Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 19 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • "Cea mai buna imagine pentru SIF este realitatea"

Presedintele SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman da replica la acuzele adusespune, in replica la acuzele aduse, presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman
Dupa aparitia, intr-un ziar central, a mai multor articole care fac referire la Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana, la presedintele acesteia si la mai multi angajati cu functii de conducere. 
Ioan Cuzman a purtat, ieri, un dialog cu presa aradeana, in "intentia de a restabili adevarul".
"Am fost foarte afectat de aceasta problema, dar nu intr-atat incat sa-mi pierd capul. Am hotarat in Consiliul de Administratie sa tratam problema cu calm, cu tenacitate, pentru a o rezolva. Eu nu doresc ca SIF-ul si nici chiar eu sa am o imagine mai buna decat este. Intentia mea e sa fie cat mai aproape de realitate. Stiam de aceasta chestiune de mai multa vreme, primisem informatia ca de luni va incepe aceasta actiune impotriva mea si a SIF-ului. Marturisesc ca pentru prima data am discutat cu avocatii un comunicat de presa, acela pe care l-am dat presei, pentru ca trebuie sa fiu mai atent la cuvinte. Intentia noastra e de a restabili adevarul", a precizat Ioan Cuzman.
„Macar de ma faceau rechin..."
In articolele in cauza, presedintele SIF B-C este facut "terorist financiar", "sacal", e acuzat ca ar fi pus la cale o "escrocherie fabuloasa", ca ar fi "delapidat" 10 mii de miliarde. 
"Nu vad unde e afacerea de zece mii de miliarde, cand activul net e 5,5 mii de miliarde. Am fost facut sacal, am auzit acest cuvant, dar m-am uitat in dictionar sa vad ce inseamna - un lup mai mic, care traieste prin nordul Africii... Macar daca ma faceau rechin, la valoarea acestei prezentari", a spus, in gluma, Cuzman.
Presedintele SIF B-C a mai precizat ca asocierea facuta cu FNI sau Bancorex nu are nici o legatura cu realitatea, si ca un SIF nu poate fi daramat, el avand o constructie foarte solida.
Atac de imagine
"Mi-a fost frica ca va fi un atac de imagine, care va duce la scaderea actiunilor la bursa, dar a fost invers. SIF-ul nu pune toate ouale intr-un cos, iar SIF Banat-Crisana are cea mai buna structura de portofoliu. E putin probabil sa cada toate societatile din portofoliu, eventual doar intr-un colaps general. Nu am nici cea mai indoiala ca SIF Banat-Crisana e sigur pentru actionarii sai. Ne-am asteptat ca actionarii sa vanda actiuni, dar asta nu s-a intamplat. Fenomenul acesta apare la o banca, cand deponentii isi scot banii... La noi, daca actionarii sunt multumiti, cumpara actiuni, daca nu sunt multumiti, vand actiuni", a mai spus presedintele SIF Banat-Crisana.
Fara ingerinta politica...
Cuzman a tinut sa precizeze ca activitatea societatii pe care o conduce se deruleaza in interesul actionarilor. 
"Nu am avut nici o ingerinta politica in SIF. Nu spun ca uneori n-a fost nevoie sa fac la unii parlamentari anumite lobby-uri in interesul SIF-ului". 
West Bank, o afacere profitabila
Unul din subiectele articolelor este participarea SIF B-C la West Bank, (unde initial societatea de investitii financiare a fost actionar majoritar). 
San Paolo Imi, care a devenit ulterior actionar majoritar la banca aradeana, a spus ca vrea sa ramana singur, astfel ca SIF si-a vandut pachetul de ac-tiuni. 
"Nu inteleg unde e pierderea de care s-a scris, cand prin aceasta vanzare am castigat 2,26 milioane de dolari fata de investitia facuta", a explicat Ioan Cuzman.
La SIF Banat-Crisana activitatea se face in interesul actionarilor - Virtual Arad News (c)2003"Pusculita 106"
Referindu-se la al treilea articol care "loveste" in SIF Banat-Crisana si in presedintele societatii, Cuzman spune: "E o nebunie...Ce inseamna acest cont 106? Tot ce exista in contabilitate; in partea de "activ", toate elementele materiale, in partea de "pasiv", de unde vin banii. 
In capitalul propriu intra capitalul social, rezervele, profituri, etc. Din acest cont nu se pot scoate bani, el este un cont de evidenta. Informatia celor doi ziaristi, care nu au avut nici o dimensiune a realitatii, e gresita, a fost interpretata gresit in cadrul unor controale ce s-au facut la SIF. Banii nostri provin din dividende pe care le obtinem de la societatile din portofoliu si din afacerile pe care le facem". 

"Mita"
"Articolele fac o supozitie ca s-ar fi luat mita la tranzactionarea societatii CONEF. Problema comisionului, de un milion de dolari, este nereala. CONEF a fost vanduta prin licitatie la care au participat trei solicitanti. Pretul de pornire a fost stabilit prin evaluare si s-a obtinut un pret final cu 800 de mii de dolari mai mare".
"Haita"
In legatura cu persoanele care fac parte din "haita" presedintelui SIF Banat-Crisana, Cuzman spune: "Sunt foarte bine pregatiti profesional, multi au doua specializari, dar de cand asta e ceva negativ? Profesionalismul lor explica rezultatele financiare bune obtinute de noi..."
***
Ioan Cuzman a recunoscut ca inainte de aparitia articolelor care ii aduc grave acuze, conducerea ziarului respectiv i-a cerut publicitate, "la un nivel destul de ridicat, dar SIF n-are voie sa-si faca reclama decat cu aprobarea CNVM pe text."
"Am spus ca vom folosi toate mijloacele legale pentru a apara interesele SIF, dar cea mai buna imagine este realitatea si nu procesele. Vom hotari in Consiliul de Administratie daca va fi cazul sa mergem in instanta. Vom informa CSAT-ul, Parlamentul, si asteptam saptamana viitoare controlul Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, pentru noi nu e nici o problema. Acesti oameni nu se vor lasa, sunt constient de acest lucru, sunt si alte motive care-i mana in lupta. Nu la toti le convine ceea ce facem noi", a spus, in incheiere, Ioan Cuzman, care a promis o noua intalnire cu presa dupa terminarea controlului efectuat de CNVM.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Festivalul minoritatilor, la cea de-a doua editie

La Festival, minoritatile nationale vor defila prin centrul Aradului - Virtual Arad News (c)2003Cercul Cultural Banat-Ja va organiza duminica, 21 septembrie 2003, cea de-a doua editie a Festivalului Minoritatilor. 
La manifestare vor participa peste 200 de persoane, reprezentand toate minoritatile din Arad. 
Astfel, vor fi prezenti membri ai Uniunii Democratice a Slovacilor si Cehilor din Nadlac, membri ai Uniunii Bulgarilor din Vinga si membri ai Cercului Cultural Banat-Ja. 
De asemenea, la Festivalul Minoritatilor vor participa reprezentanti ai maghiarilor din Pecica, ai rromilor si ai Comunitatii Evreilor din Arad. 
Toti cei prezenti vor face o parada a portului popular si vor interpreta cantece populare specifice fiecarei minoritati. 
La eveniment va fi prezentat si portul popular al romanilor din Siria
Festivalul Minoritatilor va incepe duminica la ora 11,00 cu parada portului popular, in centrul Aradului, pe urmatorul traseu: Teatrul de Stat Arad-Primarie - strada 30 Decembrie - Primarie. 
Incepand cu orele 12,30, in fata Primariei va fi sustinut un program cultural artistic, unde vor fi interpretate cantece si dansuri populare specifice.
Manifestarea va continua si seara, la Casa Jelen, unde, cu incepere de la ora 19,00, va fi organizat Balul Minoritatilor. 
Organizarea festivalului din acest an a fost posibila cu sprijinul financiar al Ministerului Federal de Interne al Germaniei si al Consiliului Local al Municipiului Arad. 

M. M. - Agenda zilei

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Bocsig

Si la Bocsig s-a instalat o noua centrala telefonica EricssonIn data de 05.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Bocsig cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 330 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si s-a construit retea noua in satul Rapsig, in care s-a instalat si o noua unitate distanta a CTD Ericsson cu o capacitate de 180 de linii, si in Colonia Bocsig unde abonatii vor fi conectati doua echipamente de multiplexare (unul conectat in Bocsig si altul conectat in Rapsig -60 de linii in total)
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 113 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad, inclusiv cei din Rapsig si Colonia Bocsig.
Astfel abonatii din aceaste CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Intrucat din data de 01.10.2003, Oficiul Comercial al D.Tc. Arad din Bocsig se va desfiinta, abonatii care sunt conectati in aceste unitati distante ale CTD Ericsson vor plati factura telefonica la Oficiile Postale din Bocsig si Rapsig, deci incepind cu factura octombrie 2003..
Numerotatia abonatilor din Bocsig (inclusiv Colonia Bocsig) este: 325000-325325.
Numerotatia abonatilor din Rapsig (inclusiv Colonia Bocsig) este: 324700-324875.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Comisar mort in accident rutier

Pe soseaua Arad-Timisoara se produc frecvent accidente de circulatieDoi barbati care circulau cu un autoturism Skoda Felicia dinspre Arad spre Timisoara si-au pierdut viata, ieri dupa-amiaza, intr-un accident rutier produs pe soseaua ce leaga orasul de pe Mures de Timisoara. 
Ocupantii altor autovehicule au observat ca Skoda avea o traiectorie neobisnuita si au vrut sa anunte politia, banuind ca soferul ar fi sub influenta alcoolului. 
Inainte ca oamenii legii sa poata interveni, la aproximativ 9 km de la iesirea din Arad spre Timisoara, masina a lovit remorca unui tractor care circula in aceeasi directie de mers. 
Impactul violent a dus la ruperea puntii din spate a remorcii, iar Skoda Felicia a fost strivita de motoarele electrice de mare putere transportate de remorca. 
Nu au existat urme de frinare. Ocupantii Skodei au decedat pe loc, iar masina a fost transformata intr-un morman de fiare. Pentru scoaterea cadavrelor dintre rersturile remorcii s-a apelat la echipajul de descarcerare al pompierilor militari aradeni. Unul din ocupantii masinii a fost identificat in persoana lui Ioan Ototoc, comisar al Garzii Financiare Arad, care se afla in concediu de odihna. 
Politia aradeana a continuat demersurile pentru identificarea celei de-a doua victime a accidentului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Slavici va fi revendicat in justitie

Prefectul Ungureanu sustine propunerea nepotului lui Ioan Slavici de stramutare a osemintelorCasa memoriala a lui Slavici a fost, ieri, gazda unei importante intalniri. Rudele marelui scriitor, Dan si Titus Slavici, au vorbit in fata oficialitatilor si a presei despre dorinta lor cea mare: stramutarea osemintelor inaintasului lor la Siria.
In ultima instanta se apeleaza la… Instanta
Concluzia la care s-a ajuns, in urma discutiilor, este faptul ca in ultima instanta se va merge pe calea justitiei. 
Aradenii au afirmat, din nou, faptul ca initiativa lor nu s-a vrut una dusmanoasa, ci s-a incercat rezolvarea situatiei pe cale amiabila. 
Insa, chiar daca marea majoritate a factorilor responsabili la nivel national si partial cei din Vrancea sunt de acord cu stramutarea osemintelor, "ne confruntam cu o indaratnicire abuziva si ilegala. Ni se spune nu, fara nici un fel de argumente", afirma Vasile Dan, directorul revistei de cultura Arca.
Ilegalitatea consta in faptul ca la cererea facuta de catre Dan Slavici catre autoritatile din Panciu nu s-a primit nici un fel de raspuns, chiar daca legea da un termen de maxim 30 de zile.
In schimb, preotul paroh al cimitirului in care este inmormantat Ioan Slavici a trimis un raspuns primarului Dorin Gurban, al carui continut este pueril, dupa aprecierea edilului sirian.
Hrisoavele din Panciu si "axis mundi"
Refuzul de care se lovesc aradenii este justificat prin existenta unor hrisoave (spun cei din localitatea vranceana), prin care Slavici ar fi cerut sa ramana inmormantat la Panciu.
Cu toate acestea, cei care fac afirmatia, nu vor sa expuna actele. In eventualitatea in care ele exista, cererea pentru mutarea osemintelor ar fi reziliata.
Dorinta lui Slavici de a ramane la Panciu este pusa sub semnul indoielii, caci acesta afirma ca Siria este cel mai frumos loc din Romania, fiind considerat de catre scriitor "axis mundi" – distanta dintre Siria si Arad fiind de 27 de km, pana la Lipova este aceeasi distanta, la fel ca si cea dintre Siria si Ineu.
Se asteapta reinhumarea in fata Muzeului Memorial din Siria - Virtual Arad News (c)2003Ce reprezinta Slavici pentru preotime?
Si Biserica Ortodoxa s-a implicat in proiectul aradean.
Astfel, episcopul Timotei Seviciu – care este din Siria si este ruda cu Slavici – a luat legatura cu Episcopia Buzaului si a Vrancei, prin inalt Prea Sfintitul Epifanie.
De asemenea si Patriarhul Romaniei, PS Teoctist este la curent cu dorinta celor din vestul tarii si este de acord.
Numai preotul paroh din Panciu refuza, insa Episcopia Aradului considera ca nu este indreptatit sa o faca.
Daca problema nu se poate rezolva pe cale amiabila, Episcopia este hotarata sa invoce legea. 
"Sunt convins ca aceasta actiune este un lucru foarte bun in cultura romana. Nici o clipa nu am sa cedez ideii ca acest om trebuie sa se odihneasca pe meleaguri aradene. Slavici nu mai este al meu, este al tuturor. Aici am gasit o mana intinsa, ceea ce la Panciu nu s-a intamplat. Eu nu vreau sa aduc vrajba ci o uniune de idei si de valori si o completare a istoriei literaturii. Cu toate ca pentru bunicul meu nu era loc mai frumos ca Siria, nu trebuie sa uitam un lucru. El a fost primul roman care a afirmat, inainte de Marea Unire, ca soarele, pentru toti romanii, de la Bucuresti rasare." arhitectul Dan Slavici
Ioan Slavici a fost inmormantat, initial, la schitul Trei Brazi, din judetul Vrancea.
In urma cutremurului din 1940, osemintele au fost mutate in cimitirul din Panciu, administrat de parohia bisericii cu hramul Sfintii Petru si Pavel.
In eventualitatea in care Slavici se va intoarce acasa, Consiliul Local Siria a identificat locul in care va fi inmormantat. Este vorba despre un parc din fata casei memoriale, care va trebui refacut.
Bustul lui Mihai Eminescu – care se afla acolo – va fi mutat in alta parte, zona va fi defrisata si transformata intr-un loc de relaxare. Gardul care desparte amplasamentul de sosea va fi desfiintat si se va crea o parcare

Roxana Naiman - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]