Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 22 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Clopotele Noii Catedrale Ortodoxe a Aradului au sosit din Austria

In prezenta unui grup numeros de enoriasi Episcopul Timotei a binecuvantat noile clopoteIeri, la praznuirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, multime de credinciosii crestin-ortodocsi, preoti si consilieri ai Eparhiei, cantareti, tineret, s-a adunat in preajma noului lacas, in asteptarea clopotelor celor noi. 
In curte isi ocupa locul o macara. Oamenii asteapta momentul unic. Soarele-i mangaie cu raze calde. 
Ce bine-i! Se aude o sirena. Alarma falsa. Mai asteptam. 
Este de fata P.S.P. dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. 
La un moment dat, prin multime isi face aparitia TIR-ul care aduce clopotele catedralei, gratie firmei Volanul. 
S-a trecut expeditiv prin vama. Acum incep preparativele de descarcare. 
Fotoreporteri si cameramani au urcat pe o scara a constructorului, sus la nivelul navei bisericii, pentru ca de acolo au o mai buna vizibilitate. 
Oamenii scot prelata camionului si desfac chingile, ancorele, suruburile care au imobilizat, pe timpul transportului, cele cinci clopote.
Clopotele sunt realizate prin stradaniile Episcopiei si prin jertfelnicia familiei Frentiu. 
Cu cateva luni in urma, la Innsbruck in Austria, s-a apelat la firma Grassmayr, cu o vechime de patru secole in acest nobil mestesug, care foarte prompt a inceput turnarea. 
Este cea mai mare si renumita marca de clopote din lume. 
Produsele sale au impanzit mapamondul, din Europa in Africa, din Asia in Australia si in cele doua Americi. La noi in tara sunt primele. 
Cu atentie si profesionalism clopotele sosite din Austria au fost descarcate Munca pentru crearea fiecarui clopot este o premiera si fiecare obiect, un unicat. Ca si acum 14 generatii, secretele meseriei sunt pastrate cu strictete si se transmit in familie - ne spun cu amabilitate domnul si doamna Revencu de la Apel Industires SRL. 
Nu le cunosc nici muncitorii care lucreaza acolo. Secretul da identitate sonora fiecarui clopot constituit. Prin folia de plastic, in care sunt impachetate, razbesc straluciri de metal nou. Pe fiecare scrie Romania. 
Sunt descarcate unul cate unul. In ordine descrescatoare ele au urmatoarele greutati si diametre: 4058 kg 171 cm, 4054 kg 121 cm, 738 kg 107 cm, 434 kg 90,5 cm si 250 kg 74,5 cm . Au sunetele la, mi, fa diez, la, do diez. 
Sunt confectionate din 78 la suta cupru electrolitic, cu puritate de 99,99 la suta si din 22 la suta staniu, de aceeasi puritate. Daca la majoritatea clopotelor sunetul are o durata de 15 secunde si ceva, acestea rezoneaza aproape trei minute. 
Producatorii tirolezi pretind ca ei produc instrumente muzicale, nu clopote. 
La aceasta performanta s-a ajuns printr-un procedeu de racire controlata, desfasurata timp de o saptamana. Pe langa actionarea manuala a lor va fi si una radiopilotata, electronica, prin calculator, ce poate comanda orele precum si durata actionarii. 
Se vor lega la Institutul de Fizica Atomica de la Mainflingen Germania.
Manevrate cu grija maxima, in incantarea credinciosilor, clopotele au fost depuse in fata intrarii, pe mai multe grinzi si un sobor de preoti in frunte cu Prea Sfintitul Timotei au dat glas unei rugaciuni de multumire.
Fiecare tindem, in momente rare si cu atat mai de pret, spre cele inalte. 
La rugaciune, la comuniunea cu Dumnezeu ne vor chema si clopotele noii Catedrale Ortodoxe a Aradului. 
De glasurile lor ne vom putea bucura, auzindu-le, peste doua saptamani.

Dana Todor - Adevarul

  • Muntii Alpi l-au atras pe prefectul Ungureanu. Johanes Becker, invitat sa colaboreze cu Aradul

Atasatul comercial al Ambasadei Austriei - Johanes Becker este interesat de judetul AradAtasatul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti, Johanes Becker, s-a aflat, timp de doua zile la Arad. Prefectul Dan Ungureanu l-a insotit intr-o serie de deplasari prin judet, pentru a-i prezenta investitii cu capital strain a caror succes este deja de notorietate si pentru a-l capacita in facilitarea unor viitoare legaturi de colaborare romano-austriece.
Comunicarea cu Johanes Becker a fost lejera, acesta intelegand limba romana. 
Inca de la primele ore ale diminetii, insotiti de Mircea Pavel, directorul zonei Libere Curtici, cei doi au trecut la vizitarea unor obiective reprezentative: Zona Libera Arad, firma BOS, Aeroportul si Terminalul Cargo. 
Oaspetele austriac s-a dovedit extrem de interesat de tot ceea ce a vazut, dar a considerat ca mai sunt multe lucruri de facut, in special in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii. 
A urmat apoi un tur de forta prin Zona Libera Curtici, vizitarea firmelor austriece Lackner & Schwartz  si Lagermax  si Combinatul Agroindustrial Curtici.
Terminalul RoLa, legatura dintre Arad si Weltz
In dupa amiaza zilei de ieri, prefectul Dan Ungureanu a continuat deplasarea prin judet, atasatul comercial fiind invitat sa poarte discutii cu primari din mai multe localitati. 
Astfel, la Chisineu Cris  si Pancota au fost vizitate pietele, in vreme ce la Paulis a avut loc o degustare de vinuri, oaspetele fiind informat despre traditia care exista in zona in materie de vin. 
Circuitul s-a incheiat la Glogovat, la terminalul  (RoLa), ce are legatura directa cu Austria, in regiunea Weltz.
Parteneriat montan
Intentiile prefectului Ungureanu au fost de a-i prezenta atasatului comercial al Austriei atat potentialul turistic, cat si baza economica pe care a dezvoltat-o, in timp, Aradul. 
"Vrem sa-l capacitam pe acesta in stabilirea unor parteneriate romano-austriece, de colaborare pe judete, stiut fiind faptul ca Austria este recunoscuta ca model de dezvoltare a turismului rural si montan. Am dorit sa insistam mai ales pe acest aspect, desi programul incarcat nu ne-a permis sa vizitam si statiunea Moneasa. Pentru acest lucru ar fi fost necesara o intalnire separata", a conchis Dan Ungureanu.

Mihaela Iancu - Observator

  • Preturile apartamentelor din Arad s-au dublat in ultimul an

Pretul locuintelor din Arad a crescut mult de anul trecut - Virtual Arad News (c)2003Motivele sunt exprimarea lor in moneda europeana si relaxarea conditiilor de creditare
Preturile apartamentelor din cartierele Aradului, Faleza Sud, Aurel Vlaicu sau Micalaca, au crescut cu aproape 100 la suta in ultimul an, potrivit directorilor agentiilor care realizeaza tranzactii in aceste zone. 
"Locuintele din aceste cartiere au avut preturi accesibile, iar cei care au putut contracta un credit s-au indreptat catre aceste zone. Preturile locuintelor situate in aceste zone au un trend crescator, dar nu peste limita inregistrata in ultimele zece luni. Preturile se majoreaza in fiecare luna cu circa 5 - 10 la suta", ne-a declarat directorul unei agentii imobiliare. 
Potrivit acestuia, un apartament de trei camere situat in cartierul Aurel Vlaicu costa in luna noiembrie a anului trecut circa 10.000 dolari, iar in prezent o locuinta de acest gen costa 20.000 euro. 
In ceea ce priveste pretul unui apartament de doua camere, acesta s-a majorat de la 10 - 12.000 dolari, aferent lunii decembrie 2002, la circa 25.000 euro in prezent. 
In mod asemanator, reprezentantul unei alte agentii afirma ca preturile de pe piata imobiliara au inregistrat aceasta crestere sau una chiar mai mare. "Cu siguranta, preturile s-au dublat din luna noiembrie a anului trecut pana in prezent. Preturile sunt pe zi ce trece mai mari. Acest lucru se poate vedea din anunturile din ziare, preturile crescand de la o saptamana la alta. Cererea este din ce in ce mai mare, iar din acest rnotiv preturile se majoreaza constant", ne-a declarat Ilie Calofir, director agentie imobiliara. 
De exemplu, un apartament de doua camere situat in Faleza Sud se vindea anul trecut, in luna noiembrie, cu 9-10.000 dolari, iar acum pretul este de 20.000 dolari, a precizat Calofir. 
In mod asemanator, pretul unci garsoniere situate in zona Micalaca a crescut semnificativ, de la 9 - 10.000 dolari in noiembrie 2002 la 15 -16.000 euro in prezent. 
Preturile de pe piata imobiliara au crescut si mai mult la apartamentele de trei camere. Astfel, "daca ani trecut, un apartament de trei camere era circa 12.000- l 2.500 dolari, in prezent costa 26.000 euro, adica mai mult decat dublu", a exemplificat Ilie Calofir. 
Motivele ce stau la baza majorarilor constante de preturi pe piata imobiliara sunt, potrivit agentilor imobiliari, exprimarea preturilor in moneda europeana, relaxarea conditiilor de creditare, fapt ce a geenerat o cerere mai mare pe piata. 
Multi dintre agentti imobiliari sustin ca cererea este de trei sau patru ori mai mare decat oferta, iar aceasta se datoreaza insuficientei fondului locativ. 

Florin Tomuta - Agenda zilei

  • In judetul Arad, munca profesorilor nu poate fi platita

Drepturile salariale ale cadrelor didactice inca sub semnul incertitudinii...Administratia aradeana este nevoita sa faca adevarate artificii pentru ca personalul din scoli sa isi primeasca salariile. 
Bugetul local ar avea nevoie de 24 de miliarde de lei, pentru a asigura in municipiu salariile cadrelor didactice si ale personalului aferent, plus alte 42 de miliarde de lei, pentru achitarea drepturilor salariale in judet. 
Prefectul Dan Vasile Ungureanu a anuntat, deunazi, alocarea de catre guvern a 10,8 miliarde de lei in aceasta directie, suma considerata nerealista de viceprimarul Levente Bognar. 
"Inseamna ca vom acoperi doar salariile nete, fara a plati darile la stat pentru respectivele venituri", a declarat Bognar. 
Cu alte cuvinte, aceasta inseamna, in primul rand, ca profesorii vor avea intarzieri la plata asigurarilor de sanatate, lucru care, asigura Bognar, nu va genera refuz la acordarea asistentei medicale in caz de nevoie. 
Prefectul Ungureanu a declarat ca suma atribuita de guvern acopera necesitatile de salarii, dar a lasat sa se inteleaga ca este deschis la noi analize, care sa evidentieze adevarata stare de lucruri. 
Fara sa se cramponeze in diferentele de opinii dintre primarie si prefectura, viceprimarul Bognar afirma ca profesorii si personalul nedidactic din scolile aradene isi vor primi avansul pe decembrie, problema nerezolvata a banilor urmand sa se transfere in prima luna a anului 2004. 
"Vom achita CAS-ul si celelalte obligatii la anul, pentru banii ce ii vom vira scolilor in decembrie. Dupa aceea, vom face noi interventii la guvern. Poate primim sumele de care avem nevoie, din fondul de rezerva",
a spus Levente Bognar.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Romani la scoala in Ungaria

Zeci de elevi din Romania studiaza la Liceul "Nicolae Balcescu" din GyulaZeci de elevi din judetul Arad invata in scoli din Ungaria, preferand sa treaca granita de doua ori pe saptamana pentru conditiile pe care le ofera sistemul ungar de invatamant, transmite Mediafax. 
Elevii locuiesc la camin, unde, spun ei, au conditii mult mai bune decat in internatele liceelor din Romania. 
"Cand am terminat scoala generala, parintii au vrut sa ma dea la un liceu bun. Pentru ca Ungaria nu este departe si ofera conditii mult mai bune, parintii au preferat sa ma duca acolo", a declarat Anita Deac, din Chisineu-Cris, eleva in clasa a XII-a la Liceul "Nicolae Balcescu" din Gyula. 
Majoritatea elevilor romani care invata in tara vecina sunt din localitatile de frontiera. Ei merg luni dimineata in Ungaria, iar vineri seara se intorc acasa. "Provin din familii mixte, dar si din familii pur romanesti. Suntem o scoala cu profil de limba romana, de aceea liceul devine foarte atractiv pentru romani", a declarat Maria Burzau Czegledi, directoarea liceului din Gyula. 
Elevii romani nu-si platesc studiile in Ungaria, singura lor cheltuiala fiind mesele de la cantina, care costa echivalentul a 60.000 de lei pe zi.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]