizare a contractului de colaborare cu americanii.

Simona Mazare - Observator

  • Zeci de ciobani intra cu oile in camp distrugand semanaturile oamenilor

Ciobanii au scos oile la pasunat desi inca nu este permisJudetul Arad se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste protejarea pasunilor si a semanaturilor, deja efectuate din cauza ciobanilor care isi scot oile din adaposturi, cu toate ca in aceasta perioada, pana in 30 aprilie, pasunatul este interzis. Pentru a combate aceasta situatie, s-a constituit, la nivelul Directiei Agricole, un Comitet Consultativ-Operativ care va monitoriza situatia din teritoriu. "Probleme de acest fel se regasesc in intregul judet, dar ele se manifesta, mai ales, la Semlac, Seitin si la Nadlac. Sunt zeci de ciobani care au plecat cu oile din alte judete cu iarna mai grea decat in Arad pentru a ierna aici. Transhumanta da ragaz pasunilor sa se refaca, ceea ce nu se poate intampla, daca ciobanii le folosesc in mod continuu. Ei se stabilesc intr-un loc, timp in care oile sunt scoase pe pasune sau, faptul cel mai grav, pe culturile oamenilor. Intr-o singura noapte, cateva sute de oi fac ravagii. Desi sunt goniti, ciobanii, in spatele carora sunt persoane cu jeep-uri proprietarii turmelor, se indreaptu spre alte locuri, savarsind aceleasi fapte", afirma d-l Avram Fluieras, directorul Directiei Agricole Arad. Constatarea pagubelor se face printr-o comisie abilitata in baza unei imputerniciri a prefectului, potrivit Hotararii Consiliului Judetean nr. 47, data in aplicarea Legii Zootehniei. Aceeasi hotarare prevede sanctionarea unor astfel de fapte cu amenzi intre 5 si 15 milioane de lei si suportarea pagubelor produse de catre cei care le-au cauzat.

Dan Roman - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]