Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 21 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Primarul a impacat Camera de Comert cu prefectul

Nicolae Bacanu crede in stingerea conflictului cu PrefecturaPrimarul Dorel Popa a detensionat situatia exploziva dintre Camera de Comert si prefectul Dan Ungureanu. Dupa cum informa ziarul nostru, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a  judetului Arad convocase Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, unde peste 100 de membri au votat pentru continuarea actiunilor in justitie pentru apararea intereselor Camerei in cazul Registrului Comertului.
Prefectul l-a acuzat pe Bacanu de abuz in serviciu si a aparut pericolul ca institutia sa isi piarda sediul.
In urma discutiei dintre primar si prefect, se pare ca a aparut o preocupare din partea prefectului fata de Camera. Acesta a promis sa sprijine obtinerea creditului de doua milioane de euro pentru continuarea investitiei la Expo Arad International, adica construirea celei de a doua hale. "Pentru a primi finantarea nerambursabila de doua milioane trebuie sa avem o participare proprie de 700.000 de euro, bani pe care la ora actuala nu ii avem si suntem in pericolul de a pierde finantarea. Se crede ca se va gasi o solutie, prin discutii la nivel inalt. Nu pot sa cred ca prefectul va continua sa urasca CCIA", a declarat Nicolae Bacanu.
La randul sau, primarul Dorel Popa ne-a declarat: "Am avut o discutie cu prefectul si cu domnul Bacanu, pentru a rezolva lucrurile de aici. Daca nu se ajunge la un numitor comun, se risca pierderea investitiei care asigura extinderea centrului expozitional. Este un grant in valoare de doua milioane de euro. Impreuna cu domnul prefect, vom merge sa ne intalnim cu membrii Camerei de Comert, luni, la ora 12, la complexul expozitional."
Se spera ca aceasta intalnire sa incheie conflictul dintre Camera de Comert si prefect si sa insemne un pas important pentru obtinerea sprijinului guvernamental pentru continuarea largirii complexului EXPO Arad International.

Andrei Ando - Observator

  •  Universitatea "Vasile Goldis" Colegiul de Silvicultura si Cinegetica, o oferta universitara incitanta

Directorul de studii la UVVG - Corneliu Maior in dialog cu Presadialog cu dl. director de studii conf. univ. dr. ing. Corneliu Maior
- Domnule director, care este explicatia succesului acestui Colegiu silvic intr-o Universitate de tip antreprenorial? 
- Am dorit inca de la proiectarea Curriculei academice sa avem in vedere diversificarea ofertei pe piata fortei de munca, schimbarile in structura de proprietate a padurilor. Astfel, absolventii nostri pot lucra nu numai in structura Regiei Nationale a Padurilor ci si in exploatari forestiere, topografie, cinegetica, protectia mediului, prhitectura peisajera. Titulatura viitorului specialist este inginer-colegian si ne straduim sa oferim un invatamant performant cu tenta aplicativa certa. 
- Care sunt argumentele dvs. privind calitatea actului de invatamant? 
- As incepe cu calitatea deosebita a corpului de profesori si conferentiari universitari. Mentionez doar cateva personalitati din elita invatamantului silvic romanesc: prof. univ. dr. ing. Ion Florescu, prof. univ. dr. ing, Nicolae Donita, prof. univ. dr. ing. Dumitru Tarziu, prof. univ. dr. Victor Buz, conf, univ. dr. ing. Johann Kruch. In premiera suntem onorati si de prestatia academica elevata a unor colegi de la Facultatea de Silvicultura din Sopron - Ungaria. 
Baza materiala este una de exceptie cuprinzand si Gradina botanica universitara Macea, Statiunea de cercetari Socodor, baza de practica Izoi-Moneasa din Muntii Codru Moma. 
- Domnule director, este o certitudine ca cinegetica reprezinta un punct de atractie deosebit pentru tineri. Va rugam sa explicati in ce consta pasul de la pasiune la profesie in domeniul cinegetic. 
- Absolventii nostri sunt manageri in domeniul cinegetic si salmonicol. Partea sportiva este completata la noi cu solide cunostinte privind anatomia vanatului, etologia sa, amenajarea fondurilor de vanatoare si pescuit, genetica si selectie, patologia animalelor etc. 
- In final va rog sa oferiti tinerilor (si nu numai) amanunte privind modul in care pot cunoaste oferta globala a acestui Colegiu Silvic. 
- Ii rog sa ne viziteze la sediul nostru din str. Liviu Rebreanu nr. 91-93 din Arad, telefon/fax 0257- 228622. Noi am initiat "Zile ale portilor deschise" cand Colegiul si intreaga baza didactico-materiala este vizitabila. Pe prietenii nostri si viitorii studenti ii rog sa nu uite ca padurea romaneasca a avut in decursul secolelor un rol major in istoria noastra asa ca, poate mai mult decat in alte profesiuni, in silvicultura componenta sufleteasca este una majora. Acel "codru frate cu romanul" este etern valabil. 

A consemnat Vasile Filip - Adevarul

  • Patru talhari aufost prinsi in timp record de catre politistii aradeni

Bunurile furate au fost recuperate in intregimeTalharii au intrat cu forta in casa unei batrane, au batut-o, dupa care au furat peste 10 mii de dolari si bijuterii de aur
Patru persoane care au talharit marti noaptea o femeie de 61 de ani din Arad au fost retinute ieri de politistii aradeni. Acestia au intrat cu forta in casa batranei, au batut-o si au furat din locuinta peste 10 mii de dolari si bijuterii din aur. Unul dintre talhari si-a uitat telefonul mobil la locul faptei, lucru care i-a ajutat pe politisti sa-i prinda pe autori dupa doar cateva ore. Steluta Moldovan are 61 de ani si locuieste singura. Marti noaptea, doi indivizi au intrat peste ea in casa, au imobilizat-o, i-au pus un cutit la gat si au obligat-o sa le spuna unde sunt banii. In tot acest timp, alti doi indivizi stateau "de sase". "Am fost in casa. La 1.30, am auzit cand au dat cu toporul in usa. Au intrat inauntru, m-au lovit cu ranga de fier in cap m-au dat jos din pat si atunci au inceput sa dea cu ranga de fier in mine din nou. Dupa ce au vazut ca nu mai pot, m-au luat in brate, m-au pus din nou in pat, s-au suit peste mine si mi-au pus cutitul la gat sa le dau banii si aurul" ne-a marturisit cu lacrimi in ochi victima. 13 milioane de lei, 3800 de dolari si 7200 de euro erau ascunsi sub plapuma. Dupa ce au luat banii si bijuteriile din aur eare se aflau pe masa, talharii au fugit in directii diferite. Ei s-au intalnit dupa cateva ore, cand si-au impartit prada. Comisarul sef Gheorghe Tica, seful Politiei Municipiului Arad, ne-a declarat ca "efectivele politiei municipiului au fost alarmate trecand la scotocirea zonei, reusind sa-i identificam pe cei patru agresori, dupa care am procedat la retinerea acestora. Ei erau ascunsi la diferite cunostinte care au antecedente penale" Prejudiciul a fost recuperat, iar talharii vor fi prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventiva pentru talharie. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Record negru al cazurilor de boala.  Peste 3000 de aradeni se imbolnavesc, saptamanal, de viroze respiratorii

Doctorul Cristian Vrabie se asteapta la reducerea numarului de imbolnaviriTemperaturile scazute din aceasta perioada au determinat ca, la nivelul Directiei de Sanatate Publica Arad, sa se inregistreze "varful" in ce priveste numarul infectiilor acute ale cailor respiratorii. Peste 3000 de oameni se imbolnavesc, saptamanal, de viroze respiratorii. Directorul adjunct al DSP, dr. Cristian Vrabie, ne-a declarat ca numarul de imbolnaviri depaseste cu 150% numarul cazurilor inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Vestea buna este ca, deocamdata, in judet, nu circula virusul gripal. Din punct de vedere statistic, din 3000 de persoane cu viroze respiratorii, se inregistreaza doar noua cazuri de gripa. La nivelul judetului, DSP a distribuit gratuit peste 19.400 de vaccinuri, in cadrul propriului program de vaccinare, iar circa 8.000 de aradeni si l-au procurat singuri. Conducerea DSP sfatuieste cetatenii sa se pazeasca de aglomeratii. Pericolul mare de contactare a virozei respiratorii apare mai ales in institutii publice, in scoli, la spectacole, chiar si la cozi. Dr. Cristian Vrabie ne-a informat ca, in urmatoarea saptamana, se asteapta o reducere a numarului de imbolnaviri, dar destul de nesemnificativa. Abia in prima sau a doua saptamana din luna martie, odata cu imbunatatirea vremii, se preconizeaza ca lucrurile sa revina la normal.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Satul Slatina se vrea in comuna Varadia de Mures

Slatina de Mures doreste sa apartina de comuna Varadia - Virtual Arad News (c)2003Satul Slatina face parte din comuna Barzava. Este o localitate saraca, avand ceva mai mult de 200 de locuitori. Toti sunt agricultori, ocupandu-se si cu cresterea animalelor. Situat intr-o zona deluroasa, oarecum izolata, satul intampina greutati diverse: sociale, economice, de comunicare. Oamenii considera ca o parte din aceste probleme s-ar rezolva prin schimbarea actualei organizari administrative, in sensul cuprinderii satului in comuna Varadia de Mures.
Varadia este la jumatatea distantei fata de Barzava
Distanta mai scurta fata de centrul comunei Varadia de Mures este argumentul principal pe care-l folosesc satenii atunci cand solicita desprinderea de actuala lor comuna. Daca pana la Barzava trebuie sa strabata, pe o ruta ocolitoare, nu mai putin de 39 de km, la Varadia de Mures ajung mult mai usor, avand de parcurs doar … 20 de km.
Apoi drumurile care fac legatura dintre sat si cele doua centre de comuna sunt mult mai accesibile catre Varadia. Drumul cel mai scurt spre Barzava, peste dealul Rustiu, este blocat de peste 10 ani, calatorii fiind obligati sa ocoleasca foarte mult. Doar postasul se incumeta, zilnic, sa treaca dealul pe jos, pentru a ajunge la timp cu corespondenta.
"Chiar si in acest an, cand a cazut prima zapada mai serioasa, am ramas blocati timp de o saptamana – ne spune Valeriu Morariu, unul dintre locuitorii Slatinei. Nici o masina nu a putut sa circule in aceasta perioada, inclusiv autobuzele au fost blocate si deszapezirea a facut-o primaria de la Varadia". Accesul pe drumurile spre Slatina constituie insa o problema si in celelalte perioade ale anului, deoarece caile sunt greu practicabile, nefiind intretinute. In zona exista numeroase exploatari forestiere, iar transportul materialului lemnos, cu utilaje de mare tonaj, distruge in permanenta drumurile.
Interesele oamenilor leaga deja satul de Varadia
Desi apartine administrativ de comuna Barzava, Slatina este conectata cu adevarat la comuna Varadia de Mures. Scoala din sat este subordonata Scolii generale Varadia de Mures, iar copiii din clasele V – VIII tot aici studiaza. Asa ca autobuzele circula tot spre Varadia de Mures, transportand, mai departe, elevii la Liceul Savarsin si pe sateni catre piata si institutiile din aceasta comuna. Inclusiv padurile din aceasta localitate fac parte, in prezent, din Ocolul Silvic Savarsin si nu cel din Barzava.
Satenii se considera oarecum marginalizati, neavand nici macar un consilier din Slatina care sa le reprezinte interesele in Consiliul Local Barzava. Ei sunt reprezentati de catre un delegat satesc, care are dreptul insa doar la un vot consultativ in cadrul consiliului. In sat nu s-au facut nici un fel de investitii serioase, existand mari probleme de comunicare datorate si faptului ca aici functioneaza, extrem de dificil, doar un singur telefon.
In aceste conditii oamenii ajung greu la primarie dar si primaria ajunge greu la ei. Multi privesc la vecinii lor de peste deal, din comuna Brazii, care se bucura de o serie de facilitati pentru ca au fost inclusi in zona protejata a motilor, considerand ca primaria trebuia sa faca demersuri si pentru ei, deoarece traiesc in aceleasi conditii.
Se aduna semnaturi de la toti satenii
Ideea trecerii in componenta comunei Varadia de Mures a prins contur cu multi ani in urma. Acum s-a format un grup de initiativa, care si-a propus sa consulte toti locuitorii Slatinei in legatura cu aceasta optiune. Pe baza de tabel, sub semnatura, fiecare isi va spune parerea. Apoi va fi intocmit un memoriu care se va inainta guvernului, pentru a decide, si conducerii celor doua comune, spre informare. Poate se va ajunge si la referendum.
Mircea Micle, primarul comunei Varadia de Mures, ne-a declarat: "Daca aceasta este optiunea dansilor, noi ii primim cu bratele deschise. Trebuie insa rezolvate o serie de aspecte legale, administrative, procedurale, care depasesc competentele noastre. Oricum, noi am fost si vom ramane aproape de satul Slatina."
De cealalta parte, primarul comunei Barzava, Adinel Popovici, este de parere ca "aceasta problema este pusa doar de catre o minoritate din populatia satului Slatina. Noi tinem foarte mult la acest sat si nu suntem de acord cu trecerea lui la comuna Varadia. In acest an intentionam sa redeschidem drumul peste deal spre Slatina si in acest fel sa scurtam distantele."

Lazar Faur - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]