Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 22 iulie 2000

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Apel catre aradeni: NU UITA CA ESTI ROMAN!

Oaspetii din Serbia si Bulgaria vor invata limba romana in tabara Dezna - Virtual Arad News (c)2003In cateva sute de localitaţi din estul Serbiei traiesc, dupa spusele lor, intre 300 si 700 mii de romani timoceni care nu au avut nicicand si nu au scoala si biserica in limba lor. 
Aceeasi situatie o au cei aproape 100 mii de romani din cateva zeci de localitati din regiunea Vidin–Bulgaria.
Sunt numiti deseori vlahi de straini si au sfarsit prin a-si spune si unii dintre ei asa. 
Vorbesc un grai la interferenţa celui banatean cu cel oltean. Cei foarte batrani nu stiu sarbeste sau bulgareste, in schimb cei tineri au in vocabular sumedenie de termeni slavi. 
Li s-a interzis sa scrie sau sa citeasca in romaneste. Alfabetul latin il stiu de la engleza sau franceza studiata in scoala, dar niciunul nu se descurca in parcurgerea sau scrierea unei pagini in romana.
Traiesc de cand se stiu acolo si sunt majoritari intr-o zona in care parca Traian i-a lasat sa pazeasca ruinele podului sau din dreapta Dunarii asa cum noi aparam piciorul stang al podului antic la Drobeta.
Sunt menţionaţi de pe vremea imperiului asanestilor. Sub stapanirea turca au avut o larga autonomie pierduta insa pe la 1833 cand zona lor a fost impartita intre Serbia si Bulgaria.
Cand au aparut scolile, acestea au fost in limbile statelor respective, iar bisericile si numele lor au fost slavizate.
La iniţiativa Asociatiei Invatatorilor din judetul Arad a prins contur proiectul "In sprijinul initierii in scris-cititul limbii romane a etnicilor romani de peste hotare care nu-si pot cultiva limba materna".
Astfel 20 de tineri romani din Bulgaria si 35 din Serbia, intre 12 şi 18 ani insoţiţi de cadre didactice si lideri ai renasterii lor naţionale vor sosi la inceputul lui august in Arad pentru a fi familiarizati cu scris cititul limbii romane de catre 7 invaţatori aradeni.
Proiectul este sustinut financiar de Consiliul Local Municipal Arad si Consiliul Judetean Arad in ceea ce priveste cazarea, masa si transportul.
Inspectoratul Scolar Judetean Arad va monitoriza cursurile respective si va acorda sprijin de specialitate.
Parteneri ai proiectului sunt si prefectura, universitatile aradene si episcopia ortodoxa aradeana.
Liceul Textil va gazdui delegatiile... - Virtual Arad News (c)2003 Ministerul Afacerilor Externe si-a dat girul pentru acest demers.
Oaspetii vor sosi in Arad in 31 iulie si vor fi asteptati in fata liceului pedagogic la ora 17 de gazdele aradene cu care isi vor continua drumul la Dezna.
Acolo se vor desfasura cursurile amintite de limba, cultura si civilizaţie romaneasca pana in dimineata zilei de 8 august.
Din 8 august la pranz vor fi cazaţi la internatul din Arad str. Labirint al Grupului Scolar Neuman pana in dimineaţa zilei de 11 august cand vor pleca spre casa.
In oraş speram sa aiba acces la manifestarile Zilelor Aradului, pe strand, in muzee.
Pe parcursul acţiunii speram sa fie primiti la comisiile de cultura ale consiliului municipal si judeţean, la prefectura si inspectoratul scolar, la universitatile aradene si episcopie, la redactiile presei aradene, la personalitati aradene care vor fi bucuroase de acesti oaspeti.
In localitaţile acestora a fost interzis pana acum accesul cartilor si casetelor din Romania.
Speram acum ca se vor intoarce acasa cu asemenea daruri din Arad.
Instituţiile sau persoanele care doresc sa daruiasca acestor tineri romani carţi, dicţionare, casete sau CD-uri cu muzica usoara sau populara romaneasca, alte cadouri care sa le faca sederea la noi mai placuta sau diverse suveniruri, pot in zilele urmatoare sa le trimita pe adresa Asociaţiei Invatatorilor cu sediul in Arad pe str. Mucius Scaevola nr.9 (in cladirea Casei Corpului Didactic) cu menţiunea "pentru tinerii romani depeste hotare" sau pot face cadouri personal la Dezna sau in Arad la internatul mentionat si in zilele amintite mai sus.
Informaţii suplimentare la tel. 0744195155 sau e-mail: didactic@inext.ro.
Puneti o caramida la lucrarea ce are ca scop renasterea spiritualitatii romanesti la cei mai uitati dintre confraţii nostri in ceasul din urma in care ei inca mai simt ca o doresc.

Viorel Dolha - presedintele Asociatiei Invatatorilor Aradeni
  • Doi aradeni strang bani din gunoaie de plastic

Afacere rentabila cu recipiente din plasticIn Arad, a pornit o afacere ce poarta de pe-acum eticheta succesului: colectarea deseurilor din plastic si comercializarea lor.
Cu un utilaj amplasat intr-o hala situata in afara Aradului, intr-un complex zootehnic abandonat, si cu opt angajati folositi la sortarea si presarea ambalajelor, doi tineri intreprinzatori au reusit o premiera in mediul de afaceri aradean.
Monopolul pe care il detin in judet le-a facilitat atragerea a numerosi parteneri, printre care se numara multe primarii judetene.
Anamaria si Marius Marinoff, managerii firmei, cred ca, prin activitatea lor, contribuie la protectia mediului si ii ajuta pe multi investitori sa economiseasca sume importante de bani.
"Ei scapa de o cantitate mare de deseuri, care le incarca taxa de salubritate. Deoarece aceasta nu se calculeaza pe greutate, ci pe cantitatea ocupata, multi dau bani pentru a scapa practic de aerul din recipiente. Venim noi si le propunem sa ni le cedeze, lucru acceptat fara rezerve de agentii economici", explica Anamaria Marinoff.
Deseurile, odata presate si transformate in baloti, pornesc spre fabricile din tara, care le recicleaza propriu-zis.
Noul material nu mai poate fi, insa, folosit pentru produsele din circuitul alimentar, dar isi gaseste utilizarea in fabricarea de plase, lazi, componente auto.
Toti banii castigati de pe urma afacerii sunt reinvestiti pentru dezvoltare.
"Pe hartie, investitia se arata profitabila. Vrem, in primul rand, sa consolidam hala pe care am preluat-o. Daca luam in calcul cei 150 de ani de care are nevoie natura sa distruga un ambalaj din plastic aruncat la intamplare, reiese clar ca activitatea noastra este si foarte utila, nu numai profitabila", explica Anamaria Marinoff.
Noua firma colecteaza si hartie, insa profitul este mai scazut decat cel rezultat in urma prelucrarii plasticului.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Pe Strandul Neptun se va deschide ... Strandul Copiilor

Copiii vor avea un teren special la Strandul NeptunToboganul verde - blocat de o pereche de chiloti. Două educatoare vor supraveghea copiii
De la deschiderea sezonului estival, au existat multe voci care au contestat ceea ce s-a făcut pe Strandul Neptun.
In special arădenii in varsta au adus acuze conducerii Gospodaririi Comunale, nemultumiti ca strandul a devenit mai mult un loc de distractie, decat de relaxare, asa cum era cu cativa ani in urma.
Desfiintarea cabinelor, diferite constructii care au "furat" din spatiile verzi, decibelii greu de numarat au starnit mania unor aradeni, care tanjeau dupa zilele cand pe strand găseau o oaza de liniste, departe de zgomotul orasului.
Conducerea GCA incearca, in ultima vreme, sa se ocupe mai mult de acest segment al strandului, zona de agrement, un prim pas fiind deschiderea unui nou strand, chiar pe strandul Neptun.
Este vorba de un strand destinat copiilor, mai precis o zona imprejmuita, unde micii vizitatori să se simtă in largul lor.
Zona cu pricina a fost amenajata in preajma celebrului tobogan verde.
Trebuie precizat ca si acest tobogan, dupa ani de zile de inactivitate, a fost repus in functiune, GCA investind in reabilitarea instalatiei nu mai putin de 200 de milioane de lei.
Tubulatura a fost refacuta, iar problemele cu circulatia apei au fost si ele rezolvate. De fapt, toata defectiunea a constat in blocarea unei pompe cu...o pereche de chiloti.
Alaturi de toboganul verde, in acea zona se mai află un bazin pentru cei mici si, in plus, vor fi montate mai multe aparate de joacă pentru copii.
"Toată zona a fost arata si insamantata cu iarba. In perimetrul cu pricina vom aduce si doua educatoare, pentru a avea grijă de copii. Am luat această masura pentru ca multi parinti vin la strand si sunt nevoiti sa stea in permanenta cu ochii in patru, sa nu li se intample ceva copiilor. Asa vor putea fi linistiti", sustine directorul GCA, Coloman Edeleni.
Ca de fiecare data, orice lucru are adepti sau contestatari. Acestia din urma vor fi, fara indoiala, celebrul grup de jucători de rummy si sah, de pe strand.
Grupul amintit a fost nevoit sa-si mute zona de activitate, la inceputul sezonului, din pricina unor constructii, iar acum locul pe care-l ocupa se afla chiar in perimetrul in care va fi găzduit strandul copiilor.
Probabil ca, la inceput, vor exista nemultumiri, insa, in cele din urma, pasionatii jucatori vor cadea, cu siguranta, la intelegere cu conducerea strandului si vor gasi un alt loc de joaca.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Travestit prins la furat
Un hot travestit a fost prins de politistii aradeni Un travestit de numai 18 ani, cunoscut in municipiul Arad in cercurile de homosexuali, a fost retinut, luni, de politisti, fiind cautat de mai multa vreme pentru furturi, transmite Mediafax. 
Politistii spun ca tanarul fura diverse obiecte din casele barbatilor la care mergea, el fiind prins in cele din urma in locuinta unui prieten. "Ultima oara a furat o combina muzicala din locuinta unei persoane. Nu va fi cercetat si pentru perversiuni sexuale, pentru ca nu putem dovedi aceasta fapta, chiar daca este cunoscut ca si travestit", a declarat subinspectorul Ionut Nicu, de la Politia Municipiului Arad. 
Vasile Negrea a declarat ca se travesteste de la varsta de 12 ani, dupa ce ar fi fost violat de un barbat. "Atunci mi-am dat seama ca imi plac doar barbatii si am inceput sa ma imbrac in femeie si sa port peruca", spune tanarul. 
Politistii au inceput urmarirea penala impotriva lui Vasile Negrea, acuzat de furt calificat. 
El va fi prezentat procurorilor cu propunerea de arestare preventiva. Vasile Negrea este recidivist si are deja la activ o condamnare tot pentru furt calificat. 

E.V. - Editia de Vest - Evenimentul Zilei

  • Ev mediu vesnic vs. postmodernitate rurala

La Rosia arhitectura straveche este bine pastrata - Virtual Arad News (c)2003Comuna Petris este la extremitatea estica – pe Valea Muresului – a judetului Arad. Iar satele Obarsia si Rosia Noua sunt la extremitatea comunei Petris. As zice si la extremitatea temporala a judetului.
O descindere aici este, sub orice aspect, fascinanta. Ferite de marile cai de acces si comunicare – cale ferata, sosea nationala sau macar asfaltata, telefonie prin fir (in Rosia Noua este, totusi, un post telefonic) si, fireste, mobila (aici nu ai semnale la nici o retea), posturi tv private ("intra ori tv 1 ori tv 2, amandoua niciodata), ziare (de nici un fel) satele au incremenit in veacuri demult apuse.
Stau risipite pe vai ce se pierd in creierul muntilor, pana spre Gurahont si Vata. Casele vechi, din lemn innegrit, par suspendate pe mici domuri de piatra sub stanca. In unele curti, imense si irespirabile gunoaie de grajd in fermentatie care debordeaza dejectii sufocante in paraiele limpezi.
Iti taie respiratia cand treci repede pe langa ele.
Din loc in loc – foarte, dar foarte rar – intalnesti insa si case noi, superbe. Vile, ce mai! Cu termopane, cu gresie. Una, ce-i drept unica, chiar cu piscina albastra pentru o apa limpede, de sus, de la izvor. Curentul electric se da si se ia cand iti e lumea mai draga. Precum inainte de -, peste tot in tara. In iepoca multilaterala. De fapt si aceasta iepoca (nu doar eternul ev mediu) e aici foarte activa: si la vedere (cooperativele "mixte" de consum in care soarecii se sinucid cu zile), si la vorba, si in simtire. E o conserva de timp uman aici. Plus sentimentul, ca aproape peste tot, seducator de Romanie: mediul natural, Dumnezeiesc de frumos. 
Noua vai se varsa in Valea Rosiei. Fiecare populata, dilatat, cu case, cu salasuri. Multe dintre ele pustii. Pe unele vai s-au tras in ultimele luni curent electric (mi se spune ca la interventia ziarului in care scriu acum). 
Pe una dintre vai, nu i-am mai retinut numele, la vreo doi kilometri in profunzime, unde nici nu te astepti, am gasit o oaza incredibila de secol XXI. 
Aici s-a inaltat, intr-o poiana, sub un damb verde si abrupt de munte, unde pasc in libertate capre sprintare, o pensiune ultramoderna pentru elevi de diferite varste. E vorba de Asociatia crestina interconfesionala "Pe stanca" cu sediul in Lipova. 
Aici isi petrec vacanta, in serii de cate o saptamana, cate 30 de elevi din intreaga tara – 150 000 de lei pe zi cazare, masa/ pe elev. Caruia i se ofera, organizat, agrement, distractii specifice si instructie, initiere religioasa crestina (toate confesiunile, fireste pe rand). 
La Rosia pe o vale s-a infiintat o pensiune interconfesionala - Virtual Arad News (c)2003 Edificiul e nou-nout, cu dotare de ultima ora, (microcentrala de incalzit pe lemne, instalatie de apa curenta captata de la izvor, cantina-restaurant, echipata impecabil, donatia unei fundatii de caritate germane, sala si terasa de conferinta, gresie in grupurile sanitare, termopan la ferestre si usi etc. etc.). 
Elevii pe care i-am prins eu aici erau ortodocsi, din intreaga tara (de exemplu, unii din Galati).
Confesional erau, mai precis, din "Oastea Domnului", recunoscuta si apreciata in sanul ortodoxiei. Instructor, alaturi de cei din conducerea asociatiei (dl Evald Mihaescu din Lipova), era o doamna profesoara de biologie din Sambateni. 
Alaturi de ei, petrecand minunate zile, o familie in varsta de olandezi a caror fundatie, cu sediul la Sibiu, sprijina si aceasta pensiune. 
Erau fermecati – ii cred si eu! – de mediul natural (n-au asa ceva in Olanda) si uman (un mediu retro, chiar in stanga si in dreapta pensiunii moderne stateau bine in picioare doua case vechi, locuite, acoperite cu uriase cusme de paie usor putrede, innegrite). Copiii erau la lectia Iona. 
A doua zi urma Pescuirea minunata, dupa pasionante partide de baschet, de fotbal, de joaca sub geana verde a padurii. 
Lectiile se ilustreaza practic prin jocuri plastice, prin cantece sensibile, cu continut religios pe care nu le poti auzi niciodata la posturile noastre de radio subventionate prin taxe. 
Urmatoarea serie era pentru adolescenti. Mai amintesc ca nici un ierarh n-a calcat vreodata pe aici. Ce-i drept preotii nostri nu prea ies din biserica in intampinarea credinciosilor. Exceptie: cu Iordanul. Rezultatele se vad destul de bine. 
Nu doar geografic, economic, politic si militar intram si noi in Europa, in lume. Ci si, pe bucati deocamdata, temporal. Adica, totusi, cu profunzimile noastre istorice, religioase, ici si acolo, intacte. Din in illo tempore.

Vasile Dan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]