Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 19 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Interdictie pentru Monumentul Libertatii!?

Proaspat restaurat grupul statuar starneste din nou controverse - Virtual Arad News (c)2003Cu cateva ore  in urma, la miezul noptii, ne-a parvenit informatia: Comisia pentru Monumente a Ministerului Culturii si Cultelor a interzis ieri reamplasarea Monumentului Libertatii la Arad. 
Afirmatia ii apartine scriitorului Mircea Micu, care a facut publica informatia intr-o interventie la emisiunea lui Adrian Paunescu, la Realitatea TV. Potrivit lui Micu, s-a apreciat ca mesajul monumentului nu este potrivit pentru ca grupul statuar sa poata fi reamplasat. 
Va reamintim ca decizia reamplasarii a fost luata in sedinta publica a Consiliului Local, la initiativa primarului Dorel Popa, cu votul majoritatii consilierilor. 
Lucrarile de amenajare a zonei unde ar fi trebuit amplasat monumentul, in Piata Pompierilor, au demarat, organizandu-se chiar si o licitatie pentru stabilirea antreprenorului. 
Statul maghiar a decis sa doneze suma de patru miliarde de lei, iar Consiliul Local asigura fondurile necesare amenajarii pietei. 
Un grup de restauratori lucreaza deja de mai multe luni la reconditionarea statuii, considerata de specialisti ca fiind una dintre cele mai frumoase din tara. 
UDMR Arad a emis cupoane valorice urmand ca banii obtinuti sa fie folositi pentru reamplasare; majoritatea cumparatorilor au fost cetateni straini.
Interesant de remarcat este ca autoritatile locale nu au fost informate despre decizia comisiei din subordinea ministrului Razvan Theodorescu. 
Solicitat in aceasta noapte, in jurul orei 1, deputatul UDMR de Arad, György Tokay ne-a declarat ca anuntul l-a surprins. 
"Deocamdata nu pot spune nimic, doar daca mi se va confirma sau infirma stirea. In cursul acestei zile voi avea o discutie cu domnul Marko Béla, pentru a vedea care este realitatea si ce facem in continuare". 
Alte surse din cadrul UDMR, contactate dupa anuntarea interdictiei, nu au ezitat sa spuna ca in opinia lor ar putea fi vorba si despre o provocare, pentru a deturna consilierii aradeni de la decizia luata. 
Inaugurarea statui era prevazuta pe data de 6 octombrie.

Andrei Ando - Observator

  • Piedici in calea aducerii lui Slavici acasa

Se asteapta stramutarea osemintelor scriitorului Ioan Slavici la Siria - Virtual Arad News (c)2003Dupa cum va informam, o delegatie aradeana, condusa de catre directorul Directiei pentru Cultura si Culte, dl. Adrian Simon, s-a deplasat zilele trecute la Panciu, pentru a purta discutii cu autoritatile locale privind stramutarea osemintelor lui Ioan Slavici la Siria, localitatea natala a marelui scriitor. 
Aradenii, chiar daca nu s-au lovit de un refuz categoric, au avut de-a face cu o ezitare a oficialilor din Panciu, bazata oarecum pe teama de reactia negativă a populatiei din zona.
Delegatiei judetului nostru nu i-a mai ramas mare lucru de facut, decat sa se prezinte in fata ministrului Culturii, acad. Rasvan Theodorescu. 
Acesta, fiind de acord cu demersul aradenilor, a transmis o adresa Episcopului de Buzau, prin care ii solicita sa dezamorseze situatia creata la Panciu. 
Pe de alta parte, Episcopul Aradului, Preasfintia Sa Timotei Seviciu, a intervenit in acelasi scop la Patriarhia Romana. 
Si raspunsul inaltelor fete bisericesti a fost unul favorabil aradenilor.
Urmează ca in termen de 30 de zile, Episcopia Buzaului sa transmita aradenilor un raspuns la solicitarea acestora de a-l aduce pe Slavici acasa. 
In cazul in care acestia nu isi vor da consimtamantul, arhitectul Dan Slavici, nepotul scriitorului va intenta in acest sens un proces in instanta.
"Toti cei care vor sprijini acest demers sunt bineveniti in randurile noastre. Nu avem de gand sa ne rezumam la aducerea osemintelor la Siria. Dorinta noastra este de a-i acorda mult mai mare atentie ilustrului scriitor sirian. Mai mult decat atat, autoritatile comunei Siria si-au exprimat disponibilitatea de a stabili o punte de legatura cu Panciu, atat sub aspect cultural cat si economic" a precizat prefectul Dan Ungureanu.

M. Popescu - Adevarul

  • Ieri au inceput examenele de bacalaureat pentru restantieri

Au inceput examenele de bac pentru restantieriPentru prima proba de limba si literatura romana s-au inscris 136 de elevi
Examenele de bacalaureat au inceput ieri pentru elevii restantieri, prin sustinerea probei orale de limba si literatura romana. 
Candidatii pot opta pentru a sustine examen doar la probele nepromovate in luna iunie. 
Pentru aceasta sesiune, indiferent de probe, s-au inscris in total 691 de elevi. 
In cele doua centre existente din municipiul Arad, Grupul Scolar "Iuliu Maniu" si Colegiul Tehnic, se va desfasura pe toata perioada acestei sesiuni, examinarea celor inscrisi. 
Pentru limba si literatura romana, desfasurata ieri si azi, si-au anuntat participarea 136 de elevi. 
"Pana la orele amiezii nu a cazut nimeni, elevii au fost destul de pregatiti, dar la unii se mai putea insista si cu alte intrebari", a declarat Mihai Matekovits, inspector scolar general adjunct. 
Miercuri si joi se vor sustine examenele la limbile moderne, iar vineri si sambata la limbile materne. 
Toate probele din aceasta saptamana sunt orale. 
Saptamana viitoare, incepand de luni, examenele sunt scrise. 
Prima proba va fi si de data aceasta, limba si literatura romana. 
Evaluarea va continua marti la limba materna (la aceasta sesiune se va sustine doar proba de limba maghiara), iar miercuri la probele de specialitate ale profilului terminat.
Joi, elevii vor fi examinati la proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar vineri, elevii se vor prezenta pentru o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. 
Rezultatele finale se vor centraliza la Colegiul Economic, si se vor face publice in data de 1 septembrie, urmand ca in 4 septembrie sa se prezinte situatia definitiva.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean se gandeste la posibilitatea ca si elevii din judet sa-si sustina examenele la centrele din municipiu. "Deoarece s-ar putea sa nu se sustina examene in subcomisiile din judet, asta urmand sa stabilim azi (n.r. ieri 18 august), toti elevii din aceste zone, vor veni sa dea examene in centrele din Arad. Nu are rost sa deplasam o echipa intreaga pentru unul sau trei copii, aceasta pentru ca si in regulament se precizeaza ca daca numarul de copii dintr- un subcentru este mai mic decat 75 acestia vor fi transterati la centru", a precizat Mihai Matekovits.

Anca Sumalan - Agenda zilei

  • Retrasi din cauza caldurii

Nu numai oamenii sufera de caldura In ultimele zile, aradenii sunt obligati sa suporte temperaturi ce depasesc constant 30 de grade, in unele zile ajungand chiar la 36 de grade Celsius, informeaza RomNET. 
Din aceasta cauza, mai multe unitati economice din judetul Arad si-au modificat programul de activitate, evitandu-se pe cat se poate derularea unor activitati la orele amiezei, cand canicula devine insuportabila. 
Printre cei care si-au modificat programul de activitate se numara si taximetristii, care, mai nou, in orele in care soarele dogoreste la maximum, nu mai pot fi gasiti pe strazile din Arad. 
Acestia se retrag incepand cu orele 12-13 si se intorc pe traseu abia spre orele serii, cand temperaturile devin suportabile. 
Acest program ii nemultumeste pe aradeni, multi dintre ei preferind sa circule in aceasta perioada cu taximetrele decat sa suporte caldura sufocanta si mirosurile de transpiratie din mijloacele de transport in comun. 

Evenimntul Zilei (Editia de Vest)

  • Un spectacol teatral de exceptie.  Despre adevar, dreptate si libertate, "In largul marii"

Regizorul Ion Mircioaga a pus in scena piesa "In largul marii"Casa de Cultura a Municipiului Arad s-a remarcat din nou printr-un spectacol teatral exceptional. Actorii profesionisti Ovidiu Ghinita, Bogdan Costea, Carmen Vlaga si Florin Covalciuc s-au descurcat cum nu se poate mai bine "In largul marii".
Piesa scrisa de Slawomir Mrozek surprinde un episod de viata, in care trei calatori plutesc in deriva pe ape straine, fara hrana si chinuiti de foame. Disperarea ii impinge spre solutii extreme: sacrificarea unuia dintre ei, pentru supravietuirea celorlalti. Dar cine sa fie victima? 
"Hazardul este o ramasita a trecutului indepartat", spune unul dintre personaje, asa incat alegerea va fi facuta prin vot democratic, dupa o prealabila campanie electorala. 
Fiecare "aspirant" la viata isi expune motivele pentru care merita sa nu moara. Asemenea unei intreceri politicianiste, se scot in lupta pancarte, se tin discursuri la tribuna, promisiunile nu contenesc sa apara, opozantii vocifereaza si aliantele inter- umane se infiripa. 
Soseste si momentul votului. Tribuna, in fapt o galeata ordinara, devine urna, fiecare isi noteaza optiunea pe un petic de hartie si apoi asteapta verdictul. 
Liderul grupului, interpretat magistral de Ovidiu Ghinita, actor la Teatrul de Stat din Arad, anunta insa o frauda: galeata contine la final de vot patru biletele in loc de trei. 
Suspiciuni, nervi intinsi la maximum, foame mistuitoare. "V-am spus ca parlamentarismul nu mai e la moda. Democratia nu a putut fi aplicata, iar dictatura nu mai e in voga", concluzioneaza Ovidiu Ghinita. 
Solutia? "Voluntariatul va salva situatia"
Candidatii la moarte pozeaza acum in victime ale saraciei, foamei, nefericirii. Nedreptatile trecutului devin virtuti, minciunile se transforma in adevaruri, scopul scuza mijloacele. 
Sloganul "sarac dar cinstit", atat de caracteristic sistemului politic romanesc, sta pe buzele fiecarui marinar, dornic sa impresioneze prin drama sa. In acest moment, interventia actritei Carmen Vlaga, mintea lucida care vrea sa iti smulga valul de pe ochi, omul din umbra, posesor al adevarului, este extrem de reusita.
 "Realitatea e mult mai crunta decat ceea ce pare. Altii sunt cei care nu au ce manca", atrage atentia Carmen Vlaga. 
Nimic nu stavileste insa apetitul celor trei flamanzi (de putere). 
Rand pe rand tin discursuri patetice, se adreseaza printr-un cerc (simbol al televizorului) multimii, isi plang copilaria si adolescenta. 
Moartea parintilor este in acest context un criteriu de departajare, o virtute ce justifica pretentiile de viata. 
De aici incolo, orice argument rational nu mai conteaza, orice urma de corectitudine dispare. Legea junglei invinge. 
In final, unul dintre nefericiti (Florin Covalciuc) este legat fedeles si pregatit pentru momentul uciderii. 
Deznodamantul nu este oprit nici de tipatul lui Bogdan Costea, care anunta gasirea unei conserve de carne. 
"Lasa-l! Nu vezi ca el e fericit", raspunde Ovidiu Ghinita, in timp ce intunericul invaluie scena. 
Aplauzele, meritate, i-au rechemat pe actori de trei ori la rampa. 
Deasupra tuturor, sta insa viziunea deosebita a regizorului Ion Mircioaga, un om care a ales sa creeze un eveniment cultural, intr-un anotimp neprielnic, cand strandul este principala atractie aradeana.

Cosmin Lungu  - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]