Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 23 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Gheorghe Feies, presedintele PRM Arad  declara: "Vom avea trei sau patru unguri candidati pentru functii de primar!"

Interviu cu Gheorghe Feies - presedintele PRM Arad- Domnule Gheorghe Feies, discutam cu viitorul primar al Aradului?
- Nu, este prematur sa punem problema asa. Deocamdata, hotararea PRM este de a nu divulga propunerile noastre pentru alegerea candidatului la primaria Aradului. Deci nu va pot da acum un raspuns afirmativ.
- Cand vom sti exact numele candidatului PRM?
- Candidatul se va sti probabil doar dupa Anul Nou.
- Campania electorala a PRM a fost probabil cea mai opulenta in anul 2000. Multi au pus succesul partidului tocmai pe seama sumelor mari cheltuite pentru campania electorala. Veti proceda la fel si in anul viitor?
- Intentia noastra este de a face o campanie electorala decenta, dar si in spirit european. Vom folosi tot ce ne sta la indemana pentru a realiza o campanie electorala: aparitii in mass-media, prezenta noastra in judet si mai cu seama elaborarea unor programe sociale si economice pentru fiecare localitate in parte si pentru judet.
- Am sa va rog sa ne dati o cifra , de cati bani are nevoie un partid pentru a castiga alegerile locale?
- Parerea mea este ca o campanie suportata la minimum de cheltuieli ar costa in jur de sapte miliarde de lei.
- Are PRM acesti bani?
- Noi am discutat cu membrii nostri de partid si am ajuns la concluzia ca fiecare va pune cat ii da mana, in asa fel incat sa facem suma necesara.
- La PSD, de exemplu, fiecare candidat pentru consiliul local trebuie sa vina cu 30 de milioane de lei, candidatii pentru functia de primar trebuie sa faca rost de 50 de milioane de lei. Exista o prevedere similara si in partidul dvs.?
- La PRM este greu sa se impuna o astfel de prevedere. Noi nu suntem la putere, nu am fost niciodata la putere. Celelalte partide au avut probabil posibilitatea sa aiba un numar mare de membri cu salarii mari, cu venituri mari, care au firme puternice sau au detinut anumite functii importante in administratie, pe linie politica. Noi nu am avut niciodata directori ai unor societati puternice, cum este Conel de exemplu.
- Inainte ati spus ca veti da mana de la mana sa adunati sapte miliarde de lei. Deci, ceva potential exista! Mana cui la mana cui o veti da?
- Vrem sa ne apropiem de sapte miliarde… Noi avem sapte mii de membri de partid, in diferite structuri. De la multi, se pot aduna bani cu care sa putem sustine o campanie electorala. Nu vom face exces, cum probabil vor face alte partide, asa cum s-a intamplat si cu ocazia referendumului. Nu avem aceasta putere, nu suntem la conducere nici in tara, nici in judet. Dar, probabil ca fiecare ne vom sacrifica pentru a ne sustine candidatii.
- Ce faceti cu casele ungurilor daca PRM va castiga alegerile si vor trebui sa plece peste granita?
- Care nu au bani de zugravit, ii ajutam sa le zugraveasca! Nu avem nimic de impartit cu ungurii, sunt conationalii nostri si vrem sa traim cu ei in pace si prietenie. Noi avem un numar insemnat de unguri, membri ai Partidului Romania Mare la Arad, probabil vom avea trei sau patru candidati de primar maghiari, avem presedinti de filiala unguri. Avem in jur de 600 de unguri in partid!
- Asta inseamna aproape 10%!
- Da.
Organizatia PRM se pregateste pentru alegerile de anul viitor- Domnul Funar zice exista un pericol unguresc aici in Transilvania si de aceea nu s-a dus sa voteze Constitutia…
- Depinde cum este receptat mesajul domnului Funar. Nici el nu are nimic cu ungurii, pentru ca in Cluj sunt foarte multi unguri si, daca acestia nu l-ar fi votat, nu s-ar fi mentinut primar atat de mult. Eu cred ca ungurii si-au dat seama ca intre vorba si fapta este o diferenta mare, si-au dat seama ca Funar este un administrator bun si s-a ocupat cu gospodarirea orasului, ceea ce-i intereseaza cel mai mult pe oameni, indiferent de nationalitate.
- Se pare ca tema coruptiei va fi principalul subiect in campania electorala. PRM si-a facut o obisnuinta din a acuza acest fenomen. Aveti cunostinta despre acte de coruptie la Arad, pregatiti dezvaluiri in perioada urmatoare?
- Noi vom pune mare accent pe programe. Programe care vizeaza imbunatatirea situatiei din administratie, educatie, invatamant si in general in viata sociala. Vom miza pe oameni care sa fie apreciati si sa faca treaba buna. Daca cel pe care il propunem nu va avea sanse, in turul doi il vom sustine pe cel care credem ca va face treaba pentru oameni, indiferent din ce partid este.
- Sa terminam in aceeasi nota in care am inceput acest interviu: daca ati fi ales primar al Aradului, ce ati face altfel decat actualul primar?
- In primul rand as restructura si as gestiona mai bine bugetul. Cu cele peste doua mii de miliarde de lei, nu as mai recurge la acele credite pentru a face investitii. As aloca mai multi bani pentru repararea strazilor si mai putin pentru diverse festivaluri. Un lucru deosebit de important, este nevoie de o reforma a administratiei, si reforma nu inseamna cresterea numarului de calculatoare, ci scaderea numarului de angajati. O structura de patru-cinci sute de angajati inseamna o structura greoaie, cheltuieli mari. Ne-am duce pe adevarata reforma care inseamna mai putini angajati, mai bine platiti si mai competenti.

Andrei Ando & Flavius Ghender - Observator

  • Tiganii sunt invatati cum este sanatos sa faca copii

Rromi din judetul Arad beneficiaza de sfaturi prin centrul informationalDirectia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara promoveaza un stil de viata sanatos in randul comunitatilor cu probleme speciale
Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara, infiintata la data de 8 mai 2001, care functioneaza sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Arad, are ca obiectiv realizarea unor activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor si comunitatilor cu probleme speciale aflate in dificultate, care nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal si decent de viata. 
Astfel si romii beneficiaza de un centru informational care ofera date legate de serviciile oferite de institutiile si organizatiile neguvernamentale din municipiul Arad, implicate in domeniul asistentei si protectiei sociale. 
De asemenea la acest centru se pot lua informatii despre posibile locuri de munca si sprijin in contactarea acestora. 
Tot aici se pot culege informatii legate de programe de educatie pentru sanatate in domeniul prevenirii infectarii cu HIV, sanatatea reproducerii si cel mai important lucru, metodele contraceptive pe care unii nu le cunosc aproape deloc, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, si nu in ultimul rand combaterea consumului de alcool si droguri. 
Acest centru are ca si scop principal promovarea unui stil de viata cat mai sanatos in randul tuturor grupurilor si comunitatilor cu probleme speciale. 

Gaicean Monica - Agenda zilei

  • Scoala cu patru elevi

Scoala din Minisel va functiona cu patru elevi - Virtual Arad News (c)2003O scoala dintr-un sat aradean are doar patru elevi, iar unitatea a fost redeschisa anul acesta, datorita unei familii care s-a mutat in localitate, satenii putand cere autoritatilor sa infiinteze o clasa, transmite Mediafax.
Anul trecut, cand in sat mai ramasesera doar doi copii, scoala din Minisel a fost inchisa.
Cladirea a stat ferecata cu lacate pana la inceperea anului scolar 2003/2004, cand Inspectoratul Scolar Arad a decis infiintarea unei clase intii.
In Minisel s-a mutat, in cursul acestui an, o familie de maramureseni, al carei copil avea sase ani si trebuia sa inceapa clasa intii.
In sat mai erau inca trei copii in aceeasi situatie, astfel ca satenii au inceput demersurile pentru redeschiderea scolii.
"Scoala s-a reinfiintat in acest an la solicitarea parintilor, pentru ca a mai venit in sat inca un copil si parintii lui nu doreau ca la o varsta atat de frageda, numai sase ani, sa faca naveta intr-o alta localitate", a declarat invatatoarea Ancuta Ghiura.
Inspectoratul Scolar a raspuns pozitiv la solicitarea parintilor, astfel ca micutii pot urma clasa intai chiar la ei in sat, nefiind nevoiti sa se trezeasca cu noaptea in cap, pentru a nu intarzia la ore.
"Regula este ca o scoala nu poate functiona cu mai putin de sapte elevi decat in situatii speciale, cum este acest sat izolat. Limita minima chiar si pentru situatii speciale era de patru elevi, astfel ca, o data cu aparitia unui alt copil, satenii au putut face demersuri pentru redeschiderea scolii", a declarat inspectorul scolar Mihai Matekovits.
Satul Minisel are mai putin de 200 de locuitori, dintre care mai putin de zece sunt copii.
Satul este foarte izolat, intre dealuri, iar cea mai apropiata scoala se afla la o distanta de noua kilometri.

Editia de Vest (Evenimentul Zilei)

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Taut

La Taut centrala telefonica manuala a fost inlocuita cu o centrala digitala - Virtual Arad News (c)2003In data de 16.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Taut cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 240 linii telefonice.
Odata cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si s-a construit retea noua in satul Minisu de Sus.
De asemenea s-a construit retea noua in satele Nadas si Minisel care vor fi conectate intr-o noua unitate distanta a CTD Ericsson cu o capacitate de 150 de linii instalata la Nadas.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 112 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad, inclusiv cei din satele Minisu de Sus, Nadas si Minisel.
Astfel abonatii din aceaste CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Intrucat din data de 01.10.2003, Oficiul Comercial al D.Tc. Arad din Taut s-a desfiintat, abonatii care sunt conectati in aceasta unitatate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica la Oficiul Postal din Taut, deci incepand cu factura octombrie 2003.
Numerotatia abonatilor din Taut (inclusiv Minisu de Sus) este: 372100-372335.
Numerotatia abonatilor din Nadas (inclusiv Minisel) este: 372400-372545.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • "Blestemul muritorilor de foame"  

    Aradenii vor putea vedea maine premiera la piesa "Blestemul muritorilor de foameTeatrul de Stat din Arad devine tot mai mult un loc al tinerilor, asa cum evenimentul teatral tinde, la nivel mondial, sa nu se mai constituie doar in apanajul unei elite.
    "Blestemul muritorilor de foame", de Sam Shepard, un spectacol a carui valoare l-a convins pe directorul Ion Varan sa ofere pentru reprezentatii scena mare a teatrului, este un exemplu in acest sens.
    Gandit de un regizor tanar, cu un parcurs deja surprinzator in cariera - l-am numit aici pe Alexandru I. Berceanu - spectacolul prezinta povestea unei familii americane cu patru membri in care se vor regasi actori cu vocatie, incadrati la aceeasi categorie: tineri.
    Bucurestean de origine, regizorul a absolvit de curand Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia regie teatru, si inainte de a veni la Arad a mai lucrat pentru Nottara si Odeon.
    In proiectul sau teatral a inclus-o si pe timisoreanca Dorothea Iordanescu, scenografia spectacolului purtand semnatura ei.
    La inceput, aceasta a ezitat sa accepte propunerea regizorului Berceanu, deoarece credea ca piesa nu i se potriveste, insa, marturiseste acum scenograful, "m-am incapatanat sa citesc textul, iar si iar, si mi-am dat seama ulterior ca sensul de baza al unei scrieri de calitate nu se releva fara o anumita perseverenta in aprofundarea lui".
    Sam Shepard ofera un scenariu, in unele momente de film, prin care contactul cu sala este garantat. Personajele piesei pot fi usor regasite in viata reala iar spectacolul isi propune sa treaca dincolo de o simpla descriere.
    Operele lui Shepard nu suporta o caracterizare unica, dar, in esenta, ele prezinta imagini ale Vechiului Vest, vorbesc despre fascinatia pentru cultura pop - rock and roll, despre droguri, televiziune si probleme familiale bizare.
    In tot acest cadru, Alexandru Berceanu se defineste ca un militant pentru dramaturgia contemporana, dincolo de ambitiile sale regizorale existand preocupari si pentru traducerea in limba romana a pieselor din propriul repertoriu.
    "Blestemul muritorilor de foame", ca si "Noaptea asasinilor", spectacol apreciat chiar si peste hotare, dau clasa unui tanar masterand in regie de teatru, care se va confrunta maine cu publicul aradean, o proba de foc de care nu este scutit nici un om de teatru.

    Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]