Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 20 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Curent electric in peretii liceului
Scoala Normala "Dimitrie Tichindeal" a fost renovata dar au mai ramas si deficiente - Virtual Arad News (c)2003 Centrala termica montata intr-o cladire a unei scoli aradene renovata din fonduri ale Bancii Mondiale pune in pericol sanatatea elevilor, iar cei care se ating din greseala de pereti risca sa se curenteze. Cladirea de pe strada Lucian Blaga din Arad, care gazduieste clasele I-IV ale Scolii Normale "Dimitrie Tichindeal" a fost inclusa in programul de reabilitare a scolilor sprijinit din fondurile Bancii Mondiale. Pentru cladirea care face parte din patrimoniul arhitectural al Aradului au fost alocati 190.000 euro de la Banca Mondiala si 90.000 euro din partea consiliului local. Imobilul, aflat in stare avansata de degradare, a fost reparat capital, cladirea fiind consolidata si adusa, teoretic, la standarde moderne. Reparatia a inclus si introducerea retelei de gaze naturale in scoala si instalarea unei centrale termice proprii. Licitatia pentru realizarea lucrarilor a fost castigata de firma DIEKAT SA din Atena, prin DIEKAT CONSTRUCTII SRL Bucuresti si proiectul a fost realizat de REMON PROIECT SRL Bucuresti. Lucrarile au fost executate insa de firma TEHNODOMUS din Arad, in calitate de subantreprenor. Scoala a fost inaugurata cu exact un an in urma, cu mult fast, dar curand au inceput sa apara problemele.
Gaze periculoase
Conform proiectului, solutia aleasa de proiectant pentru centrala termica este, macar teoretic, ideala pentru o scoala. In proiect se arata ca a fost aleasa o instalatie OMNITECH STAR, cu emisie redusa de noxe, atat de redusa incat practic nu necesita cos de fum si nu emana gaze nocive. Pentru evacuarea gazelor de ardere este folosita o retea de conducte de 50 mm diametru, care ar fi trebuit sa aiba o lungime maxima de 15 metri. Cel putin din aceasta faza de alegere a solutiei, proiectantul trebuia sa-si puna unele intrebari, avind in vedere faptul ca inaltimea cladirii scolii este de 17 metri. Chiar s-a recunoscut ca exista probleme legate de lungimea conductei de evacuare a gazelor. Primele probleme au aparut la inceputul lunii martie. In 4 martie s-a simtit miros de gaze arse. Centrala a fost oprita si s-a luat legatura cu proiectantul din Bucuresti. Acesta a transmis telefonic o solutie provizorie si centrala a repornit pe 6 martie. Pentru evacuarea gazelor, au fost scoase pe langa zidul scolii, la strada, cateva tevi care degaja gazul direct in atmosfera. In 12 martie, din nou s-a simtit mirosul gazelor arse, care au declansat protectiile centralei. De atunci, centrala functioneaza cu sincope. Proiectantul, sesizat de conducerea scolii si de seful investitiilor de la Inspectoratul Scolar Judetean Arad, nu a binevoit sa deplaseze un specialist la fata locului, pentru a constata ce este in neregula. Practic, centrala mai mult sta iar cand functioneaza gazele emise pun in pericol sanatatea celor 255 copii care invata in scoala.
Receptia finala
Problemele generate de centrala termica au aparut cu doar putin timp inainte de receptia finala a lucrarii. Conform contractului, a existat un termen de garantie de 12 luni de la darea in folosinta a cladirii pana la receptia finala, termen in care orice nereguli urmeaza sa fie remediate de executant. Exact in acest interval s-a luat legatura cu proiectantul care este evident ca nu a ales solutia cea mai nimerita pentru scoala aradeana in ceea ce priveste centrala termica. Desi sanatatea copiilor este in pericol, proiectantul nu a trimis pe nimeni la Arad, totul rezumandu-se la convorbiri telefonice purtate de conducerea scolii cu biroul din Bucuresti si cu furnizorul instalatiei. Probleme au aparut si legat de calitatea altor lucrari executate in timpul renovarii. Vopselele si tencuielile interioare au inceput sa cada la putin timp dupa darea in functiune a cladirii, din cauza igrasiei care exista de zeci de ani in scoala. Desi proiectul prevedea o solutie pentru combaterea igrasiei, se pare ca nu a fost cea mai nimerita sau ca executantul nu a respecat intocmai proiectul, pentru ca igrasia musca cu sarg din pereti. Constructorii au trimis echipe care au carpit zugraveala dar nu au eliminat cauzele. Instalatia electrica, care trebuia redimensionata si inlocuita in conformitate cu noile sarcini rezultate din proiect, a ramas in mare parte tot cea veche, cu conductori prost izolati. Datorita izolatiei defectuoase si igrasiei, in unele clase peretii...curenteaza. Nici macar vechile trepte ale scarii interioare, tocite de vreme, nu au fost renovate asa cum scrie proiectul, fapt remarcat cu stupoare de parintii elevilor care au participat acum un an la inaugurarea cladirii renovate. Inginerul Nicolae Iorgovan, responsabil cu investitiile la ISJ Arad, a explicat ca tema de proiectare a vizat in principal consolidarea imobilului si mai putin finisajele sau igrasia. Au existat diriginte de santier, coordonator de proiect, care ar fi trebuit sa observe modul in care s-au efectuat lucrarile. Au fost si reduceri de fonduri, in special pentru finisaje. Ce a rezultat, este simptomatic pentru modul in care se cheltuiesc fondurile oferite cu generozitate de Banca Mondiala: o cladire renovata defectuos, cu vopsele care cad din cauza igrasiei, cu pereti care curenteaza, cu o sala de sport furnizata la cheie care poate fi folosita doar la aproape un an dupa inaugurare si dupa remedierea altor probleme aparute rapid si cu o centrala termica prost aleasa de proiectant, care se opreste singura si gazeaza elevii.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Criza de benzina la statia de Salvare din Arad

Statia de Salvare din Arad este in criza de benzinaStatia de Salvare din Arad a solicitat ajutor, pentru ca a ramas fara benzina. Din cauza lipsei combustibilului, Salvarea nu mai intervine decat la urgente de gradul zero: afectiuni ce pun in pericol imediat viata pacientilor, grave accidente rutiere, infarcturi. Pentru restul solicitarilor, masinile salvarii nu se mai deplaseaza. Fondul pentru carburanti a fost epuizat si, daca nu se vor lua masuri rapide, masinile Salvarii risca sa "traga pe dreapta" si sa nu mai poata ajunge la interventii, chiar daca acestea sunt grave. Pana la sfarsitul lunii martie, Statia de Salvare Arad are nevoie de 700 milioane lei, dintre care 400 milioane lei ar fi fondul de salarii. Directorul Statiei de Salvare aradene, dr. Vladimir Campeanu, a spus ca prefectul Dan Ungureanu ar putea interveni pentru deblocarea unor fonduri din bugetul alocat lunilor viitoare. Situatia Sanatatii aradene este foarte grava. Se vor reduce sute de paturi de spital si spitalul de la Pancota va fi chiar desfiintat. Statia de salvare nu mai are carburant si are in dotare si masini uzate, care abia se mai tin pe roti. Exista doctori din spitalele aradene care se intreaba foarte serios ce se va intampla in cazul unui atac terorist in Arad. Salvarea nu va putea sa se deplaseze, masti de gaze nu prea sunt, paturile de spital se reduc si medicamentele pentru bolnavi sunt tot mai putine.

Romania Libera

  • Imperiul lui Gingies-Han va fi cucerit de un aradean

Ion Totorean si-a expus planurile si la TVADespre Ion Totorean, ziarul "Agenda zilei" a mai amintit. Un tanar care si-a facut din drumetie un mod de viata si din explorare o cale catre intelepciune. Aradeanul, in varsta de 34 de ani, viseaza, asa cum am mai aratat, sa exploreze Mongolia. Pe buna dreptate, el este primul roman care va explora Mongolia la modul profesionist. Chiar daca au mai existat cateva personaje locale care, dupa aparitia articolului, au tinut sa replice faptul ca "Eu am fost primul in Mongolia si nu asta", lucrurile nu stau chiar asa. Nu orice excursie ieftina (pe banii Republicii Socialiste Romania in interesul cine stie carei intreprinderi) inseamna expeditie, si nu orice luare de atitudine la 20 de ani distanta de la o calatorie cu trenul inseamna profesionalism. Acesta este motivul pentru care lui Ion Totorean trebuie sa-i acordam titlul de "primul roman care va explora Mongolia". Expeditia lui se va desfasura pe parcursul a trei luni si va urma sa adune date esentiale pentru ca noi, romanii, sa ne facem o imagine despre ceea ce inseamna Asia indepartata la nivel geografic, geologic, etnografic, meteorologic si istoric. Ceea ce, cel putin pana acum, nu a facut nimeni.
Ultima suta de metri
Actiunea pomenita mai sus a ajuns pe ultima suta de metri. Calculata la un buget de 3.000 de dolari, pana acum, Ion Totorean a adunat 2.400 de dolari, urmand ca restul sumei sa fie adunata prin cointeresarea agentilor economici aradeni. Cel mai probabil expeditia va pleca la jumatatea lunii viitoare, parcurgand urmatorul traseu: "Voi porni spre Bucuresti, de unde voi lua trenul spre Moscova. Dupa un drum de doua zile, in capitala Rusiei ma voi urca in Trans-Mongolia Express. Sase zile si jumatate nu voi cobori din tren. Astfel, dupa noua zile de calatorit, dupa ce voi parcurge peste 9.000 de km, voi pune piciorul in Ulan Bator"- povesteste Ion Alin Totorean.
Pe cararile Mongoliei
Cat despre traseul pe care il va parcurge Ion Totorean, ar fi mai bine sa-l lasam pe el sa il descrie: "Pentru acomodare voi sta o saptamana in capitala Mongoliei, timp in care voi vizita tot ceea ce este de vazut, manastiri, muzee. Voi vedea si ce lucreaza cei de la Societatea Parcurilor Nationale si cei de la WWF Mongolia. Cele doua organizatii au o serie de proiecte privind protectia plantelor si a animalelor rare. Prima destinatie este vechea capitala a Mongoliei, Karakorum. De aici va incepe adevarata aventura. Voi porni in susul raului Orhon, spre izvoarele acestuia, unde voi ajunge in localitatea Cecerleg. Nu stiu ce inseamna pentru mongoli o localitate, mai ales ca Mongolia are o populatie foarte putin numeroasa si o densitate redusa, sub trei milioane de locuitori intr-o tara de trei ori mai mare ca Romania. De aici voi urca pana la o altitudine de 3.000 de metri, in zona vulcanica Korgo. De pe varfurile vulcanilor ma voi indeparta inspre Depresiunea Marilor Lacuri, care este de fapt o zona de pustiu, cu suprafete intinse ocupate de nisipuri. Pot spune ca in aceasta zona voi lua contact direct cu viata desertului, cu tot ceea ce inseamna aceasta - supravietuirea oamenilor, a plantelor si a animalelor. Mai apoi voi urca pe varful Cast, la 4.202 metri, care va fi un record de inaltime pentru mine. Altitudinea maxima din Mongolia este pe varful Munh-Hajrhan, la 4.231 metri. Spre finalul traseului voi ajunge in muntii Altai.
In aceasta zona vreau sa-mi stabilesc tabara de baza. Pentru cel putin o luna vreau sa traiesc cu adevarat printre mongoli. Probabil ca voi gasi o familie care sa ma adopte. Va fi o experienta interesanta, ca de altfel intreaga calatorie."

Aventura continua
Cum este si normal, o astfel de actiune nu poate fi planificata in proportie de 100%. Pe parcurs vor aparea, bineinteles, o multime de probleme, neajunsuri, incurcaturi, dar, in fond si la urma urmei, aceasta inseamna aventura. Caci, marele risc si-l asuma, totusi, cel care va duce in spate cele trei luni de calatorie. "Pe langa imposibilitatea de comunicare, ar mai fi ceva. De exemplu, in zonele desertice ma voi confrunta cu lipsa apei, dar si cu lipsa combustibilului pentru prepararea hranei. De obicei, mongolii folosesc pentru foc balegar uscat de cal. Consider ca cele mai mari probleme le voi avea cu procurarea alimentelor"- mai spune Ion Totorean. Tanarul explorator este de parere ca la intoarcerea din Mongolia va arata destul de rau. Va fi mai slab, cu fata arsa de soare, cu pielea mainilor crapata si cu talpile batatorite. Insa lui Totorean ii convine pentru ca, declara acesta, "voi veni cu plamanii curati si cu o rezistenta sporita la efort si solicitari extreme. Dar cel mai important lucru va fi experienta pe care o voi castiga dupa o asemenea expeditie". La intoarcere, Totorean doreste sa faca cunoscute experientele prin care a trecut in Mongolia.
***
Daca nu se vor gasi oameni interesati in a-l ajuta pe Ion Totorean, vom risca sa nu intram in mica enciclopedie a exlporatorilor romani. Nu de alta, dar o astfel de actiune ne-ar aduce beneficii pe termen lung.
Daca, totusi, vor exista pevsoane dornice sa-l ajute pe Totorean il pot suna la numarul de telefon: 0723/36776l sau ii pot scrie pe adresa de e-mail: totorean@yahoo.com.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Statiile Lukoil din Arad au vandut benzina contrafacuta

Lukoil a vandut benzina contrafacutaIn urma cu aproximativ doua saptamani, Garda Financiara Arad a descoperit in depozitul LukOil, de pe strada Padurii, benzina contrafacuta, amestecata cu solvent de tip II, un produs foarte volatil, neaccizat si care nu se comercializeaza separat. La vremea respectiva, societatea LukOil a fost amendata cu doua miliarde de lei. Administratorul societatii, Ingrisch Iosif, declara ca benzina contrafacuta nu a ajuns la pompe, prin urmare nu a fost comercializata catre populatie. Existand suspiciuni in aces sens, comisarii Garzii Financiare au prelevat probe si de la o statie de benzina, in speta statia LukOil nr. 4, situata pe strada Cetatii. "Am urmarit care dintre statii nu si-a facut reaprovizionarea cu carburanti, de la primul nostru control. Am recoltat probe de la statia patru si le-am trimis spre analiza boratoarelor Larex din Bucuresti. Si am avut dreptate: benzina premium fara plumb, comercializata la statia respectiva nu corespunde standardelor la indicele distilare, fapt certificat de analizele laboratorului. Am probat astfel intentia vadita a reprezentantilor filialei aradene de a frauda bugetul de stat prin comercializarea produselor neaccizate pe post de carburanti, inseland consumatorii", a declarat Dan Cancel, comisarul sef al Garzii Financiare Arad. Societatea LukOil a fost amendata cu 10 miliarde de lei, iar cantitatea de benzina contrafacuta, descoperita la statie, peste 17.000 de litri, va fi confiscata. De asemenea, a mai fost aplicata o amenda de 300 de milioane de lei pentru neinscrierea calitatii cumparatorilor pe facturile fiscale intocmite la vanzarea de produse din categoria uleiurilor minerale. 

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Varfurile. La Magulicea laptele se vinde cu…cinci mii de lei litrul

In zona Varfurile produsele lactate au preturi scazute - Virtual Arad News (c)2003In Magulicea au mai ramas foarte putini tineri, acestia ocupandu-se in general cu agricultura si cresterea animalelor. In zona se cultiva grau si cartofi, iar multi localnici au livezi cu meri. Putini sunt cei care nu au in ograda proprie una, doua sau chiar mai multe vaci. "Multi merg cu produse lactate la piata la Arad, aici laptele se vinde cu cinci mii lei litrul, branza dulce cu 20 kilogramul, smantana cu 15 mii litrul… dar si asa nu prea au castig. Pentru ca sa mearga la Arad trenu-i scump, masina-i scumpa. Un drum pana in oras costa cam 60 mii lei", spune cu tristete in glas Mariana Ortan, educatoare in sat. "Daca laptele nu se vinde in totalitate, surplusul se da la porci, pentru ca multi cresc porci pentru a-i vinde". O alta sursa de venit a localnicilor este cresterea porcilor, dar nici la acest capitol situatia nu este prea roz. "La Halmagiu si la Avram Iancu e piata de animale, aici oamenii mai merg cu purceii la piata. Saptamana trecuta, carnea de porc s-a vandut cu 32 mii lei/ kg", ne spune femeia. Oamenii isi incearca norocul si in alte judete, unii mergand la piata din Brad, judetul Hunedoara. "Cu toate ca pretul la purceii de  doua luni este de doar 400 mii lei bucata, multi se intorc de la piata de la Brad fara sa vanda nimic", spune suparata  Mariana. Desi rodul muncii lor nu se vinde pe cat merita, oamenii nu au alta alternativa. "Daca nici asta n-o fac, atunci chiar nu au din ce sa faca un leu. Este un gater in Magulicea si doua la Varfurile", incheie Mariana Ortan.

Corina Olariu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]