Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 24 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Slovacii isi sarbatoresc istoria prin foc de artificii si programe culturale

Slovacii sarbatoresc doua secole de cand s-au stabilit la NadlacAu trecute deja doua secole de cand, in primavara anului 1803, membrii unei comunitati slovace s-au stabilit la Nadlac, unde de atunci fiinteaza cel mai important nucleu al slovacilor din Romania. 
Potrivit documentelor, primele familii s-au asezat aici la 24 aprilie 1803, desi presedintele Uniunii Democrate a Slovacilor din Romania, Pavel Hlasnic este de parere ca peste 200 de slovaci au fost deja prezenti din toamna anului 1802, venind dinspre Comlaus, in speranta unei existente mai usoare.
Intre timp, Nadlac a devenit oras si este un punct important al diasporei slovace, cu gradinite, scoli si un liceu in limba materna. Aici funtioneaza si un muzeu al traditiilor locale.
Aniversarea, marcata in aceste zile de un sir de evenimente, va fi onorata de personalitati din Romania si strainatate. 
Ieri dupa-amiaza, la liceul J. G. Tajovsky s-a vernisat o expozitie de arta plastica si broderie traditionala, azi se vor cerebra slujbe religioase, vor fi dezvelite plachete comemorative, se organizeaza prezentari de carte, programe culturale. 
Balul programat la sfarsitul zilei va fi precedat de un foc de artificii – primul de la Nadlac, in istoria localitatii!

J. Gy. - Observator

  • Protocolul local PSD - UDMR este benefic Uniunii

Ieri a fost semnat protocolul intre PSD si UDMRAseara, la sediul UDMR a fost semnat protocolul local intre aceasta formatiune si PSD Arad. Cei care au parafat cel de-al treilea protocol local sunt Dorel Popa, presedintele PSD si omologul sau Kiraly Andras din partea UDMR. 
Cei doi lideri au afirmat, in cadrul conferintei de presa, importanta protocolului pentru societatea aradeana. "Pasim impreuna pentru o Europa Unita" au fost conduziile celor doi politicieni in privinta anexelor la protocolul standard, luat dupa nivel central, atat reprezentantii UDMR cat si cei ai PSD vor promovarea si dezvoltarea infrastructurii localitatilor judetului Arad. 
Pentru mentinerea sau promovarea reprezentantiior UDMR in functiile decizionale ale structurilor institutionale, Uniunea cere la Anexa nr. 4 urmatoarele: 
1. Mentinerea functiei de inspector scolar general adjunct pentru reprezentantul minoritatii maghiare. 
2. Mentinerea in functie a actualului director la Oficiul de Cadastru Judetean, cu acordul UDMR. 
3. Mentinerea postului de director adjunct sau sef de serviciu la Curtea de Conturi. 
4. La Inspectoratul Judetean de Cultura, UDMR cere un post de inspector,de nationalitate maghiara. 
5. Inspectoratul Judetean de Politie: Promovarea in functii sau/si grad, pe baza de testare tinand cont de pregatire, competenta si vechime a ofiterilor superiori de etnie maghiara, facand parte din actualul personal al Inspectoratului. 
6. Directia Muncii - un post de conducere. 
7. Acordarea unui post la o societate aflata in subordinea Consiliului Municipal sau a Consiliului Judetean. 
8. Consultarea UDMR cu ocazia numirii personalului de conducere in societatile comerciale si regiile autonome subordonate Consiliului Judetean Arad si Consiliului Municipal Arad. 
Planul de masuri privind reamplasarea monumentului "Libertatii" este prevazut in Anexa nr. 5, prin: 
1. Asigurarea dezafectarii la termen conform HCLM a Pietei Pompierilor. - Termen 15 mai 2003. 
2. Efectuarea lucrarilor de amenajare a infrastructurii Pietei Pompierilor - Termen 15 august 2003. 
3. Reamplasarea statuii, in conformitate cu proiectul de executie si cu prevederile bugetului local - Termen 15 septembrie 2003. 
Privitor la celelalte puncte din ptotocolul local PSD-UDMR, vom reveni. 

Daniel Albu - Adevarul

  • Aleile din cimitirul Eternitatea au fost pietruite

Directorul GCA - Edeleni Coloman este multumit de calitatea aleilor de la cimitirul EternitateaPeste zece kilometri de alei din cimitirul Eternitatea au fost pietruite. Chiar daca acest lucru se impunea inca de acum cativa ani, din diferite motive, printre care cel mai des invocat era lipsa banilor, lucrarile au fost amanate. 
Cu o cheltuiala de doar 500 de milioane de lei, cei care vor veni sa-si planga mortii nu vor mai fi nevoiti sa "inoate" in praful sau noroiul de pe alei.
Inaugurarea, daca se poate spune asa, s-a facut in prezenta primarului Dorel Popa, a directorului GCA, Coloman Edeleni, si a consilierului local Rodica Borza. 
"Am solutionat, cu bani si cu efort putin, o problema cu care se confruntau aradenii. In perioada urmatoare vom incerca sa montam si borduri" a declarat Popa. 
Initiativa este laudabila, urmatoarea de acest gen fiind programata la cimitirul Pomenirea, unde se va construi si o capela noua, costurile fiind estimate la circa patru miliarde de lei. 
Banii in schimb lipsesc din cauza celor care au uitat sa plateasca chiriile locurilor de veci. Acestia vor fi asteptati pana in luna august, apoi locurile pentru care nu s-a platit vor fi date altor persoane.

Calin Ginaciu - Agenda zilei

  • Zi incendiara
Pompierii au avut ieri o zi incarcata Miercuri a fost o adevarata zi de foc la Arad. Primul incendiu s-a produs imediat dupa miezul noptii, la un depozit al firmei Sfera Company dintr-un complex de la poalele podului ce leaga centrul Aradului de cartierul Micalaca. 
Focul pornit de la un scurt-circuit electric a distrus 80 metri patrati de magazie, produse alimentare, cosmetice, dulciuri si actele firmei. 
Al doilea incendiu a provocat o victima. Focul a aprins izolatia termica la un canal de termoficare locuit de mai multi boschetari. 
Un barbat de aproximativ 30 ani, neidentificat, a fost atins de flacari. El a fost transportat la spital cu arsuri de gradul IV pe 80 la suta din suprafata corpului. 
Al treilea incendiu, pornit tot de la un cablu electric cu izolatia defecta, a afectat locuinta Elenei Purcelaci din Arad, de pe strada Constitutiei. 
Focul a distrus instalatia electrica, o gramada de rumegus si cinci grinzi de lemn, pompierii reusind sa salveze bunuri valorand 50 milioane lei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Savarsin, Muzeul din localitate este inca inchis

Muzeul "Eugen Popa" din SavarsinChiar in spatele bisericii catolice din Savarsin, vizavi de intrarea in curtea castelului se afla o cladire recent renovata, in care se afla doua institutii: finantele si Muzeul de Arta ce poarta numele marelui pictor roman, din Savarsin, Eugen Popa. 
In apropierea cladirii se afla si casa memoriala "Eugen Popa" care a fost reamenajata cu ajutorul sotiei sale, o iscusita manuitoare a penelului si om de cultura.
Atat Muzeul cat si casa memoriala, adapostesc elemente ale culturii din diferite colturi ale lumii, si in special, elemente de cultura chineza, achizitionate de familia Popa in perioada in care a profesat in invatamantul din acea tara. 
Aici mai sunt adapostite tablouri semnate Eugen Popa, grafica universala si obiecte etnografice de pe valea Muresului.
In prezent, muzeul este inchis. In perioada in care a fost renovat, o parte din exponate au fost depozitate in incinta Casei de Cultura Savarsin, iar o parte se afla in custodia doamnei Gina Hagiu, care, pentru moment, lipseste din localitate.
"Asteptam sa soseasca doamna de la Bucuresti, pentru a putea redeschide muzeul. Obiectele sunt pastrate de domnia sa, deoarece a reusit sa asigure conditii optime. Noua ne pare rau ca muzeul nu este vizitat si apreciat la certa lui valoare", afirma Ion Fratila, primarul comunei. Singurii vizitatori ai muzeului sunt copiii care mai vin in tabara sau eventualii turisti.

Roxana Naiman - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]