Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 24 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradeni in Kosovo. Ei vor executa misiuni de mentinere a pacii

Militarii aradeni au plecat spre Kosovo89 de militari din cadrul Batalionului de Infanterie din Arad au plecat in Kosovo. 
Timp de patru luni, acestia vor participa la o misiune de mentinere a pacii si de intarire a securitatii in regiune.
89 de militari din cadrul Batalionului de Infanterie din Arad au plecat astazi in Kosovo pentru o misiune de mentinere a pacii. Dupa ce s-au despartit cu greu de familii si de cei dragi, militarii au plecat spre Aeroportul din Satu Mare, unde s-au imbarcat intr-o aeronava belgiana. Misiunea va dura patru luni. Batalionul de Infanterie din Arad isi va desfasura misiunea in cadrul Detasamentului Belu Kroko si va participa la actiuni de mentinere a pacii. Din sutele de militari care s-au oferit voluntar pentru aceasta misiune, 89 au fost selectati in urma unor probe fizice si teste psihologice. "Militarii inlocuiesc contingentul romanesc din Kosovo, mai exact detasamentul de la Dej, si vor executa misiuni de mentinere a pacii. Paza obiectivelor importante, controlul traficului, controlul multimilor, tot ce este specific unei misiuni de mentinere a pacii, insotire convoaie, VIP-uri. Intarirea pazei si securitatii in regiune", spune col. Avram Catanici, comandantul Batalionului 191 Infanterie din Arad. Militarii s-au despartit cu greu de familii si de cei dragi. Ieri dimineata, parinti, sotii, copii au fost cu totii prezenti in Unitatea Militara din Subcetate pentru a-si lua ramas bun de la cei care s-au decis sa participe la aceasta misiune. "Va fi o misiune obisnuita pentru ca ne-am pregatit pentru asta. Ne-am pregatit de cand ne-am angajat, plus pregatirea speciala pe care am facut-o in ultimele luni. Cel mai greu va fi faptul ca vom fi departe de familii", ne-a marturisit caporal Claudiu Docan. Cu ocazia plecarii militarilor, a fost prezent ieri la Arad generalul Ioan Cioara, comandantul Corpului IV de Armata Transilvania. Imediat dupa ce si-au luat ramas bun de la cei dragi, militarii au plecat spre aeroportul din Satu Mare, unde s-au imbarcat intr-o aeronava belgiana. Misiunea va dura patru luni, dupa care militarii se vor intoarce acasa.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Bolnavii psihic se muta din centrul Pancotei in centrul Ghiorocului

Spitalul din Ghioroc va fi ocupat de bolnavi cu afectiuni psihiceUrmare a aplicarii Legii 10/2000 privind Restituirea imobilelor nationalizate in perioada 1946 – 1989, cladirea din Pancota in care functiona o sectie de psihiatrie apartinand de Spitalul Judetean Arad (SJA) a fost retrocedata mostenitorilor fostilor proprietari. Primaria din localitate a refuzat sa-i despagubeasca pe acestia cu suma pretinsa – 150.000 de dolari –, asa ca a trebuit sa se recurga la o solutie de compromis (favorabila doar orasului Pancota), in sensul ca, la nivel de judet s-a luat decizia ca bolnavii cu afectiuni psihiatrice sa fie transferati la Ghioroc. Sectia din comuna apartine tot de SJA si, de zeci de ani, este specializata in recuperarea medicala a bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare. "Ghiorocul nu a fost ales intamplator, asa cum vad ca se procedeaza acum…, ca localitate cu potential natural benefic pentru cardiaci. Aerul este bogat in ioni cu proprietati profilactice specifice; este o zona linistita, de elita in ceea ce priveste tratamentul recuperator al operatilor de inima. Afluenta de pacienti este inca un factor important – in sectie nu s-a inregistrat niciodata un numar mai mic de bolnavi decat jumatate din efectivul de paturi: acum sunt peste 30, la 60 de paturi" – explica primarul Ghiorocului, Mircea Luca.
Dr. Mircea Faur, directorul SJA, lasa sa se inteleaga ca transferul este batut in cuie: "Cardiacii de la Ghioroc se vor transfera la Lipova, intr-o sectie suficient de incapatoare si de propice afectiunilor lor. S-a luat aceasta decizie, dincolo de motivatia retrocedarii imobilului din Pancota, pentru ca, oricum, Ghiorocul nu indeplineste criteriile de performanta impuse de reforma din sistemul sanitar: indicele de utilizare a paturilor este sub medie… si nici macar nu au un medic specializat, conform normelor – doctorul de acolo este pensionar, angajat cu o jumatate de norma. Nu primarul sau consilierii sunt abilitati sa-si dea cu parerea despre asemenea decizii."
Stirea ca in jur de 30 de bolnavi de afectiuni psihice – chiar daca nu dintre cei clasificati periculosi – vor locui, in permanenta, in centrul Giorocului, a isterizat, de-a dreptul, majoritatea populatiei din zona. "Este inadmisibil ca pe noi sa nu ne consulte nimeni! Am fost pusi in fata faptului implinit – din presa am aflat despre aceasta mutare! –, dar sa nu-si inchipuie cineva ca vom ceda cu una, cu doua… Vorbim aici despre zeci de copii care se duc zilnic la scoala din imediata vecinatate a spitalului. Cetatenii sunt revoltati si ameninta ca vor boicota, cu orice mijloace, absurda decizie. Asta nu e reforma! Nici macar nu se respecta directiile trasate de primul-ministru. Asta-i casa de nebuni!…", a rabufnit primarul Luca.

Lucian Valeriu- Observator

  • Lemne albite cu facturi false

Afacerile ilegale cu lemne creaza prejudicii statuluiMafia lemnelor lucreaza cu spor in judetul Arad, beneficiind de complicitatea unor patroni care livreaza facturi pentru acoperirea transporturilor de lemne furate din paduri. "Albirea" transporturilor se face de regula cu facturi emise de firme fantoma, care acopera aparent legalitatea afacerii. Garda Financiara din Arad a reusit sa depisteze un asemenea furnizor de facturi, care sub acoperirea unei asa-zise firme de apartament si fara a dispune nici de spatii de depozitare nici de utilajele necesare, a derulat pe hartie afaceri de amploare cu lemne din padurile aradene. Patronul, Doru Calin Fechete a facut obiectul unui control al Garzii in anul 2001, cand a fost depistat un prejudiciu de peste 700 milioane lei adus bugetului.
Practic, a facut rost de facturi pe numele unor firme fantoma, pentru a acoperi afaceri cu masa lemnoasa. Prejudiciul a fost de 416 milioane lei, impozit pe profit neachitat si 316 milioane lei, TVA nevarsata la buget. Culmea este ca in conditiile in care nici unul din actele din contabilitatea firmei nu a fost intocmit conform legislatiei, patronul a scapat prin neinceperea urmaririi penale.
Garda Financiara a ajuns anul acesta din nou la SC RECOMEX SRL. Din nou, s-a stabilit ca nici una din achizitiile din actele contabile nu s-a dovedit reala. O vasta corespondenta a garzii aradene cu sectiile din tara a condus la concluzia ca mare parte din firmele care apareau ca emitente de facturi sunt firme fantoma iar cele care exista in realitate nu au livrat niciodata marfa prevazuta in facturi. Prejudiciul adus la buget a crescut la 2,239 miliarde lei. Acesta nu va putea fi recuperat de la patronul firmei, pentru ca acesta nu are trecut pe numele sau nici un bun. La perchezitia domiciliara efectuata cu politia, au fost gasite mai multe facturi in alb, identice cu cele care au acoperit asa-zisele livrari de lemne, despre care Doru Calin Fechete a declarat nonsalant ca urma sa le completeze si sa le introduca in contabilitate. Comisarii Garzii Financiare considera ca el acoperea de fapt afacerile mafiei lemnului, facand rost de facturi contra unui comision. Astfel erau acoperite de fapt comercializarile de lemne provenite din furturile din paduri.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La o investitie de cateva milioane de euro, Aradul a pierdut in fata Felnacului

La Zadareni se va infiinta o zona industriala - Virtual Arad News (c)2003Una din firmele aradene "cu greutate" in domeniul constructiilor, PAB Romania, isi va muta grosul productiei in comuna Felnac, mai precis pe raza Zadareniului. "Consiliul local a aprobat vanzarea unui teren de aproape doua hectare, pe care PAB sa-si construiasca hale de productie. Din această tranzactie, vom incasa aproape 400 de milioane de lei, dar castigul nostru este că PAB va asigura peste 200 de locuri de muncă. Conditia pusa de noi a fost ca oamenii sa fie din zona. Din discutiile cu conducerea firmei am inteles ca a achizitionat tehnologia pentru Zadareni, in valoare de un milion de euro. Totalul investitiei se ridică la trei milioane de euro", spune primarul Cornel Tuplea. Acesta se declara mai mult decat multumit pentru faptul ca in comuna pe care o conduce va fi prezenta o puternica firma, ce va avea efecte benefice pentru bugetul comunei.
Presedintele PAB Romania, Sandu Ion, spune: "Ne dezvoltam capacitatea de productie si am ales Felnacul fiindca aici am gasit pamantul la pret convenabil. Ce avem la Arad ramane, e vorba de o extindere a firmei. Urmeaza să semnam contractul de vanzare-cumpărare. Avem, in perspectiva, si infiintarea unei fabrici de mobila, cu posibilitatea exportării in America".

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Sportul Studentesc-UTA: 0-0 / Povestea nu s-a mai repetat

Faza din meciul UTA - Sportul StudentescSportul Studentesc si UTA au intrat in prelungiri cu scorul de 0-0, moment in care am inceput sa ne intrebam daca si de asta data echipa din Arad va fi invinsa asa cum s-a intamplat din nefericire pentru ea in confruntarile sustinute cu Farul si FC National. Banuim ca si jucatorii erau obsedati de nefericitele intamplari si asteptau cu emotia sa treaca fatidicul minut 92, iar atunci cand Sorin Corpodean a pus capat disputei, oaspetii au rasuflat usurati, iar din gesturile lor am inteles ca egalul din Regie era privit ca un mare succes, mai ales ca acest 0-0 a venit doar la cateva zile dupa ce Sportul daduse marea lovitura in Giulesti invingand liderul cu 1-0. Era de asteptat o victorie lejera a gazdelor in confruntarea cu UTA, dar, cum mediocritatea este caracteristica esentiala a campionatului nostru si cum aceasta mediocritate genereaza prestatii contradictorii de la o etapa la alta, Sportul Studentesc s-a inscris perfect in aceasta regula, evoluand la limita penibilului. Pe buna dreptate, patronul echipei, Vasile Siman, se arata nemultumit de jocul echipei, dar, optimist in acelasi timp, se arata increzator in salvarea ei de la retrogradare. Ramasa insa fara Ioan Andone, un antrenor cu temperament vulcanic si mana de fier, echipa din Regie da semne de neputinta si oarecare resemnare. Nu vrem s-o condamnam, dar credem ca-i va fi greu sa reziste, salvarea putand veni de la un antrenor cel putin de calibrul lui Ioan Andone. Vasile Siman nu a precizat cine va veni in Regie, dar a amintit numele lui Gica Hagi si Gigi Multescu. Noua, cel putin, ne este greu sa credem ca fostul mare international Gica Hagi este dispus sa se arunce intr-o asemenea aventura.
UTA pare a fi o echipa mai bine organizata sub bagheta lui Radu Nunweiller, dar antrenorul nu poate face minuni intr-un timp atat de scurt si, mai ales, in conditii in care achizitiile dintre tur si retur nu sunt pe masura obiectivului, salvarea de la retrogradare. Radu Nunweiller, un antrenor scolit in strainatate si cu o practica indelungata in campionatul Elvetiei, are idei bune, dar din pacate nu si oamenii care sa le transpuna pe teren. Probabil ca si acesta este unul dintre motivele pentru care Radu Nunweiller dovedeste o preocupare speciala pentru fortificarea apararii, bine asezata in teren, incercand ca de aici sa obtina ceva in plus prin repetata aruncare a baloanelor spre jucatorul de culoare Njock sau Manta. In acest mod a obtinut un punct in Regie si a fost foarte aproape de a nu pierde acasa cu Farul si in deplasarea cu FC National si banuim ca tot cu aceasta strategie va incerca sa nu lase Aradul fara echipa in Divizia A.

Ion Bocioaca - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]