Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 20 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Pe aici nu se trece

Cooperare trilaterala pentru combaterea criminalitatii transfrontaliereRomania, Ungaria si Austria au pus gand rau criminalitatii transfrontaliere
In perioada 18-19 noiembrie, la Arad, a avut loc o intalnire trilaterala Romania – Ungaria – Austria, pe probleme legate de combaterea criminalitatii transfrontaliere si securizarea frontierei exterioare a Uniunii Europene. 
Chestorul principal Aurel Neagu, seful Politiei de Frontiera din Romania, a discutat cu generalul maior Joszef Benedek, comandantul Comandamentului National al Granicerilor din Republica Ungaria, la intalnire fiind invitat si Erich Zwettler, seful Directiei Centrale de Criminalistica Generala si Crima Organizata din Ministerul Federal de Interne al Austriei.
Colaborare romano-ungara
Partea romana si cea ungara au semnat un proces-verbal de colaborare privind actiunile de securizare a frontierei comune. 
Austria a fost invitata la dialog, deoarece, in opinia participantilor, problematica criminalitatii transfrontaliere nu mai poate fi rezolvata doar prin acorduri bilaterale. 
Este nevoie de colaborarea intre mai multe tari, intentia fiind de a include cat de curand si Bulgaria in aceasta structura comuna. 
Generalul maior Joszef Benedek a declarat ca masurile de securizare a frontierei adoptate de Romania sunt eficiente, iar granicerii unguri sunt acum directionati spre frontiera Ungariei cu Serbia si Muntenegru. 
Chestorul principal Aurel Neagu a completat informatia, aratand ca marile retele de trafic de persoane au inceput deja sa ocoleasca Romania si se indreapta spre Serbia si Muntenegru. 
Romania va cheltui, pana la integrarea in UE, cate o suta de milioane de euro pe an pentru securizarea frontierei, extinderea retelelor informatice si de comunicatii si realizarea de sisteme interoperative cu cele ale tarilor din Spatiul Schengen. 
La Artand, in Ungaria, va fi infiintat un punct de contact unde vor fi schimbate informatii cu partea ungara privind combaterea criminalitatii transfrontaliere. 
Un asemenea punct de contact, care va functiona pe relatiile de colaborare cu Franta, Spania, Austria sau Italia, va fi infiintat, foarte curand, si la Oradea.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Nu avem voie sa ne multumim cu putin"

Interviu cu dr. Maria PuschitaInterviu cu dr. Maria Puschita, medic primar medicina interna si cardiologie
Pentru cei care nu o cunosc, dr. Maria Puschita este medic primar medicina interna si cardiologie, sefa Clinicii Medicala I din cadrul Spitalului Judetean Arad, profesor universitar la Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad, sefa Catedrei II, fiind si sefa de disciplina medicala - disciplina Medicina Interna. Nu in ultimul rand, dr. Puschita este presedinta Colegiului Medicilor Arad si este si reprezentant in Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania. Este o femeie distinsa, cu o multime de preocupari, pe care incearca sa le acopere cat mai bine. S-a nascut intr-o zona de aproximativ 600 de metri altitudine, langa Baile Herculane, in localitatea Domasnea. Intre anii 1964 si 1976 a locuit la Timisoara, dupa care, in urma castigarii unui concurs de specialitate, organizat la Bucuresti, a sosit la Arad, unde a si ramas. Profitand de faptul ca am intalnit-o intr-un moment de "respiro", nu am ratat ocazia de a schimba cateva cuvinte:
- Tocmai v-ati intors de la o lansare de carte...
- Da, mi-a facut o placere deosebita sa particip la lansarea cartii doctorului Liviu Moldovan, intitulata "Credinta, factor de continuitate a romanilor." Este o carte de valoare, care indeamna la credinta si iubire. Doctorul Moldovan este un membru important al comunitatii noastre medicale, este medic sef de medicina a muncii, este un erudit, om de mare valoare intelectuala, fiind, de asemenea, si profesor la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Este la a doua sa carte, pe care a publicat-o in colaborare cu fiica sa, Ruxandra Moldovan Sirli, de asemenea medic, la Timisoara.
- Sunteti o femeie foarte activa. Nu va este greu sa faceti fata atator activitati?
- Volumul de munca este, intr-adevar, infernal. Nu stiu daca i-as dori cuiva sa treaca prin ce trec eu, insa vreau sa cred ca mi-am dus la bun sfarsit "cu brio", cum se spune, toate sarcinile. Ma straduiesc ca sufletul fiecarui individ din jurul meu sa se uneasca cu comunitatea, pentru ca numai asa putem invinge. 
- Cum reusiti sa va pastrati optimismul si zambetul, intr-un tumult de neimaginat?
- Incerc sa fiu un model. Daca toti am incerca sa fim modele, unii pentru ceilalti, vom strange randurile si vom izbandi, chiar daca n-o vom face, probabil, in generatia aceasta. Studentilor mei mereu le spun sa isi aleaga modele si sa incerce, prin ceea ce fac, sa le egaleze, ba, mai mult, sa le depaseasca.
- Care este viziunea dumneavoastra asupra reformei din domeniul sanatatii?
- Un program de reforma ar fi valoros, daca ar surprinde atat scopurile posibil de atins, cat si mijloacele posibil de atras. Reforma este insasi liantul dintre scopurile propuse de un program de reforma, posibile de atins si mijloacele posibile de atras.
- Sunteti si profesor universitar. Ce anume credeti ca ar trebui sa li se insufle, neaparat, tinerilor de astazi?
- Trebuie sa spun ca puterea exemplului este foarte importanta. Activitatea exemplului depinde de concordanta dintre indemnurile lansate si conduita personala, dintre constiinta si comportamentul real, atitudinea fata de valorile profesiunii didactice, modul specific de a aborda studentimea cu onestitate, devotament, intr-o atmosfera de respect fata de adevar.
- Vorbiti-mi, va rog, despre relatia medic-pacient! Ce vede bolnavul in medic?
- Vede un mantuitor, un vindecator, de la care asteapta suprimarea suferintelor, framantarilor, chinurilor. Medicul este obligat sa-si castige o competenta recunoscuta, o disponibilitate universala, sa fie un erudit intelept, sa cultive respectul pentru OM. 
Doctorul Maria Puschita este apropiata si de pacientii sai- Ce calitati ar trebui sa aiba, cu orice pret, un medic adevarat?
- Medicina este o arta. Cel care vrea sa o stapaneasca trebuie sa aiba un dar de la natura, o pregatire corespunzatoare, sa fie bine educat si initiat, sa aiba dragoste de munca si rabdare. Tinuta morala a medicului este nuantata de cuvintele hipocratice: om de cinste, binevoitor, serios, uman.
- Recent, un grup de medici americani au vizitat Spitalul Judetean. Ce anume au donat Sectiei pe care o conduceti?
- Un aparat EKG, care va fi pus in functiune in curand, un Holter pentru masurarea tensiunii arteriale si un carucior pentru bolnavi, mai bun decat ceea ce aveam inainte in spital. Au facut un gest frumos, pentru care le multumim. 
- As mai avea o curiozitate. Ce parere aveti despre sintagma "merge si asa", atat de vehiculata astazi?
- Ea poate fi folosita in diverse situatii, de cele mai diverse tipuri umane, sociale, profesionale, intelectuale. Nu mi-e greu sa-mi inchipui un infern in care suferinta este o obisnuinta, umilinta o constanta, indiferenta o calitate, cinismul un remediu, prostia un noroc, un infern pe poarta caruia sta scris cu majuscule: "merge si asa". Nu avem voie sa ne multumim cu putin.
- Va multumesc.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Inlocuire centrala telefonica automata PC cu centrala telefonica digitala in localitatea Chisineu Cris

Centrala Ericsson de la Chisineu Cris a inlocuit vechea centrala telefonica automata - Virtual Arad News (c)2003In data de 14.11.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice automate PC din localitatea Chisineu Cris cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 1740 linii telefonice. De asemenea in noua centrala au fost trecuti si abonatii din localitate care erau conectati in unitatea distanta a CTD Alcatel.
Odata cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si s-au decuplat toti abonatii cuplati..
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 1281 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica tot la Oficiul Postal din Chisineu Cris, ca si pana in prezent.
Numerotatia abonatilor din Chisineu Cris este: 350000-351723.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • La 40 de ani, esti ceea ce meriti !

Momentul dezvelirii bustului lui "Ioan Slavici" la Scoala Gen. 4 AradZiua de sambata, 15 noiembrie 2003, a fost o zi de sarbatoare pentru invatamantul aradean:
Scoala Generala Nr. 4 "Ioan Slavici" din Arad a implinit 40 de ani de existenta! 
Cu acest prilej, la initiativa directorului scolii, prof. Ioan Muresan - sustinut de colegi, elevi, parinti si oficialitatile Aradului, comemorarea a avut o tinuta distinsa si emotionanta. 
Programul a cuprins: dezvelirea bustului "Ioan Slavici", de acum, patronul spiritual al scolii; Te Deum; vizitarea scolii; program artistic; receptia festiva in holul Teatrului de Stat. 
In prezenta unei numeroase asistente - cadre didactice, elevi, parinti si invitati a avut loc o slujba de sfintire a bustului "Ioan Slavici" sustinuta de I.P.S. Timotei, Episcopul Aradului si un parastas in memoria dascalilor care au activat la aceasta scoala, iar acum nu mai sunt printre noi. 
Prezentarea scolii, la modul superlativ, atat pentru rezultatele remarcabile obtinute de elevi de-a lungul anilor, cat si pentru aspectul estetic de invidiat al intregului spatiu de invatamant, a fost relatata cu sobrietate si caldura afectiva de: prof. Zoea Rotaru, inspector scolar general, PS. Timotei, Episcopul Aradului; Dorel Popa, primarul municipiului Arad, Florin Remetan, subprefect si prof. Ioan Muresan - directorul Scolii Generale Nr. 4 "Ioan Slavici" Arad.  
Daca, la 40 de ani, unui om i se spune ca,"Este ceea ce merita!", putem.afirma ca la 40 de ani ... Scoala Generala Nr. 4 "Ioan Slavici" din Arad isi - merita cu prisosinta statutul de scoala de elita a  invatamantului aradean.

Prof. Vasile Man - Buletinul de Arad

  • Savarsinul atrage privirile britanicilor. Casa Regala isi face planuri pentru Arad

Casa Regala se implica in dezvoltarea comunei SavarsinUniversitatea din Essex a semnat un contract cu Casa Regala, prin care se angajeaza sa colaboreze cu institutii din Romania pe linia pregatirii specialistilor in economia locala. In acest context, Mariana Bucovanu, administrator general al Casei Regale, insotita de o delegatie a Universitatii din Essex – Anglia, reprezentata de David Mulvagh, consultant in cadrul "Writtle College" si Roger Cozens, consultant "Green Acres", s-a intalnit pentru discutii cu subprefectul Florin Remetan.
Agricultura ecologica
Discutiile purtate la Prefectura Arad s-au axat pe tematica agriculturii ecologice (organice) si pe posibilitatea efectuarii unor cercetari pe Valea Muresului, in vederea identificarii de resurse pentru acest gen de agricultura. 
Pana acum s-au recoltat esantioane de pamant din Savarsin, care se studiaza in laborator, in ideea valorificarii terenurilor din aceasta zona. Aceste actiuni reprezinta primii pasi facuti in judetul Arad in ceea ce priveste agricultura ecologica.
Sat de vacanta la Savarsin
Discutiile au continuat dupa-masa, la Savarsin. Acolo, subprefectul Florin Remetan a dezbatut impreuna cu David Mulvagh posibilitatea realizarii in zona a unui sat de vacanta la standarde occidentale, care sa compenseze,    intr-un fel, disparitia taberei scolare de la Savarsin, ce se va retroceda Casei Regale. 
Pe langa acest aspect social, intalnirea a ridicat si problema agroturismului si silvoturismului pe Valea Muresului, precum si variante pentru sustinerea domeniului Castelului Regal din Savarsin, prin diferite acte concrete.
Colaborare cu universitati
Datorita faptului ca Universitatea din Essex colaboreaza cu studenti din peste 40 de tari, oferind, in invatamantul superior, asistenta pentru dezvoltarea rurala, subprefectul Florin Remetan le-a propus reprezentantilor din Anglia sa se intalneasca cu conducatorii celor doua universitati de renume din Arad, pentru a stabili eventuale colaborari. Intalnirea s-ar putea realiza in data de 4 ianuarie 2004, ocazie cu care la castelul din Savarsin va avea loc o intalnire cu toti specialistii in domeniu, pentru o dezbatere largita a temelor abordate acum.

Mihaela Iancu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]