Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 24 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • La Arad - Recensamantul agricol a fost finalizat in proportie de 99,9 la suta

Din recensamantul animalelor reiese ca Aradul sta cel mai bine la cresterea porcilorIn lipsa prefectului Dan Ungureanu, plecat la Bucuresti, conferinta de presa de ieri a fost gazduita de subprefectul Florin Remetan care i-a avut ca invitati pe Florica Grec, directorul Directiei de Statistica, Aurel Lucea, directorul Inspectoratului de Stat pentru Handicapati si Monica Antoci, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor. Pentru ca multe dintre aspectele discutate au mai fost prezentate in paginile cotidianului nostru ne vom rezuma la a puncta pe scurt cateva idei mai importante.
Fond funciar 
Florin Remetan s-a deplasat recent in localitatile Ineu, Varfurile si Plescuta unde a solicitat informatii despre inmanarea titlurilor de proprietate, reluarea activitatilor de fond funciar si activarea comandamentelor locale de aparare impotriva dezastrelor. Probleme mai deosebite s-au inregistrat la Varfurile unde un grup de patru persoane contesta modul de impartire a padurilor. Cei patru au primit paduri clasificate de catre Directia Silvica drept portiuni de protectie antierozionala si hidrologica, drept pentru care vor actiona in instanta comisia de fond funciar.
Recensamant agricol 
Directorul Directiei Judetene de Statistica a anuntat ca judetul Arad ocupa locul al treilea pe tara la procentajul de realizare a recensamantului agricol si anume 99,9%. Au fost recenzate peste 121.000 de gospodarii si 793 de unitati cu personalitate juridica. In procente, 17,9% dintre aradeni cresc bovine, 4,5% ovine si peste 51% sunt crescatori de porcine. D-na Grec a anuntat ca banii pentru plata recenzorilor nu constituie o problema deoarece au ajuns deja la Arad. Un recenzor va primi 6,5 milioane de lei, iar un recenzor sef - 9 milioane de lei. Acestia vor putea veni dupa bani din luna februarie.
Inlaturarea barierelor 
Acesta este sloganul sub care se vor desfasura actiunile in cadrul Anului European al Persoanelor cu Handicap, cu accent deosebit pe accesibilizarea cladirilor publice. D-na Monica Antoci va participa, duminica, la Athena, la gala de deschidere a anului persoanelor cu handicap unde sunt invitate doar organizatiile din tarile candidate la Uniunea Europeana. "Se vor discuta modalitatile in care putem sa obtinem rezultate politice concrete in acest domeniu, unde in primul rand trebuie schimbata mentalitatea. Este foarte important ca in acest an vom beneficia de ajutor extern in rezolvarea problemelor cu care ne confruntam." Chiar daca Aradul este unul dintre judetele care acorda cea mai mare atentie persoanelor cu handicap doar trei strazi din municipiu sunt amenajate in acest sens. In privinta imobilelor situatia este aceeasi: din 220 de institutii de interes public numai 15 au rampe speciale.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Nicolae Iorga in vizita la Manastirea Hodos - Bodrog (1904)

Manastirea Hodos Bodrog a fost vizitata si de Nicolae Iorga - Virtual Arad News (c)2003Dl. prof. dr. Vasile Popeanga mi-a oferit spre consultare cateva manuscrise ale lui Petre Uglis Delapecica, care contin evocari ale unor personalitati si evenimente de la inceputul secolului XIX pana prin anii 1978. Evocarea numarul 39 se numeste "In preajma unor scriitori" si relateaza prima sa intalnire cu profesorul Nicolae Iorga la manastirea Hodos-Bodrog din toamna anului 1904. Mai apoi Petre Uglis a fost coleg in Senatul Romaniei cu Nicolae Iorga ("vecini cu fotoliile") si membri in Comisia de invatamant. Reproducem mai jos o parte din evocarea aradeanului. Textul fiind destul de cursiv, n-a necesitat interventii decat actualizarea ortografiei. Il reproducem fragmentar, cu mentiunea autorului ca a fost redactata la Gura-Hontului, 18 ian. 1973, fiind semnata cu Petre Uglis-Delapecica.
In preajma unor scriitori (evocari)
Intr-o frumoasa zi de toamna, savantul nostru  istoric, Nicolae Iorga, si-a anuntat sosirea la vechea manastire a Hodos-Bodrogului, fostului Staret, Arhimandrit Augustin Hamsea.
Arhimandritul mi-a fost ani de zile Director la Preparandia (scoala de invatatori) din Arad, fiind eu invatator tanar ales la scoala din satul Bodrogul-Vechi, de care atarna satul in cele spirituale. Neavand biserica, acesta m-a chemat la sine si   mi-a spus: "Iti vine "Profesorul tau", Nicolae Iorga (ironizand), care vrea sa viziteze manastirea. Ramai tu aici si-l primeste, spunandu-i ca, eu regret ca nu-l pot primi, fiind silit sa plec la un proces al manastirii la Tribunal. Condu-l si arata-i tot ce doreste sa vada, si apoi invita-l la masa  si-l ospateaza".
S-a urcat indata in landoul elegant al manastirii si a mers pana la notarul Burger, un bun prieten al sau din comuna vecina, Zadorlak (Zadareni-n.n.), de care in cele administrative depindea si manastirea.
Arhimandritul nu avea nici un fel de citatie la Tribunal, dar nu voia sa dea fata cu Profesorul Iorga. Care a fost cauza, nu stiu.
Posta mea venea odata cu a manastirii, care  venea zilnic, si astfel toata corespondenta, ziarele si revistele mele treceau prin mainile Staretului, stiind ca sunt abonatul "Semanatorului" lui Iorga, si pentru aceea l-a numit "Profesorul meu". A avut toata dreptatea. O viata intreaga de om, l-am citit cu mult drag, l-am stimat ca pe un adevarat apostol al neamului si am avut deosebita cinste si bucurie, sa fim vecini cu fotoliile timp de patru ani, in Senatul Romaniei. I-am cunoscut de aproape elocventa si geniul, pe care i le-am admirat. Dupa treizeci de ani, m-a recunoscut.[…]
***
Coarnele legendarului taur se afla expuse in manastire - Virtual Arad News (c)2003 Sa continuu acum cu primirea facuta "Profesorului meu". L-am primit la poarta principala a manastirii si m-am prezentat, spunandu-i ca sunt incredintat din partea Preacuviosiei sale, d-lui Arhimandrit, sa-l primesc, deoarece dansul a fost silit sa plece la Oradea-Mare la un proces ce-l are manastirea. L-am condus in cancelaria manastirii, unde se aflau cei doi Ieromonahi: Arhip Munteanu si Nichifor Cuzman, insarcinati cu conducerea agendelor scripturistice ale acestei bogate manastiri.
Profesorul Iorga s-a prezentat acestor doi calugari aproape octogenari, spunandu-le ca regreta cu nu a putut sa stea de vorba cu Staretul, D-l Arhimandrit Hamsea, spunandu-le ca dansul a venit sa viziteze aceasta veche manastire, pentru a fi trecuta intr-o lucrare a sa, rugandu-i sa binevoiasca a-i da voie sa viziteze tot ce are acest asezamant stravechi demn de cercetat.
Parintele Ieromonah Arhip i-a spus Profesorului, ca poate sa viziteze tot ce doreste, avand drept calauza pe tanarul invatator Petru Uglis, pe care Preacuviosul Arhimandrit l-a incredintat sa-i stea la indemana tot timpul, si  la ora mesei l-a poftit la masa.
Am intrat in bisericuta sfintei manastiri, unde a vizitat vechea pictura, vechile icoane, odoarele scumpe. Pictura bisericii este din veacul al XV-lea, la fel cu pictura Bisericii din Buda, zidita de regele Matei Corvinul. In popor pana in zilele noastre, circula de veacuri legenda neschimbata, ca dupa o mare inundatie a Muresului, pe locul unde azi se afla zidita biserica, nu era apa si turma unui roman pasuna. Taurul acestui taran a scormonit cu coarnele lui puternice langa radacina unui cedru batran, dezgropand o caldare mare, plina cu galbeni, cruci si alte obiecte de cult de argint, foarte pretioase, care in urma dezgroparii, sclipeau in bataia soarelui.
A doua zi oameni au aflat o icoana a Maicii Precestii, mai multe obiecte de cult din aur si argint, precum si o caldare de arama plina de galbeni. Cu acesti galbeni s-a zidit manastirea asa cum se vede si astazi.
Capul boului Hodos, cu coarnele se pastreaza intr-o racla de sticla, asezata in tinda bisericii deasupra usii de intrare. Aceasta legenda i-am spus-o si regretatului Profesor, care si-a notat-o.
Dupa ce a cercetat cu de-amanuntul interiorul bisericii si altarul cu toate odoarele sfinte, aratate de Ieromonahul Teofil Seculici, un calugar foarte destept, care a pus in uimire pe Prof. Iorga, cand acest modest calugar a inceput sa discute cu distinsul oaspe, in limba franceza si engleza, limbi invatate in timpul calugariei, fiind acum trecut de saptezeci de ani.
Am trecut apoi intr-o camera a Arhondariei, unde era arhiva bogata a manastirii, unde se aflau o multime de carti bisericesti, legate in piele, cu copcii de argint si de arama, toate scrise de mana, ori tiparite in limba greaca ori slavona veche, de mare valoare bibliografica. Aici marele nostru savant a stat multe ore, cercetand minunatele opere ale trecutului bisericii noastre ortodoxe, care il interesau foarte mult, spunand la urma, ca are sa mai revina pe aici, sa stea mai multe zile, ca sa studieze pe indelete, bogata arhiva.
Asezamantul stravechi este vizitat cu piosenie de credinciosi - Virtual Arad News (c)2003Au trecut anii si n-a mai venit.
Sosind ora mesei, am fost anuntati, printr-un tanar novit, sa poftim la masa. Ne-am indreptat spre trapezar, unde in jurul mesei se aflau asezati la masa lunga, cei patru calugari, dupa vechime si dupa treptele ierarhice. Pentru distinsul oaspe, s-a rezervat fotoliul din fruntea mesei, in lipsa Staretului.
Dupa masa, ne-am intors iarasi in arhiva, unde profesorul si-a continuat munca intrerupta, pana pe la orele cinci cand s-a pregatit de plecare spre gara Arad, ca sa prinda trenul spre Bucuresti.
Eu, la ordinul Arhimandritului, am pregatit o sticla plina cu tuica "intoarsa" de pruna si alta de "comina" (tescovina), precum si un "bardac" cu vin, din pivnita manastirii din cele 40 de jugare de vie din podgoriile de la Galsa.
I le-am predat profesorului, care a ramas foarte multumit de felul cum a fost primit, rugandu-ma  sa-i transmit multe complimente Parintelui Arhimandrit si sincerele sale multumiri pentru deosebita atentie ce i s-a dat, cu regretul ca nu a putut sa se intalneasca.
La plecare, "Profesorul meu" mi-a multumit, invitandu-ma ca atunci cand voi avea prilejul fericit sa ajung la Bucuresti, sa-l cercetez. […]
NOTE:
NICOLAE IORGA
(n. 1871 in Botosani – m. 1940) istoric, academician si om politic. A scris lucrari fundamentale despre istoria tarii si a romanilor, din perspectiva unor coordonate ale evolutiei spirituale: Istoria armatei romanesti, Istoria comertului romanesc, Istoria romanilor etc. A scris o opera impresionanta prin cantitate si problematica (16.000 titluri).
AUGUSTIN ARON HAMSEA – n. 29 mai 1849 in Rasnov (Brasov). Seminarul andreian de la Sibiu si Academia de drept din Budapesta. In 1875, e profesor la Institutul teologic diecezan din Arad. Ieromonahul va fi director al Institutului, dupa ce in 1899 e arhimandrit. Dupa 1901, va fi egumen al manastirii Hodos-Bodrog de langa Arad, pana la moarte in 25 ian. 1916. A publicat studii si articole in Biserica si scoala (Arad – redactor), Telegraful roman si Revista Teologica (Sibiu).  Bun orator. A candidat pentru episcop al Aradului.
PETRE UGLIS-DELAPECICA - (n. 1885 la Pecica -1978). Invatator in Bodrogul-Vechi, Bara, Gurahont. Fost senator din partea PNT. I-au ramas in manuscris, dupa informatia d-lui V. Popeanga, Jurnal de razboi, Monografia comunei Pecica, Bodrogul Vechi, Mos Patrut – Milionaru (roman). In volumul "In valtoarea luptei pentru Unire" (2002), ingrijit de V. Popeanga, sunt prezentate amintirile sale privind constituirea legiunii de voluntari, proveniti din prizonierii romani din Italia. A publicat 14 volume de folclor, dintre care amintim Poezii din popor, Povesti din Popor, Poezii si basme din Crisana si Banat (1960), Povesti nemuritoare (1960).

Anton Ilica - Occident

  • Doi calugari au intat cu masina in pom

Calugarii implicati in accident au fost transportati la spitalStaretul schitului de la Almas, impreuna cu alt calugar, au fost implicati ieri dimineata intr-un accident rutier cauzat de polei. Calugarul Dorin Popa, de 24 ani, conducea un autoturism Mazda cu numarul AR-06-HWN, dinspre Siria spre satul Horia. Din cauza unui TIR care venea din fata si l-a orbit, calugarul a pierdut controlul asupra volanului. Desi masina venea cu viteza redusa, a fost totusi proiectata intr-un copac. Pentru ca masina a fost avariata grav in urma impactului, au fost solicitati pompierii militari din Arad, care au trimis la fata locului echipajul de descarcerare. In urma impactului cu copacul, au fost raniti la partea superioara a corpului soferul si staretul schitului, Iulian Corbu, de 34 ani. In mod miraculos, apreciaza specialistii, ei au scapat cu viata si rani relativ usoare, pentru ca au purtat centurile de siguranta si nu au avut viteza mare, insa autoturismul a fost in mare parte distrus.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Caprioara se vor crea aproape 200 de locuri de munca

In satul Caprioara urmeaza sa se deschida o cariera de marmura - Virtual Arad News (c)2003Deschiderea unei cariere de marmura este foarte bine vazuta de localnici
In ultimul timp, un numar important de locuitori ai comunei Savarsin au ramas fara loc de munca, drept pentru care autoritatile locale fac tot posibilul sa nu rateze noile oportunitati ivite pentru reducerea numarului persoanelor fara ocupatie. In momentul de fata se negociaza cu firma Eurocalc din Bucuresti, in vederea concesionarii unui teren unde societatea sa-si desfasoare activitatea. "Acum doi ani, respectiva societate comerciala a intocmit documentatia pentru exploatarea marmurei din aceasta zona. Au primit toate avizele necesare de la ministerul de resort, astfel ca nu le mai este necesara decat o suprafata de 4700 mp, unde urmeaza sa-si amenajeze o serie de spatii necesare inceperii lucrului. Initial vor aparea doar 10-12 locuri de munca, pentru ca in urmatoarea faza numarul acestora sa creasca. Aproape 200 de oameni vor avea atunci un loc sigur de munca", a declarat Ion Vodiceanu, unul dintre consilierii locali, care negociaza concesionarea terenului. Santierul se va deschide in apropierea Caprioarei, cei ce detin licenta avand posibilitatea sa sape pe o raza de 10 kilometri. "Maine (n.r. astazi) vom avea doua posibilitati, fie sa concesionam terenul, fie sa ne asociem cu Eurocalcul, firma care se gandeste probabil acum si la o posibila valorificare a sterilului rezultat in urma sapaturilor, deoarece prin apropiere se va construi o autostrada unde acesta ar putea fi utilizat", a afirmat in incheiere Vodiceanu.

Lucian Serban - Agenda zilei

  • Savarsin. Record vanatoresc: 168 de mistreti impuscati!
In zona Savarsin, vanatorii au impuscat 168 de mistretiIn sezonul de vanatoare 2002-2003, pe raza Ocolului silvic Savarsin s-a inregistrat un adevarat record vanatoresc, fiind vanati 168 de mistreti. O asemenea recolta nu a mai fost adunata de mai bine de un deceniu in zona Savarsinului. Numai la ultima partida de vanatoare, efectuata cu vanatori germani, au cazut 40 de mistreti.
Vanatorile au fost organizate pe fondurile existente in localitatile Savarsin, Troas, Slatina si Petris. Pe langa vanatorii straini sau personalul silvic, la aceste vanatori participa cu placere si localnicii, pe post de haitasi.
Datorita zapezii cazuta din belsug, animalele salbatice se confrunta insa cu probleme deosebite privind procurarea hranei. "In aceste conditii meteorologice dificile, asiguram, in padure, hrana pentru animale. Se transporta de catre angajatii nostri, in locuri special amenajate, in special porumb, dar si alte furaje", ne-a declarat ing. Aurel Dragos, seful Ocolului silvic Savarsin.
Mai mentionam ca in acest an a fost achitata si contravaloarea pagubelor produse de animalele salbatice culturilor agricole din zona, problema care, in anii trecuti, constituia mereu un prilej de litigiu intre Romsilva si agricultori.

Lazar Faur - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]