Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 21 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Aproape 200.000 de aradeni au participat la vot

Archisul a avut cel mai ridicat numar de votanti din judet - Virtual Arad News (c)2003Recordul il detine localitatea Archis cu un procent de 93,66%
Pe parcursul zilelor de sambata si duminica, la sediul Prefecturii s-au centralizat datele din municipiu si judet. 
Sub directa supraveghere a Secretarului General al Prefecturii, doamna Ila Carmen, cei ramasi la sediu au urmarit participarea la vot a populatiei, centralizand la fiecare 2 ore, datele obtinute de la colegii din teritoriu. 
Situatia obtinuta este sensibil apropiata de procentul furnizat de Directia de Statistica Arad. 
Astfel, procentul aradenilor care au trecut pe la sectiile de votare cu scopul de a vota, a fost in numar destul de ridicat, adica aproximativ 51,15% din cetatenii cu drept de vot, in timp ce in municipiu procentul s-a ridicat in jur de 42,14% . 
Cel mai ridicat procent s-a intalnit in localitatea Archis cu un procent de 93,66%, iar cel mai scazut in localitatea Zimandul Nou cu un procent de 37%. 
Din totalul de cetateri care cu drept de vot si anume 388.050, au participat 198.500 de cetateni, din care au raspuns cu da -176.687, iar cu nu - 18.843. 
De asemenea, prefectul Dan Ungureanu a dorit sa multumeasca colegilor de lucru si nu numai pentru eforturile aduse in scopul unei cat mai bune desfasurari a referendumului, prefectul a mai mentionat ca acest referendum a fost pentru el prima campanie de acest fel in care a fost implicat.
Conform statisticilor procentele au fost mai ridicate in mediul rural decat in cel urban, acest fapt ne demonstreaza devotamentului fata de tara si spiritul civic pe care il dezvolta cei din mediul rural. 
Persoanele varstnice au fost cele mai constiincioase la votare Tot prefectura a asigurat conditiile necesare pentru desfasurarea optima si fara probleme a procesului de votare, conform legii. 
De asemenea, s-a asigurat supravegherea buletinelor de vot, dar si prezenta in permanenta a unei persoane pregatite sa raspunda oricarei solicitari, sesizari sau incident, prin rezolvarea lor imediata. 
De exemplu, in seara de sambata, la ora 19.00, la sectia de votare l34 din Benesti, comu Beliu, presedintele Biroul Electoral a lesinat. 
Reprezentantii prefecturii au actionat imediat chemand salvarea inlocuindu-l pe acesta, pentru ca procesul votare sa nu se suspende pentru o perioada indelungata de timp. 
Procesul final de vot in comuna Beliu este de 83,39%. 
Incidente a mai avut loc si in comuna Ususau unde presedintele biroului electoral a fost inlocuit pe motive de boala. 
Cel mai grav incident s-a sesizat in localitatea Savarsin, problema fiind masina cu care s-au adus voturile la Arad, care s-a defectat, astfel voturile au ajuns la Arad ieri dimineata la ora 9.30 
In final, prefectul a dorit sa multumeasca tuturor celor implicati in desfasurarea Referendumului, de asemenea si pe cei care s-au ocupat de orasele sau comunele care au obtinut procente ridicate la participarea populatiei la vot. 

Monica G. - Agenda zilei

  • Merita oare sa dai pasarea din mana pe cea de pe gard?

Directorul Parktronic - Adrian Pica pledeaza  pentru folosirea ghearei galbeneConvorbire cu dl. Adrian Pica, directorul Parktronic Arad
- Asadar, d-le Pica care este situatia cu "gheara galbena"? Se pare ca ea a "picat" dupa cum spun unii... 
- Nu, nu a picat, doar ca Hotararea Curtii de Apel Timisoara a fost inteleasa gresit de catre unii si de aici incurcatura din ultimele zile.
- Asupra acestei chestiuni ziarul "Adevarul" va reveni pe larg intr-unul din numerele viitoare, dar inainte de aceasta lamuriti-ne un lucru, d-le Pica: pentru ce, in ciuda protestelor unui oras intreg, tineti totusi mortis la folosirea acestui, orice s-ar zice umilitor obicei si nu acceptati inlocuirea lui cu clasica amenda contraventionala? 
- Dar noi nu tinem deloc la gheara galbena, firma Belsirim Automotive fiind intru totul de acord cu inlocuirea ei si aceasta demult. Lucru insa catusi de putin usor si care ridica cateva probleme mari Consiliului Local precum, cine va aplica amenzile 
- Gardienii Publici sau un grup special de supraveghetori 
- in ambele cazuri ridicandu-se problema costurilor salarizarii celor 40-50 de oameni necesari si aceasta luna de luna! Un sistem care a mai existat si care stim cu totii cum a functionat si mai ales ce pierderi a adus bugetului orasului. 
- Da, dar Gardienii Publici de astazi nu mai sunt cei de ieri.. 
-
Ma rog.  In al doilea rand - treaba extrem de importanta - cine urmareste incasarea acestor amenzi? Noi nu avem voie, deci probabil ca Directia fiscala a Primariei va face lucrul acesta, care reprezinta insa o corvoada care iarasi cere oameni in plus, aparatura in plus, hartii in plus, juristi in plus...
- Juristi in plus? 
- Pai, credeti ca fiecare se va grabi sa plateasca amenda fara a cracni? Dimpotriva, se vor gasi destui care in baza dreptului pe care il au vor face contestatie la instantele de judecata, contestatii care inseamna procese ce pot dura luni de zile. Normal ca pentru a putea face fata unui asemenea val de procese Primaria trebuie sa-si mareasca numarul de juristi. De unde ii va plati? 
- Din amenzile date. 
- Daca le va incasa la timp! Comparati si dvs.: in prezent, Primaria - ploua, ninge! - primeste lunar 30% din fiecare blocare de masina, in vreme ce in cazul amenzilor recuperarea banilor este foarte indoielnica. Si nu atat din cauza aradenilor, cat indeosebi din partea celor straini de oras sau si mai rau a celor straini de tara. Cum va incasa - va intreb - Primaria amenzile in situatia celor care tranziteaza Aradul si acestia sunt de ordinul sutelor de mii? iata un lucru la care nimeni nu s-a gandit, Consiliul Local multumindu-se doar sa arunce piatra, cum se zice si lasand Primaria sa se descurce cum o putea. 
- Cat costa deblocarea unei roti acum? 
- 240.000 de lei in care este inclus si TVA-ul. 
- Si cat ar costa o amenda aplicata pentru aceeasi fapta? 
- Intre 250.000 si 300.000 de lei, conform Hotararii Consiliului Local Arad din 11 februarie a.c. Care este - intreb iarasi - castigul in acest caz? Castigul aradeanului? Practic, niciunul. Ba, poate o sa plateasca mai mult. Ca sa nu mai vorbim si despre pierderile foarte mari pe care le va inregistra Primaria prin inlocuirea unui sistem care aduce sigur, bani, luna de luna cu ceva care a mai fost si care stim cat de "benefic" era. 
- Cati bani a incasat Primaria in primul an de cand colaboreaza cu dvs.? 
- Circa 3 miliarde de lei, fata de 2,5 miliarde cat este prevazut in contract. 
- Intre noi fie vorba nici Belsirimul nu a iesit in pierdere din aceasta afacere, el incasand - asa la o simpla socoteala tot in anul despre care vorbim - vreo 10 miliarde de lei. Bani, nu gluma! 
- Asa este, dar ganditi-va ca noi am facut o investitie de aproximativ 1 milion si jumatate de dolari, investitie care se va amortiza chiar in conditiile de care vorbiti abia peste vreo 5 ani de zile. 
Gheara galbena inca va da bataie de cap aradenilor- O fi, dar afacerea este clar rentabila pentru firma dvs. 
- Eu zic ca ea este rentabila pentru ambele parti, pentru ca nici pentru Primarie nu este tot una ca sa primeasca 3 miliarde de lei intr-un an fara a investi - retineti - nici un ban sau sa investesti si sa nu te alegi cu nimic, cum a fost inainte. Schimbarile despre care vorbim seamana foarte bine cu proverbul acela care spune sa nu dai niciodata pasarea din mana pentru cea de pe gard. Dar, in fine, daca asa vor unii dintre consilierii nostri, noi ne supunem. 
- Cu draga inima, nu? Asa cum ati primit si votul din ultima sedinta de Consiliu... 
- Sincer sa fiu, eu pur si simplu nu-i inteleg pe unii dintre consilieri! Sa recapitulam: ce am cerut, de fapt, noi? Trei lucruri mari si late. Primul: sa putem face unele reduceri de tarife, al doilea sa generalizam sistemul de plata cu monede si al treilea, sa ni se dea voie sa efectuam unele reduceri promotionale de tarife, promotii cum li se mai spune, acestea urmand a fi facute cu diferite ocazii. 
- Reduceri de tarife, la ce? 
- La abonamente, pentru ca asta doare mai mult ca orice, idee in care intentionam si intentionam in continuare sa facem serioase reduceri la pretul acestor abonamente. 
- Bine, si pentru aceasta pentru ce mai trebuia aprobarea Consiliului Local? 
- Pentru ca asa prevede Hotararea Consiliului Local nr. 161 din 2002. Citez, art. 9: "Concendentul (Consiliul Local n.n.) si concesionarul (S.C. Belsirim Automotive) pot modifica actualul regulament numai cu acordul ambelor parti si cu o notificare prealabila de 10 zile". 
- Cui a apartinut aceasta initiativa? Va intreb pentru ca Opozitia va acuza ca ati luat treaba pe cont propriu si aveti nu stiu ce ganduri ascunse. 
- Trecand peste evidentul cliseu politic cu asa-zisele "ganduri ascunse" trebuie sa spun ca daca propunerile despre care am amintit ne apartin, initiativa legislativa, deci proiectul de hotarare si includerea lui pe ordinea de zi sunt opera d-lui primar. Nu vad insa ce este rau in aceasta, respectiv cine sau de la cine au pornit propunerile?! 
- Nici noi nu vedem ce importanta are un asemenea amanunt, la urma urmelor conteaza nu cine a venit cu propunerile, ci cat de necesare sunt ele. Si mai ales daca se fac. In aceeasi ordine de idei s-a mai spus ca unii consilieri nu au fost informati in legatura cu cealalta propunere de-a dvs., cea privind autotaxarea prin monede. 
- Nu-i adevarat. Priviti aici proiectul de Hotarare unde scrie negru pe alb. Citez din nou: "Plata tarifului orar se va face prin carduri si nu monede..."
- Este rau ca s-a ajuns la acest blocaj, la aceasta lupta a ambitiilor din care cel care pierde este aradeanul, de aceea speram ca la viitoarea sedinta de Consiliu sa se ajunga la intelegerea pe care toata lumea o asteapta de atata vreme. Dar pana atunci ziarul "Adevarul" va urmari indeaproape evolutia lucrurilor si indeosebi reactiile si buna credinta a celor doua parti.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Vaccinarea antigripala gratuita a inceput

Campania de vaccinare antigripala a inceput si in judetul nostruRacirea vremii si scaderea brusca a temperaturilor duce la cresterea numarului de imbolnaviri. La nivelul judetului nu a fost  inregistrat un numar alarmant de imbolnaviri; campania de vaccinare contra gripei a inceput la mijlocul saptamanii trecute.
Persoanele care apartin grupelor cu risc crescut de imbolnavire beneficiaza de vaccin antigripal gratuit. 
Anul acesta se vor distribui, la nivel national, peste un milion de doze de vaccin, cota repartizata judetului nostru fiind de 12.000. Vaccinarea se face la cabinetele medicilor de familie, putand solicita acest lucru persoanele cu afectiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, diabetici, infectati HIV, persoane peste 65 de ani, personalul de ingrijire la domiciliu, salariatii din institutiile de ocrotire, copiii pana la 18 ani. 
De la Directia de Sanatate Publica am fost informati ca vaccinurile au fost  distribuite partial, campania urmand a se incheia la finalul acestei saptamani, perioada optima pentru vaccinare fiind 15 octombrie - 1 noiembrie. 
Am luat legatura cu patru cabinete medicale pentru a vedea daca au efectuat vaccinarea. 
Nici unul dintre acestea nu primise inca dozele, ziua de eliberare fiind in fiecare luna data de 21:
Dr. Camelia Comsa: "Am alcatuit lista cu necesarul, in jur de 700, si am transmis-o DSP. Probabil in data de 22 le vom primi, eu am multe persoane peste 65 de ani si de aceea am nevoie de atat de multe doze".
Dr. Cristina Palcu: "Maine (astazi – n.r.) o sa merg dupa vaccinuri, am solicitat sub o suta de bucati".
Dr. Lucica Botezatu: "Inca nu am primit, unii dintre pacientii mei si-au cumparat deja, insa am cerut peste o mie de doze".
Dr. Elena Butusina: "Din cele 1.500 de persoane aflate pe listele mele, cam 300 ar fi cele care ar avea nevoie de vaccinare. Anul acesta am solicitat
50 de doze, care nu acopera nici pe departe necesarul, avand in vedere ca intre acestea se afla si vaccinurile noastre, ale cadrelor medicale. Vom renunta insa, cum am facut si anul trecut".

Marinela Barla - Observator

  • Prioritate pentru specialisti si tineri

La Ineu vor fi construite noi locuinte pentru tineri si specialisti - Virtual Arad News (c)2003In cadrul unui program demarat de Agentia Nationala a Locuintei, privind construirea de blocuri, Ia Ineu vor fi ridicate doua blocuri noi, cu 36 de apartamente, pentru care Primaria a pus la dispozitie terenul necesar. 
Acesta este situat chiar in centrul localitatii. Edilii ineuani au ales o zona, unde exista toata infrastructura necesara, astfel ca la finalizarea constructiilor nu mai trebuie decat sa fie executate bransarile la apa, canalizare, incalzire centrala si gaz. 
"Am finalizat deja studiul de fezabilitate. Pentru a putea incepe lucrarile mai avem insa nevoie de cateva aprobari pe care le voi obtine, fara indoiala", a declarat Nicolae Mehelean, primarul orasului Ineu. 
Acesta sustine ca apartamentele ce vor fi construite sunt destinate tinerilor, dar si specialistilor din diverse domenii, pe care spera sa-i atraga astfel in zona. 
"In primavara sau in vara anului viitor, sper sa inceapa lucrarile", a incheiat Mehelean.

Lucian Serban - Ziarul Transilvania

  • Campion european la 82 de ani

Mihai Botez este campion european si la 82 de aniAradenii care au participat la prima editie oficiala a Campionatului European de Judo pentru veterani, care a avut loc in Ungaria, s-au intors acasa cu o multime de premii, ei castigand patru medalii de aur. 
Delegatia a fost condusa de omul de afaceri Stefan Muresan, el insusi, la 51 de ani, primul medaliat roman la campionatul mondial de judo pentru veterani. 
Mihai Botez, 82 ani, pensionar si legenda a sportului aradean, Lazar Loghin, comisar sef de politie si multiplu campion de judo, Arcadie Mariasi, intreprinzator privat, campion al Romaniei, Ungariei si Austriei si fost component al lotului national de judo, Adrian Hirte, 35 ani, sofer si fost component al lotului de judo, sunt noii campioni europeni ai veteranilor la categoriile lor de varsta, Iosif Silier, 49 ani, Aurel Bortis, 47 ani, Lazar Ionel, 53 ani si Valentin Kocsis sunt medaliati cu bronz. 
Din delegatie au mai facut parte Adrian Rau Lehotzky, 46 ani, profesor de fizica la Nadlac, Mircea Rob, 47 ani, multiplu medaliat la campionatele internationale de judo ale Romaniei, Ungariei si Austriei, si Mihai Telechi, directorul Clubului Sportiv Gloria Arad, fost component al lotului national de judo al Romaniei. 
Mihai Botez, sau Misa Bacsi, este o adevarata legenda a sportului romanesc. 
La 82 de ani, el are vigoarea unui tanar si nu se da in laturi de la lupta pe tatami, dovedind adversari mai tineri cu cateva decenii. 
Misa Bacsi a invatat judo in prizonierat, de la un asiatic, si in anii '50 a introdus acest sport in premiera in Romania.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]