Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 19 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Parteneriat stiintific romano-italian pe tema: Vehicule Feroviare de Mare Viteza

Prof. dr. Renato Rizzo isi exprima satisfactia de participare la proiectIn aceste zile (18-21 iulie), se află la Universitatea "Aurel Vlaicu" prof. dr. Renato Rizzo de la Universita degli Studi di Napoli, Frederico II, Napoli (Italia).
Profesorul italian este prezent la universitatea aradeana prin Programul Intensiv Erasmus, "Vehicule Feroviare de Mare Viteza".
Programul, inceput in 1999 si finantat din fonduri europene, a ajuns la cea de-a treia etapa". "Sisteme de franare pentru vehicule feroviare de mare viteza".
Universitatea "Aurel Vlaicu" a organizat ieri o conferintă de presă, la care a fost invitat oaspetele italian.
Prof. univ.dr.ing. Liviu Sevastian Bocii, cancelar general al universitătii si directorul acestui proiect, ne-a informat că bazele proiectului s-au pus in 1999, cu prilejul bursei la Universitatea Bilbao de care domnia-sa a beneficiat.
"In aceste zile, vom vizita, impreună cu profesorul Renato Rizzo, ASTRA, Facultatea de Inginerie Alimentara din cladirea noua si vom purta discutii pentru a intocmi noi proiecte de colaborare stiintifica. Ne dorim ca acesta să nu fie sfarsitul, ci un nou inceput", a spus prof. univ. dr. ing. Liviu Sevastian Bocii.
Prof. dr. Renato Rizzo si-a exprimat satisfactia de a participa la acest proiect, apreciind că derulează cu Universitatea "Aurel Vlaicu" o colaborare fructuoasă la nivel stiintific.
Si partenerul italian a adus in discutie viitoarele proiecte pe care cele doua universitati le vor desfasura impreuna. La conferinta de presa au participat si alti doi reprezentanti ai Ingineriei aradene. Conf. dr. ing. Ioan Copaci, seful catedrei Automatizari, Automobile, Material Rulant de Cale Ferata, a vorbit despre viitorul program de masterat pe care catedra il va organiza in următorul an universitar. 
De asemenea, seful de catedra a precizat ca in iunie 2004, specialisti aradeni in domeniu au fost invitati sa participe la o sesiune internationala de comunicari stiintifice.
Conf. univ. dr. ing. Ioan Bele s-a referit la preocuparea catedrei de a asigura relatia absolventilor cu angajatorul, după terminarea studiilor, colaborarea intre mediul academic si cel economic avand rezultate excelente.

C.L. - Adevarul

  • Cheta la Spitalul Judetean

Au aparut primi sponsori pentru modernizarea Spitalului JudeteanPremiera in sistemul sanitar aradean
In urma cu o saptamina, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, initia un parteneriat pentru dotarea Spitalului Judetean Arad. Desi se merge pe sistemul "cheta", in numai o saptamana au aparut primii patru sponsori. Fiecare dintre ei va lua cate o sala de operatii pe care o va moderniza complet. Dupa modernizarea tuturor salilor de operatii se va trece la modernizarea saloanelor.
Oamenii de afaceri s-au implicat
In toamna anului trecut, Gheorghe Falca a fost pe punctul de a-si rata nunta din cauza unei banale operatii de apendicita.
El a fost operat de doua ori in numai o saptamana si doar datorita norocului a putut participa la propria-i nunta. 
Nasul, presedintele PD-ului, Traian Basescu, l-a transportat de mai multe ori pe mirele Gheorghe Falca la Spitalul Judetean Arad. 
In urma cu putin timp, in plina caldura, Gheorghe Falca a fost din nou operat. La o temperatura de peste 40 de grade in sala de operatie, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad a constatat ca nu numai el era victima caldurii, ci si medicii care operau. 
Uzi de transpiratie, acestia abia l-au mai operat pe pacient. 
Gheorghe Falca a decis ca trebuie sa ia masuri in acest sens. In saloane se statea cu toate geamurile deschise, iar la sectia de terapie intensiva, apartinatorii schimbau compresele bolnavilor pentru a le scadea temperatura. 
Bani pentru reconditionarea salilor de operatii nu existau, in conditiile in care se pune problema inchiderii unor spitale din judet. 
Gheorghe Falca a decis sa ia totul pe cont propriu si a initiat proiectul "Ajuta pentru ca si spitalul sa poata ajuta". 
Au fost trimise peste 200 de scrisori agentilor economici din Arad, cu cifre de afaceri mari. Sistemul "cheta" pentru spitalul judetean a prins la investitorii aradeni. Majoritatea au avut rude internate in spital si au vazut in ce conditii se lucreaza in spital, asa ca au decis sa participe la proiect.
"Aici m-au operat de trei ori"
Dupa o saptamana au aparut primii sponsori. Patru firme din Arad au decis sa se implice in repararea a patru sali de operatie. Directorii firmelor ICIM, Elecon, Astral Impex si PAB au venit sa vada salile de care se vor ocupa. 
Gheorghe Falca le-a prezentat sala unde fusese operat de trei ori in mai putin de un an: "Aici m-au operat de trei ori", spunea vicepresedintele CJ Arad, in timp ce investitorii se uitau la bucatile de faianta cazute de pe perete. Cele patru firme vor dota salile de operatie cu geamuri termopan si instalatii de aer conditionat. 
Oamenii de afaceri care si-au "preluat" salile se uitau cu groaza la pereti, ferestre sau chiuvetele care picurau. Daca se vor renova toate salile de operatie din Spitalul judetean, Falca este optimist ca se vor putea renova si saloane ale spitalului, pe acelasi sistem de cheta.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Arad, paternitatea unui parc industrial - subiect de controversa intre primari

Fostul primar - Valentin Paul Neamt este nemultumit ca nu ii sunt recunoscute meriteleFostul primar al Aradului, Valentin Paul Neamt, este in conflict cu actualul edil-sef din cauza parcului industrial al orasului.
Liberalul Paul Neamt sustine ca Dorel Popa, primarul in functie, ii confisca titlul de fondator al principalului obiectiv economic aradean, atribuindu-si pe nedrept meritul de a fi creat mai multe locuri de munca.
"Constituirea zonei industriale a inceput in timpul mandatului meu. M-am inspirat din strainatate. Ce m-a deranjat este ca executivul primariei sustine acum ca a preluat zona industriala la 450 de locuri de munca. Este aberant. Numai firma Leoni are 2.500 de locuri de munca si 80 la suta din locurile de munca au fost create prin firmele aduse de mine", declara fostul primar.
In replica, Dorel Popa neaga acuzele si spune ca el doar a dezvoltat proiectul, vanzand teren mai multor investitori. "Nu vreau sa se inteleaga ca am facut ceva ce a facut colegul meu. Eu am deschis si o alta zona in care se va face si productie, nu doar comert. In vechea zona industriala mai exista 20 de hectare rezervate pentru o firma japoneza", afirma primarul Popa.
Aradul a fost primul oras din tara care a vandut teren direct investitorilor, pentru atragerea lor.
In acest fel, primaria a fost degrevata de responsabilitatea crearii infrastructurii. La momentul actual, in parcul industrial exista mai multe firme puternice capabile sa creeze si in viitor locuri de munca. 
Municipalitatea intentioneaza sa construiasca o linie de tramvai spre aceasta zona pentru a veni in ajutorul investitorilor si a angajatilor sai.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Copiii problema nu sunt doriti la scoala generala din Petris

Purtatorul de cuvant al DGPDC - Elena Robotyn este de parere ca diponibilizatii sa devina asistenti maternaliDesfiintarea centrului de plasament continua sa dea batai de cap autoritatilor
In comuna Petris functiona, pana nu de mult, un centru de plasament, care oferea copiilor institutionalizati o sursa in plus in ceea ce priveste integrarea in societate. Ei aveau posibilitatea sa participe activ la viata comunitatii. Uneori mergeau in sat spre a-i ajuta pe tarani la treburile casnice, castigandu-si astfel, in mod cinstit, bani de buzunar.
O localitate izolata
Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului (DGPDC) a decis, insa, ca este mult mai bine pentru copii sa fie mutati intr-un centru mai apropiat de domiciliul parintilor lor (n.r- majoritatea locuind in zona orasului Arad).
Ramane insa problema personalului, care s-a ocupat pana acum de copii. In centrul de plasament si in scoala speciala aferenta isi desfasurau activitatea 80 de localnici, iar multi dintre cei ce vor fi disponibilizati isi vor gasi cu greu un alt loc de munca, Petrisul fiind o localitate destul de izolata.
"Am facut tot ceea ce era cu putinta pentru a mentine centrul", a declarat Emil Petrean, primarul comunei.
DGPDC pledeaza pentru intelegere
La insistentele localnicilor, conducerea Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului a decis sa nu renunte cu totul la investitiile care au fost facute aici.
Astfel, in cladirea fostului centru de plasament va functiona o tabara de 100 de locuri pentru copiii institutionalizati, precum si un centru de 20 de locuri pentru copiii cu probleme de comportament, acestia din urma urmand a invata, conform declaratiilor Elenei Robotyn, purtatorul de cuvant al DCPDC, impreuna cu elevii din sat.
"Acesti copii, pentru a reusi sa-si ajusteze comportamentul, trebuie sa nu fie discriminati. Daca-i izolam nu o sa rezolvam nimic. In plus vor fi tot tirnpul supravegheati, in timpul orelor de profesori, iar in timpul pauzelor de personalul centrului, scoala generala fiind in aceeasi curte cu cladirea in care vor fi cazati", a afirmat Elena Robotyn.
Reduceri de personal
Referindu-se la partea sociala a desfiintarii centrului, purtatorul de cuvant al DGPDC a declarat: "Nu puteam sa mentinem acest centru doar pentru a nu disponibiliza personalul. 
Desfiintarea Centrului de plasament de la Petris ii nemultuneste pe localnici Din cei 51 de angajati ai DGPDC, vor pleca 22, dar pe langa cei 29 de salariati ramasi vom mai angaja, pe baza de concurs, 5 persoane, pentru a ocupa posturile de psiholog, asistent social si psihopedagog, deoarece, actualii angajati ai centrului nu sunt specializati in aceste domenii. 
Cele mai mari reduceri le vom opera in randul supraveghetorilor de noapte, din 9 vor mai ramane 5, in randul femeilor de serviciu, vor pleca toate 4, in randul ingrijitori lor de cladire, vor fi disponibilizati toti si in randul ingrijitorilor de copii mici, care in situatia de fata raman fara obiectul muncii. 
Tuturor le-am oferit varianta intrarii in randul asistentilor maternali",
a spus Elena Robotyn.
Parintii sunt nemultumiti
In ciuda asigurarilor primite de la Arad, parintii elevilor din Petris sunt profund nemultumiti, nedorind sa-si expuna copiii unor influente care nu pot fi benefice. "Am avut multe discutii pe aceasta tema cu localnicii. Sunt foarte ingrijorati. Nu avem nimic impotriva faptului ca acesti copii cu probleme sa vina aici, dar sa nu fie scolarizati la scoala generala din sat, pentru ca altfel vor distrage atentia elevilor buni", a spus primarul Emil Petrean.
Problemele pot fi rezolvate
"Parintii nu trebuie si-si faca nici un fel de probleme, pentru ca acesti copii cu tulburari de comportament nu vor invata impreuna cu elevii din comuna. Vor fi scolarizati in localul scolii speciale, si oricum nu vor sta mai mult de doua luni, pentru ca vor sta acolo doar in perioada de recuperare, iar in ceea ce priveste personalul didactic, la pretransferari am rezolvat situatia a patru profesori titulari, care vor munci la Conop, Siria, Sambateni si Birchis, cei trei invatatori titulari vor primi posturi in luna august, in timp ce suplinitorii s-au prezentat la concursul de titularizare", a declarat Zoea Rotaru, inspector general al Inspectorotului Scolar Judetean (ISJ) Arad.
***
Din nou, lipsa de comunicare isi spune cuvantul. In timp ce conducerea ISJ neaga faptul ca elevii din Petris vor fi colegi de clasa cu anumiti copii, care au probleme de comportament, purtatorul de cuvant al DCDPC afirma contrarul, provocand nemultumiri in randul parintilor.

Lucian Serban - Agenda zilei

  • Reforma sanitara la Chisineu Cris: Un spital fara nasteri si operatii, dar cu sectie de pneumoftiziologie

La spitalul vechi din Chisineu Cris a fost infiintata sectia de pneumoftiziologie - Virtual Arad News (c)2003Spitalul orasenesc Chisineu Cris este, poate, singurul dintre unitatile medicale care a scapat – cat de cat – "neajustat" de reforma sanitara.
Este una dintre cladirile vechi si impunatoare ale orasului, dar, de cum intri pe poarta, te impresioneaza pustietatea locului, aripile anexa ale spitalului reclamand de multa vreme reparatii, renovare si modernizare. Conducerea spitalului respira, insa, oarecum usurata ca nu a dat pe nimeni afara, dar acest lucru a fost conditionat (dureros) de desfiintarea a doua sectii deosebit de importante pentru orice spital.
S-a infiintat sectia de pneumoftiziologie, dar au disparut doua sectii
Despre ceea ce s-a intamplat post reforma, ne-a informat conducerea unitatii, respectiv directorul Mircea Bunescu secondat de directorul economic: "Spitalul este structurat acum pe sectia de medicina interna cu un disponibil de 25 de paturi si cea de pediatrie, cu 15 paturi. Este intr-adevar cam putin, mai ales la copii, dar ne descurcam. In caz de nevoie vom completa de la Sectia Pneumoftiziologie care are un disponibil de 45 de paturi. Aici sunt trimisi numai bolnavi care nu mai sunt activi; aproape toti isi fac tratamentul la Arad si de abia dupa aceea vin la noi, cand, practic, nu mai exista nici un pericol  de infectie. Sectia este noua, igienizata, oferind conditii, am putea spune, hoteliere, bolnavilor".
In cadrul spitalului mai functioneaza un laborator de analize medicale si radiologie, plus ambulatorul de specialitate (cabinet de pneumoftiziologie si obstetrica - ginecologie).
S-a subliniat faptul ca nu exista disponibilizari de personal, dar conditia ca oamenii in halate sa ramana "in slujba" este dureroasa: s-au desfiintat doua sectii puternice, Chirurgia si Obstetrica-Ginecologie, sectia "Nou-nascuti" incepand cu data de 1.05.2003 prin Ord. Nr.349 din 12.04.2003. 
In ceea ce priveste Chirurgia se pare ca desfiintarea acesteia s-a datorat si faptului ca nu exista un medic anestezist cu norma intreaga: "Acest lucru este valabil pe plan national. Nici o sectie de chirurgie nu poate functiona fara un medic anestezist angajat cu norma intreaga".
Bani foarte putini
"Deocamdata suportul financiar al spitalului, cel putin pentru acest an, este suficient, ne spune directorul economic, Ioan Sule. Avem ceva bani, atat pentru personal cat si pentru cheltuieli materiale. Totusi, am primit doar jumatate din necesarul pe care l-am intocmit; din 3,1 miliarde lei cat am cerut, am primit doar un miliard si trei sute de mii de lei. Incercam sa ne descurcam insa si prin obtinerea de venituri proprii (analize de laborator, radiografii), dar am solicitat un ajutor banesc si din partea consiliului local."
In perspectiva, se are in vedere ca doua nivele ale spitalului nou sa intre in folosinta privata, dar deocamdata totul este in stadiu de proiect. Cadrele medicale care deservesc spitalul orasenesc sunt 11 medici – din care 5 sunt rezidenti – iar personalul mediu sanitar este in numar de 42 de persoane.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 19 iulie - 26 iulie 2003  Lacrimi din soare - (SUA)
Muresul - 19 iulie - 26 iulie 2003  Orele - (SUA)
Arta - 19 iulie - 26 iulie 2003 - Sala A  Femeia fatala - (SUA)
Arta - 19 iulie - 26 iulie 2003 - Sala B  Siguranta nationala - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]