Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 19 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Formatiunile politice din Arad lupta pentru pastrarea identitatii judetului

Partidele politice militeaza pentru pastrarea identitatii judetuluiSapte partide au semnat o scrisoare adresata premierului
Ieri delegatii formatiunilor politice din Arad, PD, PNL, PNTCD, UDMR, PUR, PUNR, PSD Constantin Titel-Petrescu au semnat declaratia pe care o vor trimite prim-ministrului Adrian Nastase, cu privire la pastrarea identitatii Judetului Arad. 
Partidele absente de la aceasta intalnire URR si PAS vor semna ulterior. 
In declaratie se mentioneaza: Formatiunile politice din judetul Arad, responsabile de viata comunitatii noastre, va transmit punctul de vedere fata de intentia dumneavoastra de a reorganiza Romania in 20 de judete. 
1. Dorim ca judetul Arad sa-si pastreze identitatea la fel ca toate iudetele din Romania si sustinem actuala impartire administrativa. 
2. Pentru ca suntem constienti ca in anul 2007 trebuie sa avem structuri de atragere si implementare a fondurilor comunitare dorim ca, la nivelul regiunilor de dezvoltare existente, agentiile de dezvoltare regionale sa-si mareasca capacitatea de atragere, implementare si gestionare a fondurilor comunitare; 
3. Dorim ca in Romania sa existe o descentralizare reala spre administratiile locale atat din punct de vedere al atributiilor, cat si financiar, astfel incat consiliile locale si judetene sa fie mult mai aproape de problemele oamenilor si sa sprijine dezvoltarea economica a comunitatilor locale si judetene.
Va solicitam sa sustineti o dezbatere pe aceasta tema pentru a ne prezenta mai in detaliu pozitia pe care am expus-o in aceasta declaratie. Declaratia va fi transmisa in toate judetele la Consiliile Locale si Mass- Mediei.
La aceeasi ora la care partidele mentionate mai sus luau atitudine fata de "desfiintarea Aradului ca judet", organizatia locala a Partidului Romania Mare (PRM) organiza o conferinta de presa in cadrul careia lua atitudine tocmai fata de actiunea demarata de PD Arad. 
"Noi intelegem ca ne aflam intr-o perioada pre-electorala, dar nu intelegem cum pot fi aradenii dezinformati fata de aceasta chestiune. Intr-adevar, PRM a fost invitat sa semneze acest document, dar nu s-a prezentat pentru ca motivele sunt evidente. S-a spus ca este vorba despre o reactie pe care partidele o au dupa o declaratie facuta de premierul Adrian Nastase. Dar sa nu uitam faptul ca propunerea de modificare a administratiei locale a fost facuta de guvernarea din anul 1999. Adica tocmai de cei care o condamna acum. Cine era la putere atunci: PNL, PD si PNTCD" a declarat presedintele PRM Arad, Gheorghe Feies.  

Claudia Untaru & Cristian Titca - Agenda zilei

  • Monica Antoci, presedinta ANHR a primit o recunoastere a excelentei in domeniul activismului social

Monica Antoci a primit un premiu pentru proiectul prezentatCea de-a doua editie a Galei Societatii Civile, un proiect Millenium Comunications, a fost cel mai amplu eveniment din Romania. 
La prezentarea acestui proiect au vorbit despre valori, respectiv spirit civic, activism social, spirit. 
Organizatorul principal al acestei editii a fost Asociatia de Comunicare Ethos. 
Jurul principal al Galei a fost compus din persoanalitati marcante ale societatii civile: Dan Manoleli, Mihai Oroveanu, Cristian Parvulescu, Anca Harasim, Alin Teodorescu, Marian Preda, Alexandru Lazescu si Radu Dop. 
Cele mai bune proiecte nonguvernamentale ale anului 2003 au fost premiate pe scena Teatrului National Bucuresti in prezenta a peste o mie de lideri din sectorul de afaceri, mediu politic, institutii publice, sector non guvernamental si mass media. 
Calitatea jurizarii a fost asigurata prin consultanta si prezenta in juriu a unor tehnicieni cu experienta in analiza proiectelor, partea Forumului Roman al Donatorilor structura informala a saptesprezece dintre cele mai importante fundatii si institutii finantatoare active in Romama (printre membrii Forumului se numara Agentia Satelor Unite pentru Dezvoltare Internationala -USAID, Delegatia Comisiei Europene in Romania, German Marshall Found, Fundatia pentru o societate Deschisa, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Fundatia pentru Parteneriat si altii. 
Pe langa juriul principal a existat un juriu al presei, care a acordat o serie de premii speciale. 
Din acest juriu a facut parte: Florin Rosca Stanescu (Ziua), Horia Alexandrescu (Independent), Jeana Gheorghiu (TVR 2), Mircea Toma (Academia Catavencu), Cristian Tabara (PRO TV), Ioana Lupea (Cotidianul) si alti reprezentanti mass media. 
Categoriile de premii in concurs au acoperit opt domenii de activitate ale societatii civile: Protectia mediului; Dezvolarea economica si sociala; Apararea drepturilor individuale / colective; Comportamentul civic si participarea publica; Sanatate; Servicii sociale pentru categoriile defavorizate; Educatie si cercetare; Arta si cultura. Dintre cele 126 de proiecte au fost alese cele mai remarcabile. Acestea au primit trofeele Galei Societatii Civile. Castigator in domeniul "Apararea drepturilor individuale sau colective" a fost Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania ANHR cu proiectul "Anuntul Handicapului"
Cu mandrie trebuie sa recunoastem ca presedinta acestei asociatii si initiatoarea acestui proiect este aradeanca noastra, doamna Ioana Monica Antoci.
Premiul a fost decernat de Andrei Chon, Creativ Director Cohn & Jansen. 
Lansat in sapte Centre Zonale, proiectul "Anuntul handicapului"- desfasurat cu sprijinul financiar acordat de Reprezentanta UNICEF in Romania, reprezinta o referinta asunra modului in care o retea formata din mai multe organizatii din diferite regiuni, poate da nastere, la nivelul local si national, la actiuni care au scopuri comune de cooperare si intercomunicare pentru schimbarea atitudinii si comportamentului factorilor implicati in anuntul prenatal si postnatal al handicapului. 
Cel mai important rezultat al acestui proiect pentru Romania este crearea Primului Grup National de Sprijin pentru Anuntul Handicapului alcatuit din 20 de specialisti si cinci parinti. 
Persoana de contact: Ecaterina Ani Jager tel. fax: 0257-272707.

Rodica Vancea - Buletinul de Arad

  • In pofida numarului mare de raceli: Gripa ocoleste judetul Arad

Deocamdata numarul cazurilor de gripa nu sunt alarmanteSezonul rece atrage dupa sine si aparitia afectiunilor respiratorii. Din fericire, in acest an, Aradul nu a fost afectat, cel putin deocamdata, de gripa, inregistrandu-se doar 20 de cazuri, ceea ce nu reprezinta pericolul impunerii carantinei in spitalele aradene. 
Pentru a proteja populatia impotriva virusului, Directia de Sanatate Publica Arad a distribuit, in aceasta toamna, 24 de mii de doze de vaccin, cu o suplimentare in luna decembrie de inca 1000 de doze.
Chiar daca nu este afectat de gripa, Aradul nu se poate bucura si de lipsa afectiunilor respiratorii. 
De la inceputul lunii octombrie, numarul de imbolnaviri prin viroze respiratorii a fost cel mai ridicat din ultimii cinci ani, numai in ultima saptamana inregistrandu-se 2909 cazuri. 
Numarul acestora reprezinta cu 50% mai mult decat maximul asteptat pentru aceasta perioada.
Pneumonile si bronhopnmeumoniile au urmat acelasi curs ascendent, iar la inceputul lunii noiembrie au depasit maximul preconizat. 
In pofida numarului mare, nici afectiuni respiratorii si nici pneumoniile nu au necesitat spitalizarea pacientilor.
"Raportarile din teritoriu releva faptul ca cele mai afectate grupe de varsta sunt de la 1 la 14 ani. In ceea ce priveste numarul de imbolnaviri ne asteptam ca el sa creasca, mai ales la sfarsitul lunilor ianuarie si martie, cand se preconizeaza a fi "varful" acestei patologii. Cel putin deocamdata, la nivelul judetului nostru nu se impune instituirea masurilor de carantinare a unitatilor sanitare cu paturi", afirma dr. Gabriela Tarle, director executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Arad.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Astazi incepe Sarbatoarea Luminilor. Cei 388 de evrei aradeni sarbatoresc

Comunitatea Evreiasca din Arad sarbatoreste HanukaComunitatea Evreilor din Arad este in febra sarbatorilor deoarece in ziua de 19 decembrie incepe Hanuka, Sarbatoarea Luminii, una dintre principalele sarbatori ale anului. 
Aceasta dureaza opt zile, cand in fiecare zi este aprins un brat al Menorei (suport special in care se aseaza opt lumanari, unul dintre simbolurile iudaismului).
Aceasta sarbatoare are origini foarte vechi, din secolul doi inainte de Hristos.
Din cauza pozitiei strategice a Israelului, acesta a cazut prada cuceritorilor. In anul 223 i.H. Antiohus al III-lea, regele seleucizilor cucereste tara si se implica in viata religioasa a evreilor si numeste un lider fidel lui. 
Din aceasta cauza evreii se revolta, iar ca raspuns, Antiohus le jefuieste templul. Cel ce ii conduce pe evrei spre victorie este Iehuda Macabeul, care curata Marele Templu de elementele pagane si reintroduce serviciul divin in sanctuar. 
Aceasta zi a devenit ziua de celebrare a sarbatorii Hanuka.
Traditii legate de Hanuka
Sarbatoare dureaza opt zile pentru ca, potrivit legendei, atunci cand macabeii au intrat in Templu au aruncat toate obiectele pagane si au gasit si un candelabru care, desi avea ulei pentru o singura zi, a ars opt.
Cu ocazia acestei sarbatori  copii evrei joaca "sevivon", un joc vechi, de pe timpul romanilor, cu titirezul. 
In amintirea uleiului ars, de Hanuka se pregatesc mancaruri prajite in ulei si se mananca "levivot", o mancare preluata de la rusi. 
Urarea traditionala este: "HAG SAMEAH !".

Pavel Sinka - Observator

  • Noaptea devoratorilor de publicitate, in premiera la Arad

La Cinema Dacia amatorii de reclame au avut ce vedeaPasionatii de publicitate din Arad, si nu numai, vor avea astazi posibilitatea de a-si satisface pofta de reclame la "Noaptea devoratorilor de publicitate", eveniment care va avea loc incepand de la ora 19.00, la Cinematograful Dacia.
Desi in urma cu cativa ani in Arad a mai fost o tentativa de acest gen, spectacolul de azi, datorita modului de organizare, este o premiera.
Rularea spoturilor va dura in jur de opt ore, existand patru tronsoane de cate o ora si un sfert.
Intre acestea se vor insera pauze de cate 30 de minute, in aceste intervale de timp fiind organizate concursuri surpriza si tombole.
Eugen Pasca, din partea agentiei organizatoare AD(D)VERITAS, ne-a informat ca cei ce indragesc publicitatea vor putea urmari o selectie a celor mai bune reclame din lume din anul trecut.
"Pasionatii de reclame care vin la Noaptea devoratorilor de publicitate vor fi rasplatiti cu cadouri si premii promotionale. Un moment aparte va fi si degustarea de bauturi alcoolice organizata de Indagrara", ne-a spus Pasca.
Biletele puse in vanzare ieri costa 100.000 de lei si pot fi cumparate de la Cinematograful Dacia.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]