Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 20 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Incepand de ieri: Constantenii matura Aradul!

Ieri in fata Primariei, constantenii si-au prezentat utilajeleFirma constanteana POLARIS, care a castigat zilele trecute licitatia de salubrizare a domeniului public din Arad, si-a prezentat ieri utilajele cu care va actiona in municipiu si strategia pe care o va adopta pentru aun Arad mai curata.
La intalnirea cu presa, din fata Palatului Administrativ, au participat, pe langa reprezentantii firmei POLARIS si o serie de oficialitati aradene, in frunte cu prefectul Dan Ungureanu, primarul Dorel Popa, vicele Emanoil Voicu, consilierul local PSD Rodica Borza, directorul Gospodaririi Comunale Edeleni Coloman, precum si alti directori din administratia locala.
Dl. EDUARD MARTIN, reprezentantul S.C. POLARIS, a facut o scurta prezentare a firmei care, contra sumei de 7,3 miliarde de lei, se va ocupa pana la sfarsitul anului de salubrizarea domeniului public, adica de maturat manual si mecanic, stropit si golit cosuri.
Iata o scurta carte de vizita:
* firma POLARIS se ocupa de salubrizarea si adunarea gunoiului menajer din Constanta inca din anul 1998
* detine utilaje de ultima generatie, lucru care ii permite sa aiba un randament sporit cu costuri mici (de altfel, atuurile care au facut sa castige licitatia de la Arad, unde a venit cu o oferta cu un miliard de lei sub cea a celorlalti patru contracandidati dintre care si Salubritate Arad SA)
* firma va lucra in Arad cu sase masini de curatat si spalat strazi si cu 55 de oameni, transferati de la Salubritate SA Arad.
* POLARIS va actiona atat pe arterele centrale ale municipiului, cat si acolo unde va stabili Primaria Arad.
"Vom actiona incepand de azi in asa maniera incat, in cel mai scurt timp, sa se observe o schimbare semnificativa in bine in ceea ce priveste curatenia municipiului Arad. Dupa o prima faza, in care vom actiona cu toate fortele, nu o sa mai fie nevoie decat sa intretinem curatenia", sustine dl. EDUARD MARTIN.
La randul sau, primarul Dorel Popa a declarat: "In opt luni de zile, o sa avem timp sa ne convingem in legatura cu performantele firmei POLARIS. Daca vom fi multumiti de activitatea dumnealor, putem discuta o prelungire a intelegerii. Oricum, cetatenii Aradului sa fie linistiti in sensul ca venirea firmei constantene nu inseamna o majorare a tarifelor de salubritate, ci o curatenie, care speram noi, sa fie una exemplara."

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Capela noua de la Pomenirea va sta in rosu deja la toamna

La fundatia capelei de la Pomenirea a fost depus cilindrul cu numele contribuabililorDepunere de cilindru la cimitirul Pomenirea. Fundatia de beton a intregii constructii a fost turnata in numai cateva ore
Intreaga conducere a primariei – Dorel Popa si cei doi adjuncti ai sai – au participat ieri la turnarea fundatiei capelei care se construieste in cimitirul Pomenirea.
Acesta este cel mai pretentios obiectiv al directorului Gospodaririi Comunale, Coloman Edeleni, de la instalarea sa in functie. Daca lucrarile vor merge conform planului, in partea dinspre Aeroport a cimitirului capela va fi ridicata in rosu (construita, dar nefinisata) pana in luna octombrie, urmand ca in vara anului viitor sa fie functionale si cele patru camere frigorifice proiectate aici.
Incaperile vor fi practice, dispuse in forma de cruce, pentru a permite aflu-xul unui numar cat mai mare de apartinatori.
Intreaga fundatie a constructiei – sfintita de un sobor ecumenic de preoti – a fost turnata ieri: au fost necesare zece cisterne de beton si munca sustinuta a catorva zeci de persoane.
"Nu ne jucam de-a lucrul; vrem sa demonstram ca terminam obiectivul la termen. Este o constructie care va rezista mult timp in urma noastra si trebuie sa fim atenti la fiecare detaliu", ne-a declarat Edeleni Coloman.
Pentru a cinsti persoanele fizice si juridice care au contribuit la construirea capelei, numele lor a fost ingropat intr-un cilindru de aluminiu in fundatia de beton. Desi au existat voci care i-au ironizat gestul, Edeleni considera ca era necesar: "Sa vada generatiile urmatoare cui pot multumi pentru aceasta cladire".

Andrei Ando - Observator

  • Intr-o singura saptamana, peste 2.500 de aradeni s-au dezis de taxa radio-TV

Plata taxei radio-TV la Electrica creaza nemultumiriDar mult mai multi refuza sa o plateasca
Sucursala Electrica Arad se vede nevoita sa lupte, in aceste zile, cu legea si cu aradenii, pentru a-si realiza incasarile.
Hotararea de guvern prin care taxa radio-TV este trecuta in factura de energie electrica a facut ca incasarile societatii sa scada cu 20%.
Conform noilor reglementari, taxa radio-TV se plateste odata cu factura de curent, iar la casieriile Electrica se depun inclusiv scutirile la plata taxei.
La nemultumirile cetatenilor, care se vad nevoiti sa plateasca o taxa pe un serviciu la care s-ar putea sa nu-si doreasca sa apeleze, se adauga si cele ale angajatilor Electrica, care nu au primit dispozitii clare cu privire la inregistrarea cererilor de scutire.
Sute de persoane se prezinta zilnic pentru a plati factura de curent sau a depune cereri de scutire.
In judetul Arad, circa 180.000 de persoane afirma ca detin televizoare, alti 50.000 sustin ca nu au aparate TV sau ca se incadreaza la scutiri.
Numai saptamana trecuta, la Electrica, au fost depuse circa 2500 de asemenea cereri. Directorul societatii sustine ca, de doua luni, nu mai reuseste sa atinga planul lunar de incasari, pentru simplul fapt ca oamenii refuza sa plateasca facturile de energie. "Desi consumul de energie electrica, comparativ cu alte luni, este cantitativ acelasi, suma incasata a scazut cu 30 la suta".
Anterior acestui moment, aradenii se dovedisera printre cei mai buni platnici, societatea reusind sa scape de probleme chiar si atunci cand a venit vorba de consumatorii mari si mijloci, doar cateva firme declarate falimentare si altele cu statut juridic incert avand restante mai vechi.
Nici la nivel central, lucrurile nu sunt pe deplin lamurite. Directorul Directiei Furnizare Electrica a declarat ca societatea poate trece la incasarea partiala a facturilor (incasand doar contravaloarea energiei electrice), fapt care nu contravine contractului incheiat cu Societatea Romana de Televiziune, in timp ce reprezentatii celei din urma afirma ca aceasta solutie nu poate fi acceptata.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Lansare oficiala a unui proiect Phare castigat de Filarmonica aradeana

Filarmonica Arad a castigat un proiect de finantare PhareFilarmonica de Stat Arad a lansat ieri intr-un cadru festiv, la Casa de Oaspeti, programul "Muresul curge printre oameni si-i uneste".
Fiind primul proiect Phare de acest gen castigat in urma unui concurs de proiecte, de catre o institutie de cultura de la noi, Dorin Frandes - directorul Filarmonicii, a subliniat importanta acestei manifestari transfrontaliere care se va concretiza printr-o suita de actiuni comune.
Astfel, prima etapa se va concretiza printr-o serie de concerte pe care Filarmonica le va sustine la Szeged, Mako, Hodmeszovasarhely (Ungaria).
Astfel, vineri orchestra simfonica a Filarmonicii va fi oaspetele orasului Szeged cu un program ce cuprinde Dansurile romanesti de Bartok, Concertul nr.2 pentru pian si orchestra de Beethoven (solist Sorin Dogariu) si Simfonia a IX-a "Din Lumea Noua" de Dvorak.
A doua zi, sambata, acelasi program va fi prezentat la Hodmeszovasarhely, cu singura modificare ca pagina concertanta va fi Concertul pentru clarinet de Weber cu participarea solistica a lui Dan Chis.
Viceprimarul Levente Bognar a subliniat importanta acestui tip de colaborare la nivelul euroregiunii din care facem parte, a exprimat dorinta si speranta ca lucrurile vor capata semnificatia si consistenta faptelor, vor ajuta la o mai buna cunoastere a celor ce locuiesc aceasta zona, a culturilor noastre si nu va ramane doar o actiune la un nivel formal, declarativ.

AD. P. - Agenda zilei

  • Minoritari si carti la Arad

Rodica Colta a organizat simpozionul etnoRecent, Aradul a cunoscut o fervoare culturala cu adevarat primavarateca. Odinioara, ea purta numele de "Primavara Aradeana" si se compunea din numeroase actiuni de relevanta spirituala si sufleteasca, de la expozitii de pictura naiva si lansari de carte, pana la festivaluri folclorice si recitaluri de poezie pe scena teatrului.
Intre timp, fiindca dictatura pare sa fi compromis pana si ideea de... primavara, aradenii au pastrat prilejul si ideea, dar i-au modificat titlul si continutul.
In loc de pictura naiva, expozitii purtand o alta incarcatura profesionala; in loc de lansari de carte sporadice, o avalansa concertata de prezentari de edituri si autori; in locul traditionalelor chiuituri populare, un microfestival de teatru alternativ, de la spectacole cu un singur protagonist, pana la colaje dramatice ori trupe de postavangarda.
Pe acest fundal, agrementat de un soare estival care impingea mase de oameni spre strandul din localitate - cel mai mare dintre strandurile romanesti, rivalizand prin dotarile lui cu statiuni de prestigiu vechi -, a avut loc o noua editie a conferintei internationale dedicate de Complexul Muzeal din Arad problematicii minoritatilor nationale.
De mai multi ani, aceasta intalnire a specialistilor, care aduna nu doar experti din toata tara, ci si colegi de-ai acestora din Ungaria, Iugoslavia si Germania, a ajuns una prestigioasa.
Cu fiecare noua editie, temele sunt tot mai interesante, iar contributiile - mai consistente. Actuala editie a fost asezata sub semnul "Minoritarului real, minoritarului imaginar", prilejuind interventii de natura sa sublinieze du-te vino-ul dintre planul real, efectiv si cel modelat de minte.
De fiecare data, lucrarile sunt adunate intre copertile cate unui volum, devenind astfel disponibile cercetatorilor si celor interesati si recuperand, inclusiv imagistic, mereu mai mult din trecutul ce parea rezervat uitarii.
Cu asemenea recurenta pricepere intr-ale organizarii (meritul revine Rodicai Elena Colta, managerul proiectului, si "patronului" Pascu Hurezan, istoricul de la directia Complexului Muzeal), intalnirile anuale de la Arad pe tema minoritarilor au parasit deja provincialismul calitativ, devenind, tot mai mult, un pol de interes national si zonal.
Atunci cand uitam, fie si pret de o clipa, sa vorbim, obsesiv, despre noi si iarasi noi, incercand sa ne deschidem si catre celalalt este un semn innoitor, de deschidere si imbogatire cu alte experiente.
Iata de ce cred ca, dincolo de orice retorica a corectitudinii politice, simpozionul international aradean jaloneaza un traseu aproape obligatoriu, restaurand dialogul cu celelalte culturi din arealul central-sud-est european.
Ideea organizarii unui targ de carte a fost si ea fasta, mai cu seama pentru ca, printre atatea alte asemenea targuri care brazdeaza geografia culturala actuala, cel de la Arad aduna edituri mici si mijlocii din Banat (inclusiv cel sarbesc).
Prin insasi calibrarea lor, ca si prin autorii si cartile publicate, aceste edituri sunt, indeobste, invizibile pe la marile targuri ("Gaudeaumus" ori "Bookarest", de exemplu).
Cu atat mai important este insa ca publicul, avand un interes special pentru restituirile de acest fel, autorii locali ori, pur si simplu, viata culturala din regiune sa poata alege de pe standuri lucrurile care il intereseaza, oricat de speciale ar fi acestea. Din motive de publicitate, canicula si aglomerare de actiuni culturale alternative, targul a putut parea - statistic vorbind - mai putin satisfacator. 
El a prilejuit insa, absolut salutar, intalnirea autorilor, editorilor si a managerilor culturali din arealul vestic, de la Varset la Oradea si Hunedoara, constituind premisa unor noi cooperari si a unor noi aparitii.
La masa rotunda moderata, in acest context, de poetul Vasile Dan, redactorul sef al revistei aradene de cultura "Arca", s-a discutat, intr-o complementaritate armonica, despre destinul cartii si al celor care o produc, de la autor la editor si la distribuitor.
Prezent, intre doua avioane, pentru ceva mai bine de o jumatate de ora la intalnire, senatorul (de Arad) Sergiu Nicolaescu s-a grabit inapoi la Bucuresti, inainte de a afla pasurile oamenilor pe care ii reprezinta, dand o imagine pregnanta navetismului cultural.

Romania Libera - Editia locala Transilvania - Banat


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]