Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 22 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • RECONCILIERE?

La inceputul vizitei in Arad, ministrul Razvan Theodorescu a dorit sa vada monumentul"Doar la groapa de gunoi nu am fost, ca sa vedem un alt loc fata de cel stabilit de autoritatile locale. Trebuie luat totul foarte serios, trebuie tinut cont de pasii facuti pana acum si gasite solutii pe care si UDMR le-a acceptat" a declarat,Takács Csaba, presedinte executiv al UDMR
Prima solicitare a ministrului a fost aceea de a vedea monumentul. 
Insotit de primarul Dorel Popa, subprefectul Florin Remetan, presedintele executiv al UDMR, Takács Csaba, Razvan Theodorescu si cei sase specialisti adusi de la Bucuresti s-au oprit in curtea Bisericii Minorite, acolo unde este inchis Monumentul Libertatii. 
"Este cu totul altceva imaginea reala, fata de ceea ce am vazut in poze", au exclamat arhitectii.
Ministrul Culturii a avut, in schimb, aceleasi afirmatii ca si in momentul sistarii lucrarilor de reamplasare. 
"In epoca anilor 1890, monumentul a fost o opera de arta. De la 1925 el nu mai este un monument. Pentru a recapata acest statut, trebuie sa aiba avizul comisiei. El nu mai este un monument al zilelor noastre, dar poate fi valorificat intr-o expunere inteligenta, in care mai multe lucrari de arta ale acelor ani sa se regaseasca", a spus Razvan Theodorescu.
Pentru a calma spiritele, membrii UDMR devenind din ce in ce mai revoltati de vorbele ministrului, primarul a propus vizitarea pietei in care s-au inceput lucrarile si apoi a tuturor locatiilor posibile pentru stabilirea unui nou amplasament.
In Piata Pompierilor, Razvan Theodorescu a solicitat date tehnice legate de suprafata, anuntand ca doreste si fotografii, care vor fi studiate in amanunt la Bucuresti. 
A urmat apoi vizitarea tuturor locatiilor propuse, de-a lungul timpului, de putere sau de opozitie, cu mentionarea motivelor care au generat respingerea acestor variante: Piata Avram Iancu, parcul Eminescu, obeliscul de la 13 generali, cetatea Aradului, complexul Orizont, precum si spatiul de langa super-market-ul Billa. 
Razvan Theodorescu a vizitat si piata unde au inceput lucrarile Subprefectul Remetan a venit cu o propunere ce a starnit indignarea primarului: terenul Casarom!?! 
Popa s-a revoltat peste masura, de parca i s-ar fi pus sare pe limba: "Nu se poate! Este teren privat! Nu se poate!" – a exclamat de mai multe ori.
La sfarsitul periplului au urmat, timp de mai bine de doua ore, la Prefectura, discutii cu usile inchise, pentru a alege cele mai bune variante. 
Astazi documentatia va ajunge la premierul Adrian Nastase, iar maine problema va fi discutata de reprezentantii celor doua partide.
Razvan Theodorescu a avut doua interventii legate de subiecte fierbinti pentru aradeni. 
Acesta a spus ca, in ultima parte a anului 2003, se va implica, alaturi de autoritatile locale, in demararea lucrarilor pentru trecerea in circuitul civil a Cetatii. 
De asemenea, ministrul a anuntat ca a discutat cu episcopul de la Buzau si se va deplasa in 4 octombrie la Panciu in vederea analizarii cazului Slavici.
"Comisia ad-hoc a avut o discutie eficienta. Pentru viitorul parc de sculpturi monumentale, au fost retinute doua locuri: unul propus de UDMR, actuala piata a pompierilor si cel de-al doilea, propus de mine,  zona din imediata vecinatate a cetatii, unde sunt aproximativ doua hectare de teren. Varianta finala va fi stabilita in urma unor dezbateri la nivelul guvernului si a celor doua partide, PSD si UDMR, in cel mai scurt timp" a declarat Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor

Mihaela Iancu - Observator

  • Medintu vrea la Strasbourg

Avocatul Gheorghita Mateut intentioneaza stramutarea procesului Medintu la StrasbourgJudecatorii timisoreni au respins joi recursul in procesul omului de afaceri aradean Gheorghe Medintu, care a cerut sa fie judecat in stare de libertate.
Avocatii omului de afaceri aradean declara ca toate hotararile judecatoresti sunt inadmisibile si ca s-au pronuntat printr-o incalcare flagranta a legislatiei in vigoare.
"Astazi (n.r. joi), judecatorii Curtii de Apel de la Timisoara au respins recursul prin care am cerut judecarea in stare de libertate a lui Medintu. Este clar ca inca o data legea a fost incalcata, pentru ca nici o acuzatie care i se aduce fostului vicepresedinte al PSD Arad nu poate fi probata. Ne vom intruni si vom redacta o cerere individuala catre Curtea Europeana de la Strasbourg pentru a sesiza violarea tuturor textelor europene din Carta Drepturilor Omului", a declarat Gheorghita Mateut, cel care conduce activitatea de aparare a lui Gheorghe Medintu. 
Acesta este acuzat de savirsirea infractiunilor de inselaciune in forma calificata si continuata, determinarea altor persoane sa intocmeasca facturi fiscale fictive, utilizarea creditelor bancare in alte scopuri, asociere la savarsirea de infractiuni si dare de mita. 
Urmatorul termen de judecata este la 30 septembrie 2003, la Arad.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Filiera de trafic de persoane anihilata

Organizatorii filierei au fost retinuti la VingaO adevarata retea care facilita migratia ilegala a fost compromisa
O vasta filiera transnationala de trafic de persoane si migratie ilegala pe relatia Turcia-Romania-Serbia- State ale Uniunii Europene a fost anihilata de catre lucratorii Centrului Zonal de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog. 
Filiera anihilata a fost structurata pe trei nivele: racolatorii si organizatorii ce-si desfasurau activitatea infractionala in Bucuresti, respectiv cetateni turci; transportatorii de grupuri care asigurau transportul la Timisoara, in zona de frontiera, a transfugilor; calauzele ce aveau sarcina de a facilita trecerea ilegala a frontierei cu destinatia Yugoslavia sau Ungaria. 
Astfel, la data de 19.09.2003, in urma unui flagrant, realizat de cadrele C.Z.C.C.O.A., au fost efectuate mai multe retineri, concomitent, in localitatile Lunga, judetul Timis si Vinga, judetul Arad. 
In zona localitatii de frontiera Lunga a fost interceptat microbuzul marca Nissan cu numarul de inmatriculare TM 07 PMV condus de Viorica Chelaru.
In microbuz se aflau 7 cetateni turci de origine kurda care urmau sa fie preluati de segmentul sarbesc al filierei dupa trecerea frauduloasa a frontierei de stat in Republica Serbia. 
In acest timp, in localitatea Vinga, intr-un local situat pe drumul national Timisoara- Arad, au fost retinuti organizatorii filierei. 
Urak Ismail, cu resedinta fara forme legale in Bucuresti, avea misiunea de a recruta si organiza grupurile de transfugi care veneau in Romania pentru a pleca ilegal in Spatiul Schengen. 
Seker Osman, cu resedinta fara forme legale in Bucuresti, impreuna cu Urak Ismail organiza grupurile de imigranti pentru plecare in Occident. 
Yando Cuma, cu resedinta in Timisoara, organiza cazarea in Timisoara, transportul transfugilor si legatura cu segmentul sarbesc al retelei. 
Asupra organizatorilor s-au gasit pasapoartele celor sapte transfugi retinuti la Lunga, care urmau sa fie predate tranfugilor in Belgrad, Republica Serbia. 
S-a inceput urmarirea penala impotriva celor implicati in aceasta filiera pentru savarsirea infractiunii de trafic de migranti, iar impotriva celor sapte imigranti ilegal pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecerc frauduloasa a frontierei de stat. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • "Acesti oameni sunt ai nostri" Acesta este "motorul" faptelor caritabile de la Serviciul de Ajutor Maltez de la Dorobanti

Serviciul de Ajutor Maltez de la Dorobanti ofera conditii excelente celor internati - Virtual Arad News (c)2003In satul Dorobanti, exista oameni care, in zbaterile cotidiene din vremurile pe care le traim, isi dedica viata altora, cu care soarta a fost mai putin blanda. 
Cei doi oameni inimosi se numesc Bella si Olga Almasi. Ei isi desfasoara actele caritabile sub umbrela Serviciului de Ajutor Maltez, infiintat in Romania in anul 1991. 
Scopul prim al Serviciului este impartirea de ajutoare umanitare din Germania. "Dar noi am dorit sa facem ceva in plus", ne spune dna Almasi.
Astfel, in august 1995, s-a inceput ridicarea unui sediu nou, la Dorobanti. 
Amenajat cu bun gust, dotat cu tot ce e necesar, sediul avea sa devina un sprijin real pentru persoane cu nevoi speciale.
In prezent, Serviciului de Ajutor Maltez se implica in trei proiecte sociale. 
Unul este destinat pensionarilor, mai ales celor care au pensii mici, sau sunt izolati social, sau sunt loviti de boala. 
Serviciul le ofera mancare gratuita, ingrijiri medicale, sfaturi juridice, sprijin in munca de menaj. 
In aceasta situatie sunt 50 de varstnici din localitate.
Tot pentru varstnici, Serviciului de Ajutor Maltez functioneaza si ca centru de zi. 
Persoanele de varsta a III-a, care se mai pot deplasa, vin aici si au parte de programe culturale, de terapii, de o masa calda. 
Iarna, daca vremea e prea aspra si in case nu au caldura, sunt si gazduiti la sediul Serviciului pe o perioada mai lunga.
Cel de-al treilea proiect este legat de persoanele cu handicap locomotor, internate pe viata aici. 
"80% din ei sunt cazuri sociale", ne spune d-na Olga Almasi. Lor le sunt destinate 2 pavilioane cu 22 de camere si 18 bai. 
In prezent sunt internate 38 de persoane (din toata tara), insa lista de asteptare este mult mai lunga. 
Persoanele cu nevoi speciale pot gasi la Casa Malteza din Dorobanti un real sprijin Pentru ingrijirea acestora, Serviciului de Ajutor Maltez dispune de personal adecvat, format din asistente medicale, asistenti sociali, medici. Pentru 80% din interni, totul este gratuit. Doar 11 dintre ei platesc lunar costul internarii. 
In privinta bugetului asezamantului, lucrurile nu stau tocmai roz. Anual primesc de la Ministerul Muncii 4 miliarde de lei. 
Insa, din cate am avut prilejul sa observam in vizita noastra la Dorobanti, sotii Almasi sunt niste luptatori. 
Din sponsorizari, din diverse alte activitati, ei reusesc sa o scoata la capat. 
Mai mult - la toate proiectele deja mentionate, se adauga si mesele gratuite si hainele pe care le dau unor copii defavorizati, ca sa aiba conditii sa mearga la gradinita sau la scoala, sa se integreze si sa nu devina mai tarziu cazuri sociale. 
Ca si cand toate acestea nu ar fi de ajuns, coordonatorii stabilimentului si-au propus sa construiasca o baza acoperita de tratament, cu baie geotermala, sala de fitness, atat pentru interni, cat si pentru oricine vrea sa beneficieze de ea.
Curajul social al acestor oameni poate parea inexplicabil. Insa explicatia lor este atat de simpla... Ea se afla in credinta ca "Acesti oameni sunt ai nostri, desi nimeni nu pare ca mai are nevoie de ei".

Catalina Latu - Adevarul

  •  Ceasuri de contrabanda

Aproape 1500 ceasuri de contrabanda au fost confiscate de politiePolitia aradeana a reusit sa descopere un adevarat depozit clandestin de ceasuri de contrabanda.
In plus, politistii au mai gasit cu aceeasi ocazie doua pistoale cu gaze detinute ilegal de un aradean cu dubla cetatenie, romana si germana.
In urma valorificarii unor informatii, politistii aradeni au efectuat o perchezitie la domiciliul lui Gerhard Sipple, de 58 ani, din Arad, cetatean cu dubla cetatenie, romana si germana.
Politistii au gasit in prima faza doua pistoale de alarma cu gaze, cal. 9 mm, de productie germana, 47 cartuse de alarma si gaze cal. 9 mm si 56 capse pirotehnice cu efect luminos.
Gerhard Sipple a declarat ca a cumparat armele din piata de masini din Arad, iar cartusele le-a adus din strainatate.
Pe langa armament, politistii au gasit si un adevarat depozit clandestin de ceasuri de mana destinate comercializarii la negru in pietele aradene.
In total au fost gasite 1.475 ceasuri de mana, in valoare aproximata la 145 de milioane de lei, fara vreun document de provenienta.
Ceasurile urmau sa fie vandute, duminica, in aceeasi piata de masini din marginea Aradului.
Marfa a fost retinuta in vederea confiscarii, iar ceateanul romano-german a fost amendat penal.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]