Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 22 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Guvernatorii regiunilor vor avea, deocamdata, un rol strict economic

In acest an va fi efectuata regionalizarea tariiRegionalizarea economica va fi pusa in aplicare in acest an, in ciuda opiniilor contrare
Autoritatile de la Bucuresti doresc sa modifice modul de absorbtie a fondurilor externe, deoarece reprezentantii Uniunii Europene au afirmat ca nu sunt in stare sa cheltuiasca fondurile europene si au sugerat ca Romania va trebui sa-si puna la punct un sistem mai flexibil. In noile conditii, fondurile ar fi mai usor administrate daca ar ajunge direct la una dintre cele opt regiuni de dezvoltare deja existente si nu ar fi centralizate, cum se intampla acum. O alta ratiune pro regionalizare este si faptul ca un guvernator peste patru sau cinci judete va sti, teoretic, sa negocieze si sa sustina mai bine proiectele de finantare de care comunitatile locale au nevoie.
Aradul partener cu Timis, Hunedoara si Caras 
In Romania exista, din 1998, opt regiuni de dezvoltare, care s-au creat in ideea dezvoltarii economice a zonelor si nu sunt independente administrativ, asa cum sunt intr-un stat federal. Ele functioneaza in paralel cu cele 41 de structuri judetene. In prezent, pentru derularea fondurilor europene exista opt agentii de dezvoltare regionala: regiunea Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord- Vest, Centru, Nord Est si regiunea Bucuresti, infiintate ca urmare a recomandarii UE. Aradul face parte din Regiunea V Vest, alaturi de Timis, Caras-Severin si Hunedoara. Potrivit declaratiei politice asupra regionalismului, adoptata in 1996 de Adunarea Regiunilor Europei, structura de baza a regiunii este formata dintr-o adunare reprezentativa (un miniparlament) si un organ executiv (un miniguvern). Dintre tarile foste comuniste, Polonia a adoptat, in 1998, o lege care comasa cele 49 de judete in 16 regiuni. Regiunile sunt conduse deopotriva de maresal (guvernatorul local) si de prefect, asa cum se propune si in Romania. Desigur, initiativa a starnit imediat reactii din partea opozitiei, care, cu exceptia UDMR, a criticat vehement masura. 
Eneko Lgndaburu: "Romania trebuie sa reformeze administratia" 
Directorul general al Directiei Generale pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, Eneko Landaburu, va discuta cu presedintele Iliescu, premierul Nastase si reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene despre etapele procesului de integrare a Romaniei in UE, in aceste zile. Saptamana trecuta, Eneko Landaburu a criticat Romania pentru ca nu are capacitatea administrativa de a atrage fonduri alocate de Uniunea Europeana. Oficialul Comisiei Europene a mai avertizat Guvernul ca pentru ca Romania sa adere la UE in 2007, in mod obligatoriu trebuie sa reformeze administratia, pe care o califica drept slaba. Ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, s-a grabit sa il contrazica pe oficialul european si a negat ca ar exista o incapacitate a Romaniei de a absorbi fondurile UE. 
Ion Iliescu: adversarul direct 
Sefului statului nu- i suna bine ideea regionalizarii Romaniei, declarandu-se "adversarul fatis al oricaror tentative de a scoate una sau alta dintre zonele tarii din ansamblul statului national unitar roman". Presedintele Ion Iliescu a declarat, la Cluj- Napoca, ca procesul de reforma al administratiei este strans legat de descentralizarea la nivelul administratiei locale, dar ca acesta nu trebuie sa dea nastere unor tendinte secesioniste, Iliescu a spus ca este necesara o "terapie de soc" care sa priveasca, in primul rand, administratia statului, intrucat "de multe ori, autonomia locala este un pretext pentru a cheltui banii publici dupa bunul plac al unora sau altora". 
Prefectul Dan Ungureanu vrea schimbare in structura regiunilorPrefectul Dan Ungureanu: In loc de 8 regiuni, ar putea fi 14! 
La Cluj, prefectul de Arad a propus o schimbare in actuala structura a regiunilor. Concret, in cazul Regiunii V Vest, Ungureanu spune ca s-ar putea forma doua regiuni, una cu judetele Timis - Caras, cealalta cu judetele Arad - Hunedoara. "Nu m-am edificat in privinta pozitiei presedintelui Parpala, dar cei de la Hunedoara sunt de acord. Demersul are ca scop o dezvoltare mai rapida. Sa se inteleaga, nu vrem sa concuram Timisul, ci vrem sa ne dezvoltam impreuna" a spus Dan Ungureanu. Dar prefectul de Arad spune ca Regiunea V Vest nu este un caz deosebit, mai multe judete dorind sa faca parte din regiuni mai mici. "In aceste conditii, poate nu vor fi 8 guvernatori, ci 10. Multi sunt nemultumiti de supradimensioarea regiunilor. In loc de 8 regiuni, ar putea fi 14. In aceste conditii, banii ar fi mai bine gestionati, iar fondurile s-ar, putea cheltui mai bine. De ce sa concuram patru judete pe un proiect, cand putem sa concuram doua judete? Cred ca este o masura de accelerare a integrarii" spune Dan Ungureanu, 
Marcel Miclau: "Romania are capacitate de absorbtie a fondurilor !" 
Expertul guvernamental Marcel Miclau, cel care se ocupa, din punct de vedere administrativ, de judetele din Regiunea de Dezvoltare V Vest, ne-a acordat, ieri, cateva declaratii pe aceasta tema. "Numirea unui asa-zis guvernator, pentru ca nu conteaza forma, ci fondul problemei, se va face pentru o mai buna gestionare a fondurilor externe. Trebuie sa fim de acord ca fondurile europene, dar si cele acordate de alte surse, de banci de dezvoltare, de exemplu, nu au fost valorificate in cel mai bun mod. Totusi, nu este adevarat ca s-au pierdut fonduri europene. Am absorbit 98 99% din fonduri, iar suspiciunile au fost neintemeiate. Din fonduri ISPA, Romaniei ii revin aproximativ un miliard euro, din care, in perioada 2000-2002, s-au cheltuit 60%, si mai avem patru ani, in care suma se poate si depasi. La fel, si in cazul programului SAPARD, am dovedit ca avem capacitate de absorbtie, chiar daca startul a fost mai greu. In sectorul privat, au existat, insa, unele dificultati" ne-a declarat Marcel Miclau. 
"Guvernatorul va coordona finantarile externe "
In ceea ce priveste guvernatorul, Miclau spune ca acesta va avea sarcina clara de a coordona finantarile externe: "Va trebui sa tina cont de Consiliul de dezvoltare regionala, compus din presedintii Consiliilor judetene, care sunt alesi. Oricum, Guvernul va monitoriza modul in care sunt folositi banii, pentru a nu exista probleme. Va fi vorba de 600 de milioane de euro anual, iar in 2007 chiar de un miliard de euro, din fonduri comunitare. Pe langa acestea, guvernatorul va gestiona si celelalte fonduri atrase, cum ar fi, de exemplu, USAID, Cultura 2000, Leonardo, Socrates etc.". Miclau spune ca functia de guvernator nu se va suprapune cu functia pe care o detine. "Eu monitorizez administratia publica, iar guvernatorul se va ocupa de dezvoltarea economica. Sigur, intre reprezentantul administratiei si guvernator va exista o stransa colaborare." 
"Patru noi capitole de aderare" 
Expertul guvernamental Marcel Miclau spune ca Rominia a deschis alte patru noi capitole, legate de aderarea Romaniei la U.E. care obliga la o mai buna coordonare a fondurilor. "Este vorba despre institutii, politici regionale si coordonarea institutiilor, controlul financiar si prevederile financiare si bugetare. Cu siguranta, acestea vor sta la baza stabilirii atributiilor pe care guvernatorul si institutiile subordonate le vor avea in etapa urmatoare" - a declarat Marcel Miclau. Despre posibilitataa enuntata de prefectul Dan Ungureanu, Miclau spune ca "nu stiu daca este eficienta faramitarea regiunilor". - Este nevoie de o analiza economica, insa, pentru a vedea daca va exista un progres mai rapid
"Se incearca crearea unor tensiuni artificiale" 
In legatura cu declarafiile lui Ion Iliescu, Marcel Miclau spune ca "presedintele Romaniei se referea la reimpartirea administrativa, nu la cea economica. Oricum, se incearca, speculativ, crerea unor tensiuni artificiale" 
In orice caz, aparitia guvernatorilor de regiune nu va intarzia mai mult de sfarsitul acestui an, pentru a ne gasi pregatiti la momentul aderarii la Uniunea Europeana. 

Marius Grada - Agenda zilei

  • De la ceasuri la industria aviatica

La Victoria se va schimba profilul fabriciiLa fabrica de ceasuri "Victoria" a fost liniste. Vacanta prelungita de Craciun si Anul Nou are si alte motive.
"Se va schimba tot procesul de productie. Am adus utilaje noi, care vor fi functionale de luni, 20 ianuarie", spune Ioan Mainescu, patronul B.A.P.D. Arad, firmă care a achizitionat "Victoria" Arad.
Produsele clasice si anume ceasurile de masa si contoarele de apa "vor fi fabricate doar in mica masura, atat cat inghite piata. Cota acestora din vanzarile totale va reprezenta cel mult 20%. Nu are rost să fabricam produse, ca sa ingras stocul", adaugă Mainescu.
Fabrica va fi reprofilata pe cerintele actuale ale unor parteneri externi. Acestia sunt din Franta si Germania si fac parte din industria auto si cea aeronautica. Pentru acesti parteneri, "Victoria" va produce piese si subansamble mecanice.Aceste contracte, dar si investitiile tehnologice de 500.000 de euro vor face ca anul 2003 sa fie cel al relansarii pentru fabrica arădeana. Cel putin aceasta este viziunea lui Măinescu, care intentioneaza in 2 ani sa creasca volumul investitiilor la valoarea totala de 3 milioane de euro.
"Vizam să facem mai multe produse pentru industria din Romania. Componente care acum se importa si pe care stiu ca noi vom fi capabili sa le executam", puncteaza Mainescu.
Patronul B.A.P.D. este nemultumit si de faptul ca la noi bancile nu risca inca nimic. "Nu primesti credit pe plan de afaceri, in care garantia e investitia pe care intentionezi sa o faci", adaugă acesta.
El crede ca perioada de iesire din criza a fabricii "Victoria" ar fi fost mai scurta daca nu exista, vorba lui Petre Roman "greaua mostenire". Adica datoriile de peste aproape 1,7 milioane euro pe care "Victoria" le-a acumulat in perioada de după '90 pana la privatizare. La aceasta ora, datoriile societătii sunt stinse. Revigorarea anticipata pentru acest an poate fi nu doar a rezultatelor economice, ci si a fortei de munca.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Pentru ca au talharit trei persoane, trei tineri pot primi douazeci de ani inchisoare...
Cei trei talhari vor fi cercetati in JustitieDupa lasarea intunericului, cativa tineri isi rotunjeau veniturile din… talharie. Ce faceau ei, de fapt? Urmareau cu maxima atentie trecatorii, atenti la ceea ce acestia detineau ca obiecte personale vizibile: posete, sacose, genti-diplomat sau orice alt obiect care parea sa contina ceva important in interiorul sau.
In seara zilei de 18 ianuarie 2003, cei trei buni prieteni au iesit, conform planului, la "vanatoare". Scrutand zona Podgoria, locul ales pentru desfasurarea "operatiunii", talharii au ochit in sfarsit un alt trio, numai bun de jefuit: un barbat cu un diplomat in mana si doua femei, dotate cu ce altceva, decat cu posete… In momentul in care persoanele au trecut pe langa ei, hotii le-au smuls obiectele cu o iuteala demna de invidiat, dupa care au rupt-o la fuga. Pagubitilor nu le-a mai ramas altceva de facut decat reclamatia catre politie, descriind semnalmentele si imbracamintea hotilor. S-a constituit urgent o echipa operativa formata din cadre ale Biroului Judiciar si Ordine Publica, demarandu-se o actiune rapida de verificari specifice. Actiunea a reusit pe deplin, in mai putin de 48 de ore talharii fiind prinsi si retinuti de politie. Acestia sunt: Marius Bojan (22 ani) din comuna Rast jud. Dolj, Dumitru - Daniel Cretu (21 ani) din Brezoi, jud. Valcea si minorul Catalin - Daniel Brancoveanu (15 ani) din Arad. Toti sunt fara ocupatie si au ajuns sa se cunoasca  si sa-si uneasca "pasiunile" in zona exotica a garii Arad.
"Maine, autorii talhariei vor fi prezentati la Parchet cu propunere de arestare preventiva pentru infractiunea de talharie cu forma agravata, deoarece infractiunea a fost comisa in grup, iar pedeapsa pentru o asemenea fapta este deosebit de aspra, cu privare de libertate de la 7 la 20 de ani. Bunurile au fost recuperate in proportie de 90 la suta, mai putin sumele de bani pe care talharii le-au cheltuit imediat" – a declarat presei purtatorul de cuvant al IPJ Arad, Emil Motiu.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Arsenal ascuns intr-o camera

La Taut, politia a descoperit ascunse arme si munitiePolitistii aradeni au descoperit in camara unui barbat din satul aradean Nadas un adevarat arsenal de arme si munitie, detinute ilegal.
In urma unei descinderi a Politiei la domiciliul lui Gheorghe Necsa, de 33 ani, din Nadas, au fost gasite o arma militara marca ZB, cu glont, calibrul 7,92 mm, o arma de vanatoare cu alice, calibru 16 mm, patru cartuse militare cu glont, calibrul 7,92 mm si sase tuburi de cartuse de vanatoare calibrul 16 mm, cu capsa percutata. Gheorghe Necsa este cercetat in stare de libertate, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
In comunele din zona Nadas sunt dese cazurile de cetateni care detin arme de vanatoare, unele confectionate artizanal, folosite pentru braconaj sau pentru apararea ogoarelor de mistreti sau alte animale salbatice.

Liliana Brad- Romania Libera

  • Pesticide expirate la Ineu

La Ineu se afla depozitate cantitati mari de pesticideCel mai mare depozit de deseuri toxice din judetul Arad, aflat la Ineu, a devenit neincapator, sapte tone de pesticide expirate nemaiavand loc de stocare si fiind pastrate in conditii improprii, informeaza Mediafax. Potrivit sefului Inspectoratului pentru Protectia Mediului Arad, Mihai Covic, depozitul de la Ineu, aflat sub paza permanenta, adaposteste 66 de tone de pesticide expirate, insa capacitatea maxima a acestuia a fost depasita, astfel ca importante cantitati de deseuri cu grad ridicat de toxicitate sunt pastrate in 20 de depozite ale unor unitati agricole din judet. "Suntem nevoiti sa pastram aceste cantitati la unitatile agricole, pana cand se gasesc solutii de neutralizare a lor, desi orice depozit improvizat implica si riscuri, deseurile reprezentind un pericol permanent pentru mediu", a declarat Mihai Covic. El a precizat ca aparitia unor inundatii in localitatea Ineu ar putea duce la un dezastru ecologic, depozitul aflandu-se intr-o zona de risc, in apropiere de Crisul Alb.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]