Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 20 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • La Frumuseni: Descoperire unica in Romania

Fragment din mozaicul descoperit la FrumuseniDupa trei ani de cercetare, o echipa de arheologi de la Muzeul Judetean Arad in frunte cu istoricul clujean dr. Adrian Andrei Rusu, a facut o descoperire senzationala, la Frumuseni: un mozaic de secol XI, pe locul Manastirii Bizere. 
Norocul le-a suras saptamana trecuta, in 13-14 august, cand arheologii au dat peste "covorul" de mozaic care i-a uimit prin acuratetea desenului (forme vegetale, geometrice, animale), executat cu o maiestrie care nu poate fi decat de tip bizantin. 
Pentru echipa de arheologi a fost o revelatie. 
"Ne-a izbit. Este o descoperire fantastica, o comoara inestimabila, care face dn Frumuseni un pol al istoriei artei timpurii din Romania", a spus dr. Adrian Rusu. 
Aceasta descoperire este cu siguranta unica in Romania si, dupa cate se pare, unica in nordul Adriaticii. Coaja pamantului de la Frumuseni a scos la iveala o asezare monahala de sorginte mai veche, bizantina, si nu urmele unui complex monastic apartinand calugarilor benedictini, din secolele XII-XIII, dupa cum reiesea din documente!
Dar unde este altarul? Ce va mai aparea? Multe intrebari raman inca fara raspuns, iar surprizele pot continua. 
Insa, pana ca sapaturile sa scoata la lumina alte minuni arheologice, se pune insistent intrebarea: ce facem cu ceea ce s-a descoperit deja? 
Descoperirea de la Frumuseni a avut un ecou larg in randul autoritatilor. Au fost prezenti ieri la situl arheologic, alaturi de cei care au mai ramas din echipa de arheologi - Pascu Hurezan, directorul Complexului Muzeal Arad, Ileana Burnichioiu de la Universitatea "1 decembrie" Alba Iulia, Peter Hügel de la Complexul Muzeal Arad - si cei care, prin institutiile pe care le reprezinta, au sprijinit inaintarea lucrarilor: Claudiu Cristea, vicepresedintele Consiliului Judetean si membri ai Comisiei de Cultura a C.J.A., Adrian Simon, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. 
De asemenea, au venit venit la fata locului specialisti din Ungaria, precum si, de la Cluj, Claudia Moldovan, specialista in mozaicuri. Descoperire a avut ecou si in randul Bisericii, fiind prezenti P.S. dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei si P.C. Nestor Iovan, staretul Manastirii Bodrog, exarhul manastirilor din eparhia Arad.
Toti cei prezenti au incercat sa dea solutii sau macar sugestii privin soarta acestei comori. Arhitect Octavian Teodor Gheorghiu, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, a spus ca primul pas trebuie sa fie protejarea oficiala a sitului, conform legii monumentelor. 
Domnia-sa este de parere ca mozaicul ar trebui sa ramana pe loc, sa fie conservat si integrat intr-un circuit al turismului cultural din zona Muresului, mai degraba decat sa fie mutat intr-o zona pazita, opinie impartasita de aproape toti cei prezenti. Atat autoritatile judetene, cat si reprezentantii celor nationale (Ministerul Culturii) s-au angajat sa sprijine financiar proiectele (de conservare, de extindere) legate de absolut senzationalul sit arheologic de la Frumuseni.

Vasile Filip & Catalina Latu - Adevarul

  • Vara prea fierbinte

Din cauza temperaturilor ridicate ambulantele au fost foarte solicitateCaldura face victime si in vestul tarii
Temperaturile foarte mari inregistrate in ultimul timp in intreaga lume au atacat un numar impresionant de oameni in Europa si nu au iertat nici Romania.
In Franta, din cauza caldurii excesive, au murit 3.000 de oameni, iar in Italia s-au inregistrat cu 20% mai multe decese decat in anii trecuti. 
Ambulanta din Timisoara face si ea fata cu greu sutelor de apeluri primite. Majoritatea celor afectati sunt varstnicii sau cei cu afectiuni cronice, insa regula a fost "incalcata" si de cei mai tineri. 
Din cauza caldurii si, in special, a umiditatii crescute, oamenii ajung sa lesine pe strada sau, in cele mai grave situatii, chiar acasa.
De vina e umiditatea
Doctorii spun ca organismul uman suporta foarte greu umiditatea atmosferica. Corpul nu mai transpira si inmagazineaza caldura, motiv pentru care multi oameni au o stare de lesin sau de sufocare, fara sa sufere de o afectiune cronica. 
Corpul uman suporta mult mai usor temperaturi ridicate, chiar de 40 de grade, cu umiditate redusa, decat temperaturi de 28 de grade cu umiditate crescuta. 
Explicatia ar fi ca, la umiditate ridicata, oamenii nu mai transpira si deci inmgazineaza caldura, care da senzatia de sufocare. In aceasta perioada, medicii recomanda un consum ridicat de lichide si evitarea expunerii la soare, in special in orele cu temperaturi maxime.
Atentie la toxiinfectiile alimentare!
Din pacate, in acest sezon, oamenii mai au un dusman cu care trebuie sa se lupte: toxiinfectiile alimentare. 
Toxiinfectiile alimentare (TIA) sunt imbolnaviri provocate de microorganisme patogene (componenta infectioasa) si/sau de toxinele produse de anumite microorganisme patogene (componenta toxica). 
Semnele de boala apar la un interval de 2-3 ore pana la 2-3 zile, in functie de microbul care a determinat producerea toxiinfectiei alimentare. 
Ele pot arata prezenta infectiei prin febra, stare generala alterata, aparitia scaunelor diareice, dureri abdominale, sau pot fi semne de intoxicatie, uneori fara febra si chiar fara scaune diareice, dar cu stare generala alterata, cefalee (dureri de cap), varsaturi. 
Pentru prevenirea TIA este necesara respectarea catorva reguli de baza. Pastrati curatenia, separati materiile prime pentru prepararea alimentelor de mancarurile deja preparate si pastrati alimentele la temperaturi corespunzatoare, sigure. 
Dupa preparare, nu lasati niciodata alimentele la temperatura camerei pentru mai mult de doua ore. 
Pentru siguranta, alegeti alimente care au fost supuse unui tratament. Multe alimente cum ar fi legumele sau fructele sunt bune in starea lor naturala. Laptele pasteurizat este mai sigur decit cel crud. Protejati alimentele de insecte, rozatoare sau alte animale si, evident, aveti grija de unde va faceti cumparaturile!
Aglomeratie la Salvare
Zeci de cardiaci aradeni primesc zilnic ingrijiri medicale la domiciliu, dupa ce solicita sprijinul Ambulantei, din cauza temperaturilor foarte ridicate inregistrate in ultima perioada, transmite Mediafax. 
Potrivit medicilor Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Arad, numarul de interventii a crescut in ultimele zile de la 40 pe zi, la aproximativ 100, iar majoritatea solicitarilor sunt pentru bolnavi hipertensivi. 
"Am avut si lesinuri pe strada, iar majoritatea victimelor caldurii sunt persoane varstnice. 
Schimbarile de temperatura intre zi si noapte, de la 35 de grade la 17 grade, afecteaza grav rezistenta organismului",
a declarat seful SJA, dr. Vladimir Campeanu. 
In ultimele zile, in judetul Arad temperaturile au depasit constant 33 de grade Celsius, iar luni au fost inregistrate 36 de grade. 
Medicii recomanda populatiei sa nu se expuna razelor solare la mijlocul zilei, cand acestea sunt puternice. 
Varstnicilor le este recomandat sa poarte capul acoperit si sa urmeze tratamentele prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale.

Amira Damian - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ministerul a gasit ca Statuia Libertatii nu este suficient de frumoasa, in schimb e prea veche

Ministrul Cuturii considera ca grupul statuar nu corespunde din punct de vedere estetic - Virtual Arad News (c)2003Interviu in exclusivitate cu ministrul Culturii si Cultelor, domnul Razvan Theodorescu
- Domnule ministru, va sun pentru ca la noi declaratia domnului Mircea Micu, facuta la postul de televiziune realitatea TV, a creat valva in oras. Este adevarat ca Ministerul Culturii a interzis reamplasarea Monumentului Libertatii la Arad?
-Domnul Mircea Micu a facut aceasta declaratie dupa ce a stat de vorba cu mine. Valva in oras? Termenul va apartine… Referitor la solicitarea privind reamplasarea in municipiul Arad a lucrarii de arta monumentala Statuia Libertatii, care este cunoscuta sub denumirea de Monumentul celor 13 generali, Comisia Nationala pentru Monumente de Sort Public de pe langa Ministerul Culturii, in sedinta sa din data de 18 iulie (deci, iata suntem la o luna distanta de acest moment) a hotarat, cu unanimitate de voturi, necordarea avizului de reamplasare. Vreau sa va spun ca aceasta hotarare este motivata prin faptul ca lucrarea nu corespunde din punct de vedere estetic conceptiilor actuale privind incadrarea monumentelor de fond public in peisajul urban contemporan, si este total depasita din perspectiva plasticii monumentale actuale. Vreau sa va mai precizez ca Ministerul Culturii si Cultelor, potrivit competentelor sale stabilite prin acest normative in vigoare, promoveaza, sustine si protejeaza numai lucrarile de arta monumentala inspirate din momentele semnificative ale istoriei poporului roman.
- Adica, spuneti ca din punct de vedere estetic nu a corespuns grupul statuar, care a fost si premiat la Bruxelles in perioada amplasarii sale?
- Lucrarea nu corespunde din punct de vedere estetic conceptiilor actuale. Ea are o statuie cu valori reale acum o suta si ceva de ani, dar peisajul s-a schimbat mult, si este total depasita din perspectiva plasticii monumentale actuale. Astazi nicaieri nu se mai practica o asemenea practica monumentala. Aspectul estetic, inainte de toate, incongruent astazi in peisajul aradean - putea sa rimeze cu aspectul Aradului de la 1900, dar nu cu aspectul Aradului de astazi – a facut ca aceasta comisie nationala sa nu aprobe avizul de reamplasare.
- Aceasta decizie inseamna ca acest monument, in mod categoric, nu va fi reamplasat?
- Din perspectiva legii, a Ministerului si Cultelor pe langa care aceasta comisie activeaza, nu se acorda avizul de amplasare.
- Deci inseamna ca nu va fi amplasat?
- Domnule, eu iti spun ca noi, Ministerul Culturii, am hotarat inca acum o luna sa nu acordam avizul de amplasare.
N. red.: Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Culturii, Bogdan B, solicitat ieri de cotidianul Observator aradean, decizia comisiei invocate de ministrul Razvan Theodorescu are valoare de lege. Bogdan B ne-a declarat: "Monumentul poate fi ridicat, dar numai ilegal. Dupa cat stiu eu se poate face insa apel impotriva acestei decizii, iar cazul va fi reanalizat". 
Ieri, in Piata Pompierilor din centrul municipiului Arad, continuau lucrarile de amenajare a zonei unde monumentul ar urma sa fie instalat. Important de remarcat este si faptul ca desi de o luna la nivelul ministerului se stia de neacordarea avizului, masura nu a fost comunicata si factorilor de decizie de la nivel local. 
De asemenea, nu s-a realizat nici o mediere intre specialistii ministerului si cei de pe plan local, pentru cautarea unor solutii de rezolvare a acestei probleme.

Andrei Ando - Observator
  • Nu toate scolile sunt pregatite pentru noul an scolar

Cladirea de pe Lucian Blaga a Liceului Pedagogic a fost refacuta - Virtual Arad News (c)2003Pe ultima "suta" se fac eforturi deosebite pentru dotarea cu instalatii sanitare si mobilier nou
Cu mai putin de o luna inainte de inceperea anului scolar, nu toate scolile sunt pregatite, cu adevarat, sa-si intampine elevii. 
Multe dintre ele au fost introduse in programe de reabilitare sau modernizare. Cu toate acestea, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Arad se tem ca la 15 septembrie vor fi si unitati fara aviz sanitar.
Peste un milion de dolari pentru reabilitarea scolilor 
In judet au fost demarate trei programe de reabilitare. In primul, care a "inghitit" ca 577 de mii de dolari, au fost cuprinse 15 scoli dintre care cinci au fost refacute aproape in totalitate. 
Este vorba despre Liceul Pedagogic (cladirea pe strada Lucian Blaga) si despre cele din Cladova, Araneag, Santana, precum gradinita din Pilu.
Alte sase au fost monitorizate. Este vorba despre cele din Seitin, Pecica, Craiva, Zarand, Susag si gradinita nr.16 din Arad. 
119 mii de dolari vor fi investiti in perioada urmatoare in refacerea scolilor de la Gurahont si Sampetru German. 
In vizorul ISJ a intrat si cladirea Colegiului "Elena Ghiba Birta" unde vor fi cheltuiti nu mai putin de 450 de mii de dolari (circa 15 miliarde de lei).
Scolile din judet vor fi dotate cu tot ce au nevoie 
Un alt prograrn lansat de ISJ este cel pentru relansarea invatamantului din mediul rural. 
Desi inspectoratul a fost, pur si simplu, bombardat de cereri de finantnre, doar sapte scoli vor beneficia de programul de investitii. 
Astfel, cele din Firiteaz, Cruceni, Tisa Noua, Tisa de Hasmas, Zabalt, Agrisul Mare si Somosches vor fi dotate cu grupuri sanitare, cu instalatii electrice si sanitare, vor fi racordate la reteaua de apa. 
Totodata, vor fi forate puturi de apa si vor fi montate instalatii noi de incalzire. 
Exista si o veste buna. Elevii din mediul rural vor invata in banci noi. ISJ a organizat o licitatie in acest sens si pentru cele trei miliarde puse in joc se bat 14 firme. 
Azi se vor sti distribuitorii de lapte si cornuri 
In alta ordine de idei, azi, la ora 16,00 se va incheia licitatia electronica pentru stabilirea furnizorilor de cornuri si laptic pentru elevi. 
Preturile maximale sunt de 5882 de lei pentru un pachet complet, 3361 pentru lapte si 2521 pentru corn. La aceste preturi se adauga TVA. 
Asa cum v-am mai informat, dupa licitatia generala, producatorii locali care pot asigura produsele pe plan local la preturi mai mici vor fi preferati distribuitorului de la nivelul judetului. 
Diferenta de bani urmeaza sa fie folosita pentru achizitionarea de frigidere pentru gradinite. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Un punct de atractie pentru cei aflati in trecere prin Macea

Castelul de la Macea este adevarat monument arhitectonic - Virtual Arad News (c)2003Localitatea este in primul rand renumita pentru rosiile si pepenii  de buna calitate, dar si pentru festivalul de satira si umor. 
Un punct important in turul prin localitate il constituie si parcul dendrologic si castelul situate pe raza comunei.

Macea - Castelul a fost construit in doua etape, acum avand  forma literei "L". 
Prima parte, pana la turnul cel mare, decorata pe frontispiciu cu stema familiei Czernovics, sculptata in piatra, provine dinainte de 1862, fiind precedata de o cladire datand din secolul al XVIII-lea.
Aripa dreapta, dincolo de turn, a fost construita in stil secession intre 1862 si 1886 cand i-au fost adaugate si cladirile anexe.
In perioada 1956-1957, castelul a fost restaurat. Cladirea a fost o perioada revendicata iar acum apartine universitatii particulare aradene.
Un frumos parc inconjoara castelul, avand  o suprafata de 17 ha.
Creat cu aproximativ 100 de ani in urma, el reprezinta un adevarat parc dendrologic, prin raritatea speciilor de arbori si arbusti existenti aici. Dintre acestia amintim doua exemplare de Ginko biloba, numit si "arborele pagoda", originar din China de Est, opt exemplare diferite din Taxus baccata (Tisa), patru exemplare din Juglans nigra (nucul negru) originar din America de Nord, cincisprezece exemplare din Corila colurna (alunul turcesc), originar din Asia de Vest, si multe alte specii. 
Oaza de verdeata impresioneaza prin gigantismul unor specii de arbori, fiind totodata si un excelent loc de recreere. 
De cand este in ingrijirea universitatii particulare, in parc a fost amenajata o alee flancata de statuile unor importanti scriitori romani.

Corina Olariu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]