Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 19 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Turbulente in lumea oamenilor de afaceri. Astra Vagoane Calatori contesta topul Camerei si ameninta cu plecarea

Realizatorii "Sagetii albastre" se considera nedreptatiti"Consideram pozitia noastra intemeiata, avand in vedere ca in topul national al firmelor private, SC Astra Vagoane Calatori SA s-a clasat pe locul I in domeniu, al doilea an consecutiv, si pe locul sapte in topul firmelor privatizate. Avand in vedere ca societatea noastra are de circa 15 ori mai multi salariati decat firma clasata pe locul I in Arad si un rezultat brut de circa 30 de ori mai mare, criteriile care au stat la baza clasamentului judetean le consideram subiective, incorecte si partinitoare. Credem ca prin acest comportament, Camera de Comert isi prejudiciaza propria imagine. Ne vom face cunoscuta pozitia si fata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pentru care avem toata consideratia" – se arata in actul oficial transmis ieri Camerei de Comert locale de catre societatea Astra Vagoane Calatori. 
Alaturi de aceasta nota organizatorii clasamentului firmelor aradene au mai primit diploma originala acordata constructorului de vagoane, precum si copii ale diplomelor acordate de Consiliul National al Intreprinderilor Private si APAPS. 
Au mai fost si altii suparati
Viceprimarul Emanoil Voicu a fost surprins de pozitia investitorului. Acesta a remarcat ca anual sunt firme care contesta clasamentul, dar nu i se pare justificata atitudinea acestora, avand in vedere ca la elaborarea topului participa specialisti din mai multe domenii (finante, statistica), iar rezultatele sunt in functie de indicatorii economici. 
"Ceea ce pot sa va spun este ca o situatie similara s-a intamplat cu cativa ani in urma cu firma Contor Zenner, care la nivel national a castigat, dar la Arad a iesit doar pe locul doi. Atunci managerul Caracioni era foarte suparat, insa acum, cand domnia sa face parte din colegiul de conducere a Camerei intelege aceste lucruri. Sigur, un top contine si elemente subiective, dar foarte putine, fiindca cifrele vorbesc. Domnii de la Astra Vagoane Calatori pot depune contestatie, iar indicatorii potrivit carora au ajuns pe pozitia secunda vor fi reanalizati. Asta insa nu inseamna ca vor ajunge pe locul intai, ci ca li se va rediscuta cazul".
"Sunt doua lucruri diferite"
Atitudinea transanta a conducerii societatii Astra Vagoane Calatori a luat prin surprindere conducerea Camerei de Comert. 
Nicolae Bacanu, presedintele institutiei ne-a marturisit ca nu se astepta la aceasta izbucnire. 
In opinia sa trebuie sa plecam de la ideea ca topul in sine este generator de discutii si a produs mereu nemultumiri, pentru ca poate exista o diferenta intre perceptia firmei despre ea insasi si ceea ce reprezinta ea de fapt. 
Presedintele CCIA - Mihai Bacanu doreste o cale amiabila Sigur, provoaca deruta si faptul ca exista mai multe topuri, in care pozitia firmelor poate diferi in functie de anumite criterii. Poate ar fi nevoie ca agentii economici sa fie clasificati unitar. Dar cine poate face asta?! 
"Suntem acuzati de catre Astra Vagoane Calatori ca avem criterii imperfecte. Noi, Camerele de Comert, organizam un top in fiecare judet, din care rezulta clasificarea firmelor la nivel de tara. Astra Vagoane Calatori a avut alte rezultate in topul consiliului national al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, ceea ce este o cu totul alta poveste, pentru ca difera criteriile de evaluare. Sunt doua lucruri distincte, de aici s-au iscat neintelegerile".
Numarul angajatilor a fost decisiv
Luand act de reclamatia societatii Astra Vagoane Calatori, Camera de Comert Arad a reverificat sistemul de apreciere a firmelor si a ajuns la concluzia ca este corect intocmit. Potrivit informatiilor obtinute de Observator aradean, membrii comisiei de evaluare au apreciat ca diferenta dintre Astra Vagoane Calatori (locul II in top) si Astra Bus (locul I) a fost dat de productivitatea muncii: la o cifra de afaceri asemanatoare, Astra Bus are intr-adevar de 15 ori mai putini angajati. Or, o firma nu primeste punctaj suplimentar pentru numarul de angajati. De aici si-a procurat Astra Bus punctajul pentru prima pozitie.
"Sa gasim o cale amiabila"
Nicolae Bacanu incheie discutia intr-un ton optimist. In opinia sa, Astra Vagoane Calatori va realiza ca nu exista fata de ea o atitudine neprietenoasa si va ramane in continuare membru al Camerei de Comert. 
"Nu cred ca se vor retrage. Daca totusi o fac, pentru noi va fi o pierdere morala, nu materiala, fiindca banii pe care ii platesc cu titlu de cotizatie sunt infimi, pe cand plecarea intempestiva a unei firme atat de mari si serioase nu ar folosi Camerei. Repet, deci, pierderea nu ar fi financiara, ci morala. Voi incerca sa iau legatura chiar in aceste zile cu conducerea societatii si sa discut cu dumnealor, ca sa gasim o cale amiabila."

Andrei Ando - Observator

  • Copaci pe acoperis

Partea dinspre muzeu a Palatului Cultural necesita reparatiiPalatul Cultural din Arad aproape se darama
Palatul Cultural este una din cladirile de patrimoniu ale Aradului. 
Structura de rezistenta a cladirii este insa grav afectata de lipsa unor lucrari profesioniste de consolidare. 
Pana acum au existat planuri de refacere totala a cladirii, dar lipsa de fonduri a facut ca reparatiile sa fie facute cu tiraita. 
Vitralii inestimabile sunt in pericol de distrugere din cauza slabirii ramelor geamurilor originale ale cladirii, iar in pereti se vad gauri in care incape mana unui om.
Doar solutii de moment
In ultimii ani, Palatul Cultural a trecut de sub tutela Consiliului Judetean in cea a Consiliului Local Arad. 
Filarmonica aradeana este cea care administreaza mare parte a cladirii, in conditiile in care este tot mai greu de sesizat cine este stapanul de drept al acesteia. 
Dorin Frandes, directorul Filarmonicii din Arad, spune ca probleme exista de mult, dar abia de vreo zece ani se vorbeste si despre solutii. 
Exista un proiect de renovare facut de institutul de proiectari din Arad, insa costurile pe care le presupune acesta sunt foarte mari. 
De aceea, in locul unei reparatii capitale, s-a recurs la solutii partiale, care au avut ca rezultat refacerea exterioara a patru din cele cinci laturi ale cladirii, in refacerea interioara a unor fresce si chiar unele consolidari. Problemele structurii de rezistenta nu au fost inca atacate, iar gaurile din pereti se largesc pe zi ce trece. 
Vitraliile Palatului Cultural au o valoare artistica incontestabila. Ele au rezistat, in timp, in ramele de geam originale, vechi de un secol, insa imbatranirea lemnului are efecte negative asupra vitraliilor. In partea inferioara, acestea sunt deja bombate si risca sa se sparga. 
In plus, geamurile nu se mai inchid ermetic, astfel ca la etajul marii sali de spectacol iarna bate vantul. 
Pana acum, lucrarile de reparatii au afectat mai mult exteriorul cladirii, care in partea vizibila dinspre oras arata relativ bine. 
Inspre parcul de pe malul Muresului insa, pe partea ocupata de Muzeul Judetean Arad, situatia este mult mai grava. 
Tencuiala este cazuta, iar pe acoperis au crescut copaci. 
Dorin Frandes spune insa ca aceasta este problema cea mai mica. Pentru a trece de la faza reparatiilor de fatada la cele structurale, este nevoie de multi bani. 
Primaria Aradului prefera insa sa arunce pe geam sume uriase pentru a inlocui cu pavele asfaltul din centrul orasului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • S.C. Aradeanca lanseaza pe piata o noua gama de produse

Pe banda de fabricatie de la Aradeanca se nasc "Mosi Craciuni"Pe poarta fabricii vor iesi "Mos Craciuni" la un pret de 180.000 lei
In fiecare an, conducerea celei mai mari fabrici de papusi din tara, SC Aradeanca SA, si-a obisnuit clientii cu lansarea pe piata a unei game de papusi si figurine specifice Sarbatorilor de iarna. 
Nici acest an nu face exceptie, fiind deja gata pentru scoaterea la vanzare a catorva modele, care cu siguranta ii vor atrage pe cei mici, si nu numai.
Incepand de saptamana viitoare vor putea fi gasite in magazinele de profil din Arad, dar si din tara, produsele din noua gama adaptata sezonului de iarna. 
Astfel, pe poarta fabricii vor iesi "Mos Craciuni", la un pret de 180 000 lei, masti intruchipandu-l pe Mos, care vor costa 160 000 lei, precum gi cizmulitele Mosului, care vor putea fi achizitionate la preturi incepand cu 360 000 lei. 
In plus, SC Aradeanca va pune in vanzare si "Craciunite muzicale", pentru care, cei care doresc sa le cumpere vor plati 400 000 lei. 
Potrivit directorului comercial al SC Aradeanca SA, Octavian Fanata, materia prima folosita la fabricarea papucilor este din Germania si Italia, iar imbracamintea este confectionata din textile romanesti. 
"Cu siguranta noile produse pe care le vom lansa santamana viitoare pe piata se vor bucura de aprecierea celor mici si cred ca si a celor mari. 
Noi speram sa avem succes aceste produse",
a declarat Octavian Fanata. 

Florin Tomuta - Agenda zilei

  • Ruinarea satului romanesc

Sate care odinioara erau prospere incep sa se depopulezeMai bine de jumatate din populatia Romaniei locuieste la tara. 
Constienti de aceasta realitate, guvernantii romani de dupa 1989 au incercat sa elaboreze cateva strategii nationale pentru revigorarea satelor romanesti, luand ca model experienta occidentalilor, care au ridicat localitatile rurale pana la conditia de "mica localitate urbana" (orasel). 
Din nefericire pentru noi, strategiile elaborate pana acum fie ca au fost neinspirate sau utopice inca de la inceput, fie ca au fost aplicate atat de prost, incat au esuat lamentabil. 
Prima strategie, cunoscuta si sub numele de Legea 18, este in prezent renegata inclusiv de cei care au elaborat-o. 
Reimproprietarirea taranilor cu pamant, in paralel cu distrugerea infrastructurii fostelor CAP-uri si a SMA-urilor, in loc sa produca o crestere a bunastarii gospodariei taranesti, a impovarat-o peste masura si a decapitalizat-o din punct de vedere financiar. 
Mai grav, pentru a sluji interesele clientelei, politicienii au lasat stabilirea preturilor la produsele agricole la indemana angrosistilor si intermediarilor.
Bineinteles ca acestia - in goana dupa profit - au cautat sa cumpere cat mai ieftin si sa va vanda cat mai scump, in dauna producatorilor, si, in final, in dauna consumatorilor pe produse agroalimentare. 
Astazi, cand producatorii agricoli fac presiuni pentru cresterea pretului la produsele pentru care trudesc un an intreg, tot guvernantii vin cu sloganul "Sa nu scumpim painea!" si ridica taxele vamale pentru ca angrosistii sa poata importa ieftin de-afara. 
Cine sufera? Tot taranul roman si tot gospodaria taraneasca... 
Cea de-a doua "strategie" pentru salvarea satului romanesc a falimentat inca inainte de a fi aplicata. Despre cu este vorba? Inchiderea marilor intreprinderi industriale de la orase a produs un numar impresionant de someri. Vazand ca serviciile nu absorb aceasta forta de munca, guvernantii s-au gandit ca nenorocitii cartierelor se vor intoarce la sat si vor pune pe roate gospodariea taraneasca. Au existat chiar aparitii pe postul national de televiziune ale politicienilor vremii, iar proletarii oropsiti de soarta l-au putut vedea pe Anton Vatasescu cum ii indemna - cu pipa in coltul gurii - sa-si vanda apartamentele si, cu banii obtinuti sa faca afaceri agricole sau sa se privatizeze in mediul rural. Adica, domnul de la oras sa-si lase copiii fara apartament si sa se intoarca la casa batraneasca, sa-si faca nevoile in fundul gradinii, sa are cu boii, sa coseasca manual si sa praseasca cu sapa de primavara si pana in dricul verii... Bineinteles ca acest exod nu s-a petrecut iar guvernantii au inceput sa se gandeasca la o strategie mai eficienta. Adica, sa lase gospodaria taraneasca in faliment si sa-i determine pe palmasii satelor sa-si vanda cele cateva hectare de pamant, in vederea concentrarii acestuia pentru realizarea unor exploatatii agricole eficiente. 
Cei care pot, vor acumula pamant, iar cei care-si papa banisorii obtinuti din vanzarea pamantului la un pret de nimic vor deveni, ce? 
Zilieri, prestatori de servicii cu coasa si cu sapa sau mai pe romaneste, iobagi. 
Este si asta o strategie, dar care va produce mai degraba rascoale taranesti decat bunastare... 
* * * 
O solutie valabila ar fi totusi, una legata de Uniunea Europeana. Daca ne amintim, inainte de 1989 occidentalii il criticau sever pe Ceausescu, acuzandu-l ca distruge satele romanesti. Au initiat chiar si un program-european, intitulat "Salvati satele romanesti!", program despre care nimeni nu mai pomeneste nimic. 
Orientare de fonduri comunitare pentru reconditionarea drumurilor judetene si comunale, pentru alimentarea cu apa curenta a localitatilor si pentru introducerea gazului metan ar reprezenta cu siguranta o strategie de succes. 
Spre exemplu, in localitatile in care s-a introdus gazul metan (Vladimirescu, Mandruloc, Sanleani etc.), pretul terenului a crescut vertiginos si foarte multi aradeni si-au lasat in final apartamentele pentru a locui la tara.

Doru Sinaci - Adevarul

  • Spectacol de mare anvergura

"Blestemul muritorilor de foame" pe scena teatrului aradeanPe scena teatrului aradean se joaca, cu succes, "Blestemul muritorilor de foame" piesa avangardistului american Sam Shepard, distins in 1979 cu premiul Pulitzer.
Actiunea piesei se petrece in America anilor 1950-1960 si cele relatate prin dezvoltarea subiectului- conflictul dintre parinti si copii pe fondul saraciei si "destramarii" familiei - seamana izbitor cu cele ce se intampla la noi, in zilele noastre.
Transpunerea scenica a textului shepardian a beneficiat, in mod fericit, de regia bucuresteanului Alexandru Berceanu, de scenografia tinerei timisorence Dorothea Iordanescu si de jocul excelent al actorilor aradeni, dupa urmatoarea disbutie:
Wesley- Florin Covaliuc (personajul ii reuseste de minune, joc excelent, fara xplozii dar constant pe toata durata spectacolului);
Ella- Adriana Ghinita (actrita matura, raspandeste o Feminitate in care gratia este amestecata cu frivolul, flirteaza chiar si cand discuta cu propriul sau fiu);
Emma- Carmen Vlaga( preferata spectatorilor pentru jocul eclatant si tineretea sa expansiva);
Taylor- Zoltan Lovas (joc elaborat dar fara sclipiri, pe masura talentului sau, in acest rol );
Weston- Ovidiu Ghinita( un adevarat decan al scenei, reuseste, in chip magic, sa regleze ritmul inimii spectatorului, dupa ritmul rostirii sale scenice);
Ellis- Bogdan Costea (realizeaza, intr-un rol episodic, un personaj cu priza la public);
Malcom- Doru Nica (joc bun intr-un rol episodic);
Emerson Slater- Calin Stanciu (in mare verva, se impune publicului, chiar intr-un rol episodic).
"Blestemul muritortlor de foame" este drama unei familii, cu parintii dezbinati, in pragul saraciei.
Cu frigiderul gol si cu foamea in viscere; se mai poate visa si in aceste conditii si chiar actiona, cum procedeaza Ella, Emma...
Dialogul este inteligent, cu replici dure si spontane utilizanzdu-se si limbajul neaos: pisat, basina, mai du-te - n p...
Scenografia incalca, curajos, granitele tipicului precum si costumatia. 
Un spectacol de mare anvergura, un spectacol care nu trebuie scapat

C. Butunoi - Buletinul de Arad.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]