Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 21 iulie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Peste patru sute de aradeni au urcat pe Muntele Gaina sa pastreze traditia strabunilor

Frumusetea moatelor a ramas nealterata pana in prezentAbsolut fabulosul decor peisagistic al arealului din jurul Varfului Gaina, peste 1,5 kilometri altitudine, s-a umplut, efectiv, sambata si duminica, de moti doritori de nimic altceva decat de a se inchina la Crucea lui Iancu din varful cel mai important pentru locuitorii Apusenilor. Peste patru sute de aradeni, artisti, militari, oficialitati sau simplii cetateni au participat la traditionalul Targ de Fete. Delegatia artistica aradeana s-a comportat excelent, castigand locul I pe judet
Patronul motilor
Sarbatoarea de pe Gaina are loc, din vremuri imemoriale, in preajma pomenirii Sfantului Proroc Ilie, a carui virtute era credinta in Dumnezeu si pastrarea valorilor incredintate de Dumnezeu evreilor. 
Sfantul Proroc Ilie este insa si cel mai insubordonat si imprevizibil dintre sfinti, lui punandu-i-se in sarcina ploile bruste, furtunile si alte fenomene naturale imposibil de anticipat. Probabil ca aceste insusiri il recomanda ca un patron al motilor.
Traditia
"Totul incepea de sambata seara, cand se adunau feciorii, care calare, care pe jos. In noaptea aceea, nimeni nu dormea; la lumina focurilor, tinerii cantau cu cetera si beau tuica asteptand rasaritul soarelui, care izbucnea cat o roata cereasca, rosie ca para focului. Toti muntii din preajma se luminau brusc si cineva incepea sa strige: <<se sfarteca de ziua, hai sa vedem creasta la Gaina >>. 
Neorganizat si parca iesite din pamant apareau fetele si nevestele. Din clipa aceea, incepea petrecerea. Negustorii nu mai pridideau sa vanda tuica si "rozoare" – apa cu miere de albine si otet de mere, turnata intr-o masura facuta dintr-un corn de lemn scobit si cu gaura la celalalt capat. 
Lautarii se intreceau si ei la cantece, in timp ce bulzestii, crisenii si motii dansau de le sfaraiau calcaiele, fiecare cu pasul lor. 
Dansul era obligatoriu, ca feciorii sa vada ca nu cumva fata sa fie beteaga sau schioapa. Pe margini, negustoria se impartea, prin traditie, dupa locul de obarsie. Bulzestii vindeau cirese si miere in fagure. Crisenii ofereau rachie, motii ofereau ciubere, iar cei din Cristior – oale smaltuite. 
Cel mai important moment il reprezenta targuirea fetelor. Parintii viitoarei mirese pun pe o masa toate bunatatile: placinte, gaini fripte, palinca. 
Atunci se apropiau de parintii feciorilor, spunand <<no, amu sa dam valostul>>, adica sa isi expuna argumentele. Daca parintii cadeau la intelegere, fata era invitata la joc si apoi se cantarea pSi anul acesta o multime de oameni au urcat pe Muntele Gainae o scandura in balans. La un capat se punea fata, iar la celalalt se punea zestrea. Alti flacai, mai isteti, le furau zestrea, zicand << Nu am nevoie, am eu destula avere>>, pentru ca dupa nunta sa-l someze pe socru, << ajuta-ne, ca amu suntem doua trestii goale>>. 
De rusinea satului, omul dadea orice, numai sa nu strice casa fetei. Participarea strainilor la targ nu era o restrictie, dimpotriva: strainii onorau sarbatoarea. 
Imi amintesc de pilda, ziua cand a venit Regina Maria pe un cal alb. Femeile din sat o insoteau, in timp ce regina scotea dintr-o traistuta bomboane albe si le impartea cu multa dragoste, in timp ce femeile ii sarutau mainile si ii multumeau pentru cinstea de a le lasa sa ii fie alaturi",
asta povesteste Ileana Pogan, o localnica supranumita doamna motilor.
Tabara aradeana, la loc de cinste
Targul de Fete din acest an a adunat peste 400 de aradeni, de la oameni simpli (e un fel de a spune) la somitati locale si de la centru. 
Dan Vasile Ungureanu, alaturi de prefectii judetelor Alba, Hunedoara, Bihor, de doi presedinti de Consiliu Judetean din Alba si Hunedoara, senatorul Avram Craciun, deputatul Nicu Cojocaru si altii, cum ar fi vedetele care au facut furori. 
Unitatea Militara de elita Cetate, condusa de viitorul general Avram Catanici, s-a achitat cu greu de dificila sarcina de a caza cele peste 400 suflete de aradeni de diferite facturi intelectuale si in ceea ce priveste functia, dar de aceeasi credinta mitica ancestrala. 
Nu degeaba au fost invitate formatiile folclorice "Sanzienele", condusa de profesor Monica Micle, "Junii Crisului", "Cununita" din Santana, "Doina Muresului" si ansamblul din Dieci. 
Ele s-au plasat pe locul I la concursul national desfasurat pe platoul de pe Gaina. Acest lucru nu spune nimic altceva decat ca tabara aradeana a fost la loc de cinste. "Vremea a tinut cu noi", au opinat motii facand referire directa la capriciile Sf. Ilie, stiut fiind ca in principiu, pe parcursul celor doua zile ale sarbatorii din penultimul sfarsit de saptamana din iulie, fenomenele ceresti se succed cu repeziciune.

Lucian Valeriu - Observator

  • Manastirea Feredeu, locas al credintei adevarate

Manastirea Feredeu a imbracat straie de sarbatoareManastirea Feredeu reprezinta pentru credinciosii din zona Siriei, si nu numai, un adevarat punct de reper. 
La fiecare sarbatoare, sfantul locas este luat cu asalt de sute de oameni, veniti din toate colturile judetului spre a se ruga si pentru a lua apa din izvorul facator de minuni. 
Cele doua biserici ale manastirii, Feredeul din Deal, cu hramul Sf. Gheorghe, si Feredeul din Vale, avandu-l ca purtator de grija pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, au devenit astazi locasuri in care binecredinciosii gasesc sprijin si indrumare duhovniceasca. 
Ieri, de Sfantul Ilie, Manastirea Feredeu a imbracat haine de sarbatoare. 
In asemenea clipe de inalta traire crestineasca, este firesc sa fii stapanit de simtaminte puternice si curate pentru credinta noastra stramoseasca, pentru sfintenia cu care poporul pastreaza traditiile primite din strabuni. 
Sarbatoarea Sfantului Ilie Tesviteanul a adunat la Feredeu numerosi credinciosi si credincioase, veniti sa petreaca in rugaciune si comuniune de simtaminte, cu ocazia praznuirii hramului manastirii. 
Rodica Muntean este din Covasant si vine la manastire la toate sarbatorile mari. "Vizitez manastirea de cate ori am ocazia, deoarece Feredeul ma ajuta sa-mi gasesc linistea sufleteasca", a declarat femeia. 
Ionel Lucuta a venit tocmai din Curtici, pentru a fi de fata la praznuirea hramului manastirii. "Este foarte frumos aici. Anul acesta am venit pentru prima data. De cite ori ma aflu la Feredeu ma intalnesc cu fostii mei colegi, care domiciliaza in alte localitati din judet", a spus Lucuta. 
"Astazi este atat ziua mea de nastere cat si ziua onomastica. Am fost la niste cunostinte in Paulis si am venit impreuna la Feredeu, pentru a participa la sarbatorirea hramului manastirii. Pentru mine este un prilej de reculegere, de exprimare a credintei in Dumnezeu si totodata un prilej de a ma ruga pentru iertarea pacatelor. In conditiile in care vizitez pentru prima data aceasta manastire, va marturisesc ca am ramas placut impresionat de ceea ce am vazut", a declarat Ilie Cojocaru, un pensionar din Arad. 
De sarbatori Manastirea de la Feredeu este luata cu asalt de credinciosi Pentru Valentin Borlea, din Siria, a participa la slujbele religioase de la Feredeu este un prilej de bucurie. "La fiecare sarbatoare mare vin sa ma rog aici pentru ca este mult mai frumos decat la biserica", a declarat Valentin Borlea.  
Trebuie spus ca liturghia arhiereasca a fost savarsita de un sobor de preoti, condus de Prea Sfintitul Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, apoi a fost oficiata o slujba de pomenire ih memoria celor care au avut o contributie la ridicarea locasului de cult, si care nu mai sunt printre noi. 
Infiintata in 1931, asezarea monahala a avut mult de suferit in prima parte a perioadei comuniste. Abia in 1986 (n.r. desi in tara bisericile continuau sa fie daramate), la Feredeu se construia, sub directa indrumare a actualului staret, Arhimandrit Ilarion Taucean. 
Din cauza drumului anevoios pana la Feredeul din Deal, in 1995, s-a inceput construirea Bisericii cu hramul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul (Feredeul din Vale), situata mai aproape de sat. 
"Fiecare biserica se afla sub obladuirea unui sfant, care ii poarta de grija in cele duhovnicesti si in traversarea obstacolelor vietii. 
Aceasta se afla sub obladuirea Sf. Ilie Tesviteanul, care a avut ca influenta numele de botez al actualului staret Arh. Ilarion (Ilie) Taucean. 
Prin implicarea lui in actele duhovnicesti, in buna organizare a bisericii, putem spune ca este un ocean de smerenie, smerenie care azi, in multe locasuri lipseste",
declara Pr. Iacob Bupte, vicar eparhial al Episcopiei Aradului si Hunedoarei. 

Anca Sumalan & Lucian Serban

  • Noua tineri aradeni participa la un proiect european in Polonia

Cei noua tineri curajosi care vor pleca in expeditie in PoloniaNoua tineri aradeni, membri ai Asociatiei Milenium Center, vor participa la o expeditie inedita in Polonia. 
Printre ei, va fi prezent si jurnalistul Cristian Cotuna (R.C.S. Arad). 
In cadrul aceluiasi proiect vor mai participa organizatii de tineret din Ungaria, Portugalia, Ucraina, Belarus si Polonia. 
Traseul pe care il vor parcurge tinerii aradeni se va intinde pe o lungime de 300 de kilometri. Ei vor innopta in pensiuni, centre si case agroturistice. 
Tinerii vor avea parte de un program bogat: vizitarea unor manastiri, centre agroturistice, intreceri sportive sau diverse evenimente interculturale. 
O atractie a programului este posibilitatea de a participa la o intrercere cu barcile si cu plutele pe raul Bug . 
Temerarii aradeni si-au construit o pluta si intentionează sa se bata pentru un loc fruntas in cadrul competitiei. 
Ei au dorit sa multumeasca celor care i-au sprijinit in cadrul acestui proiect: Universitatea "Aurel Vlaicu ", Universitatea de Vest "Vasile Goldis", Gospodarirea Comunala, Man Transilvania si Ziridava.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Berea face victime printre cuponari
Actionarii la Arbema vor trebui sa isi vanda actiunile La inceputul anilor '90, multi aradeni si-au depus cupoanele la fabrica de bere Arbema, devenind actionari ai acesteia. 
Cerintele economiei de piata au inceput insa sa-si arate coltii pentru micii actionari care detin impreuna sub 10 procente din actiunile societatii. 
In aceste zile, cateva agentii de brokeraj din Arad sunt asaltate de mici actionari care vand actiuni pentru doar 37.717 lei actiunea.
Actionar la bere, o himera
Aradenii au crezut ca, devenind actionari ai fabricii de bere, vor fi partasi la dividende grase. 
Fabrica Arbema a devenit apoi membru al grupului Brau Union Romania SA. 
Pentru micii actionari, acest lucru nu a insemnat insa o crestere a dividendelor. 
Din contra, fiecare a primit prin posta un plic fara adresa expeditorului, in care se aflau trei coli A4: doua cuprind adresele unor societati de valori mobiliare autorizate din judetele Arad, Constanta, Mures si Bucuresti. A treia coala, nesemnata si fara vreo stampila, cuprinde si motivatia celorlalte doua. 
Actionarii sunt anuntati ca in perioada 30 iunie – 19 iulie are loc oferta publica de preluare a SC Brau Union Romania SA, cu scopul delistarii societatii. Ofertantul, Brau Union Emerging Markets GmbH, impreuna cu Brau Union AG si BBAG Osterreische Brau Beteiligungs AG, detine peste 90 la suta din actiunile Brau Union Romania SA si are obligatia de a lansa oferta publica de preluare pentru restul actiunilor libere inainte de a transforma Brau Union Romania intr-o societate de tip inchis si a delista societatea. 
Oamenii au fost atentionati ca in cazul delistarii nu vor mai avea posibilitatea de a vinde actiunile SC Brau Union Romania SA pe piata Rasdaq si nu vor putea beneficia de drepturile actionarilor minoritari dintr-o societate deschisa, prevazute de legislatia in vigoare. 
Pretul oferit este de 37,717 lei actiunea, adica 600.000 lei pentru pachetul de 19 actiuni. 
Actiunea, in afara aradenilor, se adreseaza si celor care au actiuni la fabricile Silva, Malbera si Bere Grivita.
O enigma pentru omul de rand
Teoretic, actiunea pare corecta. Dar in conditiile specifice romanesti, totul arata ca o pacaleala la adresa micului actionar, fost cuponar. 
Actionarii s-au vazut in postura de a accepta oferta modica a firmei austriece sau de a plonja in necunoscut. 
Delistarea si transformarea SC Brau Union Romania SA in societate de tip inchis reprezinta operatiuni care nu sunt intelese deplin decat de specialistii in domeniul tranzactiilor bursiere. 
Nici macar un simplu economist nu percepe tot ce se ascunde in spatele acestor termeni. 
Nimeni nu a explicat ca dupa programele si propaganda care invitau fiecare roman sa devina actionar prin depunerea cupoanelor la o firma oarecare nu va exista o lege de protectie. 
Oamenii se vad pusi in situatia de a-si vinde actiunile la un pret dictat, pentru ca delistarea si inchiderea inseamna, peste teorii si percepte din volume, dreptul actionarului majoritar de a impune legile jocului, peste asteptarile micilor actionari. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • UTA se ingrijeste de mostenitori

Juniorii si copiii de la UTA vor fi baza echipei fanion a AraduluiEchipa de fotbal UTA vrea sa investeasca in copii. Oficialii echipei fanion a Aradului au anuntat intr-o conferinta de presa, intentia de a revigora centrul de copii si juniori. Nicolae Calmore, membru in Consiliul de Administratie al echipei, a declarat ca vrea chiar sa stimuleze antrenorii ce se vor ocupa de loturi "prin acordarea unui procent din sumele incasate in urma vanzarii copiilor si juniorilor transferati". 
Acesta considera ca viitorul fotbalistic al UTA depinde de performantele inregistrate in centru. 
Pregatirea se va face in trei grupe coordonate de antrenori diferiti. 
Nicolae Calmore intentioneaza sa reuneasca in toamna parintii copiilor si sa le vorbeasca despre necesitatea instituirii unei taxe lunare. 
"Va fi o suma timida, in jur de 100-150.000 de lei. Cu acesti bani se va asigura transportul in turnee"

El nu se teme de eventualitatea unor abandonuri, considerand ca e nevoie de un minim sacrificiu pentru binele copiilor. 
Activitatea urmeaza sa se desfasoare pe doua stadioane in care Consiliul de Administratie al UTA a ales de curand sa investeasca. 
Primaria a acordat clubului aradean 4-5 hectare de teren pe care se doreste ridicarea unui centru performant pentru copii si juniori, demararea actiunilor depinzand doar de castigarea unor finantari externe. 
Calmore a anuntat intentia de a conditiona inscrierea in activitatea sportiva a copiilor de performanta lor scolara. "Daca un copil va avea sub 6.50 media generala, s-ar putea sa il refuzam". 
Noii antrenori selectati de UTA pentru a se ocupa de copii, prezenti in conferinta de presa, au declarat ca nu vor sa lanseze lozinci si ca asteapta ca rezultatele sa vorbeasca de la sine. 
Nicolae Calmore a recunoscut, totusi, ca acestea nu se vor vedea prea repede, cel mai devreme fiind asteptate in 3-4 ani. Organizatorii conferintei au aratat ca este pentru prima oara cand s-a discutat cu presa despre centrul de copii si juniori. 
Tot in timpul intalnirii, Calmore a facut publica stabilirea unei colaborari cu un club german puternic, eveniment de la care se asteapta un reviriment al echipei UTA.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]